Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kocsis Péter

142 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az író, filozófus, műfordító és esztéta művei csak a rendszerváltás után jelenhettek meg. ..
A puszta hódítás nem éri meg, hiszen az ember ott, éppen a csúcson, oly keveset tehet: kitűzi zászlaját vagy visszafordul, igaz, le is ugorhat, de a legtöbbször csak ülünk ott és nézünk körbe, miénk az egész hegy, meghódítottuk, de csak bámuljuk a szomszéd csúcsokat és…..
A nemzeti sajátosságok meghatározásakor elkerülhetetlen, hogy megvizsgáljuk a kocsmai törzsvendégek viselkedését. Ez mindenképpen hozzátartozik ahhoz a tipológiához, mely egy nemzet, egy nép gazdagságát hivatott szemléltetni. Természetesen ragaszkodunk a hagyományos…..
Theus úr, ahogyan kocsmabéli hívei szólítják, már a cím láttán azonnal intene és hosszas fejtegetésbe kezdene arról, hogy nem a kifejezések, nem a szavak, hanem a tettek viszik előbbre a világot... de most hatszáz kilométer választ el minket, ezért nyugodtan…..
Ha létezne folyamatos fejlődés, ha az evolúció minden kétség nélkül igazolható tény lenne, a világ szerintem előbb-utóbb elunná magát. Szó se róla, mintha valóban lenne valamilyen irány, valahonnan valahová (valamiből valamibe), de ez aligha vigasz a számunkra.A…..
Mármost az a kérdés, hogy az ember alapvetően monogám vagy poligám típus. Nagyjából olyan dilemma ez, mint a húsevés vagy növényfogyasztás – számos határozott válasz van rá, tudományos és ezoterikus egyaránt, de egyik sem végleges és meggyőző. Ráadásul még ha lenne…..
Kultúrpart Mantra-stratégiák 2011.02.18 14:38:00
A stratégia az ész (jel)szava. Hogy a józané, vagy az őrülté, az most mindegy. A stratégia csak a gyakorlatban működik, ha egyáltalán. Oda kell figyelni rá, észben kell tartani, alkalmazni, meg-megújítani, egyszóval tudatosan élni vele. Az igazán fontos dolgok azonban végül…..
Kultúrpart Intim kis mesék 2010.12.30 10:50:00
...tudják-e Önök, hogy a harangozó halála a legszebb halál ezen a világon, mert amikor egy harangozó felakasztja magát arra a kötélre, az olyan, mint szerelmeskedéskor az a furcsa vágyakozás a halál után. 1. Pogány ima Azt mondták, érinthetetlen vagy s lám, mégis itt…..
Kultúrpart Forradalom és kacagás 2009.04.02 08:09:00
Mindenekelőtt leszögezem: nem vagyok forradalmár! Már csak azért sem, mert ellustultam. Örülök, ha a magam világát megváltom, már arra sincs túl sok időm. És amúgy sincs kedvem felfalni saját gyermekeimet. De emlékezni, azt azért lehet. Hiszen a messziről jött – és…..
Csaknem minden, Buddhával és a buddhizmussal érdemben foglalkozó mű, melyet Európában adtak ki, külön fejezetet szentel a buddhizmus és a nő kapcsolatának. A téma valóban érdekes és fontos lehet, ugyanakkor az idevonatkozó részek elolvasása után az embernek az az érzése, hogy…..
Kultúrpart Mantra-stratégiák 2009.02.04 09:41:00
A stratégia az ész (jel)szava. Hogy a józané, vagy az őrülté, az most mindegy. A stratégia csak a gyakorlatban működik, ha egyáltalán. Oda kell figyelni rá, észben kell tartani, alkalmazni, meg-megújítani, egyszóval tudatosan élni vele. Az igazán fontos dolgok azonban végül…..
Kultúrpart Ki nem szarja le? 2009.01.27 12:57:00
David Èerný, a cseh művész-fenegyerek megint megkapta a magáét. Számos európai ország kiakadt az Entropa című kiállításán, és úgy tűnik, szegény bolgárokban igen mély sebet ütött országuk pottyantós-vécéként való ábrázolása.Nos, az alkotást a cseh rendezők nem…..
Így 2009 évvel Krisztus születése után nem nagy dolog a bűnről értekezni, hiszen relatív lett az is, mint annyi minden. Pedig bűneinket belátni, azt mondják, az első lépés a jó irányba. Na persze, de hát ma már olyan sincs igazán, hogy jó, meg hogy irány. A jó is lehet rossz,…..
Kultúrpart Gáz nincs, gáz van 2009.01.11 09:58:00
Azt mondják, olyan kisszerű korban élünk, hogy nehezen derül ki, mit is érünk valójában. Ha egyáltalán valamit. Mások meg azt mondják, hogy minden kor egyforma, csak a benne élők értékelik másként. Minket meg majd értékel az idő. Meg a távolság. És persze vannak, akik…..
Azérazmá΄ milyen dolog, gazdasági válság miatt öngyilkosnak lenni… Nem mintha nem lenne példa rá épp elég a múltból is, de hát térjünk észre, emberek! Nincs más megoldás? (Itt van például a ’gazdasági eutanázia’: ha vagyonom több mint 80 százalékkal…..
Istenbizony nem kockáztatok többet. Éljenek a stabil pontok. Belefáradtam a fogadalmakba. Mindahányan voltak valaha is, előbb-utóbb megkövültek, vagy kiderült, hogy sekély vizekre íródtak, netán elfújta őket a szél. Jobb, ha biztosra megyek.Mint az a barátom, aki kapott…..
Kultúrpart Habos Újesztendőt! 2009.01.04 07:11:00
A 2008-as év végére jelent meg Kovács Gábor és Vétek György könyve, Sörtéka címmel, az Aréna Kiadónál. A Kolibri-pincében megtartott bemutatón ott volt a Kultúrpart is, elvégre a „Habos kalandozások a világ körül” alcímet viselő mű az első olyan sörkalauz,…..
Jó lesz nekünk az az unió – mondogatták cseh barátaim a csatlakozás előtt, és azóta is röhögnek a markukba. Jó lesz, mert ahová Svejk beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad, ott mindazok csak ámulnak-bámulnak, akik az életet túl komolyan veszik. Most meg pláne nyeregben…..
Akinek kedve és ereje van a hosszúra nyúlt ünnepek alatt kimozdulni egy kicsit a négy fal közé zárt fenyő-gyertya- és süteményillat mellől, az ne tétovázzon: irány a nagytétényi kastély! Immár hagyománynak számít, hogy a termekben megcsodálható gazdag bútorgyűjtemény…..
A Léthatáron-alapítvány ilyenkor, Karácsony táján sokak számára az egyetlen reményt s örömet jelenti – a felmelegedését, a jóllakásét, a közösségét, és azt, amit mi mindannyian természetesnek gondolunk – a szobában, megvetett ágyban alvás nyugalmát. Az emberi…..
Sőt. Alighogy megtudtuk, hogy a budapesti Vörösmarty-tér ott van a karácsonyi vásárok toplistáján, a csehek is gyorsan előszedtek egy meggyőzőnek látszó rangsort, amely szerint Prága a világ 5. karácsonyi vonzerejének számít. A hosszabb hétvégékre érkező turisták között a…..
Az ember leginkább önmagát tudja megérteni, leginkább magamagával képes együttérezni, már-már könnyekrefakadásig. Bár sokszor még ez is macerás, gondoljunk csak Dr. Jekyll és Mr. Hyde tipikus esetére. Ez persze eléggé skizoid állapot, de hát tudjuk, hogy minden gondolkodó…..
Eléna Kapitonova és Iván Kapitonov közös kiállítása nyílt meg december 13-án, szombaton a Rákoshegyi Közösségi Házban. A tatár testvérpár képei ezen kívül december 23-ig megtekinthetők a Közlekedéstudományi Intézet épületében is. A kiállításhoz kapcsolódva…..
Pikler Évát még középiskolás korából ismerem. Emlékszem, akkoriban ontotta magából az illusztrációkat… Aztán sokáig nem hallottam felőle, mígnem a napokban kezembe akadt egy helyes kis mesekönyv, amin az ő neve is szerepelt. A rajzok világa emlékezetembe idézte azokat az…..
A csehek legendás focistái közül is kiemelkedik Antonín Panenka. Igazi nemzeti kedvenc, egyben legenda Csehországban, képe ott függ az Arany Tigrisben is, ami pedig már valóban jelent valamit. 17 évet játszott a Bohemians csapatának színeiben (zöld-fehér, akárcsak a Fradi), majd…..