Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Potpolett

69 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A német fővárosban élni sokak vágya, ám Berlinnek (minden más városhoz hasonlóan) nem csak napos, de sötétebb oldalai is vannak. A lassan négy hónapja ott élő Belláék mindkettőt megtapasztalták már, akadnak köztük egészen meglepő dolgok is. (A képeket külön is köszönöm neki.) Mi az az öt dolog, ami…..
Potpolett 2019.12.04 11:48:35
@Herr Géza: Most a stílusodat hagyjuk, azon túllendülve válaszolok.:)

Igen, Berlinben vagyunk. Az élelmiszerboltokban nem írtam, hogy nem lehet kártyával fizetni, csak azt, hogy simán előfordulhat, hogy nem működik a termináljuk. Konkrétan az egyik belvárosi Reweben heti egyszer biztosan tapasztaljuk ezt. Ahogy a Starbucksban is. A pékségek nagy részében felénk nem lehet kártyával fizetni, igaz ez az éttermekre és a kávézókra is a kerületünkben. Óriási szerencséd lehet, hogy te nem akadsz folyton bele ilyenekbe, vagy kevés helyet favorizálsz és azokba jársz.

Az óvoda témához: folyamatos nehézséget okoz ez a dolog. Az egy dolog, hogy akár perelhető is, és más az, hogy a gyakorlatban ez mekkora erőfeszítést igényel egy átlag családtól, hogy helyet találjanak a gyermekük számára, ha pl. visszamenne dolgozni az anya vagy csak szeretnék, ha a kicsi közösségbe járna.
Potpolett 2019.12.04 11:49:44
@Csodabogár: te 3 évesen simán hallottál ilyeneket a szüleidtől? tényleg ezt akarod mondani ezzel? simán elmondták a teljes igazságot a zsidókkal, nácikkal, háborúval, koncentrációs táborral meg mindennel együtt? Tényleg ezt mondod? Nem hiszem ezt el neked.
Potpolett 2019.12.04 13:53:53
@fasznyak:

1. "eloszlatnek par tevinformaciot a blogposztbol, mint olyan aki 9 eve el itt:"

Nem, nem oszlatod el, és nem tévinformációk. te másként éled meg a dolgokat és ennyi. nem én tévedek, és nem te.

"a kozvilagitassal nincs baj. lehet latni ejszaka is, en legalabbis soha nem vaksiskodtam"

akkor te nem, mi meg igen. a közvilágítás egyértelműen gyérebb itt, mint otthon volt, ez tény.

" engem soha nem akart senki elsodorni, talan azert mert nem hagyom magam."

pedig 158 cm-s nő vagy, aki kisgyereket tol? vagy miért hasonlítod magadat hozzám és undorító módon áldozatot hibáztatsz?

"talan nem kene olyan helyen atmenni ahol nincs zebra. ahol van, ott szepen megvarod a lampat es atmesz."

szóval azt mondod, hogy a sima átjárókon, ahol nem lámpás kereszteződés van, ott ne menjen át soha senki? felénk pl. iszonyat sok ilyen van és azoknál végtelenül sokat kell várni.

"hja kerem, berlin azon legmenobb negyedeben laktok ahol legtobb a gyerek, es meg vagytok lepodve."

igen, meg vagyunk lepődve, mert ezt nem tudtuk. nem tudunk mindent, mielőtt egy környékre költözünk. amikor újlipibe költöztünk, nem tudtunk pl. arról, a polgi hogyan közelít a kerületrészünk felé...

A bankkártyás dolog több itteni ismerősömnek (németeknek is) megdöbbentő tapasztalata, nemcsak a miénk. A pékségek, játékboltok, kávézók, cukrászdák nagy része nem fogad el felénk egyáltalán kártyát. Ez a mi saját tapasztalatunk és nem a tiéd. Nehéz lehet ezt megérteni.

"ha mindenfele fabrikalt modszerrel teszed ki, a postas azt fogja gondolni hogy nem a hausverwaltung rakta ki, ergo kamu."

ez megint gusztustalan áldozathibáztatás. ki volt írva normálisan, visszaküldte az összeset. most ki van írva nagyobb méretben, így már egy részüket megkapjuk. az itteniek is panaszkodnak (nem a mi részünkön csak) a postára, de neked ebben is teljesen ellentmondó tapasztalataid vannak, nyiiiilván.

"en nem vinnek be semmit utcarol."

ez megint a te dolgod. mi meg igen, és mások is.

"magyarorszagon, itt is igaz: ha nem tetszik, el lehet menni innen."

neeee, ugye nem az a fideszes szöveg ez most, amire gondolok? neeeee, annyira gáz. mi szeretünk itt egyébként, Budapestnél és a magyar politikai helyzet fojtogatásánál legalábbis sokkal jobb! De azért az érdekességeket jobb leírni, mint nem.:) Pl. te is ideírtál egy csomó mindent, mert azt gondolod, bárkit érdekel. Én is éppen ezért írtam meg. Valószínűleg egyik sem igaz. :D
Belláék egy hónapja élnek Berlinben, ilyenkor még minden új, minden utca és nap tele van meglepetéssel. Miként ő is írja, még csak ismerkednek a várossal, de szerintem ezért is érdekes, mi az, amit kiemelnek tapasztalataik közül...
Potpolett 2019.09.17 19:22:30
@zserzsenne: Ez nem igaz. Mi egy nagyon gyerekesnek mondott reszen eltunk Budapesten (Ujlipotvaros) es nagyon sokat jartunk a varosban a kulsobb keruletekben is, mindenfele. Egyaltalan nem igaz, amit irsz. Nincsen tomeges mennyisegu széles utca, nincs sok fa, nincs sok jatszoter, nincsenek forgalomcsillapitott utcak, nincs mozi stb. Nem lehet ossze sem hasonlitani a ket varost gyerekbarat szempontbol.

Sajnos a virsli sem erosen wtf kategoria, mint ahogy irod, mert persze a kozeli Aldi is kinalt egyfele 85 szazalekos virslit, de nem az osszes termekuk volt szuper hustartalmu. Itt azok. A mellettunk levo boltban 80 a legkisebb szazalek sokfele termek kozul. Otthon a 40 teljesen atlagosnak szamitott.

Ti hol eltek egyebkent, hogy ezekben a dolgokban ennyire biztos vagy? Erdekelne, milyen osszehasonlitasbol nezed a ket varost.
Potpolett 2019.09.18 08:09:41
@Csodabogár: Nem, azok a helyek sem ugyanolyanok. Azokat jol ismerjuk. Es nem a belvarosban lakunk Berlinben, ahogyan ugye irom is az egyik pontban, ahol kifejtem, hogy milyen a csaladbarat kornyek itt. Kepzeld el Ujlipotvarost nagyon sok faval. Es az meg csak a kezdet lenne...amugy meg persze a budapesti foghijtelkeket valahogy parkolova es lakohazza sikerult alakitani, nem parkka. Pedig csak akarat kerdese lenne.
Augusztussal nagyjából a határátkelők nyári hazalátogatásai is véget értek, ilyenkor mindig érdekes látni, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a külföldön élő magyarok. Balázs (akinek előző posztját itt olvashatjátok) például egészen pozitívakkal. Te is hazalátogattál? Milyen tapasztalatokat…..
Meglehetősen nagy port kavart a minap az a poszt, melyben arról beszélgettünk Bandirepublickal, mi lenne, ha hirtelen hazaköltözne félmillió magyar. Nos, Orsi egyike azoknak, akik hazaköltöztek (ő ráadásul 10 év külföld után), tapasztalata tehát nagyon érdekes. Szerinted mi történne, ha…..
Potpolett 2019.08.14 16:01:03
@kék madár: ez a komment foglalja össze leginkább, amit gondolok a hazajövetelről :D Tároló, annyira igaz.:D:D
Ez az év volt a legutazósabb évünk valaha. Örökké emlékezni fogunk rá és reménykedve várjuk a következő éveket is! Szállodaválasztásainkban az egyszerű, olcsó, de családdal élhető megoldásokat preferáljuk. Vagyis kevés pénzből, de tiszta, saját szobás/fürdőszobás és központi helyen levő szállodákat…..
A legnagyobb magyar portálok is megírták, így az Index is, hogy a hétvégén egészpályás adathalász támadás indult a magyar neten. A csalók a legnagyobb magyar szolgáltatók nyereményjátékának álcázott popup üzenetekben próbáltak adatokat kicsalni a naiv netezőkből. Van UPC-s is, mi egy Telekomosba…..
Azért is jó a Határátkelőt csinálni, mert az ember időről időre olyan témákba fut bele, melyekre nem is gondolt volna. Nekem legalábbis soha eszembe nem jutott volna (Bellával ellentétben), hogy mennyire másként viszonyulnak a világ különböző pontjain a kutyások a kisgyerekekhez. Márpedig az ő…..
Potpolett 2019.07.26 23:19:24
@Irsai Oliver: Igen, mi is sok ilyet hallunk szülőktől, hogy "jaj fujj, koszos meg megharap" és már húzzák is el a gyereket. De ugyanezek a szülők azok, akik azt szajkózzák, hogy "mit nézed annyi ideig azt a bogarat???" és akik azt mondják a játszótéren, hogy "hagyd játszani a kislányt/kisfiút egyedül, menjünk arrébb" :)

A kutyatartóknak sem kevésbé frusztráltak a mindennapjaik az anyákénál, és aztán így lesz az, hogy azt hiszik, a gyerek meghúzza majd a szőrét a kutyának, ráüt, megharapja (?) meg ilyesmik.

Én erre mindig ezt szoktam felidézni Petritől:

„Esik az eső!” – mondja a kisfiú.
„Na és?” – mondja a mama.
Megfosztva a gyermeket
a felismerés-kimondás örömétől.
És így tulajdonképpen
minden rossz szándék nélkül
elkezdi leszoktatni a csemetét
a csodálkozásról. És már be is íratta
– akaratlanul – a tanfolyamra,
amit úgy hirdetnek:
„Hogyan legyünk könnyen, gyorsan hülyék?”
Potpolett 2019.07.27 09:37:19
@gabors: sajnálom, hogy szinte kizárólag rossz tapasztalat ért eddig. Kicsit nehezen hiszem el, de legyen. Gondolom, van egy statisztikád is.

Az 1.pontban írtat úgy érted, ha lenne saját mentett kutyánk, akkor a kisfiunk nem akarna más kutyákat simogatni? Nos, én nem tudom bevinni a kutyánkat a munkahelyre és sajnos nem is kizárólag otthonról dolgozunk, így kutyát nem tudunk tartani felelősen. Másrészt meg a gyerek az gyerek akkor is, ha van saját állata. Szereti az állatokat, az embereket, a tapasztalást, az életet. Sajnálom, hogy te nem. Mert az embernek nem muszáj ezt elveszítenie és meg is találhatja az örömöt ismét! Ahogy repüléskor sem muszáj téged elviselnie senkinek. Hidd el, szívesen fizetne ezért is sok ember 50 dollárt. :)
Potpolett 2019.07.27 20:08:10
@Bosszancs: hogyan ellenkeznenek mar ezek az en tapasztalataimmal, amik mas orszagokbol valok es te nem emlited Magyarorszagot egyaltalan (csak hogy neked mi bajod az 5 ev alattiakkal)? En nem azt irtam, hogy mindenhol masutt jofejek a kutyatulajdonosok, csak itt nem, hanem leirtam par peldat a vilagbol es itt egy keruletet.
Nyár parancsnok alaposan bedurrantott a kályhába. Tombol a kánikula, mindeneddigi  és sohakorábban típusú melegrekordok dőlnek sorra,  az emberek túlélő üzemmódra váltottak, és hirtelen felértékelődik még a légkondis munkahely is, nemhogy a légkondis pláza, a légkondis mozi vagy egy légkondis…..
Olvasónk problémája elsőre nehezen volt érthető, mert egy láthatóan tejföl feliratú fotót mellékelve morgolódott azon, hogy tejföl helyett pirosat joghurttal vágta tönkre a családi ebédet, de ezt a zaklatottsága számlájára írtuk. Problémája ugyanis azonnal érthetőbbé…..
A Backstreet Boys a valaha élt legsikeresebb fiúbanda a világon. 25 éve van együtt a csapat. Tegnap Budapesten Backstreet Boys koncert volt. 1996 óta először. Vagyis inkább egy élvezhető showműsor volt. Hangok, fények, bejátszott videók, és showmanek! A hang néha akadt, néha playbacknek hallatszott.…..
A szállásfoglalós oldalak vendégértékeléseire alapozott szállásfoglalás után most jöjjön a másik oldal. Egy vendégház, amit tönkretett a booking.com. Levélíró vállalkozónk nem értette, miért nem jönnek foglalások az oldalról, aztán meglátta a lehúzó kommentet, amit…..
Hétvégén anyukámat látogattuk meg Debrecenben, mert az onkológián fekszik még egy hétig. Ennek kapcsán bementünk a helyi Modembe, ahol még sosem voltunk. Két kiállítást láttunk egyben: az egyik a Mánia volt, ahol azt láthattuk, néhány pszichiátriai beteg miként képzeli el az ismétlés, a mánia és a…..
Meddig lehet elviselni a telefonos ügyfélszolgálatok liftzenéit és a megnyugtatónak szánt bársonyos gépi hangjának biztatását? Levélírónk 30 percig bírta, de biztos nagyon fontos ügyben próbálkozott és/vagy különösen türelmes ember. Vodafone ügyfélszolgálattal lett…..
via GIPHY A szolgáltató által szolgáltatás nélküli szolgáltatás kiszámlázásának állatorvosi lova a ház, ahová az áramot ugyan még nem kötötte be az ELMŰ, de számlát küldeni, kismamát várakoztatni és jól letolni azt bezzeg tud. Ettől a sztoritól mi is majdnem megszültünk.    Tavaly (2018 07 04)…..
Potpolett 2019.05.15 13:02:08
@nagyonköcsögduda: az én terhességem pl úgy telt, hogy volt otthon áram, és nem kellett egy csomó undorító céggel reménytelen vitatkozásba keverednem, amikor hiába fizetek ki rengeteg pénzt és senki sem végzi el a munkáját. Szóval nem, nem él át mindenki ennél durvább, vagy ehhez hasonló dolgokat. Nem.
Szegény jó Péter, már a kezében érezhette a csomagját, de hiába. A kézbesítő valahová úgy elkeverte a megrendelt cuccot, hogy hiába a segítőkész alkalmazottak, Péter a hajára is kenheti őket, a csomagját nem találja senki. Viszont annyi jó hírünk van, hogy kártérítési igényt lehet érvényesíteni, az…..
Valódi tenyérizzasztó történet, ami talán egy bonyolult családi viszonynak köszönhetően mára egymilliós tartozássá duzzadt. Mit tehetünk, ha valaki a nevünkben aláír, majd nem fizeti a számlákat? Kedves Homár! Úgy látszik olyan világot élünk, ahol simán bárki nevére Tigázos számlát írathatunk rá…..
Nemrég két új könyve lett Bertie-nek. Amikor Princetonban voltunk tavasszal, Bertie-nek nagyon megtetszettek az egyik könyvesboltban Dr. Seuss művei. Igazából, ha őszinte akarok lenni, inkább a hangzásuk és bájos játékosságuk miatt, mintsem tagadhatatlan bölcsességük miatt, ami miatt pedig mi…..
Voltunk a brüsszeli kiruccanásunk alatt a Royal Belgian Institute of Natural Sciencesben is.  A fő tanácsom az oda érkezőknek, hogy miután áthaladtak az EU-s épülettömb alatt, ne ijedjenek meg, nincs ugyan egyből feltűnő helyen táblája a múzeumnak, de a hegyre fel utat választva a múzeum könnyedén…..
Nemrég Brüsszelben voltunk pár napot, és be is mentünk néhány múzeumba.  Az első a Moof volt. Itt belga képregények figuráit, mesefilmeket, kulisszatitkokat, ismeretterjesztő videókat, rajzfilmrészleteket és nintendo játékokat láthattunk, és utóbbiakat ki is próbálhattuk. Ajánlom mindenkinek, aki…..
A hétvégén láttuk Szolnokon a békéscsabai Munkácsy-múzeumtól kölcsönzött Munkácsyról készült és Munkácsytól származó képeket. A kiállítás a volt zsinagóga, ma már a finoman szólva kihasználatlanság miatt ugye Galéria épületében tekinthető meg áprilisig.  A jegyár: 2.000 Ft/fő felnőtteknek.  A…..
Figyeljük már egy ideje az újlipóti Paneert, ami nemrég nyílt, de még sosem volt alkalmunk bemenni. Gyerek nélküli vasárnap volt, így gondoltuk, bemegyünk. Az ilyen kis helyeken általában nem szívesen látják a 3 év körülieket, így ez most jó alkalomnak tűnt. Tévedtünk, mert több gyerek is jött be…..
A Bubót már régen ki akartuk próbálni, mert közel van, reggelizni lehet és kívülről szimpatikus helynek tűnt. Az is. Ami tetszett: jó érzést keltő berendezés kényelmes ülések kedves kiszolgálás, személyzet az ételek gyorsan elkészültek van egyfajta gyereksarok, mágneses betűkkel  viszonylag…..