Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PergerA

52 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Évek óta mondjuk, hogy hahó, módosítani kellene az orosz féllel kötött hitelszerződést. Enélkül ugyanis elég nehézkes lenne Paks II. építése, mivel annyira megcsúszott időben a projekt, hogy a törlesztési és egyéb határidők túl hamar jönnének, az építkezés meg még sehol. Nade most megoldották! Csak…..
Rengeteget tudunk arról, mi is történt a csernobili nukleáris katasztrófa során, az HBO minisorozata mégis rendkívül magával ragadó. A sorozat máris bejutott minden idők 10 legjobb sorozata közé, az IMDb-n pedig minden idők legnépszerűbb 250 sorozata között az első helyen áll. Horrorisztikus és…..
P☢ksaméta A nagypálya vége 2019.01.25 10:11:09
Mérföldkőhöz érkezett a Paks II. projekt: Aszódi Attila, aki kormánybiztosként, majd államtitkárként már mintegy 4 és fél éve volt felelős Paks II. megvalósításáért, január 15-e óta nem játszik többé szerepet az ügyben: indoklás nélkül menesztették. (A Mércén 2019. január 24-én megjelent…..
Melegebb volt-e a Duna Paks alatt 30 Celsius-foknál vagy sem? Pont jókor vagy rosszkor romlott el a hőmérő? Le kellett volna állítani Paksot? És ha lesz Paks II. is, megfőnek-e a halak a Dunában? Ezek a kérdések voltak a legizgalmasabbak Paks körül az elmúlt napokban. Sajnos a kérdések zömére nem…..
A hírek szerint a napokban furcsa – vagy egyes értelmezések szerint inkább csak megszokott – lépéssel élt az orosz diplomácia Paks II. ügyében: amikor Oroszországban az orosz elnök és a magyar miniszterelnök megkezdte a megbeszélést, addigra az orosz sajtóval már közölték, hogy az orosz fél szerint…..
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) reagált az általunk múlt héten nyilvánosságra hozott tanulmányra. Az elemzést a bécsi Természettudományi és Élettudományi Egyetem (Universität für Bodenkultur) Biztonsági és Kockázati Tudományok Intézete készítette arról, hogy – tekintettel a Finnországba és…..
A hírek szerint Paks II. néhány hónapon belül benyújthatja a létesítésiengedély-kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH). Vajon mennyire készült fel az OAH története legnagyobb feladatára? Van-e megfelelő mennyiségű és minőségű erőforrása, és elég biztos-e a háttere ahhoz, hogy csak a…..
Egy, a napokban felröppent hír szerint tovább lazítanák Paks II. engedélyezését. Az időzítés beszédes: miközben a kormány szerint néhány hónapon belül megkezdődhet az új atomerőmű nukleáris biztonsági engedélyezése, újabb jogszabályváltozással igyekeznek lazítani az engedélyezés folyamatán még az…..
A Párizsi klímaegyezményt követő kritikus év után végre egyre több döntéshozó állt ki a klímavédelem mellett. Vajon a többiek is követik őket? Tegnap zárult Bonnban a tárgyalássorozat, amely a decemberi, lengyelországi Katowicében tartandó klímatárgyalásokat, a COP24-et készítette (volna) elő. A…..
Jan Haverkamp és Rasid Alimov eredeti írása nyomán Harminckét évvel ezelőtt a világ legnagyobb polgári nukleáris balesete óriási területeket szennyezett el Európában. A mostani generáció talán már nem is emlékezik arra, hogy többek között Hollandiában és Németországban hónapokon át meg kellett…..
A csernobili katasztrófa után a legsúlyosabb atomerőművi esetként tartották nyilván a Paksi Atomerőmű 2003-as üzemzavarát. Az üzemzavart az okozta, hogy a tisztítótartályt gyártó cég hiányos ismeretekkel rendelkezett az általa gyártott, tervezési hibákkal sújtott tisztítótartályának működéséről.…..
Még építeni se kezdték el nálunk a végleges tárolót. A szükséges pénz nagyobbik fele hiányzik. Különben is: a világon még sehol sem sikerült megoldani a nagy aktivitású nukleáris hulladék végső elhelyezését. A Paksi Atomerőmű szemetét és lebontását még a jövő század generációi(!) is fizetni…..
Dacára annak, hogy az atomerőművek folyamatosan ontják magukból a kiégett fűtőelemeket, ezek hosszú távú tárolása máig nem megoldott sehol a világon. Ugyanakkor több országban kísérleteznek különböző technológiák alkalmazásával, abban a reményben, hogy mihamarabb megtalálják azt a megoldást, mellyel…..
A 2011-es földrengés, cunami és a fukusimai atomkatasztrófa hetedik évfordulóján továbbra is kifejezzük részvétünket és együttérzésünket a japán emberekkel. A Fukusima Daiicsi atomerőmű 2011-es hármas reaktor-leolvadása után kitelepített több tízezer ember mindegyikének olyan története van, amit…..
Employees of the Hungarian Atomic Energy Authority (HAEA) participated in the Paks II project, according to an investigative article published by the Hungarian G7 news portal based on the suspicions highlighted by Greenpeace Hungary. This could be a severe breach of European legislation concerning…..
Valóban dolgoztak az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai Paks II.-nek a G7 cikke szerint. A Paksamétán a napokban írtuk meg, hogy a K-Monitor által nyilvánosságra hozott szerződések alapján felmerült a gyanú, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai (Hullán Szabolcs, jelenlegi…..
Összefoglaló: Atomerőművek esetében az első számú játékszabály: egy ország nukleáris biztonságát felügyelő hatóság szakemberei nem lehetnek semmilyen formában érdekeltek egy olyan atomerőmű-építési projektben, amelyről dönteniük kell. Ennek ellenére felmerül a gyanú, hogy a mára közvetlen…..
Fukusima óta vizsgálják a világban, de nálunk eddig nem nagyon esett szó róla, hogy mekkora plusz kockázatot jelenthet, ha a meglévő négy reaktor mellé még két további épül.   Kockázata minden építkezésnek van. Ha azonban egy atomerőmű reaktorházának építéséről van szó, a kockázatok – bármilyen…..
Az a terv, hogy a hazai áramtermelés felét Paks, másik felét pedig „zöld áram” fogja kitenni a jövőben Magyarországon, nem új keletű: lassan egy éve jelentette ezt be először a miniszterelnökséget vezető miniszter. A szélenergia és a lakossági napenergia-rendszerek terjedését kifejezetten akadályozó…..
P☢ksaméta Paksi üzemzavaros 2018.02.10 14:16:40
Az elmúlt két hónapban különböző okokból négyszer kellett komoly mértékben visszaterhelni a Paksi Atomerőművet, azaz csökkenteni a termelését. Januárban a hármas reaktort váratlanul, több mint egy hétre ki is kellett kapcsolni a termelésből, sőt a mélyponton másfél paksi blokknyi termelés esett ki –…..
(A hvg.hu-n 2018. február 5-én megjelent cikk újraközlése) Egy, a napokban eredménytelennek bizonyult közbeszerzési eljárás rávilágított arra, milyen problémák származhatnak abból, hogy Paks II-vel gyakorlatilag Paks I konkurenciáját építenék meg. Ez az eset is azt mutatja, hogy mennyire…..
(Az Indexen 2018. január 24-én megjelent cikk újraközlése) A hír, mely szerint Ausztria az Európai Bírósághoz benyújtott keresetében kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság (EB) Paks II megépítését jóváhagyó döntését, szinte minden média címoldalán hozta. Az új osztrák kormányzat…..
A napokban számos helyen jelent meg a hír, hogy a GE Hungary Kft. az Alstommal közösen nyerte meg Paks II turbinatenderét, azaz ezen cégek konzorciuma szállíthatja majd a hagyományos erőművi berendezéseket (döntően az áramtermeléshez szükséges turbinákat, generátorokat és további berendezéseket) az…..
Az elmúlt napokban kiderült, hogy továbbra is süllyed a paksi 4-es reaktor. Ez nagyon látványosnak hangzik, ám valójában mára milliméteres nagyságrendről beszélünk. A kérdés, hogy számít-e ez. Az atomerőművekben gátak sorára van szükség, hogy még a legszélsőségesebb körülmények között is…..
A szeptember végén Európa felett megjelent, ruténium-106 izotópot tartalmazó felhővel kapcsolatban nem az a kérdés, hogy mennyire kis mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe – hanem hogy a Roszatom miről tereli el a figyelmet. A témához a Majak-szakértő Nagyezsda Kutyepovától kérdeztünk. (A Paks…..