Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ernyei Bea

32 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1996. február 29-én, délután három órakor egy Ilka utcai lakásban úgy döntött, költő lesz. Az öt géniuszt pedig húszra bővítené. Halmosi Sándor mesélt.Sokat éltél külföldön, most pedig Magyarországon vagy. Mennyire maradtál meg erdélyinek? Az erdélyiség magatartás és…..
Székely Csaba Bányavidékének második része, a Bányavakság hamarosan kaposvári előadásban lesz látható. Az új rendezésről az írót kérdeztük.Sebestyén Aba és Csizmadia Tibor után ezúttal Bérczes László rendezi meg a Székely Csaba Bánya-trilógiájából a Bányavakságot.…..
Ljudmilla Ulickaja, a világhírű orosz írónő az Odaadó hívetek, Surik szerzője részt vett a regényéből készült előadáson. Az eseményről a főszereplő, Mohai Tamás mesélt.Bagó Bertalan másfélórás előadást rendezett a mintegy ötszáz oldalas regényből. A címszereplőt…..
Kultúrpart Határokat áthidalva 2013.11.13 20:06:00
Egy nemzet vagyunk és nem tudunk egymásról. Nem érti egy pesti, milyen egy kisebbségi magyar közösség, és nem érti a falusi, mitől jó a budapesti élet. Közel egy éve élek a magyar fővárosban, s gyakran tapasztalom, hogy az itteniek számára a nagyvárosi életen kívül nincs…..
A Nagyvárad Táncegyüttes Novák Péter rendezésében állította színpadra Kiss Ferenc Nagyvárosi bujdosók zenei anyagán alapuló táncos előadását.Hogyan fog összeállni a táncos előadásból a történet? Hogyan fog szólni hozzám, hogyan fog megérinteni ez a kavalkád:…..
Kultúrpart A legvidámabb csapat 2013.10.06 22:28:00
A Zengő és a Hármas-hegy ölelésében egy kellemes őszi napon ragadott fakanalat a KultúrPart csapata, hogy bebizonyítsa, a gasztronómiában is jártas. Tette mindezt azért, mert az idén nyolcadik alkalommal megrendezett hosszúhetényi sütő- és főzőversenyre e művészeti társaság…..
Kultúrpart Szende szerint a világ 2013.10.03 13:01:00
Egyszer egy kislány elindult szerencsét próbálni. A nagy hegyeken túlról érkezett, és azt gondolta, mindenkinek rejteget az Isten szerencsét valahol.Csernik Pál Szende igazán különleges mesterséget választott magának: mesemondó. Persze, az is lehet, hogy ez a mesterség választotta…..
Szeptember 28-a, szombat a költészetről szólt: e nap a világ minden pontján megszólaltak a költők. Magyarországon több mint száz költő vett részt az eseményen.2011-ben indult a nagysikerű rendezvény, a “100 Thousand Poets for Change”, melynek során költők, írók,…..
Csernik Pál Szende igazán különleges mesterséget választott magának: mesemondó! Persze, az is lehet, hogy ez a mesterség választotta őt, annyi bizonyos, hogy a gyermekein keresztül találtak egymásra Szende és a mesemondás. Küldetés is ez, hitet adni az embereknek, rávilágítani…..
 A Canarro zenekar alapfelállásban egy hegedű-harmonika duó, mely hangulatosabbá teszi Budapest kávéházait, Pécs utcáit, ha épp nem Erdélyben vagy Finnországban turnézik, de a színházkedvelők is találkozhatnak muzsikájukkal. Hogy miért olyan különleges a zenéjük –…..
A hétvégét Polanskival „töltöttem” belemerülve e nagyszerű rendező világába. A látott filmek közül leginkább a Keserű méz című remekmű ragadott meg, mely jóval több annál, mint amiként reklámozzák; nem csupán egy szexuális játékokkal túlfűtött film tele…..
Benedekffy Katalin nagy útra vállalkozott, mikor úgy döntött, megvalósítja az álmait és nagyszínpadokon fog énekelni. Hogy mi vezérelte, hogy kis közösségét elhagyva egyedül nekivágjon a nagyvilágnak, milyen kétségek és sikerek várták, milyen támogatásra számíthatott…..
Új tetőszerkezetet és homlokzatot kap a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (Megyei Magyar Drámai Színház), Kárpátalja egyetlen magyar színházának romos épülete az Európai Unió Keleti Partnerségi Programjának köszönhetően.Ősztől új külső várja a beregszászi…..
Kultúrpart A nemEZ örömmuzsika 2013.07.30 18:28:00
 A sepsiszentgyörgyi nemEZ zenekar egyedi módon ötvözi a népdal és a jazz műfaját. Az öttagú együttes immár két lemezzel a háta mögött a harmadik lemezen dolgozik. „A kezdet kezdetén elsősorban zenélhetnékünk hívta életre ezt a csapatot – mondta Orbán…..
XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz Tusványos 2013. – politikai esemény volna? Ezen a kérdésen gondolkodva tettem egy sétát a fesztiválozók körében, s megpróbáltam kideríteni, kinek mit is jelent ez a rendezvény. A megkérdezettek többsége a szép…..
Bordos László Zsolt brassói születésű 3D művész, ki festőnek készült s közben a 3D vetítés világába tévedt. Mára világelsők között van az épületvetítés művészetében, az ő nevéhez fűződnek az első magyarországi óriási felbontású háromdimenziós…..
Székely Csaba sikereiről nehéz röviden írni egy bevezetőben, nehéz felsorolni azt a számos elismerést és díjat, amivel a Bányavidék c. trilógia büszkélkedhet. Annyit megemlítenék, hogy az idei POSzT-nak egyik főszereplője volt: versenyprogrammal, felolvasószínházzal,…..
Kultúrpart Színmű a sötétben 2013.06.27 09:01:00
Teljes sötétségben fogadta a közönséget Londonban Gloria Mina Tutto Bene, Mamma? című egyfelvonásos darabja.A londoni The Print Room adott helyszínt e szokatlan előadásnak, melyben a közönség csupán a hallottakra hagyatkozhatott, ugyanis a sötétség megmaradt az előadás…..
Nemcsak az fontos, hogy milyen lesz az új Nemzeti, hanem az is, hogy mi marad a beregszászi színházból. Az „új nemzetis"  Rácz Józseffel beszélgettünk.A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház életében nagy változást jelentett, mikor 2006-ban Vidnyánszky Attila és…..
Kultúrpart Bagó a legjobbak közt 2013.06.06 16:32:00
A romániai dalszínházak versenyén két kategóriában is jelölték Bagó Bertalant, aki tavaly nyáron a Kolozsvári Magyar Operában rendezte meg a nagysikerű Báthory musical-opera ősbemutatóját.Tizennégy kategóriában díjazzák a legjobb romániai operaelőadásokat és alkotóikat…..
Tizennégy kategóriában díjazzák a legjobb romániai operaelőadásokat és alkotóikat június 8-án, a Iaºi-i Vasile Alecsandri Nemzeti Színház nagytermében. A romániai dalszínházak versenyén két kategóriában is jelölték Bagó Bertalant, a magyarországi rendezőt, aki tavaly…..
Kátai Istvántól nem szokatlan, hogy nagy vihart kavar maga körül, szókimondó bejegyzései, írásai vagy interjúi nem kímélik a „művészbőrbe bujtatott pártkatonákat” és azokat, akik a szakmát nem a megfelelő profizmussal képviselik. Most is mozgalmas az élet…..
Kultúrpart Szürke színjáték 2012.12.08 17:33:00
Siralmas állapotok között dolgozó tehetséges színészgárda, egy semmiből felépített színházban – így jellemzik általában a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház működését. És vajon mit kapnak a helyi magyar nézők? Ernyei Bea, 1988-ban született…..
Kultúrpart A tűzzel is játszanak 2012.10.30 21:46:00
Mit is jelent a mozgás nyelve? A válaszhoz közelebb kerülhettek azok, akik a Félsziget Fesztivál Művésztelepére látogatva legalább néhány percre elmerültek az M Studio mozgáskultúrájában. Minderről bővebben Polgár Emília, Bajkó László és Szekrényes László, a társulat…..
Kultúrpart A szőke Erzsébet 2012.09.21 13:07:00
A Báthory musical-opera főhősnő-szerepén hárman osztozkodnak: egyrészt ott van a magyarországi Benedekffy Katalin, az erdélyi leosztáson beül pedig Covacinschi Yolanda és Barabás Zsuzsa játsszák felváltva Erzsébetet. Milyen is lehet akkor Erzsébet valójában? Hogy hogyan…..