Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Berkovits György

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
[…]   ZOTYÓ Felkel a nyugágyából, lesétál a teraszról az utcára, Margóhoz lép, átöleli. Irigylem a türelmedet, a nagyvonalúságodat, Margó, nem háborúzol, nem csinálsz műsorokat, bizonyára szeretsz, ugye, hellyel-közzel szeretsz, így aztán megvagyunk. MARGÓ Visszaöleli Zotyót, csókolja. ZOTYÓ…..
(folytatás)   5                                                           Lánya, első feleségem, igen-igen kárhoztatta apját, amiért nem változtatott állást, nem ment más pályára, nem fordított az életén. Elég sokat is ostorozta emiatt. Apja nem való kereskedőnek, tisztában volt vele, szerinte…..
1   Apósommal, az elsővel, viszont tegeződtünk. Tisztán a forma miatt tegeződtünk, a tegeződés családon belüli divatja késztetett bennünket erre. Szívesebben magázódtam volna vele, az jobban illett volna kapcsolatunk természetéhez. Idegenek voltunk és maradtunk egymásnak, ám nehogy azt higgye…..
4 Látom apámat, amint elborul az arca, ahogy megszokott kiegyensúlyozottságából és kedélyességéből, kiegyensúlyozottságra és kedélyességre törekedett mindig, kilendül. Rágyújt, energikusan fújja a füstöt. A felindultságtól kissé szaggatottan beszél, néha még dadog is. Okozója persze én voltam,…..
Apám és apósom, az első, megharagudott egymásra, majd elmesélem, miért. Nehéz róluk beszélnem elfogultság nélkül, de megpróbálom. Meg kell próbálnom. Több mint huszonöt éve készülök erre. Meg kell próbálnom, remélem, kiderül, miért. Remélem, az is kiderül majd, hogy nem a személyiségüket akarom…..
 (A MAGYAR LÁTVÁNY folytatása)                                               A Kossuth téren, az Országház előtt hatalmas tömeg gyülekezik. Megjelennek a következő szervezetek: a Honfoglalás 2000, Trianon jelzésű fakereszttel, a Történelmi Magyarország felnagyított térképével; a Hatvannégy…..
A MAGYAR LÁTVÁNY folytatása: III A kicsivé lett ország divatja a nagyság visszaszerzésének ábrándjában. A Nemzeti Hősök Országos Emlékkövének avatása 1929. május 26.      Huszárzenekar, élénkpiros huszáregyenruhában, kesergőket játszik, például Csíkországi fenyvesekbent, az ünneplő tömegtől…..
II  Milyen  divatot diktál egy vörös vezér?  Forradalmi majális. május 1.     Hajnal van, a nap, amely áprilisi napból májusi nappá vált, éppen  felkelőben. Az Internacionálé hangjai hallatszanak: Fel, fel, ti rabjai a földnek. Egy munkásegylet zenekara és énekkara vonul be az…..
4   Látom apámat, amint elborul az arca, ahogy megszokott kiegyensúlyozottságából és kedélyességéből, kiegyensúlyozottságra és kedélyességre törekedett mindig, kilendül. Rágyújt, energikusan fújja a füstöt. A felindultságtól kissé szaggatottan beszél, néha még dadog is. Okozója persze én voltam,…..
És teltek az évek, sőt, rohamtempóban teltek. Fotóügynökséget akartam alapítani, még mielőtt teljesen át nem adom magam, gondoltam, az öregségnek, fotóügynökséget, ahogy valamikor Capa, magánügynökséget. Hogyan kezdjem? Kihez, kikhez forduljak? És milyen stratégiával? Nem tudtam eldönteni, ezért…..
Az új korszakban sokszor kellett megdöbbennünk, látva, tapasztalva, hogy kiből mi bújt ki, ki mivé lett, kinek milyen az igazi természete és felfogása, mert a múlt rendszerben ez nemigen derülhetett ki, mindenki félt attól, nehogy kiderüljön, milyen is ő valójában, mit is képvisel ő igazán. A régi…..
Nem akartam többé változni, dehogyis. Hanem azt vártam, változzon meg helyettem az ország, miután a diktatúra megdőlt. Kívülálló voltom most már idegesített, úgymond belülálló szerettem volna lenni. Meg is tehettem az első lépést a belülállás felé, mivel kiállíthattam, hosszú évek után először, és…..
  Mondhatja, hogy forradalmi élményben volt része, már tizenöt évesen, mesélte mindig fiam, Dániel. A Városligetben kószált Saroltával, akivel együtt járt, egy júniusi kora délelőtt, élvezték a nyári szünet első napjait, amikor hangszórók hangjára és zenéjére figyeltek fel a Hősök tere felől.…..
  A második változásom időszakában éltem, mint rokonszenves fennforgó. Egyszer, mivel zajt hallott az osztályunkból, tudniillik a tanár még nem érkezett meg az órára, a Feri bácsi nevű tanár, pontosabban Feri bá, egy hústorony, berontott és ordított, hogyan képzeli ezt a viselkedést az ötödik bé,…..
Boroczkó Ivettet, a nálam sokkal fiatalabb unokatestvéremet, aki, mint már említettem, Párizsban született, és Yvette-nek, vacsorára hívta egy felkapott vendéglőbe az az államtitkár-helyettes, aki a kormány részéről kapcsolatban állt vele. Ivett nem szerette ezeket a találkozókat az…..
Flórián, mint már említettem, az unokaöcsém volt, ha nem vér szerinti is, Dezső nagybátyám és Olga nagynéném fogadott fia, aki híresség lett, igazi celebritás, és akit értesített a kormányzat kitüntetésekkel foglalkozó hivatala, hogy ötvenéves születésnapja alkalmából kitüntetik. Mielőtt azonban…..
Néhány nappal a második köztársaság újabb, második képviselő-választása előtt, amely a köztársaságot, pontosabban a demokráciát volt hivatott megerősíteni, vagy éppen gyengíteni, attól függően, ki lesz a győztes, a helyi, pécsi kisgazdavezér meghívta vacsorára barátnőjével, Olgával együtt Dezsőt,…..
Barbara, leendő anyám, Babos Barbara könnybe lábadt szemmel nézett a rózsaszín keretes nagy, ovális toalett-tükrébe, amelynek állványzatán rózsafüzér-mintázat díszelgett, csupa rózsaszín bútorokkal berendezett szobájában, mert megszidták a szülei, Emília és Gáspár, tulajdonképpen lehordták, ugyanis…..
Az egyetemen, ahová Boroczkó András, leendő nagybátyám, apám fiatalabb bátyja járt, folytak viták, és András nélkül nemigen folyhattak. Akadt egy filozófiaszeminárium, ahol szinte háborúskodás tört ki a professzor és András között. A professzor vézna, beteges, öregedő férfi, rendkívüli előadónak…..
Csak jóval később, gimnazista koromban tudtam meg, mi történt anyámmal és nagymamámmal a börtönben, meg azután, hogy kiszabadultak. Egy zsúfolt fogdába zárták Barbarát és Emíliát. Barbara mintha a korábbi életét csak álmodta volna. A mellette lévő ágyban feküdt egy egész nap imádkozó…..
Nem sokkal születésem után meg kellett változnom, nagyon változnom kellett, megváltoztatni az eredendő természetemet, és ennek igen mély okai voltak. Mi történt velem? Lejátszódott bennem nem is egyszer.Állítólag kiegyensúlyozott, érdeklődő, barátságos és barátkozó fiúnak születtem, öntudatosnak, de…..
Menekülni szerettem volna, mint annyiszor már, menekülni a szüleim és nagymamám veszekedése elől, menekülni szüleimtől, nagymamámtól. És még inkább menekülni, mikor felsejlett előttem, mert felsejlett a kisfiú, abban a könyvben lévő fotón, rongyokban, mezítláb, kopaszon, az a csontvázszerű kisfiú,…..
Valami megzavart, mintha bizony látomásom támadt volna, valami afféle. Minden, de minden feszültséggel töltött el mostanság, az is, aminek nem kellett volna feszültséggel eltöltenie, az is, ami régebben nem okozott feszültséget bennem.  Állandóan hadakoztam a feszültségeimmel, nehezen lehetett…..
Megint gyalog indulnak el ketten Évával, másképp nem lehet, vonatok nem közlekednek. Mindenfelé üres tölténytárak és hasznavehetetlen fegyverek milliószámra elhajítva, rozsdás páncélöklök, aknák, kiégett járművek, romba dőlt épületek, vánszorgó emberek. Néha felveszi őket egy-egy orosz teherautó, és…..