Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benkő István

249 bejegyzést írt és 272 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A székelyeket Anonymus „Gesta Hungarorum” című művében Atyla népének nevezi. (A hunokig viszi vissza a rabonbánok sorát a Csiki Székely Krónika is). A XIX. század közepéig soha kétségbe nem vont és mindmáig fennmaradt székely hagyomány szerint a székelység Csaba királyfi, Atyla hun király fiának a…..
Benkő István 2024.04.22 03:12:05
@Esküdt: Köszönöm. Ez is lehetséges. Köszönöm, hogy elmondta ezt a variációt is, és megengedi azt is, hogy ne higgye, aki nem akarja.
Az óbolgár kifejezés félrevezető. "A sztyeppei népek nagyon sokszor ... korábbi jeles vezetőktől származtatják nevüket. ... a bolgárok esetében egy Bulgár nevű vezérről szól a történet, ... " . Ahogy "Muagerisz király" sem ómagyar uralkodó. "A bizánci történetírók hun királyként említik." [Sudár Balázs (szerk.), Magyarok a honfoglalás korában, Budapest, 2015.]
A magyar őstörténet szétválások és újraegyesülések története. A legrégebbi rendelkezésre álló történeti iratok ezt a megállapítást támasztják alá.[1], [2] Az i. sz. 9. század végi honfoglalás során három - korábban a hun birodalomhoz tartozó, majd szétvált - néprész újraegyesült. Az egyik, a…..
Benkő István 2024.03.29 05:04:31
@gigabursch: Nézetem szerint a hunok, akiket később magyaroknak hívtak (Isidorus) három részre szakadtak, egy részük megszállta/megalapította Kijevet (840 körül), a másik részük megtámadta (882 körül). Kiegyezett a védőkkel, majd velük egyesülve jött a Kárpát-medencébe, ahol egyesült a harmadik résszel (896 körül). Szent István királyunk pedig a (keresztény) államalapítás során a belső ellenzék egy részét (családtagjait) legyőzte, más részével kiegyezett és közösen kormányozott (király - nádor) ő és utódai, az Árpád-házi királyok. Ez összhangba hozható az akadémikus időszámítással.
Benkő István 2024.03.29 20:58:31
@gigabursch: Szerintem az általam ismertetett nézet nem mond ellent a krónikás hagyománnyal, sőt, azon alapszik.
Az Eurasian Silver weblapon bemutatott - elsősorban a Közép-Ural-vidéken csoportosuló – régészeti leletek motívumai egyaránt megfigyelhetők a szkíta, pártus, perzsa, hun korszak ötvösmunkáin és a magyarsághoz kapcsolódó kárpát-medencei ötvösmunkákon, többek között a nagyszentmiklósi kincs edényein.…..
Nincs már Magyarországon olyan ember, akinek az általános iskolai tanulmányai alatt nem úgy tanították volna a Segesvári csatát, hogy Petőfi Sándor, a nagy magyar költő, a nemzet tűzoszlopa megsebesült, meghalt, majd ismeretlen sírba temették. Azonban a 1980-as években összeállt egy csoport, a…..
László Gyula elemzésében a kincset a rovásírás megléte avagy hiánya alapján két részre bontotta: a fejedelem és a fejedelemasszony készletére. Ő a kincset a honfoglalóknak tulajdonította. A nagyszentmiklósi kincs 2. számú korsója, két bol’saja anikovskaiai tál és Anonymus Gesta Hungarorum című…..
Benkő István 2024.01.11 22:32:39
@Esküdt: Köszönöm szépen.
Kép: Magyar temető a Hovd folyó partján. Forrás: Benkő Mihály Hoppál Mihály a terepmunka fontossága mellett fölhívta a figyelmet, hogy egyes mítoszi elemeket keresztény krónikásaink jegyeztek le, akiket nem érdekelt az évszázadokkal későbbi nemzeti identitáskereső törekvés. A mítosz nem képzelgés –…..
Benkő István 2024.01.03 17:01:55
@gigabursch: Egyetértek.
   Korábban foglalkoztam a szkíták és szarmaták eredetéről szóló források és egyes képi ábrázolások kapcsolatával. Most kiegészítem a korábbi cikkemben foglaltakat a szkíta-hun-magyar folyamatosságról szóló adatokkal. A szkíták és szarmaták eredetéről Diodorosz Szikeliotesz (Kr. e. 90 körül – Kr.…..
Benkő István 2021.10.19 06:03:07
@gigabursch:

Szent Jeromos 107. levele[47], 403

„Indiából, Perzsiából, Etiópiából mi naponta köszöntjük a szerzetesek tömegeit. Az armeniai íjász már levetette a tegezt, a hunok zsoltárokat tanulnak, a fagyos szkítákat melegíti a hit fénye. A pirospozsgás szőke gótok [geták!] sátrakban visznek hadseregükkel oltárt, és sikereiket ellenünk való harcaikban az azonos vallásnak köszönhetik. ”
Benkő István 2024.01.02 16:16:46
@Ferenc Flórián Bognár: Bocsánat, pontatlan hivatkozással én követtem el a hibát, nem Győrffy.
Rubruk útleírása 1255-ből:
XXI. A JAJIK* FOLYÓRÓL; KÜLÖNBÖZŐ VIDÉKEKRŐL ÉS NÉPEKRŐL
(1) Miután az Etiltől kiindulva tizenkét napot mentünk, egy nagy folyóhoz értünk, melyet Jajiknak hívnak; északról jön a baskírok földjéről, s az említett tengerbe ömlik. A baskírok* ugyanazt a nyelvet beszélik, mint a magyarok; pásztorkodnak, városaik nincsenek; országuk nyugatról Nagy-Bolgárországgal érintkezik. Ettől a földtől kelet felé haladva az északi oldalon nem találni több várost, így Nagy-Bolgárország az utolsó tartomány, melynek városai vannak.

(2) Innen, Baskíria tartományából jöttek a hunok, akiket később magyaroknak neveztek, s ezért hívják Nagy-Magyarországnak*. Isidorus azt mondja róluk*, hogy fürge lovaikkal áttörtek a falakon, melyeket Sándor állított a Kaukázus szirtjein a vad törzsek megfékezésére, úgyhogy Egyiptomig az egész területről nekik adóztak. Franciaországig is feldúltak minden országot, tehát nagyobb hatalomra tettek szert, mint manapság a tatárok. Velük együtt jöttek a blakok, bolgárok és vandálok.

(3) Ugyanis ebből a Nagy-Bolgárországból jöttek azok a bolgárok, akik Konstantinápolyhoz közel, a Duna túlsó partján laknak. És a baskírok mellett vannak az illakok,* ami ugyanannyi, mint blak, csak a tatárok nem tudják a b-t kiejteni, és tőlük jöttek azok, akik most Aszen földjén vannak. Tudniillik mind a kettőt illaknak hívják, ezeket is, meg amazokat is.

(4) Az oroszok*, lengyelek, csehek és szlavónok nyelve megegyezik a vandálokéval, mindezek a hunokkal tartottak, és most nagyobbrészt a tatárokkal tartanak, akiket távoli tájakról hozott elő Isten, hogy legyenek nép, mely nem nép és bolond nemzet, miként az Úr mondja: „Én azzal ingerlem őket – tudniillik azokat, akik nem követik az ő törvényeit –, ami nem népem: bolond nemzettel bosszantom őket.”* Ez betűről betűre beteljesül azokon a népeken, amelyek nem követik Krisztus törvényét.

(5) Amit a baskírok földjéről mondottam, a domonkos barátoktól* tudom, akik a tatárok jövetele előtt utaztak oda.

mek.oszk.hu/06100/06172/html/julianus0020.html
Benkő István 2024.01.03 06:00:33
Amikor a kérdéssel kezdtem foglalkozni, mélyen meglepett egy meglehetősen obskúrus krónikás hely felbukkanása, nem is Benkő írásában, hanem Székely István - Benkő József által kivonatolt - Krónikájában (1558), ahol is egy dunántúli helységnek Kézainál előforduló elnevezése szerepelt, ami nem más,…..
kép: Kopjafás, kopjás magyar temető, Ny-Mongólia, Bajan Ölgij tartomány Ázsiai terepkutatásomat megelőzően a honfoglaló magyarok temetkezési szokásainak eredetével foglalkoztam: 1986 óta kutattam az akkor még finnugornak tekintett ősmagyar halotti maszktípus (selyemre, bőrre varrott szem- és…..
A Székellyeknek eredete és a vitéz uraknak ’s Csik Gyergyo és Kászon szék főnépeinek viselt dolgaik 1533-ban jegyzette ki ’s hozta le Máttyás András, Csik széki nemes Székelyek Veress Deák, Győrffi Mátyás és István Gábor előtt. 1695-ben Martius 14-kén ujra leirták Veress Péter és Bors István Csik…..
Benkő István 2023.11.28 18:50:55
@gigabursch: Szívesen.
A honfoglalás koráról szóló írások, régészeti leletek, továbbá egyes személy-, család- és településnevek tanulmányozása alapján megállapítható, hogy az avarok a székelyek közé, a székelyek pedig nem csak Székelyföldön, hanem a Kárpát-medence többi népei - elsősorban a magyarok és délszlávok - közé…..
Benkő István 2023.11.14 15:50:17
@Ferenc Flórián Bognár: Köszönöm szépen. Javítottam.
A 10. századi magyar régészeti leletek két jellemző tárgya a palmettával díszített tarsolylemez és a pengeív felé hajló markolatú szablya. Ezek a tárgyak elsősorban a Felső-Tisza-vidéki sírok mellékleteiként kerültek elő. A tarsolylemezek a tűzkészleteket tartalmazó tarsolyokat fedték, míg a…..
Benkő István 2023.11.11 16:30:30
@gigabursch: Én köszönöm a támogatást.
A baskír-magyar történeti kapcsolatok kérdése régóta foglalkoztatja a kutatókat. Mint ismeretes, a XI. században írt és az ősmagyarok tetteiről szóló latin nyelvű magyar krónikában azt olvashatjuk, hogy a Duna mellett fekvő keresztény Magyarországon kívül valahol keleten egy másik, pogány…..
 Nagyméretű, mongol és angol nyelven kiadott, gyönyörű képekkel illusztrált könyv jelent meg tavaly Ulan Batorban az első, önálló mongol régészeti expedíció által feltárt mongóliai hsziung-nu temető, a Gol Mod-2. sírmező feltárásának eddigi eredményeiről. (D.Erdenebaatar: The cultural heritage of…..
Kép: Mándoky Kungur István MEGGYALÁZTA a szerző emlékét a Mándoky Kongur István írásainak gyűjteményes kötetéhez írt előszavában Molnár Ádám. A Molnár Kiadó 2012-ben jelentette meg Mándoky Kongur István: Kunok és magyarok című tanulmánykötetét. A könyvhöz a kiadó tulajdonosa, Molnár Ádám írt…..
Benkő István 2018.03.05 11:20:12
@zoltanh721: Ha nem lenne fennmaradt néptöredék, amelyik a saját nevét pontosan úgy mondja ki, ahogy mi a sajátunkét, akkor lehetne vitatkozni, hogy a leírt szövegnek mi a helyes kiejtése. Szerintem az arabok által leírt majar (mjr) szó ugyan azt jelenti, mint az oroszok által leírt mazsar szó, és mindkettő a magyarból ered. Erről már írtam ebben a blogban.
Természetesen emellett szükséges a történelem segédtudományainak a bevonása is a kutatásba.
Itt azonban nem tisztességes kutatásról, hanem politikai-egzisztenciális indíttatású tudatos támadásról van szó. Ennek feltételezhető indítékairól itt most nem kívánok értekezni.
Benkő István 2023.08.30 13:07:17
@gralla pokobra:
Köszönöm.
  2013 február 18-án délelőtt, életének kilencvennyolcadik évében, elhunyt Gulnar Dulatova, a XX. század eleji kazakisztáni Alas függetlenségi mozgalom ideológiai vezetőjének, a kazak Petőfinek, Mirzsakip Dulatovnak a lánya, nagy idők egyik utolsó túlélője. A kazakokat ás a magyarokat számos…..
Korábban foglalkoztam nemzeti jelképeink eredetével és Fóthi Erzsébet antropológusnak a honfoglaló magyarság vezető rétegére vonatkozó megállapításaival. Ezek szerint a honfoglaló magyarság leggazdagabb, vezető rétege szkíta (szaka/ázsiai v. királyi szkíta, utódai a tadzsikok) eredetű. Itt…..
Benkő István 2023.05.08 09:07:54
@gigabursch: Köszönöm.
Benkő István 2023.05.09 14:46:43
@Esküdt: Köszönöm.

gigabursch kérésére küldöm a következő megjegyzést. A jövőben tisztelettel kérlek, hogy vitáitokat ne az én blogomon folytassátok:

Kedves esküdt!

Sok kérdésedre választ találhatsz a Magyar hieroglif írás c. kötetben. Javaslom azok elolvasását és megértését!

Például a díszes írás kérdését is tárgyalom benne, amit te is felvetettél. A lényeg az, hogy érdektelen, hogy egy írás díszes-e, vagy sem. Ha elolvasható, akkor írás. S az elolvashatóságot több körülmény igazolhatja, például az érthető és logikus, párhuzamokkal rendelkező olvasat is.

A jeleket fel lehet ismerni és el lehet olvasni, ha ismerjük őket. Én 50 éve foglalkozom velük, ezért nagyobb eséllyel olvasom el, mint te. Vagyis egy ismert írást el lehet olvasni (amiképpen a 2000 éves latin szövegeket gond nélkül el tudjuk olvasni, mert ismerjük a latin jeleket). A nem tudás pedig nem érv egy tudományos igényű vitában (tehát, ha neked kétségeid vannak, az nem azt jelenti, hogy nem létezik a magyar hieroglif írás).

A dolog persze összetett. Az akrofónia rekonstrukciójának van egy módszertana, érdemes azt ismerni és követni.

Aztán ismerni kell a székely jeleket is. Ha pl. látsz egy kört (körbe zárt pont, - vonal alakú jelet), akkor tudni kell, hogy az a "ly" jele a székely írásban. S hogy a magyar nyelvben csak a lyuk szó kezdődik "ly"-vel, azaz a "ly" rovásbetű a lyuk szójeléből alakult ki. S ha a magyar, vagy magyargyanús népek jelkincsében sorozatosan előfordul, hogy e jelek közepén van egy fizikai lyuk is, az megerősíti, hogy ez a lyuk szójele, méghozzá egy magyarul beszélő népnél.

Ismerned kell ugyanennek a jelnek a jelentéseit más írásokban. A sumérben "kút, forrás". A kínaiban "Nap", az egyiptomiban "napisten". Azért, mert a napistent tekintették az életerő forrásának, a minden jót (életet, gazdagságot, erőt, rendet stb.) kibocsátó lyuknak (a bőségszaru is valami hasonló). S az olvasatok is igazolják, ha jól gondolkoztunk.
Azaz a jelek felismerésének van egy módszertana.

Az intelligens ember képes a világ dolgai között lévő összefüggések felismerésére. Ez ad lehetőséget a régi írások elolvasására.
Benkő István 2023.05.10 05:57:49
@Esküdt: Köszönöm.
Julianus barátai PÁRTUS LÖVÉS 2023.04.13 18:21:08
Sztrabón a Geógraphika című műve XI. könyv 9-ik fejezetében így ír a pártusokról: „I. Arsaces, scytha férfiú, a parnoknak nevezett s Ochus mellékén lakó nomád dáák-kal Parthia ellen indult és hatalmába kerítette. Eleinte ugyan gyönge volt a folytonos háborúskodásban azok ellen, akiket országuktól…..
Benkő István 2023.05.08 16:49:05
@Esküdt: Köszönöm.
  Kép: Szalagfonattal és állatornamentikával díszített korongfibula az avar korból FORRÁS: ÁMENT GELLÉRT/ÁMENT GELLÉRT Az avarok néhány év alatt több mint 5 000 kilométert tettek meg Mongóliától a Kaukázusig, majd további tíz év múlva a mai Magyarország területén telepedtek le. Ez a migráció az…..
Benkő István 2023.05.07 15:21:39
@Esküdt: Köszönöm a hozzászólást!
Julianus barátai NAP ÉS HOLD 2023.04.09 19:03:44
A régi magyarok hitvilága, a Napisten és Holdisten között vallástörténeti összefüggés is van. A Xiongnu (hun) Enciklopédia szerint: „... A Nap és Hold imádatának hagyományáról egyaránt szólnak régészeti és írott források. Például a Si Ji szerint „A Xiongnu Sanju reggel a Naphoz, este a Holdhoz…..
/Részlet/ A turgáji magyar csoport törzsi-nemzetségi helyzetével kapcsolatban elkerülhetetlen egy elméleti aspectus: a törzs és nemzetség fogalmának gyakori összefonódása. Nincs egységes vélemény arra vonatkozólag, hogy az amak (középkori ojmak, omak) terminus hármas fogalma: nemzetség,…..
Egy fiatal magyar, aki egyébként nem régész, hanem egyiptológus, Vörös Győző – Kákossy tanítvány – engedélyt kapott az egyiptomi kormánytól, hogy a Királyok Völgyében feltáró munkát végezzen az úgynevezett Thot-hegyen. Ezt a munkát 1995 őszétől 1997 tavaszáig el is végezték. Montuhotep fáraó 4000…..
A kazak és magyar nép kialakulásának tudományos tanulmányozásakor nemcsak e folyamatoknak összetettsége válik szembeszökõvé a számunkra, hanem a hasonlóságok is a középkori és mai magyar és kazak területek népei etnikai fejlõdésének terén. Kép: Mándoky Kongur István kun-magyar néprajzkutató  A…..
  A sztyeppei népeknél fontos szerepet játszott a sárkány tisztelete. Ez megmutatkozott a hitvilágban, hadijelként és méltóságjelként is. A népvándorlás korában (i. sz. 2. századtól) elterjedt a Római Birodalomban, ahol jelentősége a kereszténység elterjedéséig fennmaradt. Kérdés, hogy van-e nyoma…..
Benkő István 2021.12.22 21:05:40
@gigabursch: Köszönöm.
Benkő István 2023.02.27 04:52:26
@Esküdt: Köszönöm szépen!
989-ben, gátépítés közben Korobcsinónál (Dnyepropetrovszki terület, Krinicski járás, Ukrajna) lovas sírt hoztak a felszínre és dúltak fel a gátépítők. Bár számos lelet eltűnhetett a régészek helyszínre érkezése előtt, a gazdanak látszó sír tudományos világ számára ismertté vált leletei jelentősnek…..
Benkő István 2022.12.12 06:33:06
@gigabursch: Köszönöm szépen a támogató véleményt!