Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eurocat2k

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jégkorong komment blog Off topik 2010.11.16 12:06:00
A 22-es csapdájától az élet értelméig...
eurocat2k 2024.02.27 17:12:00
Botranyos merkozesek az utanpotlas bajnoksagban.

Bar a tema 'off topic'-nak tunhet sokatok szamara, az elmult nehany nap - nyugodtan mondhatom, hogy a teljes szezon - peldatlan esemenyek sorozatat hozta, es amely az un. rajatszas idejere csucsosodott ki, sajnos nem keves - es teljesen ertelmetlen es ertelmezhetetlen - komoly serulessel tetezve.

Akinek nem tiszta rogvest az elejen tisztazom, hogy az U16-os bajnoksagrol - annak is a felsohazarol van szo.

Van egy 'meglepetes' csapat az u16-os mezonyben, ahol tulajdonkeppen egyeduli u15-os csapatkent all(j|t)a a sarat a BJA 'kolyok' u15-os csapata - alapszakasz dobogos helyezes. Nem is erdemtelenul.

A sracok - ahogy az varhato 14-15 eves gyerekektol - a maguk modjan legfokepp jatekkal bizonyitottak vegig az alapszakaszban, hogy nem minden a testi foleny. Egy-ket 'ellenfelet' leszamitva ezzel az 'adottsaggal' egyik u16-os csapat sem elt vissza EDDIG.

A dolog - marmint az a fajta esztelen es barbar brutalitas ami jellemezte a kozepszakasz utolso 'helyosztoit' es ahol rendre az u15 volt a 'vesztes' csapat a UJA u16, a Vasas u16, illetve a Feha u16 kozremukodesevel tetozott (vasast legyoztek mellesleg).

Ja, az eredmeny: 3 toreses serules, egy vall ficam, zuzodasok... megegyszer u16-os fiu bajnoksagrol beszelunk. Nem az NHL, nem olimpia, vagy VB egy nyomorult korosztalyos - utanpotlas versenyrol. Ahol regi vesszoparipam az utanpotlas neveles lenne a cel.

Itt most a BJA u15 eseteben az utanpotlas levadaszasa tortent...

Kerdezem, hogy tortenhet ez meg?! Tudom a valaszt es ezzel nem vagyok egyedul.

A jegkorongszovetseg egy csaladi vallalkozassa silanyult. Nehany 'tehetosebb' (ki ezert, ki azert) csalad iranyitasa - behatasa alatt - zajlik minden aljas szemet manipulacio, ami mar a Holdrol is latszik. Botrany ami az utanpotlasban zajlik, es most mar a gyerekek vannak veszelyben, a testi epseguk.

Egy gyok ketto iq-val rendelkezo mamlasz a maga 190 cm-vel es 70-80 kg-os timegevel siman legyalulja a 160 cm-s 50 kg-os ellenfelet, a kulcscsontjat es vagy a bordait torve zuzva...senki sem mondta meg el nekik, hogy nem ezt hivjak hokinak. ez meszarlas - az is ami hetfon tortent fehervaron. A vasas 'csonttoroje' a lefujas pillanataban torte el az egyik BJAs kulcscsontjat. A lefujaskor, erti ezt valaki?!

A masik a sotet parkoloban rontott ra az ellenfel csapataban jatszo gyerekre, mert szerinte a palyan elszenvedett vetsegeket igy is lehet 'szerinte' kezelni - kidstuff...mondta a vetkes (tamado) hozzatartozoja.Hat nem az, ez palyan roughing, vagy misconduct ott a biro es buntet.egy sotet parkoloban a jegpalyan kivul ezt inkabb buntenynek (crime) nevezik - persze nem ott, ahol a fentebb emlitett csaladi osszefonodas erheto tetten szinte minden reszeben a szovetsegben. egyik esetben sem tortent semmi, semmi!!!!

a hetfoi meccsen egy elkerulheto utkozes utan a leutkozott a jegen maradt - nem magatol - a fehervar cserepadja elott (azt a mocskolodast most nem ideznem ami onnan jott a magatehetetlenul fekvo jatekos iranyaba), a vetkes aki ugy ket es fel fejjel magasabb, nehezebb es alattomosabb mint az aldozata ugy tett, mintha semmi sem tortent volna. a jegen fekvo gyereknek a valla serult meg es nem mellesleg elvesztette az eszmeletet. a birok semmit sem csinaltak!!!!!!!

30 masodperce ment a merkozes amikor az elso roughing-ert kiszortak a hazaiak 'nagy' remenyseget, a valogatott sztart. 30 masodperce ment a meccs!!! normalis?! az egesz meccsen erzodott, hogy itt most levadaszas lesz. tortek zuztak az u18-ba is feljatszatott mamlaszok az 14 evesek ellen, ahova - hogy egyaltalan ki tudjanak allni - 2010-es gyerekeket is vittek. nem tudom, lejott-e a kulonbseg?!

botrany, ami az utanpotlasban zajlik ezt mar mondtam sokszor. ezek az esetek azt mutatjak, hogy aki csak teheti - es persze lat eselyt a gyereke tovabbfejlodeseben - azonnal vigye innen a kolyket mashova, ahol nem kovacsok, pallak, szongothok, mederek, papp-ok es hasonlo 'csonttorok' alkotjak a nagy magyar utanpotlast, ahol az emlitett 'hatalmasagok' beszolhatnak a jatekba es valahogy mindig a sajat oldalukra (a mihaszna kolykeikre) forditjak a helyzetukbol fakado elonyoket.

romlott ez az egesz, semmi kulonbseg az orszagban tapasztalhato rothadassal osszevetve. ugyanaz tokben. a kegyencek meg hallgatnak, vagy anonymitasba 'menekulnek', meg kikernek, meg vadaskodnak...a BJA u15-os csapatot konkretan lemeszaroltatta a harom korabban emlitett csapat edzoi stabja az elen, es a rajuk bizott gyerekek. akiknek senki sem mondta el, hogy ezt ne! igy ne!
--
mindig szoktam idegen peldakkal elojonni, most sem hagyom ki: a tengerentulon nyomokban sincs ez a fajta esztelen es brutalis meszarlas az utanpotlasban - ha megis, kb. egyszer. onnantol a felelos(ok) mehetnek kapalni, a hokihoz, utanpotlashoz az eletben nem lesz - lehet - kozuk tobbe!

Meg kellene tisztitani ezt a gennyedzo valamit, amit mjsz-nek neveznek. ez ugyanis leszamitva a szovetsegbe forrt csaladokat, a tobbiekre csak mint lemeszarolando veglenyekre apellal...
eurocat2k 2024.03.07 11:14:14
@alvering2: kiegesziteskepp hadd tegyem hozza, hogy a legutolso - keddi - DAB elleni merkozesen 'tisztazatlan' okokbol kifolyolag eltort az egyik BJA-s csukolja. (...nem magatol...) a vegeredmeny 5:3 a DAB-nak. (sok sikert kivanva nekik a folytatasban!)

igy mara azt 'nyugodt' szivvel kijelenthetjuk, hogy az eredetileg 15 fos (+2 kapus) U15-os keretbol mara 8 jatekos maradt. a tobbi felkotott vegtagokkal varja a sorsa alakulasat.

meg annyit ehhez, hogy senki sem mereszelt szolni a felettes szerveknek - se edzo, se szakosztaly se szulok. utobbihoz csak annyit, hogy aki(k) tettek is lepeseket gyakorlatilag semmilyen response nem erte oket utol.

az mjsz szerint minden szabalyos keretek kozott zajlott. (senki sem tud bizonyitani semmit, mert hogy, hogy nem epp nem keszult video a korabban emlitett esetekrol..., vagy eltuntek, vagy eltuntettek...gondolom, a merkozes jegyzokonyvet meg nem tekintik donto bizonyiteknak...mindegy is)

minden ugy van rendben, ahogy van. lehet tovabb menni, nincs itt semmilyen latnivalo!

senki sem mondott semmit a maradek gyereknek, hogy 'ez az, buszkek vagyunk ratok! nagyot nottetek a szemunkben, hogy ekkora ellenszellel dacolva is eljutottatok oda, ahova eljutottatok...' helyette ment a szokasos bunbak kereses, az edzes-munka a fegyelmezes, padon ultetes es ehhez hasonlo - a magyar utanpotlas edzok reszerol mondhatni altalanos virtus.

egy szo, mint szaz: sem a gyerekeink sem mi szulok nem ezt a 'lovat' akartuk. a sracok - mind kivetel nelkul - a legnagyobb kiralyok! tettek a dolgukat, fejlodtek, haladtak a maguk tempojaban a hoki-evolucio letrafokain.

sajnos senki sem keszitette fel oket arra a 'harcmodorra' amivel a rajatszast megelozo majd a rajatszas alatt szembesultek. mas kerdes, hogy az a verengzes viszont nem hoki - lehet, hogy csak nalam nem az (elnezest azoktol, akikkel e tekintetben nem fogok tudni egyet erteni).

lassan befejezem a temaval kapcsolatos gondolataimat ezen a forumon, mivel hamarosan megszunik minden fajta kapcsolatunk ezzel a magyar jelenseggel - mjsz - es egy masik terfelen folytatjuk tovabb.

ha mast nem is, ezt 'koszonjuk' mjsz, hogy felnyitottad a szemunket, hogy van masik kiut is ebbol a 'nyomorbol'.
Magyarország-Japán 1-2..
eurocat2k 2024.02.11 11:36:57
Sofron Istvan elmegy a busba!!!!...

vagy jelolteti magat koztarsasagi elnoknek. Egzik pillanatrol a masikra bukkannak fel "erdekesebbnel erdekesebb" igazsagok - lasd a magyar politikusok "megtereseit" a napokban, es most ez a "remekbe szabott" sorozat, az olimpiai selejtezo es a zaro akkord. Nem vagyok reszese annak a kozossegi platformnak, ahol az emlitett jatekossal keszult interju lathato, kozvetve jutott el hozzam az anyag.

A merkozeseket volt alkalmam vegig nezni - stream-en persze - es az utolso meccset is (bar azt mar parhuzamosan egy laptopon keresztul, mert jo sok NHL merkozest is lehetett nezni szerencsere.)

Az eredmenyt latva - mondom, a merkozest csak reszben (mondjuk ugy az elso es masodik harmadig) kovetve -az volt a benyomasom, hogy ennyi van a tortenetben. Ha ezen a tornan be is kovetkezik az euforia, a kijozanodas (plane egy VB szereplest kovetoen ami olyan lesz, amilyen...majd latjuk) ugyis egz evre helyere teszi a magyar hokit.

Ehhez kepest az 1:2-n egyaltalan nem lepodtem meg. A vegen a kapus lehozatalt kovetoen meg ismet felgyult bennem a jelzofeny...ezek az emberek nem igazan akarnak innen sehova sem kerulni. Megha sokan kozuluk ezt szajkozzak allandoan. Hiteltenenne valtak a szememben. Nem tudok kivetelezni senkivel, ez egy csapatsport. Ugy a dicsoseg, mint a vereseg is kozos kell, hogy legyen.

Aaa, nem dehogy. Rosszul van (vagyok) bekotve, ha ilyenkor nem (sem) talaljuk meg a kozos ellenseget - most a birokat, es az "eltero felfogasukat". Elmegy a francba az, aki jatekvezetoi felfogasrol hablatyol es meg veletlenul sem arrol lamental es vonja le vegre kozerthetoen a konkluziot, hogy nem jatszottak ugy, hogy ne azon kelljen keseregni, hogy egy vagy ket "elcsalt" gollal mar megint a magyarsagot "bancsak"...

- teszettek volna megvideoztatni az amugy vitatott szituaciot (ki volt az, aki ezt nem tudta, nem akarta, vagy netan nem merte megtenni?)
- teszettek volna - ha mar itt tartunk - a magyar jatekos fejre iranyulo uteset is megvideoztatni, es a rohejes 2 minor helyett major penalty-t adatni neki (szabaly az szabaly...)
- teszettek volna 7 golt utni (barmilyen) ellenfelnek, es egyet sem kapni
- tetszettek volna kevesebb okot adni a jatekvezetokenk, hogy buntessenek (a biro nem azert veszi be a szajaba, mert az neki jo....az onnantol mar a meccse: Hofi)
- tetszettek volna nem statisztikat nyerni "sokkal tobb lovesunk volt, mint..." ki nem szarja le, ha azokbol egy sem megy be?!
- ja, es az megvolt, hogy az emlitett jatekos azt birta mondani, hogy Bolzanoban a bennmaradas a tet?...kafa, ez akkor azt jelenti, hogy a lecet jo elore levitettek a beka segge ala, hogy a siker garantalt (?) legyen.

van meg lejjebb. hat elore a lenini uton...tanulni, tanulni, tanulni!

vagy ahogy Hofi mondta: Felejteni, felejteni, felejteni!!!!!
Szombat este megkezdi vb-szereplését a női U18-as válogatott..
eurocat2k 2024.01.06 22:38:28
egy sornak (is alig) nevezheto jatekos - elukon a 15 eves H.Reka (Vasas U16) szelmalom harcaival...(o is az utanpotlasnak maximum csak viccbol nevezheto foleg fiukbol allo csapatok ellen illetve csapatban "edzodve", szamolatlan jegidovel lett az aki)...egy elkepesztoen alacsony szinvonalu tavihokizgatas arcpirito vegeredmenyevel a hatuk mogott. ez lenne a majdani A csoportos valogatott utodja???? egy-egy ember nem fog tudni a vizen jarasaval csodat, csodakat tenni.
mindig viccelodom azzal, hogy van-e lejjebb. hat van.
az mjsz sikeresen lezullesztette mindazt, amit jo regen valakik szisztematikusan el kezdtek lerakosgatni, felepiteni egy rendszert, ami aztan sajat eletre kel es ...mindegy. ennel mar az is elvezhetobb volt. szegyen. ez az egesz csaladi biznisz - jo van honnan venni (lopni) a peldat - idejuttatta a magyar hokit. mondjuk ennel tobbre ok sem vittek...nehogy mar valakinek sikeruljon sajat erobol!!!! szegyelje magat mindenki - fohatalmassagok es magukat utanpotlas edzokent aposztrofalo sarlatanok!!!! ez az o bizonyitvanyuk nem a lanyoke. ok csak annyit fognak tudni mutatni ebbol a sportbol - azon tuol, hogy az ellenfel mit enged meg nekik -, amennyit belejuk fektettek edzes, felkeszites gyanant. ezt a siralmas korizgatast (mar akinek ez nem okozott gondot...) mashogy nehez lenne ertelmezni egy olyan olasz valogatott ellen, akik a csillagok szerencses egyuttallasakor talan szoros meccset jatszhatnanak egy hazai U14-es csapattal. kabare!
valaki mashol azt posztolta erre, hogy az mjsz terve mukodik, az irany jo, mindenki nyogodjon le a picsaba...es tenyleg (van lejjebb)
eurocat2k 2024.01.08 21:31:59
@manga2: a tenyek ettol meg makacs dolgok. Ket kislanyrol tudom elmondani, hogy nagyjabol a helyukon vannak: a 14 eves H Reka(Vasas) es P Petra (korabban Reka csapattarsa, most Kanadaban tanul es jatszik). U18-as valogatott es az edzo, akinek nyilvan leszoltak, hogy hagyja abba a csajok szetzilalasat...hat majdnem sikerult ez is. De az eredmeny akkor is nulla nekik es ketto az ellenfeleknek. Kepzeld csak el, hogy milyen kepessegu jatekosok maradtak ki a bokeretbol, ha ennyire szukult a keret...gyerekem mind a ket fentebb emlitett lannyal hatszott egy csapatban. A tobbiek kozul is van nehany akiket "ismerunk". Ezek a lanyok "mindent is" megkaptak, megkapnak az egyesuleteikben. Jegidot, edzeslehetosegeket latszolag minden ott van a kezuk ugyeben. Es az a fonia, hogy az edzok nem ertik, hogy hogyan fordulhat elo az, ami a palyan tortent. Valaki(k) valamit nagyon nem jol csinalnak. A csajok azt hozzak ki magukbol - maximum - ami bennuk van. Teszik ezt akkor is, amikor ures kapu elott elutnek a korong felett, meg akkor is, amikor hatramenetben elesnek a kekvonalban, vagy 6"-rol telibe vagjak az ellenfel sipcsontvedojet, illetve akkor is, amikor a slotrol ralogyboli az ellen a korongot a kapura es a vedo felterdre ereszkedve lezarja a lovosavot a kapu mellett, hogy vedje a palankot....elhiszem, hogy mindenki a legjobbat szeretne kihozni magabol de ez valahogy nem jon at. Igen, a bajom sok egyeb mellett azzal van, hogy mindig mindenhez sikerul talalni valami kifogast. Az a szonyeg amirol beszelunk nehanyan mar egy hegy a sok szemet silany munka eredmenyeinek a tajargatasa eredmenyekent.
A csajok azt hozzak le a jegre tetmeccsen, amit az edzoiktol ev kozben kaptak. A valogatott - ahogy a neve is jelzi - arra van, hogy a legjobbak kepessegeik birtokaban egy kozos cel elereset celul kituzve mindent beleadva megprobaljanak csapatkent felulkerekedni az ellenfelen. Sajnos nem ez latszik. Nem csak itt, a fiuknal ugyanez a helyzet. Ott raadasul elegge kontraszelektalt az osszehozatal. De az egy masik eposz. Es vegre ertse mar meg minden fanyalgo: nem azert savanyu a szulo, mert a csajok igy jatszanak, hanem azert, mert meg mindig utanpotlasedzok azok, akik miatt ilyen nagy a baj!!!!
A jó sajnos nem ilyen..
eurocat2k 2023.12.14 23:50:59
eurocat2k 2023.12.15 14:43:28
elnezve egyik masik hozzaszolot - jo esellyel valameyik "erintett" gyerek kozeli hozzatartozoja - sajnos az a kep jon le, hogy a kialakult (es nem kialakuloban levo) helyzetert senki sem vallalja fel a felelosseget. pedig bizony ebben vastagon benne van mindenki - meg a gyerek is, akiket ez a kontraszelektalo rendszer magahoz edesgetett. Mivel is? Kerdezhetne barki - erintett is akar. Elmondom, azzal, hogy peldaul azokat a sracokat is emberszamba vehettek volna - szulok, edzok, gyerekek -, akik nem 4-5 eves korruk ota toljak egyutt a korongot valamelyik egyesuletben. Ez sajnos meg mindig hivatkozasi alap, hogy "de ezek a gyerekek mar 8-10 eve egyutt jatszanak". Mi a helyzet azokkal, akik nem akkor, nem ott jatszottak - ha jatszottak egyaltalan, es mostanra utolertek, egyikuk masikuk nem kis befektetett munka utan el is hagyta sokukat a kivalasztottak kozul? Elmondom, semmi! A sracok - meg azok is akikbe szorult nemi tehetseg - nagyjabol 14-16 eves korulkra "unjak meg" ezt az egeszet, es hagynak fel kenyszerbol az egyik almukkal. Sohasem derul ki roluk, hogy mire is vihettek volna, soha!!!!
Ha van hutlen kezeles mint vetseg, ez a fajta kontarkodas, amit tizeneves gyerekekkel - es ne felejtsuk el az o szuleiket sem!!! - muvel az ugynevezett "szakma", nos ez boven kimeriti ezt a fajta buntettet. Nincs az a mennyisegu penz, amivel azoknak a gyerekeknek a lelket megtudnak gyogyitani, akiket es ahogyan ez a velejeig romlott rendszer hazavagott a dilettantizmusaval. Mire mennek a "kivalasztottak" - akikbol egy komplett korosztalynyi jatekos sem jon ki (hogy milyen szintu jatekos, azt mar egy ideje meg a vak is latja...) -, ha nincs aki kiszolgalja oket?! Mire veri egyik masik gyerek a nyalat, hogy o a halljakend gyereke?! Ettol meg ugyanolyan kozepszeru senki azokhoz kepest akikhez "divatbol" meregetik magukat (mezszammal es hasonlokkal...).
Egyik masik "rodhado" kulfoldi akademian azzal szembesul a gyerek es a szulo is, hogy jee, az edzok vannak a gyerekekert, es nem uzik oket sehova, ha nem nyernek korosztalyos vilagbajnoksagot vagy tudom is in mit! (Ez is rohej: divizio 'zse' vilagbajnok...meg hosok...holgyeim es uraim tisztelettel jelezni meltoztatom, hogy jelenleg a vilagranglista elso 16 csapata a vilag legjobb 16 hokicsapata/nemzete es ennyi, ezek kozul mindig az elso A regnalo VILAGBAJNOK! Aki a zse-ligaban "elso", az legfeljebb a 16 + "zse" helyezest unnepelheti. Hol van ez meg a vilagbajnoksagtol???? Elmondom, bar nem nehez kikalkulalni: "zse" + 16 hellyel a fasorban!)
Jol pedzegette az egyik elottem szolo: a szart kenegetve sem valtozik soha cukormazza! Ha az ember szarral dolgozik ohatatlanul szaros lesz.
Mit szepit ezen az elmult tobb mint husz ev?! Semmit, azota ugyanis a szo szoros ertelmeben a nagy semmi tortent. Szomoruan konstatalom, hogy a hokiszurkolok nagy tobbsegeben a nyitott tekintetet - amivel mernek es tudnak is szembenezni a valosaggal - lassan de biztosan egy fajta kollektiv szelektiv-szurkehalyog boritja be, amivel meg mindig 2008 koruli valosagot lehet csupan erzekelni.
Hofit tudnam idezni:
"...Emberek, aki eljon velem Berlinig, annak nem kell dolgoznia legalabb 40 evig..."
Kevesebb, mint 20 van hatra. Lassan el kellene kezdeni valami allas utan nezni, biztos ami biztos...
Jelentős változások a versenyrendszerben..
eurocat2k 2023.06.05 13:03:52
@Bonav70: az esetleg nem huzott meg be, hogy azert nincs nezo, mert nezheto es a magasabb szinvonalu ligakkal osszehasonlithato "sporttevekenyseg" sincs magyarorszagon?
mutass csak nehany - egy is sok lenne - olyan orszagot, ahol ilyen merteku az allami szerepvallalas a sport es a "kozelet" egyeb formainak a "megtamogatasara"!

Mondom, egy is sokkal tobb lenne, mint kellene. Az allam - nehany meg koztunk elo 50+ koru honpolgar megtapasztalta a sajat boren - a legrosszabb "gazda", az altala "felugyelt" es bitorolt dolgok mind egyenes uton mennek a pocegodorbe. Az ui. bevett szokassa valt abban az eraban, hogy a mi a kozos, az az enyem is, ami pedig az enyem ahhoz senki masnak semmi koze...kibaszottul nem kell ide ez a fajta tao, meg ekho meg a tudom is en milyen alneven futtatott lenyulo gepezet! ettol semmivel sem lett jobb es szinvonalasabb - tartosan az elit mezonyehez merheto teljesitmenyt nyujtani kepes sportagazat (nagy es melyseges alazattal biro tisztelet a kivetlekenek) magyarorszagon.
az meg, hogy nehany stroman eljatssza itt a bazari majmot - hiteleken felhizlalt, es lenyult elsikkasztott vagyonokon fetrengo agyhalottak - csak azt a melyseges szintet toleraljak, amelyekbe maguk is beleragadtak. ha valaki szarral dolgozik ohatatlanul szaros lesz, es a mellette ulok a csipketerito szegelyen fintorogni fognak tetszik ez, neki vagy sem.
az meg mar milyen, hogy a polikus - tornabol felmentve (jo, kivetel a hajos borkai...de az is mar milyen?!...) - oszt meg szoroz a sporttamogatasok teren? az a vegleny mondja meg, hogy melyik sport - "szerinte" - mennyit kaphat a kozosbol.
es akkor latod, hogy a futottgyeplabdarugok eltulajdonoljak a javat, a tobbi meg emgoldja, ahogy tudja...a teniszezok (az se olcso sport, csak a palyan egybol kiderul ha valaki csak politikus, vagy netan teniszezni is tud...nincs ki moge elbujni, ha nem megy a jatek...) milliardokat eltek fel es kiderult, hogy szetloptak az egeszet. ki a hibas?! senki. nesze neked tao...
eurocat2k 2023.06.05 13:14:39
@Bonav70: ..lehet, rossz a pelda de amig a veszpremi ffi kezilabda vilagszinvonalu jatekokat hoz el a varosi csarnokba, olyat amilyet mas nem tao tamogatott orszagok sportoloi is muvelnek (szamonkerhato modon, hiszen ahogy klub szinten, ugy valogatott szinten is ott vannak az elmezonyben), akkor oda menni fog mindenki a vonzaskorzetbol, vagy azon tulrol is.
nehogy bevedd, hogy azert mert van tao...azert a veszprem nem 2010 ota tart ott ahol...ehhez nem kellettek a lolo milliardjai...kisvartatva nem is olyan messze onnet epp most szantjak be ami megmaradt a videoton focibol, mert a stafirung sem segitett az nb1 aljanal kicsit feljebb vegezni a bohoc-ligaban...
eurocat2k 2023.10.01 11:48:37
@rikkitikki: ...kabare!
szerintem halasztani kellene minden komolynak velt bajnoksagot...amig nagyjaink kitalaljak, hogy merre legyen tovabb.

az aztan az elore lato koncepcio, hogy az utanpotlas bajnoksagok selejtezoin csak 2x20 perces jegidok vannak a nem kivetelezett korosztalyoknak...ezek utan nem kell, hogy meglepjen barkit is, ha komoly tetmeccsen csak egy harmadig vagy meg annyi ideig sem lesznek a hokisok merheto ellenfelei a felkentebb ellenfeleknek.

csak nem a lorinc az otletgazda itt is?!

kabare!!!
Mindenkinek utaznia kellene és kapcsolatokat építeni..
eurocat2k 2023.08.03 14:29:06
Akik ezen a forumon “ismernek” tudjak, hogy szivugyem az utanpotlas neveles. Az A csoportos szegyenletes leszereples kozben is folyton ezen porogtem, hogy nem jo az irany.
Olvasom az U18-as vezeto gondolatait az NHL-es tapasztalatairol. Kicsit (nem kicsit) le vagyok dobbenve azok utan. Hogy miert? Lassuk csak pontokba szedve:
- rogvest a cimmel kezdem: mindenkinek utaznia kellene, kapcsolatokert, meg tapasztalatokert…akik megtettek, vagy teszik azok nem a legjobb elbanasban reszesulnek idehaza (a kivetelek a szabalyt erositik) lasd Vay esetet az egyik peldanak.
- kompetencia alapu kepzes totalis hianya es vagy csodje. Kontraszelektalt korosztalyos “valogatottak”, tehetos szulok beugatasa a rosterekbe, a csapaton beluli karos rivalizalas - lasd Legyek ura oltozoi es vagy jegen elkovetett es retorzio nelkuli inzultusok. Korosztalyos “bajnokok” nevelese erett es felnottkent vilagszinten eredmenyes sportemberek helyett. Ez a beltenyeszet evrol evre “bizonyit” ugy ahogy. Kinek jo ez?!
- “bizonyos szintu nyelvtudas…” javitson ki valaki ha tevednek: ha valaki nem beszeli, erti azt ami egy NHL/AHL/WHL/NCAA development camp-en elhangzik az nem csak valami jutalomuton van?! Mi a garancia, hogy a vidd ki, es az idd ki utasitasbol azt kapja masodkezbol a hallgato, ami az eredeti kontextusban elhangzott?! Makulatlannak hivnam azt a nyelvtudast, ami ezeken a “latogatasokon” elhangzottak megertesehez kell! Es ez meg csak az alap feltetel, a masik, hogy at is tudja adni minel tobb hazai utanpotlas edzonek, nevelonek mindazt, ami odakinn elhangzik. Tovabb megyek, szamon is kerhetonek kell lennie mindannak, amit odaat jol. sinalnak - mar csak az eredmenyessegbol kovetkeztethetoen. (Valaki par chapter-rel korabban irta a kovetkezoket, nem szoszerint idezve…) Ultetunk egy fat, es ha az nem ugy fejlodik, ahogy elvartuk, kivagjuk es ultetunk helyette ujat…ha ma virtualisan korbe tekintunk az utanpotlas alfajatol az omegaig, csupa felkesz vagy toig visszavagott fakezdemenyt latni itt ott egy egy maganyos egyeddel, melyek ugyan kimagaslanak a kornyezetukbol, de messze eltorpulnek mas erdosegek faihoz merve.
- mire jok ezek a kiutazasok, ha evrol evre semmi sem valtozik?! Ahol gorkorival potolnak a kieso jegidoket, ahol ugy kell osszefogdosni a jatekosokat meguresedo jegeken torteno edzeshez, es ahol az edzo semmilyen modon nem kommunikal - a kinyilatkoztatasok variacioit nem tekintem kommunikacionak - a kornyezetevel (jatekos, csalad). Hol vesz ek el azok az ertekes tapasztalatok, amelyek ezeken a tanulmanyutakon beszerezhetok? Elkobozzak a hataron? Az meg hogy vannak dolgok, amik ugyanugy mukodnek odakinn is, mint idehaza - hasonlo (tehat nem ugyanolyan) problemakkal szembesulnek a kinti szakemberek, mint magyarorszagon - nem jelentik azt, hogy akkor tulajdonkeppen minden rendben van, jo az irany. Rohadtul nem jo, evek ota tudottan nem jo. Megsem tortenik semmi a fellangolasokon kivul.

Megint ezt az idegesito kozepszerusegre valo karos hajlamot velem kihallani a leirtakbol. Kicsi, savanyu es sarga, de a mienk! Ettol meg kicsi, tehat nem nagy, savanyu, tehat nem izletes es elvezetes, a sargat hagyjuk es sajnos magyar. Regen is rohejes volt ez a fajta parasztvakitas, kell ezt az idok vegezeteig csinalni?!
eurocat2k 2023.08.03 22:49:45
@DominiKing: volt alkalmam vegighallgatni az evadzaro podcast-et. Csak a suket nem hallja, hogy ezekkel az aggodalmakkal nem elek egyedul ebben a vilagban. Van tehat szandek, jol felfogott erdek, a szakmaisag sem lehet szukkeresztmetszet. Hol reked meg akkor mindez?!
Hallottam Halasz B-rol. Egy kapus a tobbi egyetemi csapat kapusai kozt. Lesz-e profi szerzodese, vagy sem, majd eldol. De azt megelni, hogy egy olyan kozegben fejlodik ahol, az csak azoknak adatik meg, akik azt a fajta utat bejarjak eletuk elso feleben. Ez nemcsak hoki, ez joval tobb annal. Egy olyan ember kerul be aztan az elet fosodraba, akit erre a taskra kellokeppen felkeszitettek. Van egy olyan erzesem, hogy ezek a fajta “privilegiumok” - messze nem azok persze - egyesekben keseru hianyerzetet, mitobb neveznem irigysegnek inkabb azt az erzest, amely egyesekben okoznak. Olyanokban fokepp, akik donteshozo szerepben vannak, es a tenykedesukkel meghatarozzak szemelyek, csapatok es a szovetseg utjat a jovo fele haladva. Ha a hoki ezen a szinten is csak a kapcsolatokrol es a “politikarol” szol, akkor en azt mondom - mondtam mar sokszor -, jojjon Karthago meg a so….
Nezem a juniorok szokasos nagy bevetes elotti osszetartasait az usa-ban, csehorszagban. Oruletes szamok statisztikak minden merkozesen. Nezegetem a sracokat - egyik masik meg inkabb u18-as lehetne, de mar ott jatszik a nagyok kozt. Jon ket egymast koveto meccs, es az egyiken paradezo svedeket ugy legyozik az usa white valogatottja, hogy a fal adja a masikat. Ket harom evre a draft eligibility-tol mar izlelgettetik egyik masik gyerekkel a jovot. Eszemet nem tudom, mikor volt olyan, hogy 19-20 eves gyerekeket draft utan egybol tobb eves szerzodesekkel kotott volna le egy nhl-es csapat (kivetel itt is erositi a szabalyt)
Mindebbol persze egyaltalan nem kovetkezik az, hogy barki szaktekintely barmelyik gyerekrol 100% biztonsaggal megtudna mondani, hogy nhl-es lesz-e valaha, netan azt is, hogy olyan nagy es meghatarozo egyeniseg mint a maga koraban WG, McDavid, Crosby vagy epp a nemreg visszavonulo Bergeron.
Az utanpotlas nevelesnek a fejlesztesrol kellene szolni. Nemcsak kivalo sportolokkent, de egeszseges lelku felnottkent is peldat mutatni kepes emberekkent kellene a felnovekvo generaciokat nevelni. Ezek az ertekek univerzalisak - kellene, hogy legyenek.
A gyerekem a nyarat olyan helyen tolti - hoki akademian - ahol a vilagbol osszesereglett gyerekeket nemcsak korcsolyazni tanitjak, csiszolgatjak a tudasukat, nemcsak bottechnika es lovoedzesek vannak, hanem megtanitjak nekik a masik elfogadasat, hogy az otthonrol hozott tudas, tapasztalat a vilag masik reszen mennyit er, es hogy a massagot (minden fele tekintetben veve azt) miert es hogyan erdemes (kell) elfogadni, megerteni es egyuttmukodve kozos celokat megvalositani. Amitol csapat lesz a csapat, es annak minden tagja a maga szerepeben a foszereploje es nemcsak egy epizodista, kispadot melegito undok kis vegleny a tobbi szemeben.
Erdekes, ez valahogy mindig sikerul abban a kozegben. Ki vagy mi tart vissza barkit is az un. utanpotlas szakagban attol, hogy ilyen forman kozelitsenek a csapatsportba bekerulo gyerekek kozos platformra helyezeset illetoen?! (Nincsenek privilegiumok, kontraszelektalt sorok, teljhatalmu porbafingok akikkel meg a felnott edzok sem tudnak mit kezdeni…)
Netan ok maguk alkalmatlanok peldat mutatni ezekben az ugyekben?!
Ez utobbi jelensegre hivtam fel tobbszor is a figyelmet, erre ertettem es vonatkoztatom mind a mai napig azt, hogy ami kicsi, sarga, es savany is az meg mindig nem narancs. Jobb lenne ezt egyszer es mindenkor letisztazni vegre. Ha meg csak erre futja - az okokat vegkepp nem ertem, hogy miert - akkor mindenki citromnak akarja nevezni es esze agaban se legyen kedve vagy kesztetese azt egy narancshoz hasonlitgatni. Mert az attol nem fog hirtelen atalakulni massa…
Patrice Bergeron visszavonult..
eurocat2k 2023.07.28 09:30:53
Nagyjabol a hetvenes evek kozepe - vege ota vagyok Boston Bruins koveto, hivo, es drukker. Az azota eltelt ido alatt sem sikerult elfogadhato magyarazatot talalnom arra az osgyuloletre, ami a Bostonnal kapcsolatban elterjedt. Mindegy is - van ugye az oliva bogyo, meg a filozofus es az o embertars kornyezete…meg az, hogy en ettol fuggetlenul tovabbra is Boston Bruins koveto maradok ahogy eddig is.
Bergeront kezdetben egy izgaga, tenyerbe maszo alaknak tartottam. Mondom, kezdetben. Kesobb ra kellett eszmelnem, hogy az a jatekstilus egy uj - addig csak kevesek altal imitalt - jatekelem bolcsoje volt. Amiben aztan kimutatta a foga feherjet - es a szakma 5+1 alkalommal honoralta is a maga modjan.
Abban a hokiban, ahol az alapfilozofia az volt, hogy ha nalad a korong, irany az ellenfel kapuja….az, hogy hogyan lesz a tied a pakk szinte mar mindegy is, csak ne az ellefel pockolgesse azt. Minden esetre a hokis center fogalomkoret illetve azt a definiciot, amit erre a posztra hoztak letre anno, alaposan felduzzasztotta az a jatekmodozat ahogy Bergeron muvelte azt.
Elismeresre melto modon bant a csapattarsaival is de ahogy egyre erettebb sportember lett ugy a szukebb es tagabb kozossegi szereplesei is meltan nyomot hagytak emelve az iranta erzett tiszteletet, megbecsulest.
Patrice Bergeronnal veglegesen lezarult egy korszak a Bostonban mondjon barki barmit. Most egy uj Boston era van, lesz kialakuloban. Nem biztos, hogy olyan, mint eddig. Sot, biztos, hogy nem. Volt alkalmam ennyi ev alatt nehany ilyet megelni. Mindig jonnek uj arcok akikben benne van egy uj legenda igerete. Szep dolog, hogy ez a blog is megemlekezett rola a visszavonulasakor. Tette ezt tobbszor mar, de ez most kozelrol erintett. Koszonet erte!
JLE: Beszéljünk akkor a mellébeszélésről..
eurocat2k 2023.06.10 09:54:17
eurocat2k 2023.06.12 13:24:22
@trollfeeder: ".. Hiába van évek óta három iszonyú erős támadótriónk, semmit nem ér védők nélkül..."

Az "iszonyu eros" nem tulzas egy kicst? Illetve mihez kepest az - kerdezem alnaivul?

Ladanyi Balazs (sokaknak Godo) svajci kijelenteset a kanadai 0-9 utan nem nagyon szajkozta a magyar hoki/media sehol. Kar, mert lehetett volna belole profitalni. Ha valakik, akkor ok (is) megtapasztalhattak, hogy mi a kulonbseg a hoki, es a kozott, amit magyarorszagon annak velnek sokan... neki ehhez volt "mersze", hogy kimondja. Respect jar neki ezert is!

(Sajnos en mar akkor is azok koze tartoztam - visszakeresheto az archivumban gondolom - akik a maguk bardolatlan stilusaban megfogalmaztak kritikakat. Jott is a nepharag...)

Az a maszatolas, ami meg azota folyik e teren (is), hat sok koze a realitashoz nincs.

Az utanpotlasrol elhangzottak - nagysagrendekkel visszafogottabb stilusban - ugyanazt a vegkifejletet vizionaljak, amelyekrol szot emeltem korabban. Mi lesz azzal a valogatottal, ahol olyanok fognak jatszani, akiknek csak 5 honap jegido adatott meg, plusz egy-ket honap gorhoki...?! Akkor is buntetes jar majd azokra, akik fel merik emelni a hangjukat, es nem fogjak az egekbe magasztalni azt, ami a beka segge ala is beferne akar meg samlira allitva is?
Tavaly nyáron indult a közös utazásunk, most, 9 hónappal később jön a legfontosabb meccsünk..
eurocat2k 2023.05.22 18:40:32
www.jegkorongblog.hu/2023/05/21/miert-hatrany-a-magyar-emberelony/#post-398304

Ha ez nem valtozik, akkor az egyik okot meg fogja tudni mindenki.

0% PP gol, majdnem minden masodik SH stituacio gol az ellenfelnek...igy nincs sok remeny meg egy ki-ki meccsen sem. Nagy arnyekot kell atlepnie a magyar csapatnak. Ket ora mulva kuderul, sikerult-e.
Csányi és Pozsgai nem játszanak Svédország ellen..
eurocat2k 2023.05.19 13:57:56
ja, es meg valamit. es ez az itt folyo diskurzusrol, es a fejlodesrol is szol.

abban tettenerheto a fejlodes, ahogy a kommentek jonnek sorrol sorra.

volt ido, amikor felelesleges szemelyeskedo, leteremto, kioktato stilus jellemezte az ervek es ellenervek utkozteteset.

elnezve a megszolalok nevsorat - nagyjabol ugyanazok a rutinos felszolalok vannak meg itt ezen a feluleten, mint anno - a fejlodes, es persze az ido, meg a vele jaro bolcsesseg abszolut merheto a pozitiv tartomanyban.

kar, hogy nincs ilyen felulete a magyar hokinak intezmenyesitetten, ahol direktben kaphatna visszajelzest a szakma, es olyan felbontasban, amely lehetoseget teremthetne a dolgok kezelesenek arnyaltabba tetelere.

ha mar itt tartunk, rank szulokre is rank ferne egy-egy fejtagito, hogy mirol is szol ez az egesz. mit es hogyan tervezi veghez vinni a gyerekunkkel a gondjaira bizott pedagogus/edzo?

hianyzik a visszacsatolas. (ne arra gondoljon senki, hogy a befolyasos szulo a lelatorol osztja le a rostert, amelyben a gyereke mindig elso sororos, es amugy minden sorban van egy berelt helye..., es mindenki mas huly, csak az o gyereke a helikopter)

olyanokra gondolok itt, hogy kepbe helyezni a szuloket arrol, hogy hol tart a gyerek. milyen celokat tuztek ki szamara a szakemberek, hogyan es mit tesznek azert, hogy ezeket a celokat elerhessek a gyerekek, mit es hogyan tud ebben a szulo segiteni? hogyan ne klikkesedhessen el egy csapat gyerekestol es szulostol, hogy vannak a fenyes sor gyerekei, es a fenyes sor szulei, meg a futottak meg fako sorok es a szuleik, akikre ugy nez az elobbi nyalka verbunk mint egy darab szarra.

ez a rogvalosag, egy pelda is sok! nemhogy tucatszam...(a tucatot most arra a harom negy csapatra ertettem, akiknel ez a jelenseg tettenerhetoen ott van mind a mai napig - a tobbiekrol nem beszelek*)

*egyszer volt alkalmam egy olyan utanpotlas meccsen meghallgatni a gyoztes csapat pimaszul fiatal edzojet a gyerekek elott beszelni, amikor joggal kerte szamon a gyozteseken azt a minosithetetlen nagykepuseget, amellyel a joval gyengebb ellenfelnek utott goloknal oromkodtek a masik rovasara...azt mondta, hogy nem goloromtol lesz valakobol jo hokista, es ember. meg kell ertenie mindenkinek, hogy tisztelni kell az ellenfelet - a csapattarsat is hozzateszem - fuggetlenul attol, hogy jobb vagy fenyevekkel gyengebb, mint a gyoztesek.

ez volt a konkluzio. nem biztos, hogy sokaknak behuzott az ott levo sracok kozul, de legalabb elhangzott. es jo volt ezt megtapasztalni. erre mondtam es mondom, hogy jo az irany. kar, hogy ezek a hatasok nem mutatkoznak meg olyan mertekben, ahol az effele kis tortenesek is abba az iranyba hatnak, ahol ebben a tekintetben is egyenrangu ellenfelekke valhatna barmelyik fenyes tekintetu gyerek hokista.
eurocat2k 2023.05.19 14:12:37
@promontor:

"Nincs jobb egy rossz lovesnel, ha gol!"

en Balogh Tibortol hallottam parszor, de lehet, hogy Ancsin mondta ki eloszor a szajan.

Meg a "...ha bemegy, akkor gol." - ezt egyik csapattarsamtol plagizaltam.

nagy igazsagok es egyszeruek mint a faek.

kar es a latottak alapjan mihaszna tul bonyolitani dolgokat.
eurocat2k 2023.05.20 16:52:10
@Lazlee: csak szulo....ha csak a hokit nezzuk elfogultan szerintem tobben nem cserelnenek az effele szuloseggel. K.sok penz, meg tobb elpasszolt szabadido, netan - nelegyen igy - serules (nem csak fizikai ertelemben)

A hoki - tao ide, tao oda - "nehany" tehetosnek mondott csalad szamara valaszthato "befektetes" a gyerek jovojet illezoen. Ennyit a merithetosegrol.

Spilertol szarmazik az alabbi kijelentes: jo lenne, ha a magyar hokiutanpotlas a mennyisegi "kepzesrol" atallna a minosegire.

Ki-ki maga dontse el, hogy ez mit jelent ott, amikor az a nehany "elcsapat" ugy tesz szert nem kis elonyre, hogy mashonnan elszipkazza a legjobbnak velt gyerekeket, es azon kivul, hogy behuzhassak a korosztalyos bajnoki cimet epp azzal nem nagyon foglalkoznak, amivel kellene.

Az utanpotlas neveles a hazaiviszonyokra edzodott gyereksereg 20-25 maxmimum a folytatasban ennyit fog tudni produkalni, mint a mai felnott csapat. Ha ez nem valtozik, orokre be is betonozhatjuk, mitobb granit szilardsagu alaptorvenybe foglalhatjuk, hogy ennel tobbre nem is akarunk meg csak vagyni se.

Ha szerintetek ez a fejlodes, akkor elismerem, en ulok mar jo ideje forditva a szeken.

Egyuttal mindenkitol elnezest kerve az itteni karalasokert.
A franciák elleni sorokkal várjuk a finneket..
eurocat2k 2023.05.19 19:38:39
@DominiKing: korabban mar emlitettem, nem azokra az emberekre haragszom, akik odalenn a jegen izzadnak. Rohadtul el tud faradni egy 50+ amator hokis a maga csigatempojatol, hat meg egy olyan, mint a valogatott tagjai, akik a legjobbakkal kuzdenek hallomasbol tapasztalom heti rendszeresseggel.

Ertuk es az utanuk kovetkezo generaciokert "haragszom". Nagy kulonbseg!

Most jutott a fulembe Spiler szlovakiaban felvett podcast-je a magyar hokirol.

Csak az egyik veretes kijelenteset citalnam ide ha nem lenne meg:

A mennyisegi utanpotlastol at kellene valtani a minosegire...es nemcsak a gyerekeknel, hanem az edzoknel is. Szerintem tudja, hogy mirol beszelt.

A magam reszerol az ott elhangzottakkal maradektalanul egyet tudok erteni.

A 19:2 loves arany, meg a lehangolo statisztikak a pontos - tehat sajat hatrkoshoz eljuttatott passzok, vagy a korongbortoklasra vonatkozo szamok nem a rosszindulat szulottei, hanem tenyek.

Semmilyen szabaly nem tiltja azt, hogy birtokoljuk a korongot - ha szabalyok keretein belul tortenik mindez. Nem sokkal jobbak ezek a szamok hogy ha a tobbi eddig lehatszott merkozest nezzuk is.

Ezek makacs dolgok. Ezt ontogethetjuk mezzel, alatta az ertekek nem fognakvsltozni.

Ez teljesenfuggetlen attol, hogy hol es hogyan elsz. Ezeken a mutatokon kellene vegre hozzaertessel, alazattal valtoztatni a jo iranyba persze.

En vagyok ettol rosdzindulatu?! Hat legyen, csak legyen mar merheto - osszehasonlithato hoki a legjobbak es a magyarok kozott. Ja es ne fenyevekben kelljen mar mericskelni! Szerintem ezzel a kivansaggal nem vagyok egyedul rosszindulatu.
eurocat2k 2023.05.19 19:57:30
Többet kell lőnünk és támadni a kaput, mert ott vagyunk, csak a korong nem jut el odáig..
eurocat2k 2023.05.14 17:26:27
@promontor: Egyetertek. De. A nyilvan elfogult tengerentuli szakkommentatorokat hallgatva olyanokkal szembesitik a nezoket, hogy 70mph-s lovesekkel (kapasbol) nem sokra megy az elkoveto olyan kapusok ellen, ahol ez a lovoero egy celzott es lott passznak feleltetheto meg csupan.
A nyiltsisakos letamadasosdi olyan szelvesz gyorsasagu ellenfellel szemben, mint az amerikai (vagy szinte barmelyik csapat a csoportbol) megintcsak nem hozta meg a "vart" eredmenyt. Rutinos jatekosok sajat vagy az ellenfel harmadaban olyan konnyeden szorjak el a korongokat vegso erejuket megfeszitve, hogy az csak na. Az usa elleni meccs utolso 3 perceben - lassitasban is jol lathato volt - a magyar jatekosok majdhogynem nyujtott labakkal (nyilvan elsavasodva szazzal) alltak es neztek, hogy korulottuk hogy forr az ellenfel. Azok meg vigyorogva ultek le a shiftjuk utan a padra. Pedig azt meg szemmel is nehez volt lekovetni, ami akkor a harmadban tortent. Oket ez valahogy nem viselte meg annyira.

Voltak momentumaink....ja, csakhogy mondjuk az amerikaiak - ha kell - nemcsak momentumokig tudnak iszonyu nyomast gyakorolni az ellenfelre, hanem annal kovetkezetesebben es hosszabb ideig.

Ezekhez kepest...de nem folytatom. Aki latta, tudja, hogy mirol beszelek. Ne altassuk mar magunkat, hogy az elit mezonyeben barkivel is ki-ki metkozest tudna jatszani barmilyen felallasu magyar valogatott!

Eleve vesztesen felmenni a jegre, hogy majd bedobjak a korongot es lesz ami lesz...ez a fellepes a vizsgaeloadas. Az elmult szezonokban letett munka kiertekelese. Ezek a sportolok ennyit tudnak. Vannak naluk jobbak, sokkal jobbak. Ott a cel, kinek-kinek tennie kellene a dolgat rendesen: szamonkerni, es nevelni, fejleszteni. Ha rosszak a celok, ne kovessuk azokat makacsul. Ha nem jo a modszer, hasznaljunk jobbakat. Az eredmenyek onmagukert beszelnek.

Nem latszik ki a magyar hoki a vilagban. Azon kuncogtak a kommentatorok, hogy milyen lehet az a hoki liga ami mogott egy bank a nevado szponzor. Hat ilyen tisztelettel! Kicsi, jelentektelen, de a mienk...

Ugy szeretnen megelni, hogy legalabb egy szlovak, vagy legalabb egy osztrak szintre es rendszerre erjen a magyar hoki!
eurocat2k 2023.05.15 07:25:12
@SZmakarov: ami a tullihegest illeti, gondolom meg te is kuncogtal az amerikai soccer bajnoksagon nehany evtizede, vagy az amerikai vizilabdan...egyik sem tipikus amerikai sport volt regen. Aztan ma mar kevesen rohogcselnek rajtuk.

Valahonnan elindultak, es eljutottak valahova. Ezt a mostani esetben elmondani el lehet, de nem azzal a mogottes attituddel, hogy most az elit mezonyben megmutatjuk, hogy mi oromhokival jottunk pontot vagy pontokat rabolni. Ennek ugyanis semmi ertelme. Azt a latszatot erositi, hogy a magyar elvonalbeli hoki csupan nehany kivaltsagos helyzetu gyereknek nyujt lehetoseget "oromhokizni". Rohadt sok penzbe, szabadidobe kerul azoknak a csaladoknak akik gyerekei nem jutnak el oda, hogy "oromhokizhassanak". Mindezt azert, hogy 10-15 kirobbanthatatlan talentum megtehesse.
Ez itt az egyik legnagyobb baj. Mondtam mar tobbszor, most is mondom: nincs az az elo hokizseni edzo, mentor akarki, aki 8-14 eves gyerekrol 100% biztonsaggal el tudna donteni, hogy mire vinne, vagy viszi majd felnottkent ebben a sportban. Ehhez kepest mi tortenik, jonnek kifele az un. akademiakrol az onjelolt sztarok az eredmeny pedig ugyanaz mint akademiak nelkul, de legalabbis eget vero kulonbseg nincs a ket fajta rendszer kozott.
Az a bajom, hogy meg mindig ott tartunk, hogy a rosterek nem a jegen, az edzotermekben, vagy a futoedzeseken nyujtott teljesitmenyek alapjan allnak ossze, hanem a nezoterrol, a szponzorok altal es hasonlo korulmenyek kozepedte.
Ha megis ott - marmint az iment felsorakoztatott letesitmenyekben - akkor talan finomitani kellene a modszereken, hogy egyenenkent szamonkerheto legyen a fejlodes az elvartakhoz kepest.
Roviden osszefoglalva szerintem nagyon nem szep pelda az "oromhokizas" egy A csoportos vb-n azokkal szemben, akik ugyanugy megdolgoztak azert, hogy magukra olthessek a valogatott mezt, mint akik mar egy ideje koptatjak azt ilyen-olyan celzattal.
Ha nem szamit az eredmeny akkor miert nem olyan csapattal all ki a magyar hoki, mint a kazah peldaul? Ne lenne 20 fiatal tehetseg, akikre pont raferne, hogy a sajat borukon megtapasztaljak, hol tart az elit hoki a magyarhoz kepest? Kotve hiszem.
eurocat2k 2023.05.15 13:53:10
@Dallanan: az melyik ligaban "elvarhato", vagy "elfogadott", hogy rutinosnak mondott - semmikepp sem kezdo - A-betus jatekos sorozatosan rossz donteseket hoz meccs kozben? Mi ebben az "oromhoki"?

Ha lattad a franciakat jatszani, vagy netan az osztrakokat tegnap...hat nekem nem ugy tunt, mintha ugyanugy a seggukon vettek volna a levegot meccs kozben, mint masok...

Es nem gyozom elegszer hangsulyozni: ez amit most lat a vilag a magyar hokibol, nem mult penteken lett az, ami.

Klasszikustol plagizalva: nem rajuk, hanem ertuk haragszom.
A Kanada elleni csatártriók játszanak Dánia ellen..
Magyarország–Szlovénia 2-4..
eurocat2k 2023.05.05 18:34:42
@Dallanan: csak a tenyek kedveert, a hokimeccs - ha van tetje, ha nincs, es mondjuk nincs semmilyen elteres a megszokottaktol - nagyjabol pont 60 perc tiszta jatekideig tart. se tobb, se kevesebb (utobbi elofordulhat azert...)

ez a latkep - felkeszulesi meccsek kozben es utan - a rogvalo. ez van. it is what it is.

a multkor meg azon karaltam, hogy nem eleg sok a jo es eredmenyes fiatal a keretben (reszben tovabbra is tartom ezt a velemenyemet). elnezve az angliai meccseket, meg a ket szlovenok elleni talalkozot, hat nem nagy orommel tolt el az a teny sem, hogy azok a keretben levo tehetsegek ennyire le tudtak szerepelni a meg csak tet nelkuli megmeretteteseken is. mi lesz itt, ha tetje is lesz a dolognak?!

nem arra kell ilyenkor gondolni, hogy barmelyik ellenfelunk is azon izgulna, hogy vajon benn maradnak-e az elit emzonyben vagy sem (nem sorolnam ide a magyarokat, mert szerintem ez a meccs mar lejatszodott es nem most, illetve nem ebben a szezonban...bar ne lenne igazam!), es ebbol fakadoan egy fajta nyomast helyeztetne magara a kozonsegtol vagy a honi szakmatol...ah, ettol nagyon messze jarunk sajnos.

ugy forditanam - vagy egeszitenem ki - a kerdest, hogy biztos, hogy ez a valogatott a "legutokepesebb"?! nincs ma magyarorszagon egy ennel osszerettebb csapat - meg az sem lenne baj, ha nem lennenek legiosok. egy-ket fecske es a nyar viszonyara utalva.

ketsegeim vannak ezt illetoen. annal is inkabb mert ahogy korabban is elmelkedtem ilyeten dolgokrol sajnos a hoki sem kivetel azoktol a "civil eletbol vett" negativ befolyasoktol amelyek ertek teremto kepessege illetve annak teljes hianya ugyanugy meglatszik (utobbi az eredmenytelensegbol - ne feledjuk a vereseg is egy fajta eredmeny...) ugya a polcokon, mint a kultura, vagy a sportelet ilyen-olyan teruletein.

a kozepszeruseg akkor is gaz, ha leszenk - es mindig lesznek - olyanok, akik szerint a megfeleloen alacsony szintre emelt kvalitas, a kozjogi meltosagga emelt tehetsegtelenseg is lehet epp oly nagyszeru, mint a vilag meghatarozo tortenesei, vilagklasszisok cselekedetei.

nem! ami kozepszeru az az marad. a rossz helyen rosszkor meghuzott hatarok - amelyek nem nyulnak tul a sajat korlatainkon - sosem fogjak eljuttatni azokat az embereket ezen hatarok moge, akikben esetleg benne rejlik a tudas, a kepesseg, es a keszsegek tarhaza, hogy tobbre vihessek az elodoknel.

ha mindig a hatunk moge pillantgatva pozicionaljuk magunkat, sosem leszunk kepben azzal, hogy merre haladunk, vagy legalabbis merre kellene haladni.

idecitalhatnam karthagot meg azt a temerdek sot, amivel pontot igyekeztek rakni a tortenet vegere anno - nem keves emberaldozattal.

nos, ami a hokit illeti "the show must go on!", talan kicsit kellene mar elezni azokat az ekeket, amelyekkel az uj termes remenyeben be kellene szantani vegre azt a romhalmazt, ami a mostani - remelem egy ideig nem lesz nala nagyobb - leegest okozta (vezetostol, narcisztikus, dilettans, inkompetens "hozzaertoktol").

hadhazi-t idezve: "honnan lett itt ennyi hulye?!"
Három év után játszik újra Angliában a válogatott..
eurocat2k 2023.04.28 17:50:14
@Dallanan: igy van ahogy mondod: ki tudja azt pontosan felmerni, hogy hany potencialisan jo es eredmenyes jatekost veszit el evrol evre a magyar hoki sport azzal, hogy csak egy nagyon szuk elitre koncentralva igyekszik a lyukakat betomkodni?! (De szerintem sem egyedulallo esettel van dolgunk.)
A tehetseg nemcsak a mozgasra kellene, hogy igaz legyen, vagy csak a hockey-sense-re. Ez egy folyamatosan epulo kombora kellene, hogy vonatkozzon mikor melyiket veve egy kicsit elorebb, de vegig egyutt kezelve vegezni a fejlesztest.

Kanadai edzo mondta nekem egyszer, hogy a szulok tobbsege (fokepp europa keleti vegein) azzal van elfoglalva, hogy a gyerekuk elsok kozott van-e a korcsolyazasban, a bottechnikaban, az ilyen olyan skillek vonatkozasaban amelyek fontos kellekei ugyan a hokinak, de nem egyenkent, hanem egeszeben vizsgalva azokat. Ez szerinte nem jo megkozelites. A gyerekeknek alapvetoen szeretniuk kellene hokizni fuggetlenul attol, hogy epp hol tartanak a fejlodesben. Azzal, ha egyik vagy masik sztarolt gyerekre fokuszal a "szakma", pont ezt az erzest veszik el azoktol, akik meg nem lubickolhatnak a figyelo tekintetek kereszttuzeben ezaltal azt a latszatot keltve, hogy rajuk nem igen van szukseg. Nem sok olyan edzot lattam, aki azokkal is olyan elannal dolgozott volna, akik nem az "elit" mezonyhoz tartoztak a csapatban. Ettol maga a csapat - mint fogalom es entitas - valik okafogyotta.
Jo lenne, ha ez valtozna. Az eselye nem nulla, de nem is nagyon valtozott az elmult evekben.
Ezek az apro valtoztatasok nem biztos, hogy belefernek egy-egy edzo palyafutasaba, de elkezdeni ezt a fajta epitkezest sosem lenne keso. Szuloknek uzennem, akik a gyerekeik reven "pozicionaljak" magukat olyan helyzetekbe, hogy onnantol azt hiszik magukrol hogy tenyezokke valhattak: a sracok odalenn a jegen piszok sokat dolgoznak (ugyesek es ugyetlenebbek egyarant), hogy jatszani tudjak ezt a jatekot. Nezzenek magukba egy kicsit, es toprengjenek el azon, ha az o gyerekeiket szapulna a tobbi szulo es edzo, vagy inkabb erezzenek bele annak a gyereknek a lelkivilagaba akit ezek az inzultusok ernek. Es dacolva mindennel meg mindig hokiznak...
Jobb lenne mindenkinek, ha csak azokra es azokban a szerepekben maradna a hoki es a neveles, akikre az ki van talalva. A szulo tolja a gyereke ala a cuccot es hurcolja a kolyket edzesekre (szabadidejeben sokszor!), az edzo fejlesszen, keszitse fel a fiatalokat a kedobbi nagy megmerettetesekre, a gyerek pedig elvezze ahogy es akikkel egyutt uzheti ezt a fantasztikus sportot!
Ilyen egyszeru a keplet....ilyen egyszeru, ....ilyen, ....egyszeru?!
Lengyelország–Magyarország 3-2 Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “Úgy vélem, ezen a két mérkőzésen sokat tanultunk. Pénteken tetszett a fiúk küzdeni akarása és az, hogy kétszer is megszereztük a vezetést. Hosszú az út, amíg ezek a srácok egy csapattá érnek, és…..
eurocat2k 2023.04.27 15:19:40
@lbsz: ebbol meg ket sor sem jon ki...no, es az eredmeny.

valami mas dolog hianyzik itt a kepletbol.
Magyarország–Németország 1-2 Pat Cortina: – Egy rossz és két jó harmadot játszottunk, de ezen a szinten néha negyvenpercnyi jó játék sem elég. A német kapus nagyon jól védett, de megint hátrányból jöttünk vissza. Nehéz volt a sok spekulációtól függetleníteni magunkat, ez látszott a csapaton…..
eurocat2k 2023.04.11 21:10:25
Nem hinnem, hogy most meg az IIHF a hunyo...ez tipikus nepbetegseg erre fele. Mindig mas a "hulye"!
A hokiban - mint egy csomo mas csapatsportban - az nyer, aki tobb talalatot visz be az ellenfelnel. Itt is ott is megvolt minden adottsag ahhoz, hogy a vegen a magyarok orulhessenek. Az ellenfelek egy kivetelevel jobbak voltak a magyaroknal - ez a kapott es a belott golok aranysn is latszik. Ja, es ne felejtsuk el, hogy ez "csak" az alsohaz volt. Ahonnan a ket utolso kiesik, helyet cserel a ket feljovovel. Kinek kinek annyi adatik meg az elitben, amennyit ki tud harcolni maganak. Most ennyire futotta. Ez lenne a vilag vege?! Aligha.
Ebben a csapatban - nagyon keves kivetellel - nem lattam semmilyen elore (ertsd a felsohazhoz tartozni akaro) mutato potencialt. Ismetlem, keves kivetellel a jatekosok magukat "szoltettek", ami elmegy a magyarhoz hasonlo jatekerot kepviselo ellenfelek ellen, de komolyabb szinten ez mit sem er. Bennmaradast legalabbis most nem. Ez a csapat nem kuzdott egymasert - nekem nezokent ez volt a benyomasom. Elnezve a tobbieket a magyarokat mintha lasszoval fogdostak volna ossze, majd raeresztettek oket a jegre, hogy "hajra"! Ekkora rutinja meg a tapasztalt jatekosoknak sincs, hogy a vallukon elcipeljek a tobbieket. Ezt talan nem is veluk kellett volna illetve kellene megoldatni.
Es akkor a vitaindito konzekvenciak:
- a sok bekapott gol jelzes: milyen a vedekezes, es utana milyen a haloor. (5-bol 2 ala mindegyik) kizartnak tartom, hogy nincs a most latott vedoknel es a kapusoknal jobb a magyar noi jatekosok kozott! Ha ez a helyzet, nagy bajban van a noi hoki! Ugyanazokat az arcokat latni minden fellepesnel. Ne lepjunk mar megint ugyanabba a folyoba, mint egykor a ffi valogatottnal. Hogy az egykori diadalt kiharcolok meg evekig tartottak a pozicioikat a valogatottban a fiatalok meg mentek a levesbe. Vagy csak egy-ket embernek jutott epitod szerep...
-miert erzem azt, hogy egy szuk elitre van szabva a valogatott keret? Mikor lesz mar vegre az, hogy nem kell valakinek a valakienek lennie, hogy a tehetsege alapjan megelozze azokat, akiknel ez a fajta hatszel megadatott?!
Kerdesek jonnek, kerdesek kimondatnak de mi azzal vagyunk altatva, hohy mar megint mas a "hulye", es nem mi ulunk forditva azon a bizonyos lovon.
Valaki, akarki esetleg....?!
Lettország–Magyarország 9-0 Sean Simpson, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Az első harmadban lejátszottak minket a jégről, viszont a másodikban remekeltünk. Ellenben a harmadik elfogadhatatlan, egészen rettenetes volt. Meg kell tanulnunk ezen a szinten teljesíteni, ami nem könnyű,…..
eurocat2k 2021.08.28 09:17:30
kb.ezer eve. em posztoltam a blogra. am a napokban a tortenesek visszatereltek ide. kivancsi voltam, hogy a fanatikusok mikent latjak, lattak az addigiakat - WWC 21, olimpiai selejtezo.
elsore az tunt fel, hogy kevesebben “vagyunk” a vitazok. velemenyt alkotok, vagy csupan kinyilatkoztatok taborat illetoen.
a masodik meg a hangvetel illetve a tartalom - mar ami a hazai hokieletet illetve az effele esemenyek torteneseinek a megiteleset illeti.
vitainditonak szannam, de majd az elet megoldja ennek az irasnak is a sorsat.
kezdenem egy vaskos kinyilatkoztatassal:
- szerintem nagyon rossz iranyban halad a hoki idehaza. a dolgok egeszen a legelejetol romlanak. kezdve az ugynevezett utanpotlas “nevelessel”. tobb (sok) alkalommal volt es sajnos van modomban latni, ahogy ez a tortenet rossz iranyt vesz. ott ahol az edzok a 8-12 eves gyerekkel fejhangon uvoltenek - mert fegyelmeznek legalabbis szerintuk (bar a fegyelmezes eme “modszertana” sajnos kiterjed a gyakorlatok nem tokeletes kivitelezesenek a megbeszelesere is)
a magasabb korosztalyokban se sokkal jobb a helyzet. azt tapasztalom - es ez itt es most egy konkret egyesuletre vonatkozik - hogy az edzok es a neveltjeik kozott nincs vagy nagyon kezdetleges az a kommunikacio ami kolcsonosen segithetne mindket felnek abban, hogy fejlodhessen, illetve konnyebben haladhasson a fejlesztesben. a gyerek a szulot kerdezi, hogy szerintuk miert tortenik vele az a csapatban ami - ne csak egyik, vagy masik vegletre gondoljatok. egyszeruen nincs semmi a gyerekek egyeni fejlodeset segito szemelyre szabott visszacsatolas. edzeseken, edzomerkozeseken nem latom, hogy meg-meg allna a folyamat egy szusszanasnyira, hogy ertekelhessek - es nem a “mar megint elrontottad, miattad kell ezredszer is elmondanom…”(nem ilyen hangvetelben persze) fele semmire sem jo letorkolas. nemreg volt alkalma az egesz vilagnak latnia a noi olimpiai kezilabda egyik kozvetiteset, amikor is az edzo a kamerak elott alazta eppen az egyik jatekosat….ezt a legkonnyebb. a palya szelerol bemondani a tutit. az, hogy mit okoz ilyenkor annak a nyomorultnak…azzal nem sokat torodik senki. ugyanez a jelenseg jelen van - az udito kivetelek mellett - a honi hoki utanpotlasban is. ezekbol a sracokbol - lanyokbol - lenne majd a valogatott…hat ilyen, amilyen.
ami a tao-zast illeti, meg az akademiai “rendszert” - bar utobbit nem neveznem annak - illeti, ha lehet valamit rosszul csinalni, azt a hoki an is megteszi minden erintett dacara a sok es maradando nyomokat hagyo tevutas probalkozasok fenyegeto remkepe ellenere is. U16-ig minden valamirevalo egyesulet kineveli a “maga kis szupercsapatat”, majd jonnek az akademiak, es lehalasszak a javat. mert az a hir jarja, hogy a hazai hoki letrajan a topig csak es kizarolag az akademian keresztul lehet feljutni. (eleg a valogatottak roster-en vegig futtatni a tekintetunket) megitelesem szerint ott valami nagyon nem stimmel, hogy az igy ugy ossztoborzott “zsenikbol” idehaza csak ennyire futja. volt alkalmam vegignezni nem egy tengerentuli korosztalyos - u8-tol u18-ig - merkozest, es ezek hazai megfeleloit. egeszen az elejen szinte semmi kulonbseg nincs - mar ami a botladozo kezdeteket illeti - a ket dolog kozott. viszont, ami utana kovetkezik…hat ott valami nalunk nagyon nem mukodik, vagy nem jo iranyba hat. a sracok u14-tol felfele ugy korcsolyazas an, mint bottechnikaban - hogy a villamgyors helyzetfelismeresrol ne is essen szo es az osszpontositas 60+ percig torteno megtartasarol mar ne is essek szo. es most egy. agyot ugrok a maba: Benk, Mago, Vas tobb mint tiz eve kerettagok. Tenyleg ez a leg utosebb csapat?! Felreertes ne essek, nem oket bantom. Ez nem az o hibajuk. A rendszere sokkal inkabb, amelyik evrol evre azt bizonyitja be, hogy keptelen lepest tartani a kor kihivasaival.
Amikor egy “huzo nevekkel” telerakott nyari fizetos tabor arrol szol, hogy “nagyjaink”, milyen latvanyosan tudjak lejatszani a palyarol a kicsiket…es ennek mi szulok (mar aki) tapsikolunk, es nevetgelve elemezzuk a latottakat, hogy latod fiam, igy kell ezt. ha majd te is ilyen ugyes leszel, akkor ott a helyed a valogatottban…nos, igen a kicsik ellen mar bejonnek a flikk-flakkok, igazi ellenfelekkel meg akadnak problemaink.
Az, hogy az utanpotlas korosztalyban nincs minden rendben azt mi sem bizonyitja jobban mint, hogy meg mindig el az a nyomorult beidegzodes az edzokban - tiszteletem a keves kivetelnek -, hogy a tehetos, vagy hokis csaladok (egy-egy valogatottat felmutatni kepes szulok) belekotnyeleskednek a roster-be.
ezt hivjak kontraszelekcio ak - az eredmenye pedig az, amit lattunk, es meg jo ideig latni fogunk. ha valaki tehet jelenleg elso sorban a sajat gyerekeert es utana a hokiert, az amilyen gyorsan es jol megtervezve csak lehet kulfoldre viteti a kolykot. az vesse ram a kovet aki akarja, de ha natan megkeresnek a gyerekemet azzal, hogy “figyi, itt egy valogatott mez - sved, finn, nemet, dan, cseh, szolvak, kanadai, amerikai… erdekel?” Azt mondanam neki, hogy eredj! A jovo nem az, ami itt van.
eurocat2k 2021.08.28 15:16:46
@DominiKing: tiszteletben tartva minden altalad megfogalmazott dolgot arra kerlek, hogy egy kicsit vonatkoztass el mindattol, amit az elmult husz huszonot ev alatt felrakosgattal arra a kepzeletbeli asztalra, ahonnan egy ilyen fiasko utan is boven talalsz remenyt kelto kinyilatkoztatashoz elegendo municiot. (kozerthetobben fogalmazva, leveve a klubszinu, vagy nemzetiszinu mazt nezzunk szembe a puszta tenyekkel)
senki sem lehet tokeletes - a hokiban sem -, lasd a rigai vb csoport meccsein “vergodo” kanadai valogatottat, akikre az ido elore haladtaval az egyik negativ meglepetes szallitoja cimet is konnyuszerrel odaadtam volna…vagy az amerikaiak, feheroroszok “kinlodasat”. mindent el lehet azokrol a csapatokrol mondani, sot egyenkent a jatekosokrol is (hisz alapvetoen beloluk all majd a vesztes vagy epp a gyoztes csapat) ez ami tegnap tortent, ez nem nagyon magyarazhato meg. barcsak harom masodik harmados jatekbol allt volna az eddigi valamennyi szereplesunk! de nem. ezek az osszeomlasok olyan egyertelmu jelek - nem tegnaprol datalhatoak - amelyek sok-sok evre visszamenoleg itt voltak velunk. azota mindenkeppen, amiota eleink megizleltettek velunk az elithez tartozas kereszeletu valosagat. emlekszem meg, hogy a zurichi szereples utan voltak nem is kevesen, akik ezt a fajta jovot vizionaltak ami mara tetszik, nem tetszik valosagga erett. ezekkel a kudarcokkal elnezoen nem szembenezni szerintem mero onamitas, es a kiutkereses elteritese valami olyan iranyba, amelyrol igazibol senkinek sincs fogalma, hogy hova vezet. egy biztos, a vilag hokielitje merfoldekkel elorebb (?!), odebb jar mint a mienk.
jegcsarnok van eleg, jegido is, gyerek is, edzo is, felszereles is, szulok is akik ebbe feccolnek idot es penzt sem kimelve.
hol marad az eredmenyesseg?! nem mondom, hogy mindegyik 8-10 evesbol kesobb Crosby, vagy McDavid szintu jatekos lesz - ha megis elerne barmelyik magyar hokis ezt a szintet, ne legyen senkinek ketsege afelol, hogy ott lehetne az elit ligak elit poziciojaban - de azt is ketlem, hogy ennek a “tudasnak” takkra ott kell lennie egy korosztalyos jatekosban szinte a kezdetektol fogva. az edzonek meg pusztan annyi volna a dolga, hogy ezt eszrevegye, es valahogy eljuttassa odaig, ahol ez a tudas mar masnak is feltunik (lasd az elozo iras akademiakra vonatkozo reszet) nem a folyamat valahogy ugy nez ki, mint annyi minden mas az eletben, amit meg kell tanulni azt jo pedagogusok segitenek elsajatitani. ez nem egyenlo azzal, ha en mint edzo jol (vagy sajnos olykor) rosszul bemutatok valamit a novendeknek majd azonmod vissza is kovetelem annak hibatlan bemutatasat. nem nagyon van visszacsatolas. sem edzo gyerek, sem edzo es szulo vonatkozasaban. senki sem tudja, hogy mi miert tortenik odalenn a palyan. jo, mondhatja erre barki is, hogy mi a koze a szulonek ahhoz, hogy mit csinal a gyerekkel az edzesen (hoki ertelemben elsosorban) nagyon is sok!!! a gyerek - ha az edzo ebben nem partner - a kovetkezo lepesben a szulohoz fordul segitsegert, hogy a kitartasahoz szukseges motivaciot bezsebelhesse. ha ok - marmint a szulok - is tudatlanok, akkor mi lesz az okyan hokis novendekekkel, akik egy ido multan lelkesedes hianyaban akasztjak szogre idejekoran a cuccot? sosem fog kiderulni roluk, hogy meddig vihettek volna. sosem! ennyire azert nem allunk jol az utanpotlast illetoen, hogy ekkora lemorzsolodast elvihessen labon a “rendszer”. sok “vizhordo” tobbet hozna a konyhara, mint egy-egy a vilag elithez majdnem eleg kozeli teljesitmenyt nyujtani kepes “maganzo”. egy ilyen egy sorban tovabbra is csak egy marad az ellenfel ot jatekosahoz kepest akiktol a mi emberunk melle felsorakoztatott maradek negyese keptelen felvenni a versenyt (ki tudja, miert). majd azt is kenytelenek leszunk belatni, hogy amazoknak van meg legalabb ket - a fenyes sorukhoz foghato jatekosa. nekunk meg az emlekeink…mi mas?!

mi tortenik - vagyis inkabb mi nem - u14 utan, aminek kovetkezteben az eselytelenek magabiztossagaval (vagy anelkul) veselkedhetunk csak neki valamifele csodatett veghezvitelenek. miert kell mindezt csodakent. megelni? miert ne lenne jobb, ha csak “szurke mellekszereplokent” kellene vegigizgulni mondjuk egy Acsoportos vilagbajnoksag 5-tol 8-ig bezarulo helyezesekig kuzdo csapatunk tenykedeset. ki hisz meg mindig a csodakban?!
Habár sokan nem szeretnek beszélni róla, attól még létezik, attól még van. Most körbejárom, mit tesznek a hivatalok, akkor, amikor egy gyermeknek a saját szülője az ellensége.  A gyermekvédelmi törvény első paragrafusa kimondja, minden gyermeknek joga van családban felnőni,…..
eurocat2k 2015.09.24 11:21:17
@gyvgyj_gtm: Pedig jó lett volna, ha valahol ez is szerepelt volna a cikkben. Így számomra nem kicsit egyoldalú a megközelítése a történetnek. Nekem is pont ugyanez a problémám. Bár nem mondanám - mivel egyértelmű, direkt bizonyítékaim nincsenek arra vonatkozóan -, hogy a gyerekek anyja nyíltan ellenem, ellenünk nevelné őket. Csak közvetett jelei bontakoznak ki időről időre. Ettől függetlenül a gyerekek és köztem lévő viszony finoman sem nevezhető sem optimálisnak, sem normálisnak. (Megjegyzem, hogy a cikkben sugalltakkal szemben soha egyetlen egyszer sem emeltem fel a kezem senkire a régi családban.) És ha már itt tartunk, valóban ki az ég dolga lenne a gyerekek felkészítése a találkozókra, mint a nevelő szülőé?! Ha velem szóba sem állnak, akkor én hogyan készítsem fel őket erre a "sokkra"? Ha nagy ritkán pár órát együtt tudunk lenni, akkor meg semmiről nem beszélhetünk, ami a "kényes dolgokat" illeti. Ez milyen már?! A pszichológusok - tiszteletem a kivételeknek - meg csak és kizárólag a gyerekkel foglalkoznak. A körülményekkel kevésbé - és itt körülmény az is tisztelt olvasó, hogy bizony simán benne van az, hogy két ember rosszul választott az életben. Ezt nem belátni, és megjátszani a tutit a gyerekeknek, vagy a "publikum" számára igen nagy ostobaság. Azt lenne jó tisztázni a felek fejében - legfőképp a "sértett" volt férj, vagy volt feleség fejében -, hogy ahhoz, hogy a válás bekövetkezzen bizony egy sor dolognak történnie kell. Ok nélkül egy kapcsolat nem romlik csak úgy el. És ezt kéretik szó szerint érteni! Ok nélkül... Ha már bekövetkezett a válás - és most kifejezetten arra az esetre gondolok, amikor közös döntés eredménye az -, akkor utóbb ne kárhoztassuk azt aki lelépett (és talán egy másik kötelékben megtalálta az "igazit") azzal, hogy ellehetetleníti a másik a gyerekekkel való rendes kapcsolattartást, majd ugyanezt időről időre számon kéri azon. (tapasztalat)

Egy szó mint száz, nincs két egyforma eset. De jó lenne, az olyan ügyeket is feszegetni, amilyenek akkor vannak, ha a nevelőszülő "sértettsége" okán lehetetleníti el a tartalmas láthatásokat. Nem feltétlenül azzal, hogy direkt rossz kontextusba helyezi a volt családtagot, vagy annak aktuális párját, környezetét hanem pusztán a felkészítésüket hanyagolja el (vélhetően) szándékosan.
Méltányosság Poszt-Washington 2015.09.24 09:30:00
Néha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elterveztük. Ez fokozottan igaz, ha utazásról van szó. Más kérdés, hogy talán az utazás lényege is az, hogy a sok szervezés mellett időnként engedjük, hogy az események sodorjanak minket, és olyan helyekre vezessenek, amelyekről nem is…..