Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lengyel Péter

97 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben a Tavaszi Fesztivál véget ért, elindult a Táncfórum előadássorozata és elkezdődött a Trafó Pendulum színházi ingajárata. A Forte Társulat új darabjában a filozófia vizeire „Isteni vidékekre” evezik, vagyis inkább táncol, a kormánylapát Horváth Csaba…..
Egy bohóc esete a Pillangókisasszonnyal… nem hangzik rosszul. Az április 16-30-ig tartó, a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Táncfórum keretén belül Vári Bertalan, akit az ExperiDance egyik szólótáncosaként ismerhettünk, önálló darabjával jelentkezett a…..
Kultúrpart Felkelés a Trafóban 2009.04.16 08:11:00
A Trafó március hatodikán izzította be a 200 % tánc programját. A Nemzeti Táncszínház pedig már korábban bevezette a Beavató színházi esteket, ahol az alkotók és a közönség szemtől szemben találkozik és kommunikál.Becsülendő ez a kezdeményezés a magyar kortárs…..
Skócia kulturális nagykövetének tartott kamara együttes, a Skót Kamarazenekar szinte az egész világot bejárta hangversenyeikkel is. Oktatási tevékenységük kiemelkedőnek számít. Piotr Anderszewskivel több ízben szerepeltek együtt koncerteken. A Skót Kamarazenekar és Anderszewski…..
Kultúrpart Tánc és rock and roll 2009.04.01 08:18:00
Egy Magyarországon ismeretlen amerikai balett együttes táncfricskája a Müpában. Zenéjében a Paff, a bűvös sárkánytól azaz a Magic Dragon világától indulva, 60-as évek zenéjétől a „Bitlic”-en át a kortárs zenéig. Komor elegancia, profi tánckabátban, könnyű…..
Magányosság férfi és nő között? 2-1/16 mm a hihetetlen közelség vagy a végemérhetetlen távolságok paramétere? Az Andaxínház csapata Zsalakovics Anikó irányításával most tiszta táncszínház nyelvén fogalmaz tőlük eltérő módon. Egy férfi s egy nő, két fehér bőrfotel,…..
A Nemzeti Táncszínház refektóriumában „Merengők” címmel a PR-Evolution tánccsopot új bemutatójában a szecesszió világába érkezünk. Régi világ új köntösben Alfons Mucha, a szecesszió nagymestere segítségével. Emberi kapcsolatok szövevényeit szemlélve a…..
Huszadik születésnapját ünnepli a Közép-Európa Táncszínház a 10 éves Trafóban. A vendégjáték különlegessége, hogy két meghívott fiatal koreográfusnak, Pataky Klárinak és Virág Melindának ugyanarra a hat táncosra kellett egy-egy művet komponálni. Emblematikus…..
Természetes Vészek Kollektíva és Gergye Krisztián ismét a Mu-ban, új bemutatóval. Gyomorforgató, felháborítóan egyszerű, durván öklöző, talajba döngölő gyászszertartás. Leszták Tibor a Mu színház nemrég elhunyt igazgatójának emlékére. AVÉR-REFLEX olyan színpadi…..
Kultúrpart Hölgyválasz 2009.03.05 13:29:00
A Nemzeti Táncszínház Nőnap alkalmából indított előadássorozatának gálaestjén március 6-án három táncművész-koreográfus – Barta Dóra, Horváth Zsófia és Bozsik Yvette egy-egy alkotását tekinthetjük meg. Március 7-én szombaton, 19.00 órakor - Foltin Jolán…..
Kultúrpart Holocaust jazz zenével 2009.02.18 13:59:00
A Dan Kaufman vezette, brooklyn-i art-rock együttes, a Barbez egyik kritikusa szerint „módon sikeresen ötvözte a holokausztot a rockzenével.” Ha valaki azt mondaná: egy estén találkozik Paul Celan költészete, egy experimentális jazz-t játszó New York-i banda post-punk…..
Kultúrpart Várni a táncra 2009.01.27 07:10:00
Két kultúrát ötvözni, különösen, ha az egyik keleti s a másik nyugati... Méghozzá a színpad balettpadlóján... Carlotta Ikeda a nevében hordozza küldetését. Most egy 1996-ban készült, a világ számos színpadán előadott szólója, a Waiting a Trafó színpadán. Carlotta Ikeda…..
Egyedül nem megy? Sebaj, keress egy párt magadnak. Kettőn áll a vásár? Úgy is jó! Szólóban vagy duóban egyre megy. Az Orkesztika Alapítvány 1999-ben hirdette meg, és 2000 óta rendezi meg Szóló-, 2002 óta Duó Tánc Fesztiválját. Idén a megmérettetés a Mu színházban volt…..
A svájci Zimmermann & de Perrot műsorát a Gaff Aff - új cirkusz produkciót néztük meg a Trafóban. Az életünk egy barázdán billeg. Egy lemezkorong fekete humusz-földjén. Lent és fent, akárcsak egy bakelit korong gondosan előmetszett vésetein, abszolút nyugalommal,…..
Kultúrpart Emberi Himnusz 2009.01.01 10:59:00
Örömóda. Ha a pavlovi reflexünk működik még ebben a kavargó világban, rögtön mondhatjuk: Beethoven és Schiller. Vajon mi tesz különlegessé egy Beethoven-Schilleri gondolatot? Azt, hogy az utókor továbbgondolja, és még mélyebb rezdüléseket fognak ki a Szellem…..
2008 a Biblia éve. Csend van e körül amúgy igen jelentős esemény körül, s a közeledő karácsonyi harangok s csengők, a kecsegtető hitelkonstrukciók pláza-lázának dübörgése közt a keresztény rockot játszó Delirious? együttes verte fel a Városliget csendjét és csordultig…..
Kultúrpart Ecsettel zenét festeni 2008.12.14 12:50:00
Budapesti tavasz, hosszú forró nyár, zsongó őszi húr, és a téli berek egy helyre indulnak a Budai Várba. MP3 –as lejátszójukon Vivaldi Négy évszaka szól.  Topolánszky Tamás koreográfiája mozdulatokkal tölti meg a nagy mester hangjegyeit.  Négy férfi, négy…..
Kultúrpart A pöttyös az igazi 2008.12.12 07:13:00
Ezeket a sorokat gyerekeknek kéne írniuk, akik minden hazugság és sallang nélkül nemcsak hogy néznek, hanem részt vesznek teljes valójukkal egy előadásban, ami róluk, az álmaikról, a látszat valóságról s az őket körülvevő felnőttekről szól, akik valaha szintén gyermekek…..
Kultúrpart A semmiért egészen 2008.12.05 09:05:00
Földrajzdolgozatra tanulva sokszor ismételgettük: az egyenlítői éghajlaton egy, míg a szavannai éghajlaton kettő évszak van. Nálunk, itt a kontinentálison, pedig négy, és ennél több nincs is sehol. Miért jó ez? Mert lehet Tavaszi Fesztiválunk, Nyári (Szabadtéri) Fesztiválunk,…..
Kultúrpart Keresd a nőt! 2008.11.28 08:53:00
Ha szófogadóan követted a Cherchez la femme! (keresd a nőt!) felhívását, és a Trafóban kötöttél ki a VII. Kortárs Drámafesztivál zárónapján, helyes irányt választottál. Ezen az estén ugyanis a színpad teljesen elnőiesedett.    Egész pontosan Maja Delak szlovén…..
Kultúrpart Akik ellopták az időt 2008.11.26 07:24:00
Rohanok Mándy Ildikó előadására. Izgatott vagyok, hosszú évek óta ismerem és régóta nem találkoztunk, de az idő őt fiatalítja, engem kicsit öregbít. Sokat tudnánk emlékezni egy kávé mellett azokról az időkről, mikor együtt izzadtunk a próbatermekben. Ezért nehéz…..
Kultúrpart Halál-tours 2008.11.25 11:57:00
Az idei Kortárs Drámafesztivál nyitóelőadása a Természetes Vészek Kollektíva Halál-toursa volt. Árvai György, és csapata kezében Botond buzogánya, s kíméletlenül az ember lelkének megszokottan-rozsdás, kényelmességtől átitatódott lakatjait zúzza szét.Alkotók: Bozsik…..
Kultúrpart Ismerd meg a titkot! 2008.11.18 07:46:00
A Kontakt Budapest szervezésében a Trafós nyílt napon neves külföldi és magyar vendégek előadásaival, interaktív programokkal, szabad tánccal várták az érdeklődőket. Volt bemelegítés, múltidézés, élő zene, rövid, spontán akciók, valamint fórum, fotókiállítás és…..
Képzeljenek el egy mesebeli történetet: egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy fiútestvér, András, György, László és Balázs. A négy legényt szüleik útnak indították a Zene Birodalmába, hogy hangszereikkel szerencsét próbáljanak. Ketten brácsát fogtak, egyikük csellót…..
Labirintus. Kesze-kusza katakombákban, félhomályban tapogató kezek helyett, valami gondolati szövevény-fonal felgöngyölítésére hív. Ariadné, az Egyesült Fonalgyártók Országos Szövetségének elnöke a díszvendég.Labirintus. Kesze-kusza katakombákban, félhomályban tapogató…..