Regisztráció Blogot indítok
Adatok
manókomment

31 bejegyzést írt és 1075 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy olvasó hívta fel rá a figyelmem, hogy manapság igen elterjedt a Magyar vendéglátásban az a fajta protokoll, hogy a pincér az ételválasztást úgy igyekszik megkérdezni, hogy Sikerült választani? Súlyosabb az eset, ha ezt megtoldja egy kis e-vel, azaz Sikerült-e választani?  A fenti mondattal…..
Kép: Andrea Mantegna: Bacchanalia in a wine press 1.Mára a lehetetlen vált lehetővé. A non-humán térbeliség, az ember nélküli digitális anti-város vírusszerűen oszlik szét a valóság felszaggatott anyagán. Centrum és periféria, eredeti és másolat helyett varázstalanított fúziók vég nélküli…..
Én nem a migránsoktól félek. Én tőletek félek. Tőletek, akik hergeltek, harsogtok, másra mutogattok. Köpködtök, gúnyoltok, affektáltok, lázítotok. Facebookon és fórumokon trollkododtok. Én tőletek félek. Akik emberi lényeket akartok kiirtani és sajnáljátok, hogy a…..
manókomment 2015.08.30 14:18:20
@tralalala: a szegényeket ne pocskondiázd, nem sár az amivel írsz hanem szar.
manókomment 2015.09.02 09:01:13
@zaza42: azt hiszem fején találtad a szöget. ebben az országban a nagyon sötét emberek és az őket képviselő-kiszolgáló politika miatt egyre rosszabb magyarként élni. tényleg el is mehetnénk innen, nem lenne jó, de más lenne, és legalább nem kellene aggódnom tovább az ittmaradt és elnyomott emberekért, ha egyszer meghoztam a döntést hogy itthagyom őket a szarban és kész. gondolom csak örülne mindenki ideát is - odaát pedig tudok oolyan "szerencsét" csinálni magamnak, mint itthon, bármikor.
te komolyan azt szeretnéd, hogy egységes politikai véleményű emberek közössége legyen Magyarország, és akit a dominánsok elnyomnak az vagy hódoljon be, vagy egész egyszerűen menjen el?
manókomment 2015.09.07 17:50:08
@zaza42: 1) elmenekülni a hazádból nem annyi mint vonatra szállni vagy villanyt kapcsolni, ugye? 2) félni, vagy megfélemlítésben élni nem ugyanaz a dolog, nem szorongásról hanem megalapozott félelemről van szó. konkrétan a honfitársak egy jelentős része tettelgesen bántalmazna különféle önkényes megfontolásokból, ha nem kéne félniük a törvény büntetésétől - ez nem valami paranoid képzelgés, hanem mások konkrét agresszív megnyilvánulásai az identitásom felé
a meglátásod ezeket a dolgokat nem veszi figyelembe. lehet, hogy jobb lenne figyelembe venni ilyesmit is, ha nézeteket alakítasz ki emberekről és helyzetekről, már ha érdekel az egész ennyire.
Rendszeres hozzászólónktól és Futóblogos vendégszerzőnktől (egy tavalyi posztja) Zöld Danitól kaptuk most az alábbit: - - - Készülök az UTH 52 kilométeres távjára. Négy mararaton vagyok túl, ez lesz az első ultrám. Heti 4-6 órát futok és 2-3 óra keresztedzést végzek,…..
manókomment 2015.05.12 13:31:35
nem lenne jó ha másra nem jutna időm a futás miatt. és az sem jó, bár annyit nem futok mint te, ha folyton számolgatni kell a kilométereket és másodperceket. úgy kezdtem bele, hogy az egészségem miatt amit tudok megteszem, most pedig kb kétnaponta futok 10-20 km-t, hogy ne érezzek mozgáshiányt.
azt próbálom mondani, hogy a függés és a szabadsághiány bonyolult dolgok, senki sem 'szabad' olyan értelemben, hogy semmi kötelezettsége nincs magával vagy másokkal szemben - viszont nagyon sokan vannak, akik azért nem élhetnek szabadon, mert nem tudják, mi kell nekik a boldogságukhoz.
szerintem az is fontos része a szabadság érzetének, hogy ne láncoljuk magunkat idő- és eredménymérésekhez, a teljesítménykényszer nem szabadság, ahogy az sem, ha folyton kényszeresen be kell számolnunk az aktuális eredményeinkről (nem a te blogodra vagy bejegyzésedre gondolok itt, ez egy egészen általános megfigyelés), a külső jóváhagyás kényszere szintén nem szabadság.
engem is aggaszt néha, hogy az életem más területeiből áldozok a futás kedvéért. ugyanakkor örülök neki, hogy végre felismerem, hogy mire van szükségem, és mi okoz örömet. amennyi időt kidobok hülyeségekre és fölösleges dolgokra, nekem ez belefér. a versengés, a teljesítménykényszer, a jóváhagyás-vadászat az, amivel problémám van, ahogy sok mindenkinek.
tanácsot nem adok, én sem szoktam megfogadni másokét ;) de hallgass a saját megérzéseidre és szükségleteidre, a figyelmeztető jelzésekre ne félj reagálni, visszavenni, ha úgy érzed nincs rendben amit vagy ahogy csinálsz.
         A szólásszabadság doktrínáinak talán legismertebb forrása Milton Areopagitica című munkája. Ez egy vitairat volt az előzetes cenzúra ellen. Milton nemcsak jelentős költő, hanem az angol forradalom fontos figurája, Cromwell titkára is volt, mélyen vallásos ember,…..
         A körúton belül van még egy körút. Nagyonkiskörút. A nagyonkiskörúton belüli értelmiségiek álltak a színpadon, az Iwiw-alapítóval, aki szeretne még egyet dobni, miután sajnos többször kimaradt, a "magyar állampolgár"-ral, akit azért már láttak a Parlament…..
manókomment 2015.01.04 18:25:27
@ejropalepke: kösz hogy ezt írtad, nekem is kb ez jutott elsőre eszembe erről az írásról, meg hogy Vincenték ennél azért többet szoktak kihozni. szar poszt ez, kár is rá ennél több szót.
Igen, elégedetlen vagyok. Az országot pusztító rendszer miatt is. Az ellenzéki – értsd: Orbán ellenes jobb- és baloldali – ellenzéki együttműködés hiánya miatt is. A múlt év egyértelmű kudarc. És ma, az Opera előtti második tüntetés után a civil mozgalmakkal sem vagyok…..
Kakofónia Blog persze 2012.05.15 13:32:00
Mi persze ártalmatlannak gondoljuk, pedig a perse (ejtsd: persze) egy trágár kifejezés, legalábbis észt nyelven az. Nem csak a segg szót jelenti önmagában, de indulatszóként is használják. Nagyjából a magyar elefes betűszó, pontosabban annak hátulsó anatómiai szekciójával…..
manókomment 2014.12.03 10:18:44
Néhány napja figyelemmel kísérem a rendőrségi oktatóvideókkal kapcsolatos felhördüléseket, amelyek már a külföldi sajtó figyelmét is felkeltették. Már megírtam egy hosszú posztot (itt alább némi hezitálás után mégiscsak közzéteszem), mikor jött a tüntetés híre.…..
Szórakoztató irodalomnak és ponyvának nevezik a nyilvánosság előtt, de valójában csúnyairodalomra gondolnak. Ők azok, akik a fogyasztói társadalom ekézésével keresik kenyerüket és a tömegek leostobázásával szólnak kevesekhez. Mély és többértelmű szövegeket akarnak, de…..
manókomment 2014.11.09 10:41:28
@Szubjektív: milyen jó, hogy más is így gondolja! :)
A szexről mindenki fantáziál. Az is aki szingli, az is aki nem, az is aki házas, az öreg, a fiatal, a nő, a férfi - mindenki. Kivétel nélkül. De miről? Sőt, kicsoda miről? Mert nem mindegy. Szépen felmérték a leggyakoribb fantáziákat statisztikailag is, sőt, a leginkább tabunak…..
manókomment 2014.11.08 10:07:51
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ott a pont, a férfi lakosság többségét alkotó hetero/látens/fób emberekre gondoltam nyilván, eleve a szexuális fantázia olyasmit szokott jelenteni amit nem csinálunk csak szeretnénk. a példa lényege pedig nem az hogy lehet-e rá válaszolni, hanem hogy sokan a meggyőződéseik és gátlásaik miatt nem vállalhatnák fel maguk előtt sem, hogy mi az amire vágynának.
Előre szólok, hogy a látszat ellenére az alábbi szöveg nem álomfejtésről szól. Este megettem a szülinapomra kapott konfitált kacsamáj maradékát. Kacsazsíros kenyérrel, lilahagymával. Senki ne mondjon semmit: tudom, hogy nem egy tipikusan könnyű vacsora. Márpedig anyám már…..
manókomment 2014.10.23 19:07:53
@Birtalan Balazs: oké - a macska viszont él vagy hal, nem pedig viselkedik. a gyilkost senki sem kényszeríti gyilkolásra.
a prevenció lenne az öncenzúra, ami teljesíti a (potenciális, fenyegető) gyilkos feltételeit az én viselkedésemre, meg mindenkiére.
a saját viselkedés alatt nem agresszív viselkedést értek, az mondjuk érdekes kérdés, hogy gyilkosokat sem szabad gúnyolni vagy megalázni, megszégyeníteni, ahogy senkit sem. viszont a konfrontálás nem feltétlenül agresszió. szerinetem a kontrollált nem-konfrontatív viselkedés pont a gyilkos céljait (szükségleteit? nem tudom) teljesíti, csak nem értem, nekem mi dolgom ezekkel. kivéve, hogy lehet, hogy megölnek.
manókomment 2014.10.24 08:49:39
@Birtalan Balazs: oké, azt hiszem értem! köszönöm a türelmes válaszokat :)
Mandiner blog Félreértett gender? 2014.07.03 07:01:00
Nemrég matematika-professzori állást hirdettek meg a berlini Humboldt Egyetemen, ahol egy férfi bizonyult a legjobb pályázónak, azonban nem vették fel őt, mert az álláspályázat az egyetemi női esélyegyenlőségi célokkal is össze volt kapcsolva. Az állás így betöltetlen maradt.…..
manókomment 2014.07.03 21:11:21
@kesztió: ott a pont, pont ott.
  "én bevezetnék a zebra körül a járdán egy kb. 1 m sugarú félkört. Aki azon belül áll, az át akar kelni, aki kívül, az meg nézelődik"   - zárta le Circus a "mikor van elsőbbsége a gyalogosnak a zebrán" témájú kommentvitát, ami a rendőrség brutális karácsonyi…..
manókomment 2013.12.30 22:17:48
@ŐŐ: szerintem ez borzalmas ötlet, még több büntetés és még több hivatalos papírmunka. az oktatás jó, a vizsgáztatás fölösleges (mit csinálsz a megbukottakkal? kitiltod az utcai gyaloglásból?), a jogosítvány hajmeresztő. sztem ezt kicsit életszerűbben kéne végiggondolni, nem csak a rendnek-kell-lenni dolog szerint, hanem hogy mindez miért van és mire való.
szerintem például azért van, hogy emberek minél szabadabban és veszélytelenebbül közlekedhessenek, ezért minél veszélyesebbek embertársaikra - és mindennél veszélyesebb a gépjárműforgalom, - annál több óvintézkedés és nagyobb felelősség jusson neki. meg persze gyors autó, amin oda megy, ahova akar, és nem öl meg vele senkit, meg nem is veszélyeztet.
az óvodás persze tudjon a közlekedésről, és vigyázzon magára! de hogy jogosítványt a gyalogosnak, mégis milyen joghoz? a szabad helyváltoztatáshoz? mi van, ha leugrok a sarki boltba csipszért és nincs nálam gyalogjogsi? brrr.
manókomment 2013.12.31 09:57:54
@etruszk: abban mindenképp igazat adok neked, hogy egymást kizáró igényeket nem lehet egyszerre érvényesíteni, csak az nem teljesen világos (mármint nem csak nekem, de úgy általában), hogy a jelen állapot miért lenne szükségszerű. úgy értem, fejleszteni folyton fejleszti (a mindenkori kormány) az infrastruktúrát, nagyon sok EU zseton csörög ilyesmire, van miből gazdálkodni, és nem egy elképzelhetetlen célkitűzés az átmenő gépjárműforgalom kiiktatása a nagy gyalogosforgalmú belterületekről. ennyi erővel akár a megvalósíthatóságon is agyalhatnánk :) sajnos valamiért mindig úgy tűnik a nem-autós közlekedőknek, hogy az autós közlekedők legalább fejenként négy szavazattal bírnak ilyen kérdésekben, és a szaktekintélyek (forgalom-illetékes mérnökök, bárhogy is hívják éppen magukat) autómenedzselésben gondolkodnak, amelynek minduntalan útjába kerülnek a fránya nemautósok, mintha nem is egyenlő felnőtt emberekról lenne szó ebben az egész diskurzusban. ez nem a te hibád nyilván, csak azért írom le ebben a válaszkommentben, mert a szükségszerűség érve szorosan kapcsolódik ehhez az egész attitűdhöz. az pedig meghatározó egyrészt a kresz-ben, másrészt a város- és közlekedéstervezésben is. ebben szeretnék változást kieszközölni :) de hát álmodik a nyomor.
manókomment 2013.12.31 12:47:42
@Blogger Géza: amúgy nem ilyenkor lenne indokolt és értelmes dudálni? :)
Érdemes megvizsgálni egy, sokaknak nagyon is magától értetődő kérdést: Mi is az a "hagyományos" növénynemesítés és mi az a géntechnológia? Vagyis melyik élőlény számít GM-nek és melyik nem? Nyilván mindenki azt hiszi, hogy a kérdés azonnal eldönthető, de azért kicsit…..
manókomment 2013.08.27 12:07:52
@Sexcomb: na, hát én nem akarok túl nagy csalódást okozni, de nem küzdök. ha küzdenék, biztos, hogy azzal lennék elfoglalva, és nem egy blog kommentelőivel vitatnám meg a kérdést.
a szabadalmi rendszer és a gazdasági nagyüzemi stb rendszer ellen nem azzal lehet küzdeni, hogy betiltunk ezt, meg betiltunk azt (mi, mármint az állam, gondolom) hanem hogy figyelembe vesszük a technológia, a fejlesztés és a felhasználás következményeit, és nem támogatunk olyasmit, amivel másoknak ártanak. nem támogatjuk pénzzel, és nem támogatjuk promóciós felülettel, nem vesszük meg a boltban, és nem tapsolunk, amikor törvényerőre lép, hogy szabvánnyá válik valami, amitől még kevesebb boldogság jut még több emberre, és még több profit még kevesebbre. a társadalmi és megélhetési (szegénység pl) egyenlőtlenséget előállító, fokozó, fenntartó és intézményesítő dolgokat akkor sem támogatom, ha fehér köpenyes kutatók biztosítanak róla, hogy ez a haladás maga. ilyen értelemben luddita vagyok.
a magnélküli dinnye és az egész gazdasági berendezkedés abszolút az elnyomás eszköze, ha ilyen kisarkítva nézzük: pontosan ezért nem lehet kiemelni a magnélküli dinnyét a többi dolog közül, és pontosan ezért nem lehet bojkottálni az egész világot en bloc, ideológiai okokból, mert élni muszáj, sőt élni jó. ami viszont nem cáfolat arra, hogy a profitgyártás szisztematikusan áthatja a fogyasztói kultúrát, és az új technológiák akkor törnek csak be a piacra, amikor azzal a haszonélvezőinek, a tulajdonosainak az eddiginél is nagyobb profitot és hatalmat biztosítanak.
ha a parasztnak (vagy földművelőnek) élnie kell, nem tehet mást, mint hogy azt a technológiát alkalmazza, amivel versenyképes marad. ez nem az agrárium sajátsága, mindenhol így működik a piac. és nagy szerepe van ebben a fogyasztói igények "megfelelő" kontrollálásának, a média és a törvények és - igen - a tudományos tevékenységek terelgetésével.

ez egy alapja a kritikának. a tudomány és a kutatás előszeretettel mossa kezeit a következmények alól, ahogy bárki szívesen felmenti saját magát a tetteinek következményei alól. egy elnyomó rendszer működtetésébn veszünk részt, és a legkevesebb, hogy legalább tudatában legyünk a munkánk szerepével és következményeivel.
manókomment 2013.08.27 15:00:36
@fuhur: valóban nem érted pontosan. a fogyasztói igények kialakítása a mai gyakorlat, úgy hívják, hogy marketing. ha jól látom, be is vált.
egyébként politikai propagandát szerintem ennél ügyesebben illene nyomni, egyébként ennyi erővel én is szektának és dilinyósoknak ábrázolhatnám az általam kijelölt politikai vagy bármilyen csoportot, amibe tartozónak vélem, hát, mondjuk téged. vagy másokat. igyekszem nem így működni.
manókomment 2013.08.28 15:00:35
@Sexcomb: nem győztél meg. ahogy én se téged; nem baj, nem szkandermeccs. további jókat.
Korábban egyszer már összegyűjtöttem a legkínosabb reklámszlogensémákat, amiket akkor vesznek elő a marketingesek, amikor végképp semmi ötletük sincs. Mindig azzal hitegetem magam, hogy ezek kizárólag ügyfelektől jönnek, és a kreatívok körmük szakadtáig próbálnak…..
Az én hibám, ha nem eszi meg a répát. Az én hibám, ha a körmét viszont rágja. Az én hibám, ha felesel, és az én hibám, ha nagy a szája.   Az én hibám, ha fáj a hasa. Az én hibám, ha olykor büszke. Az én hibám, ha a baletthoz nem elég domború a…..
Varánusz Társalogjunk nácikkal? 2013.04.25 04:58:03
Egyszervolt országban nem könnyű eldönteni szóba álljunk-e a nácikkal. Igen, utóbbi alatt a közbeszéd többnyire a Jobbikot érti továbbra is, a bíróság ítéletét a párt egyes képviselőinek és holdudvarának megnyilvánulásai után Vona Gábor nagyjából a hajára is kenheti, a…..
Nem sokat konyítok sem az aktmodellkedéshez, sem pedig a pornózáshoz, de örömmel látom, hogy ezekben a körökben valóban törődnek az alkalmazottakkal, és nem csak üres ígéret a fejlődési lehetőség. Amint megunják a testük kizsákmányolását, már ugorhatnak is a DJ pultba egy…..
A hatalom átvételéről, és a helyes körömápolásrólKészült: ma, és ittA rend alapú társadalmak kudarcot vallottak. Ideje átadni helyüket a rendetlenségnek!Mi Anarchisták ma megalkottuk az Anarchista kiskátét! Fő alapelvünk, hogy elutasítunk bármiféle szervezettségre utaló…..
manókomment 2013.04.17 09:39:26
@fektor7: úgy járunk veled, mint annak idején a Pannon Rádió a Magyar Nemzeti Hipop című táncdalszerzeménnyel :P vannak, akikkel már viccelni sem lehet, csak tudnám, hogyan keveredtem közéjük...
manókomment 2013.04.17 17:14:16
@fektor7: hehe, hát ezt a disclaimer-dolgot döntsd el te magad :) kisebbet ütne a blog, de kevesebb lenne a kék-zöld folt is...
ez az írás amúgy nem biztos, hogy olyan jó vicc, mint lehetne, mert pont, hogy széles körben elterjedt sztereotípiákat erősít. ilyen értelemben kb mintha szőkenős viccekből írnál posztot, csak nincs akkora appeal-je.
de azért örülök, hogy ezt te sem gondoltad komolyan ;)
Általában ritkán írok magyar reklámokról, de most több okból is kivételt teszek. Az első, hogy kifejezzem elismerésem annak a csapatnak – élén Sós Bálinttal – akik múlt héten a cannes-i Young Director Awards versenyen harmadik helyezést értek el. A második apropó pedig maga…..
manókomment 2012.06.27 15:55:13
@Nick_: vagyis mások felelősek a tetteinkért, nem mi. szép. nagyon komolyan veszed magad, gondolom :DD
manókomment 2012.06.27 16:53:01
@Kremyyy: nekem mondjuk tetszett, de erős hiányérzet, hogy semmilyen követhető jó gyakorlatot nem mutat be, csak, hogy "ne vágjunk hozzá jó arcot" - ami szerintem több a semminél, de nagyon kevés és félreérthető. persze ott a NANE a végén, és tőlük lehet is tájékozódni.
szerintem a tanácstalanság is helyet kéne kapjon ebben a problematizálásban, még ha nem is olyan hálás reklámelem, mint egy bunyó vagy egy robbanás. az is baj, amikor önjelölt rendrakók azt képzelik, hogy tudják, mi a teendő, és akkor jön pl az áldozathibáztatás...
persze az egész issue egy darázsfészek, le a kalappal, hogy ilyen szépen sikerült kijönni belőle.
manókomment 2013.04.13 22:10:41
@Ahasverus: röviden, tömören: tévedsz. viszont soha ne adj senki szájába idézetként pléne nem, olyan szavakat, amiket nem írt-mondott. arról, hogy én mit tudok, vagy mit hogy gondolok, nem fogok veled eyeztetni. látom, milyen agresszíven "válaszolsz" másoknak is, ebből csak az látszik, hogy nem vagy párbeszédre nyitott, vagy alkalmas.
többet nem válaszolok neked.
Nem gondoltuk volna, hogy épp a legprogresszívebb progresszívek mennek neki a progresszívek reménységének, Barack Obamának, de az amerikai elnök így járt az elmúlt napokban. Obama ugyanis bocsánatot kényszerült kérni azért, mert szépnek nevezett egy amerikai főügyésznőt, Kamala…..
Manapság egyre kevesebb ember házasodik össze és a házasságok egyre nagyobb számban végződnek válással. Nézzük meg, hogy a KSH 2011-es népszámlálási adatai alapján mik az esélyei egy átlagos embernek ma a házasságra és a válásra. A vallás után, most a házasságot…..