Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balázs Nádasi

35 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A korabeli New York látképe elválaszthatatlanul összefonódott a tűzlépcsőkkel. Sokáig a new york-i építészeti szabályzat része volt, hogy minden épületet el kell látni ilyen tűzlépcsőkkel, a tűzkárok elleni védekezésül. Chinatownban, Little Italyben, Hell's Kitchenben, a Sohoban vagy úgy általában…..
Balázs Nádasi 2018.12.21 07:47:43
@Mdavid89: Azzal együtt, hogy törvényileg tilos, hogy "rozsda egye a tűzlépcsőket". Mindig legalább két réteg festéknek kell minden tűzlépcsőn lennie.
Balázs Nádasi 2018.12.21 08:12:09
@Mdavid89: 548oranewyorkban.blog.hu/2018/08/30/ki_jelenti_fel_az_amerikai_elnokot
Ebben a cikkben van pár hiba, alapvetően pontos, de az amerikaiak fel lennének háborodva, ha azt mondanák a Kongresszusra, hogy az egy Parlament, ők kikérik maguknak, hogy az nem egy Parlament, hanem egy Kongresszus. Különbség micsoda? Az, hogy ott minden egyes képviselő megnyerte a saját választását, senkit sem juttattak be pártok listán. Mueller Special Counsel, annak eggyel gyengébb ereje van, mint egy Special Prosecutornak, viszont nem az elnök nevezte ki, hanem a Legfőbb Ügyész (aki egyúttal az Igazságügyminiszter is, azaz, az Attorney General) ez a legfőbb különbség.
Balázs Nádasi 2021.01.19 21:17:17
@Subculture: hú, nem gondoltam volna, hogy miután a blogot otthagytam (az indexen történtek miatt), arra rá fél évvel még valaki elolvassa az egyik cikkem. tök véletlenül láttam meg a kommentedet is.

Nagyon jó ötlet ennek is utánajárni, amennyi lövésem van erről, az kb. az, hogy egy rendelet értelmében a magasföldszint alatti részt nem számították hozzá az alapterülethez (ami után adózni kellett), vélhetően az áradásokra való készülés miatt. A következménye az lett, hogy boldog-boldogtalan magasföldszintes épületet kezdett építeni. De ez csak egy tipp, egyszer megnézem! :)
Kedves Barátaink! A szovjet ejtőernyősök világát bemutató interjú után újabb cikkel jelentkezik „KITEKINTŐ” című sorozatunk, melyben olyan ejtőernyős katonákat szólaltatunk meg, akik az általunk vizsgált korszakban más nemzeteknél párhuzamosan működő ejtőernyős alakulatoknál teljesítettek…..
Balázs Nádasi 2020.08.26 20:37:00
@tiboru: Tisztelt Tiboru úr, nekem más jellegű kérdéseim lennének, összeesküvés-emléletekkel kapcsolatban.
A Black Lives Matter-tüntetéssorozat kapcsán nem árt emlékeztetni magunkat arra, hogy a fekete bőrű amerikaiak rabszolgaként, borzalmas körülmények között kerültek Észak-Amerikába, embertelen körülmények között tartották őket, így aztán a szállított rabszolgák egy része nem is élte túl a hajóutat. A…..
Egyre-másra döntik le a szobrokat Amerikában. Elsősorban a Konföderációs árulók a Jim Crow-érában felhúzott szobrai esnek áldozatul ennek, de rabszolga-kereskedők vagy konkvisztádorok is (újabban pedig válogatás nélkül bárkinek a szobra, akit nem ismernek, az is áldozatul esik, mert feltételezik,…..
Balázs Nádasi 2020.06.26 14:35:48
@Sir Gombóc: Szerintem aki saját térképek alapján próbál utazást tervezni, az pocsék tengerész. Viszont gyakorlott tengerész, tehát ez a jó szó. Igazad van, amikor 28 000 karaktert írok, akkor néha nem stimmelnek a fogalmak. Szerencsére ez csak egy blogbejegyzés, nem pedig szemináriumi dolgozat. Köszönöm az észrevételt!

Más: az, hogy hatodik próbálkozásra kapott egy minimális kis hajóhadat, 3 hajó, 89 tengerész, az leginkább amiatt volt, mert az Indiába menő kereskedelmi útvonalakat az oszmánok blokkolták. Egy próbát megér, kb. ez volt a spanyol királyi pár álláspontja.
Balázs Nádasi 2020.06.26 14:48:51
@Gudzilla: valóban, nem az őslakókkal való bánásmód, hanem az általános bánásmód mindenkivel szemben. Ettől még tragédia, ami az őslakókkal történt. A cikkben Kolumbusz mítoszát próbálom lerombolni, illetve jelzem, hogy mindaz, amit tett, bőven elég arra, hogy a szobrait ledöntsék vagy elszállítsák.
Balázs Nádasi 2020.06.26 14:51:09
@BéLóg: a rabszolgatartás minden formája elítélendő. Pont ezért ítélik el. Érthető?

Mennyire menti Kolumbusz kegyetlenkedéseit az, hogy előtte mások is voltak kegyetlenek?

Másképp kérdem: mennyire jogos szobrot állítani egy rabszolgatartónak és egy népirtónak?
Az Egyesült Államok a világ koronavírussal legfertőzöttebb országa jelenleg a statisztikák szerint. Jelenleg hivatalosan minden harmadik fertőzött és elhunyt amerikai. (Persze, tudjuk, a statisztikák félrevezetnek, más lehet a hivatalosan fertőzöttek és a valósan fertőzöttek száma, és megint más…..
Balázs Nádasi 2020.05.18 19:31:09
Most pedig három felmerült problémára válaszolok.

1) Unom már ezt a szezonális influenzával való összehasonlítást. Mind a koronavírus, mind pedig az AIDS esetében. Nézzük a számokat.

Ezek a CDC hivatalos becslései.

www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

ÉVENKÉNTI 39-56 millió megbetegedésből 24-62 ezer halott van. Ezek a hivatalos becslések. Miközben nincsen se karantén, se szociális távolságtartás, de van vakcina. Tehát ha mondjuk 45 millió megbetegéssel és 45 ezer halottal számolunk az egyszerűség kedvéért, a halálozási ráta egy ezrelék.

A koronavírus esetében három hónap alatt van 91 ezer eset úgy, hogy még nincs vége, és az államok nagy részében korlátozásokat vagy szigorú korlátozásokat hajtottak végre. A hülyeamerikai persze azt mondja, hogy neki egyéni szabadságában áll bárhova menni, meg amúgy is többen halnak meg influenzában minden évben, de ez egy faszság, már a számok sem stimmelnek. Jelenleg közel 6% a halálozási arány, ami megdöbbentően magas, és persze nyilván ez a szám a végére javulni fog, a becslések 5 ezrelék és 2 százalék közé teszik a halottak számát. Ez 5-20x magasabb, mint a normál influenzáé, úgy, hogy nincs rá védőoltás, és sokakban maradandó szervi károsodást okoz az influenzával ellentétben.

A HIV-vírus esetében, ha ugyanúgy nem tettek volna semmit, és nem kezdtek volna el gyógymódokat kutatni, és a tudatos óvszerhasználatra biztatni, ha a melegekkel szembeni előítéletek továbbra is megmaradtak volna (aminek következtében sok meleg kénytelen úgy tenni, mintha heteró lenne, és alkalmi (!), gyakran váltogatott (!) partnerekkel tudna csak saját szexualitásának megfelelően szeretkezni, akkor az az évi 45-50 ezer, ami (és itt a nagy különbség a normál influenzával szemben) főképp fiatal és egészséges szervezeteket támadott meg, és okozott közel 100%-os, azaz halálbiztos elhalálozást, akkor az nem évi 45-50 ezer lett volna, hanem még annál is jóval több. Évi 100 000 hulla már sok lenne? Vagy még akkor is jönne minden idióta azzal, hogy ez is csak egy normál influenza? Vagy legyen évi 150 000? Mennyi a sok? És pont ez volt a hozzáállása Reagannak is.

2) Az addikció betegség. Nem igaz az, hogy választás kérdése teszi azzá. Hivatkozhatnék az opioid krízisre, amelyet nyerészkedő gyógyszergyár-vezetők okoztak, tömegesen sírokba téve az embereket. Konkrétan volt, aki heroint szerzett be az addikciója kezelésére, mert olcsóbb volt, mint az opiát tartalmú gyógyszerek! Az, hogy bizonyos körülmények között meg függővé válnak fiatalok, sajnálatos módon inkább szabály, mint kivétel. Magyarországon is van olyan foka a szegénységnek, amikor a fiatal még a faluja határát sem lépi át életében, azt se tudja, mi az a nyaralás. Ilyen esetben gyakorlatilag automatikusan függővéjé lesznek bizonyos drogoknak - akár saját maguk készítik a szert, akár veszik. Az mindegy, milyen áron... a függőséget, bármilyen oka is van, bármilyen bőrszínű is a függő, kezelni kell. A legfontosabb kezelés meg az lenne, amit egyébként a magyar kormány próbált elérni: munkát adni az embereknek. De munkát nem lehet csak úgy adni, ahhoz képzettség meg jó tömegközlekedés kell, azt a kettőt viszont a kormány inkább leépítette. Röviden: a társadalom alján automatikus függőség fog kialakulni. Hogy az alkohol, dohány, vagy drogfüggőség, más kérdés. És még ezen kívül kialakulhat függőség pl. egészségügyi okokból, vagy személyes tragédiák következményeképpen.

3) A délen igenis a vallásnak nagy szerepe van a terjedésben. Még hivatkoztam is arra, hogy mai napig ellenzik a szexuális felvilágosítást és óvszerhasználatot! De mondok valamit, hogy könnyebb legyen elképzelni. A magyar szegényfalvakban sincs se szexuális felvilágosítás, sem óvszerhasználat! Utóbbi esetében "a férfi nem érzi magát embernek", vagy sokszor pénzük nincs venni, ha egyáltalán tudnák, hogy lehetne! A szexuális felvilágosítást és az óvszerhasználat népszerűsítését, vagy akár az ingyenes óvszerprogramokat, azokat bizony a vallás akadályozta meg. Ahogy a tűcsere programot is az extrém vallásos, extrém bigott, extra hülye Mike Pence egy déli állam kormányzójaként állította le.

Ezen a délen, ahol ugye magas a HIV-pozitívak számaránya, magas az afroamerikaiak és latinók számaránya is. Sőt, még mié? A szegények számaránya és a vallásosok számaránya is! Nem állítom, hogy ezek között egyenes összefüggés van, de jelzem, hogy a vallásosság és az iskolázatlanság között van, az iskolázatlanság és a szegénység között megint van. Délen magas még a home-schooling illetve a vallásos iskolák aránya is, pont amiatt, mert az iskolában nem a Bibliáról tanítanak, sőt, olyan dolgokat is, amelyek szerint a Biblia téved!

Tehát az én véleményem szerint igenis a vallásosság az, ami miatt magas a HIV-fertőzöttek száma ott. Az, hogy a tanulmányok erre nem mutatnak rá, az amiatt van, mert a vallásossággal szemben nem akarnak-mernek kritikát megfogalmazni. Tudományosan leírják a tényeket, ennyi.
Az Egyesült Államok a világ koronavírussal legfertőzöttebb országa jelenleg a statisztikák szerint. Jelenleg hivatalosan minden harmadik fertőzött amerikai, minden negyedik elhunyt amerikai. (Persze, tudjuk, a statisztikák félrevezetnek, más lehet a hivatalosan fertőzöttek és a valósan fertőzöttek…..
Nikola Tesla minden bizonnyal a XX. század legjelentősebb feltalálója volt. A tudománynak és találmányainak élt, többször is kihasználták más feltalálók, élete végére pedig bátran kijelenthetjük, hogy teljesen meghibbant. Marconi tőle lopta a rádiót, Edison pedig Tesla számos ötletét vette át…..
Balázs Nádasi 2020.04.24 07:58:30
@degreen: sok apró hiba van benne, melyeket én is észrevettem, de mivel éjfélre lett kész a cikk, még nem fésültem át. az olvasók úgyis segítenek :)

szóval, nem egy, hanem kb. 10 stilisztikai vagy központozási hiba maradt benne. egy ilyen 25 000 karakteres szövegszörnynél ez elképzelhető, ugyanis gyakran van, hogy egy-egy sort, mondatot, újra és újra átírok, és amikor még korábban értelmes volt a mondat, az átírás után értelmetlen maradt.

köszönöm a figyelemfelhívást!
Balázs Nádasi 2020.04.24 07:59:10
@nyelv-ész: köszönöm!
Az Egyesült Államok a világ koronavírussal legfertőzöttebb országa jelenleg a statisztikák szerint. Jelenleg hivatalosan minden harmadik fertőzött amerikai, minden negyedik elhunyt amerikai. (Persze, tudjuk, a statisztikák félrevezetnek, más lehet a hivatalosan fertőzöttek és a valósan fertőzöttek…..
Balázs Nádasi 2020.04.19 15:40:53
@Timár Lénárd: semmi gond, mindig tanul az ember. az általam olvasott könyvben ezt tényként közölték leírva, de valóban ezt jelenti ugye a forráskritika.
Mi köze a Nemzetközi Nőnapnak az abolicionisták küzdelmeihez? A cikk rövidített, szerkesztett változata eredetileg a Magyar Hang online-on, a www.magyarhang.org oldalon jelent meg, 2020. március 8-án. Ma van a Nemzetközi Nőnap, mint minden évben március 8-án. Magyarországon 1948 óta tartják ezt a…..
A Klán. Amikor arról beszélünk, hogy "a klán", sőt, "a Klán", akkor az nem valami MMORPG-klán, hanem, bizony, a fehér felsőbbrendűségi tudatot nyíltan hirdető, nyíltan rasszista Ku-Klux Klán. Az a Klán, amelyik az egyik legrégebbi "hate group", amelyet minden bizonnyal 1866-ban tavasszal,…..
A Klán. Amikor arról beszélünk, hogy "a klán", sőt, "a Klán", akkor az nem valami MMORPG-klán, hanem, bizony, a fehér felsőbbrendűségi tudatot nyíltan hirdető, nyíltan rasszista Ku-Klux Klán. Az a Klán, amelyik az egyik legrégebbi "hate group", amelyet minden bizonnyal 1866-ban tavasszal,…..
A Klán. Amikor arról beszélünk, hogy "a klán", sőt, "a Klán", akkor az nem valami MMORPG-klán, hanem, bizony, a fehér felsőbbrendűségi tudatot nyíltan hirdető, nyíltan rasszista Ku-Klux Klán. Az a Klán, amelyik az egyik legrégebbi "hate group", amelyet minden bizonnyal 1866-ban tavasszal,…..
Az amerikai zászlót mindenki ismeri, olyan, világszerte elterjedt jelkép, mint annak idején a római sasok voltak. Ugyanazt jelképezi: egy világbirodalom határait, jelenlétét, felségterületét. Ott, ahol békefenntartók vannak, szinte biztos lobognak a csillagok és sávok (stars and stripes); ahol…..
Balázs Nádasi 2019.07.22 23:15:36
@David Carradine: Köszönöm az észrevételt, figyelmetlen voltam, természetesen az a Függetlenségi háború. Általában sokszor átolvasom, amit írok, de mindig maradnak benne ilyen hibák, hiszen annyira ismerem a szöveget, hogy tudom, mit akartam írni, és nem tűnnek fel elütések :) Köszönöm!
Nagy nap virradt fel a Tennessee-beli Daytonban 1925. július 21-én, a nyári nap melegétől átfűtött alig 2000 fős kisvárosban. Csak úgy nyüzsögtek az újságírók, kik az ország minden részéből érkeztek, hogy tudósítsanak az évszázad peréről: a Majom-perről. "Modern cirkuszba öltött keresztes hadjárat",…..
Az előválasztás a stabil kétpártrendszerek sajátja. Most, hogy lezajlott Magyarország első, történelmi előválasztása, itt az ideje annak is, hogy végigvegyük az amerikai előválasztási rendszer kialakulásának történetét! (Szerkesztői megjegyzések: ennek a cikknek a rövidített változata a Magyar Hang…..
Al Capone! Még ma is ámulattal vegyes borzongással ejtjük ki a nevet. Ő volt a J. Edgar Hoover által vezetett FBI első "első számú közellensége", a Public Enemy No. 1. Életében legendássá vált bűnözőként, ahogy elfogásának körülményei is azok. Halála viszont megalázóan kisstílű volt, nem párbajban…..
Balázs Nádasi 2019.04.23 10:47:27
@Luftwaffer: Szia, mindenhez nem érthetek. A blog népszerűsítő, nem tudományos jellegű :) Átnéztem több forrást, melyek Al Caponéhez kapcsolódtak, de nem néztem át az amerikai olasz maffia történetét. Amikor Tocqueville-ről írtam, a neten elérhető forrásokat átnéztem, amikor Upton Sinclair Mocsaráról, akkor a könyvet, stb. stb., de nyilván ezek az írások valahol a gimnáziumi kiselőadás és az egyetemi szemináriumi dolgozat közötti szinten vannak. Megítélés kérdése, melyikhez közelebb. Amikor Fordról írtam, akkor olyan információkat is közzéadtam magyar nyelven, melyek korábban nem jelentek meg, ehhez képest az a cikk nem kapott kiemelést.

@ébrenjáró: amit írsz, igaz, ám az általam olvasottak alapján egyértelmű, hogy Al Capone nem csak jóban akart lenni a lakossággal, hanem tényleg segíteni akart.

Mindenki: a természetes halál és természetes fogyás stb. teljesen rendben van, én írtam el, felületességem okán. Többen haltak meg Chicagoban erőszakos halállal, mint Angliában -- szintén erőszakos halállal. Az egész vita így értelmetlen, mert én vagyok a felelőse az elírásnak. Köszönöm, hogy javíthatom a cikket.
Balázs Nádasi 2019.04.23 12:21:45
@Gunsmoke: szia, akkor a 14 éves unokaöcsédtől szeretnék olvasni sorozatban cikkeket :) vagy tőled. :) kis 0 bejegyzésű névtelen senki, az vagy :)

Azért nincs forrásmegjelölés, mert ez nem az a szint, nem egyetemi szint, ahol szükséges, de még csak nem is az Élet és Tudomány magazin.
Balázs Nádasi 2019.04.23 18:03:00
@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]: Köszönöm :) írj jobbat. nem muszáj ám fikázni, lehet bizonyítani is.
1831-ben két, arisztokrata családból származó fiatal francia, Alexis de Tocqueville és Gustave de Beaumont, hajóra ültek Le Havre-ban, és negyvenpár nap múlva kikötöttek Rhode Island államban, annak Newport városában. A páros a júliusi monarchia felhatalmazásával utazott az akkori USA-ba, hogy az…..
Balázs Nádasi 2019.03.25 14:44:59
@Mikkamak: "A franciáktól nem a mai Louisiana államot, hanem az ennél jóval nagyobb Louisiana Territory-t vették meg (így még jobb vétel volt)." -- ez így igaz.

@darlacko: "Azt se szabad elfelejteni, hogy Afrikában a rabszolgaság teljesen normális volt, nem úgy kell ezt elképzelni, hogy ott a feketék vidáman éltek szabadon." -- akkor majd írok arról is, milyen körülmények között érkeztek a rabszolgák az USA-ba.

@emárton: "Bocs, apróság, de Virginia I. Erzsébetről, a szűz királynőről lett elnevezve, így illeszkedik az uralkodókról elnevezett államok sorába." -- köszönöm.
Balázs Nádasi 2019.03.27 13:42:17
@Gyalogrépa: Egyfelől Costa Rica, másfelől meg azért a fele államot megpuccsolta az USA (pl. Panamát is), szóval...
1831-ben két, arisztokrata családból származó fiatal francia, Alexis de Tocqueville és Gustave de Beaumont, hajóra ültek Le Havre-ban, és negyvenpár nap múlva kikötöttek Rhode Island államban, annak Newport városában. A páros a júliusi monarchia felhatalmazásával utazott az akkori USA-ba, hogy az…..
1831-ben két, arisztokrata családból származó fiatal francia, Alexis de Tocqueville és Gustave de Beaumont, hajóra ültek Le Havre-ban, és negyvenpár nap múlva kikötöttek Rhode Island államban, annak Newport városában. A páros a júliusi monarchia felhatalmazásával utazott az akkori USA-ba, hogy az…..
Balázs Nádasi 2019.02.19 10:34:36
@Bandibacsi34: "A Puzser dorzsolne a kezeit.." -- Tocqueville pár nagyságrenddel nagyobb gondolkodó.
Balázs Nádasi 2019.02.19 10:35:10
@Tintafolt: "Érdekes olvasmány, köszönöm!" -- you're welcome. Lesz még második-harmadik rész is terveim szerint! :)
"Itt a kapitány. Készüljenek fel becsapódásra!" (“This is the captain. Brace for impact”) Ennél veszélyesebb üzenete nem lehet a kapitánynak a személyzet felé; nem az utasok felé, hanem a személyzet felé, mert az ő dolguk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt meggyőződjenek arról, hogy az utasok…..
Balázs Nádasi 2019.01.24 09:05:49
@molnibalage: ahhoz képest, hogy a cikkben direkt írtam, hogy 1995-ben egy Boeing Sentry gép mindkét hajtóműve beszippantott vadludakat, és leállt mindkettő, majd utána a földbe csapódott a gép és felrobbant, és mind a 24 katonával végzett a baleset, valóban.

Sullenberger utólag elmondta, hogy az egész pályafutása során, a kiképzéssel együtt, egyetlen egyszer sem volt olyan szimuláció, olyan gyakorlat, hogy vízre kell letennie a gépet, egyetlen egy elejtett megjegyzés volt erről a tréningen, ennyi. Szóval nincsenek erre a pilóták kiképezve.

A cikket nem fordítottam sehonnan sem, de nyilvánvalóan angol nyelvű forrásokat használtam fel. Helyesírási hibák mindig maradnak benn, én gyakran akár 15-20x is módosítok egy cikket, már kikerülés után is, amikor észreveszek egyet. Ha valakinek nem tetszik a nyelvezetem, akkor így járt, írjon jobbat :)
Eljött hát az idei év karácsonya, mindenki készülődik a családi ebédre-vacsorára... vagy, rohan ajándékokért, esetleg nagybevásárlást végez, hiszen 24-e déltől 27-e hajnalig zárva lesznek a boltok... de majdnem mindenki feldíszítette már a karácsonyfát -- bár azt hagyományosan korábban csak 24-én…..
Balázs Nádasi 2018.12.25 23:21:27
@IGe.: Pierre-Simon Laplace szavaival tudnék erre a kérdésre válaszolni, miszerint, amikor az univerzumról írott munkáját bemutatta Napóleonnak, az megkérdezte, hogy hol van benne Isten, úgy válaszolt: "Uram, nincs szükségem erre a hipotézisre."
50 éve, 1968. december 24-én az Apollo-8 misszió asztronautái, Jim Lovell, Frank Borman és William Anders voltak az első emberek, akik Földkeltét láttak a világon. Ők hárman voltak az első emberes utasai a Saturn-V rakétákkal űrbe kilőtt Apollo-kapszuláknak. Miután majdnem 3 napig (68 óráig) tartott…..
Most, hogy a napokban Donald Trump, az USA 45-ik elnöke ismét bohócot csinált magából, amikor egy betelefonáló 7 éves gyerektől megkérdezte, hogy "Te még hiszel a Mikulásban?", érdemes egy picit megállnunk, és megdöbbennünk: hogyhogy az elnökhöz ilyen telefonokat kapcsolnak be? Milyen különös szokás…..
AZ USA-ban feltűnően sok családban "öröklődik" a politika, elég, ha a legnagyobb politikai famíliára, a Kennedykre gondolunk (jelenleg is a család több tagja visel tisztségeket, illetve a családba házasodott be maga Arnold Schwarzenegger is), de ilyen a Bush-család ugyanúgy, mint más, Magyarországon…..
Korábban már bemutattam egy könyvet, mely nagy hatással volt az amerikai történelemre, most egy másikról lesz szó. Eleve ritka az, amikor egy szépirodalmi műnek a valós életben is nagy hatása van (gondolkozzunk csak egy picit el a magyar történelmen; hány politikai akciót tüzelt fel egy regény?),…..