Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Novák Eszter

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Testvérem hét eleji cikkének ingerlő címet adott: Orbán vagy Gyurcsány? A címet az írás mondandója ironikus jelentéssel ruházza fel, de ez sem menti meg attól, hogy kiváló reklámfogássá váljon. Az olvasottság nyilván soha nem látott méretű, a hozzászólók, akik szintén…..
Kultúrpart Már régesrég… 2008.08.02 10:13:00
Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell. Így állt Wittgenstein Istennel, erkölccsel, művészettel. Végül tán mindennel. Így állok én most az értelemmel. Nem tudok beszélni róla. Nem látom értelmét. (Pedig korántsem vagyok oly értelmes, mint Wittgenstein.)Az Őrségből…..
Kultúrpart Próba, szerencse! 2008.07.24 11:08:00
Ez csak amolyan szólás-mondás… tiszta lappal kezdeni. Egyszerű vágykép: a megtisztulás, az újrakezdés, a megbocsátás, a felejtés, a változás lehetőségének metaforája. A szándék a fontos, mondta mindig nagyanyám, ha valami nem sikerült. Rettenetesen bosszantott. Persze,…..
Kultúrpart Háború és béke 2008.07.20 22:33:00
Jó volna, ha lenne. Megoldóképlet az életre. Soha nem is volt, ezt ikszelném be. Kérdés, hogy ez kétségbeejtő, vagy megnyugtató? Úgy veszem észre, hogy mi emberek inkább pánikba esünk, ha nem tudjuk a megoldást. Most rögtön, adj uramisten. Még inkább elborzadunk, ha gondolkodni…..
Kultúrpart Kettőt egy csapásra 2008.04.15 13:00:00
Szeretnék figyelmükbe ajánlani egy nagyon szép színházi előadást, és egy nagyszerű embert, Ölbei Líviát, akit arra kértem, hogy rendszeresen írjon kritikát a Kultúrpart számára. Mucsi Zoltán az előadásban A Philoktétészt a Stúdió „K”-ban lehet látni, fiatal,…..
Szerda délután tartották a Millenáris Park Fogadójában a 3. Budapesti Fringe (Frindzs) Fesztivál díjkiosztó ünnepségét. Fringe Díjak Spala Korinna - Őszi Fesztivál fellépés ZamatŐrök Zenekar - Nyár a Lánchídon, Különdíj- Kapolcsi fellépés Grupo Bahia Samba - Nyár a…..
1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján, e napon van a Színházi Világnap. Tehát ma...
Nagyon nehéz. Egyre nehezebb. Ez az egész egyre nehezebb. Központot találni a forgatagban. Értsd: megtalálni a belső hangot, vagy csendet, urambocsá’ a sugallatot, az origót, a magot a héj alatt, értelmet a káoszban, rendet és igazi belső szabadságot.Az én vezérem bensőmből…..
Mahmoudi mesélte, hogy gyerekkorában, Iránban, téli napokon összegyűlt az egész család, körben ültek és egyetlen nagy takarót terítettek magukra. Alatta lábmelegítő volt, fölötte sok tea és még több mese. Az öregek mesélték a régi időket, a perzsa legendákat, a gyerekek,…..
Segítünk magunkon vészhelyzetben és a hétköznapokban egyaránt. Ez képességünk, dolgunk, élettel kapott felelősségünk. Hogy ez a képességünk mikor jelent életösztönt, mikor ügyességet vagy feladatot, és mikor önzőséget, és hogy hol húzódik az érzékeny határ aközött,…..
Kultúrpart Drága Gyurka! 2008.02.22 09:23:00
Néhány hónapja kezembe nyomták a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (nekünk már főiskola marad örökre) felvételim első rostatesztjét: 1990-ben az akkori Nemzeti Színház Kaukázusi krétakör előadásáról írtam elemzést. Az egész utolsó bekezdést neked szenteltem,…..
Kultúrpart HOPPart – A társulat 2008.02.17 12:14:00
Ez a HOPPart így címnek nem is olyan rossz. Mint egy társulat neve, elborzaszt, nem tagadom. Kapálódzva érveltünk Ascher Tamással az idegenszavasdi, az értelmetlenség, az infantilizmus és a megtévesztés ellen, ami ebből a névből árad. Ők konokul ragaszkodtak saját találmányukhoz…..
Kultúrpart Holnapután 2008.02.14 17:21:00
Holnaptól nem dohányzom, mindent elrakok magam után, még a kupakot is rácsavarom, lefogyok húsz kilót, közben sejtszintű méregtelenítést végzek, kulcsaimat és cipőmet ezentúl mindig ugyanarra a helyre teszem, hogy környezetemet és magamat se őrjítsem meg a hisztérikus…..
Kultúrpart Lovi 2008.02.09 12:28:00
Gyakran elgondolkozom azon, hogy vajon a nézők a színházban sejtik-e, hogy milyen sok ember munkájára van szükség egy előadás létrejöttéhez. S hogy esténként hány ember dolgozik a háttérben, a takarásban, a folyosókon, a hang és fénypultokon. Hogy a díszítők hány mázsát…..
Kultúrpart Nézzünk tükörbe! 2008.02.06 14:51:00
Ezen a héten az ambíció a téma. Nehéz ezzel a rakat idegen szóval mit kezdeni… fenemód szeretjük használni őket, jól, rosszul, helyesen, helytelenül. Későn cseperedő nyelvi öntudatunk öröksége ez. No meg a műveltség fitogtatásának ambíciója.Sebaj. Minél többet…..
Meghosszabbította a Nemzeti Galéria február 24-ig Vaszary János festőművész gyűjteményes életműkiállítását. Kétszer láttam, másodszor elvittem a Honvéd táncosait is magammal. (Előző héten az Állatkertben voltunk, az is kultúra.) Önarckép A több mint ezer műtárgyra…..
Nekünk, színházcsinálóknak nagyon nagy a felelősségünk. Jó színházat kell csinálnunk, hogy ne szokjanak le rólunk az emberek...