Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Moravecz Orsolya

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napforduló és Szent János, Szent Jánosból Szent Iván? Ha ez nem lenne elég, ma ünnepeljük a Zene Ünnepét, a Jóga világnapját és az apák napját is!A nyári napforduló idén június 21-én, magyarországi idő szerint 16 óra 39 perckor következik be a Föld északi féltekéjén,…..
Bukott politikus és bankár, élő lelkiismeret, improvizáció és kórus a nézőtéren. Nem mindennapi, lényegre törő, és 45 perc után sajnáljuk, hogy vége. Tényleg mindenki Vesztes?Nem, a néző biztosan nem az. Legalábbis közönség minőségében semmiképp, ezt bátran…..
Kultúrpart Piknik és királyság? 2015.05.24 10:15:00
Vagy inkább feloldás és újrakezdés? Pünkösdi érdekességek és hagyományok után kutattunk Egyiptomtól Csíksomlyón át egészen a Salzburgi Pünkösdi Játékokig...
Magyar kézben a cári korona, elfoglaltuk Oroszországot, miénk Párizs. Sőt, megteremtettük a világbékét, mindezt 1964-ben. Vagy mégsem?A Habsburg Történeti Intézet, a XX. Század Intézet és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság rendezvénysorozatának következő…..
Félünk? Elutasítunk? Mire várunk és meddig? Lélek és önvizsgálat, érzelmi tabló és felcímkézett képek. Illés Katalin fotókiállításán jártunk a Fugában.„A színek élénkek, mint a tévéképernyő reklámjai, az arcok szinte halottian hibátlanok. Elfogulatlanok ezek a…..
Tényleg minden szobában van egy elefánt? A Body Lotion co-dance és Fülöp László csapata nyert a 10. Jubileumi Lábán Rudolf-díjátadón a Trafóban. A győztesekkel beszélgettünk.A gála felvezetőjeként az elmúlt tíz év díjazott koreográfusai Rövidhullám címmel tették…..
A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyszeri szuperprodukciója az április 24-én bemutatásra kerülő Magyar Menyegző. Novák Eszter rendezővel beszélgettünk.25 évvel ezelőtt mutatták be először édesapja koreográfiáját, a Magyar Menyegzőt. Milyen élményei fűződnek az akkori…..
Kultúrpart A tapsifüles titkai 2015.04.05 09:02:00
Húsvéti hagyomány, ősi szimbólum vagy házi kedvenc? A nyúlhoz kötődő tradíciók kontinenseken ívelnek át a hieroglifáktól Düreren át egészen a modern szobrokig.A húsvéti nyúl évszázadok óta elmaradhatatlan részét képezi az ünnepeknek, a hagyomány kialakulásának pontos…..
A 90-es évek izgalmas időszak volt: egyesek olajat szőkítettek, Steve Glew pedig a pezcsempészetből lett milliomos. Igen, Pezt csempészett Magyarországról az USA-ba.Mint egy filmben: „1994. januárjának első felében járunk. A hóviharban kis autó közelít az osztrák határhoz.…..
Kultúrpart Nyolcéves gyász 2015.03.10 08:02:00
Ollók csattognak kasztanyettaként, de egy lófej és a legyezők sem maradhatnak el: Békéscsabáról a Városmajorba érkezik a Bernarda Alba háza.Különleges műfaji kombinációval lepi meg nézőit a Békéscsabai Jókai Színház: a Bernarda Alba háza ezúttal a spanyol kultúrán…..
Szabadságvágy, drogfüggőség, társadalmi dráma vagy csak elvakult szeretet? Az Ablak nem egyszerűen előadás: műhelybeszélgetés és közös gondolkodás fóruma a Trafóban.Bethlenfalvy Ádám, a darab rendezője színész-drámatanár, korábban a Kerekasztal Színházi Nevelési…..
Horror és tudomány, elmúlás és megmaradás. Mi van akkor, ha nem porrá leszünk? Mumifikálhatjuk-e önmagunkat? Minden, amit a múmiákról tudni érdemes.Az utóbbi hetekben látott napvilágot a hír, mi szerint 200 éves, önmumifikálódott buddhista szerzetesre bukkantak Mongóliában.…..
Requiem, Sundance kölyök, Sztálin a telefonban, Átállásdal és Igor, a pék. Ez mind az Egy fecske nem, avagy egy bolond százat. Vicceltem. Vagyis Züfec a Szkénében.Bár az előadás során sokszor elhangzik a szófordulat, a K2 Stúdió cseppet sem viccel. Mihail Bulgakov Színházi…..
Kultúrpart Szex és géppuska tűz 2015.01.22 07:32:00
Hóból készült nő, rajzok, farokparádé és 20 filléres óvszer. A tábori bordélyok különös világa tárult fel a Háború és szexualitás című első világháborús konferencián.A Habsburg Történeti Intézet, a XX. Század intézet és az Első Világháborús Centenáriumi…..
Kultúrpart Lábak és harisnyák 2015.01.17 08:02:00
Vágyakozás, első szerelem, megcsalás, elhízás, terhesség, öröm, magány – a Pesti Bakkhánsnők necces történetekkel rukkoltak elő. Lányok és versek a Sanyi és Arankában.Az idei évadban vitték először színpadra a Mátyás utcai Sanyi és Aranka Színházban a különleges…..
Családon belüli bűntettek, erőszakellenes videó és művészetterápia, traumakezelés és gályarabság: sorsok, művek és terápiák a barokktól napjainkig.Gyermekek részvételével készített erőszakellenes videó járta be a világot: az Igazi férfiak című kisfilmmel kampányolnak…..
Kultúrpart Betűkből csendélet 2014.12.30 09:02:00
Írott vagy nyomtatott? Rajz vagy fénykép? Tipográfia, kalligráfia és 2014 hangulatai egy fotósorozatban. Év végi beszélgetés betűkről, képekről és kézírásról.Az ünnepek idején üdvözlőkártyák sokaságával halmoznak el minket, ezek többsége előre nyomtatott szöveget,…..
Kultúrpart „Európa kiadó!” 2014.12.09 08:02:00
Kinek? Annak, aki figyel és megért. Német színészek a Himnuszt éneklik, az oroszok helyett pedig a magyarok vannak a spájzban. Megnéztük az Apátlanokat.Rendhagyó előadással vette kezdetét november 28-án a Kortárs Dráma Fesztivál. A Jurányi Ház nézőtere zsúfolásig megtelt, a…..
Analóg technikával megörökített utak és vegyszerek az előszobában. A Tranzit Art Caféban rendezett kiállítása kapcsán beszélgettünk Dobos Dorka fotóművésszel.Fényképész és közgazdász vagy egy személyben. Pécsen születtél és jártál gimnáziumba, innen egyenes út…..
Kultúrpart Menyasszonymaszk 2014.11.28 07:32:00
Vagy testmaszk? Azt meg hova húzzuk? A lelkünkre, a tudatunkra, álmainkra és a valóságra. Megnéztük az aUTONÓM zÓNA kísérleti showját a Trafóban.Az aUTONÓM zÓNA megálmodóinak többsége már nem első alkalommal indított útjára műfaji különlegességet, korábban a Végtelenbe…..
Kultúrpart Ezerhét csoda 2014.11.15 07:32:00
Abu-Szimbel, Stonehenge, Hortobágy, Halászbástya. Nem csak a turisták jelenléte kapcsolja össze ezeket a páratlan helyeket: november 16-án ünnepel a világörökség.Az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) megalakulása óta jelentős szerepet…..