Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kenéz László

58 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bent valaki feszült figyelemmel tekergette a mobil kamera irányítókarját. A képernyőn egymás után jelentek meg a termek, egymás után az emberek, az arcok. Ismerőst keresett. A vöröses fényben azonban nem volt könnyű felismerni bárkit is, főleg, mert a fájdalom eltorzította az…..
Mindenki csak egy lépésre áll az akusztikus szeretők, borok, szivarok és egyéb tudatmódosítók kiegészítő és teljessé tevő értelmi élvezetétől. Igaz, ez épp annyira túl fekszik minden határon, mint Liszt transzcendentális darabjai, vagy mint Isten értelmi szeretetének…..
Kultúrpart A hárem fura ura 2009.02.22 07:11:00
Hogyan is festhet egy hárem őre? Legalább egyszerre két nézőpontból kell látnunk: egyrészt a hárem női belseje felől, másrészt pedig kívülről, a gyönyörök házába belopózni kívánó férfiak pillantása felől. És persze megbízhatóságáról sem feledkezhetünk meg.Oh, mily…..
Kultúrpart Eltűnt mesterek 2009.02.13 07:01:00
A szemünk és a fülünk között anatómiailag néhány centi a távolság, érzéki értelemben a látást és a hallást mégis egy univerzum választja el egymástól. Mivel azonban észlelés és észlelés között is világnyi távolság lehet, ha a megfelelőre hangolódunk, kiderülhet,…..
Mindenki próbálta már: a kiáltás után a közelebbi tárgyakról hamarabb, a távolibbakról később és jóval gyengébben szól a visszhang. Ám mi a helyzet a hang tisztaságával? Van, aki állítja, a bejárt távolság megtisztítja a hangot. Pusztán a térbeli távolságról így szó…..
Először megszólal a „csend, amely a mozgásról álmodik, anélkül, hogy maga megmozdulna”. Félúton abbamaradt elömléshez hasonlatos. Mozog és mégsem mozdul, ahogyan a szélcsendben veszteglő hajós retinájába beleégett hullámzás utóképe sem.Alább csak a nyitány első…..
A kísértésnek ellenállni nehéz, sőt, időnként lehetetlen. A kísértés azonban kísértés marad, még ha be is hódolunk neki, hiszen tudjuk, mi is ő, még akkor is, amikor épp engedünk neki. A legcsábítóbb kísértés azonban más. Sohasem szemből támad, így nincs minek…..
Az elme állítólag saját magánlakában, a fejünkben lakozik, ez azonban nem igaz. Ha körülnézünk vagy körülfülelünk, máris kint vagyunk a világban, a dolgoknál, a többi embernél: náluk lakunk. Van azonban, amikor kint éppannyira egyedül vagyunk, mintha visszahúzódnánk saját…..
Kultúrpart Politikai jóga 2008.12.07 10:06:00
Mint ismeretes, a jóga a tudatos légzésszabályozásra épül. Alaptétele szerint belélegezni az orrunkon át kell. Mi következik ebből? Hogy a folyamatos beszéd és a megfelelő légzés kizárja egymást, hiszen ha valaki csak nyomja a szöveget, nem jut ideje arra, hogy az orrán át…..
A nagy zeneszerzők állítólag képesek arra, hogy egyetlen szemvillanás alatt megragadjanak egy teljes zeneművet. Képesek tehát megtartani azt, ami számunkra megtarthatatlan: az időt? Hiszen hogy is van ez? Ha elkezdünk magunkban dúdolni valamit, haladunk ugyan hangról-hangra, csak hát…..
Ahogy eltűntek a régi vitorlások, eltűnt a szél is, s nyoma veszett a természetnek is. Már nem ad jelet: elég ehhez meghallgatni egy műanyag vitorlást. Hiába a tomboló szél a vízen, ha hangot is ad a műanyag vitorla, csak egy üres bevásárlószatyrot hallunk, ahogy zizegve fennakadt…..
Kultúrpart Lenyúlt himnusz 2008.09.09 14:34:00
A német himnuszt mindenki ismeri. Kevéssé ismert azonban, hogy a dallamot nem német, hanem osztrák zeneszerző írta, akit nem is olyan régen még a magyarok is maguk közül valónak szerettek volna tekinteni. Képzeljük csak el, mit szóltak volna a németek, ha kiderül, hogy himnuszukat,…..
Nézd meg másodszor is az illetőt, ajánlják a bölcsek, ha már első pillantásra azt érzed, huhú, és nem jutsz szóhoz. Második pillantásra a szívszélhűdés tárgya ugyanis már másmilyennek tűnik, átváltozik, talán egészen más lesz, sőt, az is előfordulhat, hogy ekkor már az…..
Képzeljünk el egy szépségkirálynőt, amint csámpásan előtápászkodik egy autó belsejéből, böfög egyet, izzadságszagot áraszt, a hajában tetvek hancúroznak és olyan hangja mint egy láncfűrésznek. Igaz, hogy a színpadon, jó messze tőlünk, gyönyörű látványt nyújt, de…..
Kultúrpart Fizikán innen és túl 2008.08.24 09:39:00
Ez már nem a látás területe, ezzel túlléptünk a láthatón, túlléptünk a fizikán. A fundamentum összeomlása metafizikai pillanat. Pontosan így érezhette magát Heisenberg is a ködkamrában: olyan mélyen vagyunk a mikrovilágban, hogy már nincs mit látni, hiszen annyira…..
Kultúrpart Magyarul lenni 2008.08.22 07:39:00
Nem sokkal ezelőtt egy számomra ismeretlen kerületbe kellett mennem valamiért. Ám hiába vittem magammal térképet, a keresett helyet egyszerűen nem találtam meg az utcák szövevényében. Mit tesz ilyenkor az ember? Megkérdez valakit. Épp jött egy szimpatikus, fiatal hölgy.…..
Kultúrpart Nyári örömök 2008.08.19 06:58:00
Halvány, anyagában mintás abrosz, rajta kis fehér tál, benne túró, villával széttörve, tejföllel egyengetve, apróra vágott hagyma, pirospaprikával meghintve. Paradicsom. Mellette tegnapi a kenyér ugyan, de szépen szelve, amott meg só és egy csupor tej. Az egész lefedve foltos esti…..
Kultúrpart Énszigetelés 2008.08.13 07:22:00
S hogy milyen a világ? Olyan gyönyörű, hogy elképzelni nem is lehet. Olyan, amilyennek akkor látszana, ha nem olyan emberek néznék, akiknek állandóan hiányzik valami belőle. Zorgó tanár úr csupa-csupa ellentét volt. Mély hangzókkal búgó neve ellenére kis termete és kopott tenor…..
Kultúrpart A méhes hűlt helye 2008.08.10 09:28:00
„A kúria legintimebb helye nem az ebédlő, vagy a fogadó, vagy a könyvtár. Itt valami olyasmi született, amit a föld egyetlen pontján sem látni. Ez a méhes. El kell képzelni Berzsenyit nyáron, a sugárzóan forró napon, augusztusban, amikor ebéd után a szikrázó udvaron…..
Kultúrpart Szerenádra hangolva 2008.06.23 07:04:00
Az orosz lélekre sajátosan jellemző az a vonás, ahogy benne a közösség és az egyén problémái szívet gyötrően találkoznak. A társadalmi változások nem oldják meg automatikusan az egyéni életproblémákat, az egyéni megváltás keresése pedig vak a szenvedés társadalmi okaira.…..
Kultúrpart Parasztfausztusz 2008.06.18 06:50:00
„Az ördöggel szerződni nem kell. Félnetek jó lesz.” Így olvassa a szöveget Jean, aki ismeri a Faustot. „Az ördöggel szerződni? Nem kell félnetek. Jó lesz.” Így olvassa Joseph, pedig nem is tudott olvasni, míg az ördöggel össze nem akadt.De komolyan, szólt…..
Kultúrpart Kismestermunka 2008.06.14 11:43:00
A külhon azon szülötteit, akik évtizedeket töltöttek nálunk, szeretjük magyarnak tekinteni. Druschetzky György (Georg Dru¾ecký) tehát magyar zeneszerző, hiszen nemcsak, hogy több mint harminc évig élt Magyarországon, de itt is halt meg. Minden markáns áttörést csendes…..
Kultúrpart Szerelmi húrfeszület 2008.06.11 08:46:00
Aki abban reménykedik, hogy öregkorában majd végre megszabadul a szerelem kínjaitól, ne áltassa magát. Az idős mester, Janaèek, pontos látlelelet ad saját állapotáról és a kép amit fest, épp annyira felemelő, mint amennyire hátborzongató. Janaèek második vonósnégyesét, az…..
Kultúrpart Áldozat nélkül 2008.06.08 09:30:00
Lajtha László Koncertszonátája nem pusztán virtuóz versenydarab fuvolára és zongorára. Azzal, hogy átértelmezi és megújítja a versenyművek hagyományos mozzanatát, a kadenciát, sajátos perspektívából láttatja a szabadság és a kötöttség, az egyén és a közösség, az…..
Kultúrpart Elvilágosodás 2008.06.07 08:20:00
Minden tanár frontharcos, különösen azok, akik kicsikkel foglalkoznak. Elvont problémákkal bíbelődni, könyvtárazni, kutatni biztonságos, könnyed elfoglaltság. Mint a hátországi szolgálat a háborúban. De felelősséget vállalni nap mint nap azzal, hogy a következő generációt…..