Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzatócsM

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kalmár Miklós   1941. június 22-én a III. Birodalom hadserege, a Wehrmacht megtámadta a Szovjetuniót. Sztálin – miután felocsúdott a szövetségesének hitt Hitler árulása okozta sokkból – a bolsevik ideológiát semmibe véve, keresztényi módon szólt szovjet „fivéreihez és nővéreihez.”    Sztálin…..
                Lavrentyij Berija 1899. március 29-én született az abháziai Merheuliban. Noha szegény családból származott, vallásos édesanyja elhatározta, hogy taníttatni fogja a fogékony gyermeket. Lavrentyij Szuhumiban végzett mint vízügyi mérnök 1917-ben. Lavrentyij Berija 1920-ban. Forrás:…..
Szerző: Kalmár Miklós                  Az 1960-as évek elejére a hidegháborús nyomás meglehetősen nagy volt úgy a nyugati, mint a kommunista országokon. Igaz ugyan, hogy Sztálin 1953-ban meghalt, de utóda, Nyikita Szergejevics Hruscsov csak három évvel a diktátor halála után vehette át a…..
               Szerző: Kalmár Miklós   Az 1980-as évekre a hidegháború lassan véget ért, és a fegyverkezési verseny a Szovjetunió és az Egyesült Államok között gyakorlatilag lezárult, ez utóbbi javára – tartja a közvélekedés. A valóságban ez a kép – mint mindig – kicsit árnyaltabb. Erre az…..
Szerző: Kalmár Miklós 1939. szeptember 1-jén kitört a II. világháború, és ez – már a kezdeti, német győzelmekkel gazdagon meghintett szakaszban is – közelebb hozta egymáshoz Adolf Hitlert és Eva Braunt. A Führer ugyanis – rá igencsak kevéssé jellemző módon – nem szerette volna, hogy szeretője…..
Szerző: Kalmár Miklós Eva Braun valamikor az 1930-as évek elején. Forrás: Gettymages.com               Eva Braun, vagyis a nemzetiszocialista diktátor, Adolf Hitler szeretője – ez az a fél mondat, ami széles körben ismert a Harmadik Birodalom Führerének utolsó kedveséről. A valóság valóban ez –…..
Szerző: Kalmár Miklós Angela – családi körben csak Geli – Raubal Adolf Hitler, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) Führerének unokahúga, valamint egyik szerelme volt. Igen, az első mondat nem tévedés: a pártvezető kapcsolatot létesített saját rokonával, aki kerek…..
Szerző: Kalmár Miklós    Az első világháborút követően Európa már többé nem volt az, ami korábban; felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia, keleten, Oroszországban forradalom és polgárháború zajlott, a győztesek és a vesztesek egyaránt a gazdasági csőd szélére…..
Szerző: Kalmár Miklós  „A Führer Németországgal jegyezte el magát” – hangoztatta oly nagy előszeretettel a goebbelsi, nemzetiszocialista propaganda, amelynek kulcsszerepe volt „Hitler, a birodalomépítő vezető” kultuszának megteremtésében. A diktátor magánéletére…..
Szerző: Kalmár Miklós   Adolf Hitler, aki Németországból Harmadik Birodalmat szándékozott teremteni, úgy vélte, hogy országának nagyobb városai nem méltóak arra, hogy a tervezett világbirodalom gazdasági, kulturális vagy hatalmi központjai legyenek: ezért készíttetett már a kezdetektől fogva…..
Szerző: Kalmár Miklós   Az 1917-es forradalom után uralkodóvá váló Oroszországi Kommunista (bolsevik) Párt vezetése terrorisztikus módszerekkel és minden korábbit messze felülmúló mértékben igyekezett befolyást gyakorolni az emberek gondolkodásmódjára és mindennapjaira. Pontosan azt a módszert…..
Szerző: Kalmár Miklós   A Szovjetunió főépületének tekintett, a sztálini időszak építészeti szimbólumává emelkedő Szovjetpalota a hatalmas birodalom legtöbb polgára szemében egyértelmű és könnyen érthető képet rajzolt az újonnan létrejött rendszerről. A tervek, a tervezés irányítása és annak egész…..
Szerző: Kalmár Miklós   „Führerem, jelentem, hogy elkészült a kelet-nyugati tengely. Beszéljen önmagáért a mű!” E szavakkal avatta fel a Brandenburgi kapunál gyülekező sokaság előtt a Harmadik Birodalom tervezett új fővárosának egy új elemét, a kelet-nyugati tengely egy…..
Szerző: Kalmár Miklós             Ki volt az az ember, akire Hitler felnézett, akiben saját, meg nem valósult fiatalkori önmagát látta? Ki volt az, akit kitüntető figyelemmel és udvariassággal kezelt ismeretségük kezdete óta, akivel olyan bizalmas kapcsolatban állt, mint senki mással a „régi…..
Szerző: Kalmár Miklós Albert Speer Hitler építésze, a nemzetiszocialista kormány fegyverkezési minisztere, akinek tevékenysége nélkül jóval hamarabb befejezhető lett volna a II. világháború. Ez az általánosan ismert kép erről a rendkívüli személyiségről, ez az, ami széles körben ismertté tette…..