Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drabanten

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mikóczi Hús Desossa de frango 2017.07.18 11:09:04
Több, mint 20 éve foglalkozom csirkékkel, de ilyet még én sem láttam.  Egészen az alapoktól kezdtem, tehát először is csirkéket neveltem. Tudni kell, hogy saját magam készítettem minden ehhez szükséges berendezést. Tehát megvolt a keltetőm, majd ezután a kiscsibék átkerültek a neveldébe. Ezután…..
Rossz hír a narancssárga virágok, azon belül is a petúniák szerelmeseinek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az ország teljes területén megtiltotta a fent nevezett virágok forgalomba hozatalát. Történt ugyanis, hogy a finn testvérhatóság április végén több narancssárga…..
drabanten 2017.05.23 17:11:27
@kapanyél: Hú, akkor itt nekem nagy bajom van a színlátásommal, mert ami a képen van, azt én a legnagyobb erõfeszítéssel sem tudom narancssárgának látni. Így most teljesen meg vagyok zavarodva, hogy tulajdonképpen milyen színû petúniákat kell megsemmisíteni. Ebbõl még nagy baj lehet, ha jön a szigorú virághatósági ellenõrzés.
      Megettük életünk egyik legjobb Pho levesét! Illatos, aromás, tökéletes! Nem túlzásként említjük meg azt a tényt, hogy budapesti viszonylatban a Dang Muoi a vietnámi ételeket kínáló lehetőségek között viszi a prímet! Nekünk a Villányi út 4. szám alatt található egységükbe volt szerencsénk…..
A United Airlines gépéről lerángatott utas esete bejárta a világsajtót, és a képek, a felvétel tényleg borzalmasak, a biztonsági emberek viselkedésére pedig nincs mentség. Az már megint más kérdés, hogy a társaság törvényesen járt el, amikor le akarta szállítani az utast…..
drabanten 2017.04.16 16:21:15
@Kinai cuccok blog: pedig én már 1000 dollárért szivesen leszálltam volna, dehát, talán majd legközelebb...
Vendégposzt Fenchurch68 tollából és kamerájával.   Fellelkesedve a többiek ügyességén - már többször nekifutottam a főzés közben fázisfotózásnak, de soha nem jött össze. Most sem jártam maradéktalan sikerrel - nektek három kezetek van? - de legalább valamennyire vállalható képek…..
Ki ne találkozott volna azzal a problémával (főleg kertes házban lakók), hogy hangyák jelennek meg a rendszeresen takarított konyhájában? Gyermekes szülő révén megtapasztalhattam, mik a "háziállataink" kedvenc ételei. Szinte rögtön a hangyák eledele lett a gyerekek tányérjából kiesett csokigolyó,…..
Kritizátor Logan utolsó kalandja 2017.03.03 13:00:00
A Logan előzetesei láttán mindenkinek leesett az álla, dörzsölte a tenyerét, és bízott benne, hogy végre kaphatunk egy érett, nem a megszokott kaptafára épülő képregényfilmet. Eleinte kétkedve álltam a Farkas utolsó kalandjához, mert azt tapasztaltam, hogy az előzetesek alkalomadtán sokkal többet…..
drabanten 2017.03.05 14:46:08
Miért jó a házi ramen? Először is, mert olyan kicsit, mintha Japánban járnánk. Mindenki maga állíthatja össze a saját tányér levesét, kihagyhatja, amit nem szeret, de a tészta, rántott hús, tojás hármasból általában mindenki legalább egyet talál, amit szeret. A recept leírva hosszadalmas és…..
Ez a poszt egy hirtelen ötletből született. Kávéfőző vásárlás előtt állok. Korábban egy szivattyús gépem volt, erről (illetve a javítási kísérletekről) írtam is itt többször már. Azóta volt mindenféle kölcsön, használt masina, de most épp nincs egy se, és kéne…..
drabanten 2017.02.07 18:22:32
Aki szivén viseli Bolygónk sorsát, és igazán környezetbarát kávéfõzõre vágyik, annak melegen (vagy hidegen, jéggel, ahogy tetszik) ajánlom a vietnámi csúcstechnológia csodáját, az itt megtekinthetõ zseniális kávéfõzõt:

www.youtube.com/watch?v=qLXXh8ohYHU

Egyszerű és nagyszerű, nem fogal sok helyet, sõtt, könnyen hordozható, nem kell hozzá semmi más csak õrölt kávé és forró víz (nem, áram nem kell), a dzsungel közepén is kitűnõen működik. Én már 8 éve ezt iszom itt Vietnámban, és rajtam kívül még kb. 50 millió vietnámi (ha csak a felnõtteket számolom), akkor már rossz nem is lehet. Persze, mint ahogy már sokan említették, a leglényegesebb dolog az, hogy milyen kávét teszünk bele. De mivel hogy Vietnám a világ második legnagyobb kávé exportõre, ez itt egyáltalán nem gond. Tisztelettel.
Te is hallottad már azt a mondatot, hogy a magyar a világ legnehezebb nyelve? Nos, valószínűleg sejted, hogy talán az elfogultság beszél azokból, akik ezt hangoztatják. Némi valóságalapja ugyanakkor van, legalábbis annyi biztosan, hogy valóban nem tartozik a könnyen tanulható…..
drabanten 2016.12.30 19:36:07
@cardiobascuralis 2: "Úgy értem, ha félhangról induló pentaton skálát választasz. Ilyen a gyakorlatban (népzenében) szerintem nincs, de elméletileg simán indulhat mondjuk ciszről.
A pentaton skálában nincs félhang lépés, egész hang a legkisebb."

Ez nagyjából stimmel, néhány kiegészítéssel. A japán hagyományos zenében (jó, nem egészen ugyan az, mint a népzene, de ez most nem fontos) a félhang lépés nélküli pentaton skálán kívül használnak még ilyen pentaton (öthangú) skálákat is: E F A H D (E) (sajnos, nem tudom, hogy hogyan lehet ide kottát beragasztani, ha valaki tudja, segítsen). Ebben van egy félhang lépés, mindjárt az elején, E-F.
És ezt is: E F A H C (E). Ez csak 1 hangban különbözik az elõzõtõl, és pont az miatt 2 félhang lépés is van benne, E-F és H-C. Ebben a skálában mozog az egyik legkedveltebb japán népdal (igen, ez valódi népdal) a "Sakura" (Cseresznyevirág). A régi stílusú magyar népzenében ilyen skálák nincsenek, csak félhang lépés nélküli pentaton. Más népzenékben nem tudok ilyen félhang lépéses pentaton skálákról, érdeklõdéssel vennék hozzászólásokat.
drabanten 2016.12.30 19:39:42
@drabanten: Hű, de messze kerültem a nyelvészkedéstõl, de azért lehet, hogy valami kis köze van hozzá...
drabanten 2017.01.01 10:48:10
@cardiobascuralis 2: "A japán zenét nem ismerem, amit én tanultam pentatont, abban nincs félhang lépés... ...Más pentatonról én eddig nem hallottam."

Ebben nem vagy egyedül, és úgy látszik, hogy jól meg is tanultad a leckét, mert a magyar iskolákban valóban így tanítják. Ez természetes is, mert a magyar népzenében ez van, és a magyar gyerekekkel nyilván nem fognak japán népzenét elemeztetni. Én is csak akkor hallottam ezekrõl a skálákról, amikor valamennyire megismerkedtem a japán zenével (bár távolról sem vagyok szakértõ).
Na hát, már megint nem nyelvészkedés... De, Tanár úr kérem, nem én kezdtem, az úgy kezdõdött, hogy én csak visszaütöttem...
Szabó Vivien Neked mi jut eszedbe először Svédországgal kapcsolatban? Fenyvesekből előbukkanó bárgyú rénszarvasok? Volvo kombival közlekedő családok? Szőke szingli csajok, szakállas félistenek? Igen-igen, egészen jó helyen jársz! Mielőtt ide költöztem én is pont ilyen kategóriák mentén…..
Blue Lemon Grízes tészta 2016.06.27 08:07:09
'Mi magyarok is tudunk tízperces tésztát az asztalra tenni' rovatunk mai vendége a grízes tészta (az olaszok talán úgy neveznék, ha tudnának a létezéséről, hogy tagliatelle con semolina). Mindent tud, mert sósan és édesen is tökéletes. Miért nem főzzük gyakrabban, amikor egy adag talán egy százasból…..
Van egy 8 személyes étterem Tokióban, ahova nem költői túlzással lehetetlen foglalni, hanem tényleg: ugyanis csakis tagok foglalhatnak, ők is maximum havonta egy alkalomra. A tagság pedig kihalásos alapon öröklődik. Fotó: independent..
Na, mit gondolsz? Mennyi 68+57? 2015.09.19 06:23:23
Tegyük fel, hogy ezt a konkrét összeadást a történelem során még soha senki nem végezte el. (Ha zavar ez a hamis feltevés, válassz két 200 jegyű számot!) Na és!? – mondod te. Az összeadás szabályait nem befolyásolja, hogy egy konkrét összeadást elvégeztek-e korábban,…..
drabanten 2015.09.20 13:57:26
@ludwigvan:
2 végtelen halmaz egyenlősége nem filozófiai kérdés, hanem matematikai. 2 végtelen halmaz akkor egyenlő, ha az egyik halmaz minden tagjához egyértelműen és kizárólagosan hozzá lehet rendelni a másik halmaz tagjait. A pozitív egész számok halmazával és a pozitív páros számok halmazával ezt meg lehet tenni. Ha a pozitív egész számok halmazának bármelyik tagját megszorozzuk 2-vel, így egyértelműen és kizárólagosan hozzárendeltünk egy tagot a pozitív páros számok halmazából. Ez fordítva is megtehető, a pozitív páros számok halmazának bármelyik tagját osztjuk 2-vel, így egyértelműen és kizárólagosan hozzárendeltünk egy tagot a pozitív egész számok halmazából. Így midkét halmaznak végtelen, de pontosan ugyan annyi tagja van. Ugyanakkor az is igaz, hogy a pozitív páros számok halmaza a pozitív egész számoknak egy részhalmaza. Itt tehát nem érvényes az, hogy " az egész nagyobb, mint a rész".
drabanten 2015.09.20 19:25:07
@ludwigvan:
Ezt természetesen meg lehet tenni, a pozitív páros számok halmazának minden tagjához hozzá lehet rendelni nem csak 2, hanem bármely tetszőleges számú tagot a pozitív egész számok halmazából úgy, hogy mind a két halmaz mindegyik tagja fel lesz használva, és csak csak egyszer lesz felhasználva. Ezt fordítva is meg lehet tenni, a pozitív egész számok halmazának minden tagjához hozzá lehet rendelni tetszőleges számú tagot a pozitív páros számok halmazából úgy, hogy mind a két halmaz mindegyik tagja fel lesz használva, és csak csak egyszer lesz felhasználva. Ez a 2 halmaz egyenlőségén nem változtat. 2 végtelen halmaz egyenlősége attől függ, hogy lehetséges-e a 2 halmaz tagjainak egyértelmű és kizárólagos egymáshoz rendelése. Ez nem mindíg lehetséges, de a pozitív egész számok halmaza és a pozitív páros számok halmaza esetén lehetséges.
drabanten 2015.09.20 21:23:21
@ludwigvan:
Ez is jó példa, mert ezt is meg lehet fordítva is tenni. A pozitív egész számok halmazának minden tagjához hozzá lehet rendelni 3 (vagy tetszőleges számú) tagot a hárommal osztható pozitív számok halmazából úgy, hogy mind a két halmaz minden tagja fel lesz használva, és csak egyszer lesz felhasználva. Tehát 1-hez hozzájön a 3, 6, 9, 2-höz hozzájön a 12, 15, 18, etc... Ez folytatható a végtelenségig, ebből látszólag az jönne ki, hogy a hárommal osztható pozitív számok halmaza háromszor annyi elemet tartalmaz, mint a pozitív egész számok halmaza. De mivel itt is működik az, hogy a 2 halmaz tagjai egyértelműen és kizárólagosan egymáshoz rendelhetők, mind a 2 halmaz végtelen számú de ugyan annyi elemet tartalmaz. Egy lényeges pont itt, hogy végtelen halmazok esetében véges számmal való összeadás, kivonás, szorzás és osztás másképp működik. A pozitív egész számok halmaza +1 nem változtat semmit. Ezek a műveletek nem változtatanak a végtelen halmaz nagyságán, de változtathatnak a halmaz egyéb tulajdonságain. A pozitív páros számok halmaza +1 nem változtat a halmaz nagyságán, de egy olyan új halmazt kapunk, aminek 1 tagja nem páros szám. Ugyanígy, a pozitív egész számok halmaza szorozva 2-vel nem változtat a halmaz nagyságán, de egy olyan új halmazt kapunk, aminek minden tagja páros szám.