Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stenszky Cecília

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kultúrpart Húsvéti sóvárgás 2021.04.01 12:31:57
Nem csupán a sonka meg a gyerekeknek a nyuszi és a hozzá kapcsolódó csokitojások az oka, hogy az ünnep kapcsán a kevésbé vallásosak is tartják a böjtöt...
Vajon azt az életet élem, amit valaki megálmodott nekem, vagy csak egy automata futtatja a programot?..
Kultúrpart A húsvét misztériuma 2020.04.11 16:36:45
Most itt az esély, hogy kicsit kilépjünk önmagunkból és meglássuk, hogy másoknak nálunk sokkal nehezebb...
Csak az olvassa, aki látja a képeket a szavak mögött. Csak az olvassa, aki érzi a történetet a képek mögött. Csak az olvassa, aki meg tudja hallani a fényt a történet mögött...
Amikor azt olvasom valahol, hogy aki keresztény, nem ünnepelheti Halloweent, akkor mindig egy kicsit megütődöm. Mintha arra kérnének, váltsam vissza a látásmódomat színesről fekete-fehérre...
Kultúrpart Gizella, a királyné 2019.08.19 11:26:21
Szent István hitvesének is fontos szerep jutott, ő azonban más eszközökkel járult hozzá az államalapításhoz...
Összeszedtük a kihagyhatatlan rövid történetek legjavát...
Kultúrpart Misztérium 2019.04.19 10:00:12
Amíg messze van, a komfortzónánkon kívül, egy gombnyomással el lehet hallgattatni azt, ami kellemetlen, s nem fáj eléggé...
Van egy-egy pillanat mindannyiunk életében, amikor oly fényesen, mint a villám a viharban, világossá válik előttünk, hogy hogyan lehet egyensúlyba hozni az életet...
Kultúrpart Adventi mélység 2018.12.09 10:34:33
Volt az emberiség történetének egy olyan pillanata, amikor az Isten, aki bármi mást is megtehetett volna, megjelent térben és időben, és velünk mindenben közösséget vállalt...
Kultúrpart Kis halálok húsvétja 2016.03.28 08:38:49
Ki ne gondolkodott volna már el az élet, a világmindenség meg minden nagy kérdésein? S ki ne kételkedett volna az előre legyártott válaszokban? Ki az, aki gondolkodás nélkül mindig is elhitte, hogy van Isten, aki tényleg elküldte a fiát a földre kétezer évvel ezelőtt?..
Rendkívüli Szent Évet hirdetett Ferenc Pápa: az irgalmasságét. De mit jelent ez karácsonykor? És mit kezdjünk vele év közben? Egyáltalán, ki irgalmazzon kinek? Az egyházi év nem januárban kezdődik, mint a naptári új év, hanem advent első vasárnapjával, általában november…..
Kultúrpart Karácsonyi sivatag 2014.12.24 09:15:00
Nem véletlenül annyira gazdag ez az ünnepkör hangulatkeltő eszközökben. Nem véletlenül csúszik át a giccsbe nagyon-nagyon gyakran. Ugyanis van valami, amit el akar mondani.December van újra, karácsonyi lázastul, mindenestül. Nincs még egy ünnep, amely ennyi szokást, kelléket,…..
Kultúrpart Apokaliptikus napok 2014.11.29 09:15:00
November vége van, ez onnan is látszik, hogy a boltokban már megjelentek a csokimikulások. Hiába, kell valami, amire várhatunk, amitől azt érezzük, van értelme elviselni a telet.Főleg, amikor még hó sincs. Pedig ennél kifinomultabb és hagyományosabb módjai is vannak annak, hogy…..
Nálunk Szent István király honosította meg Nagyboldogasszony tiszteletét, amikor kissé kilátástalan helyzetében Szűz Mária oltalmába ajánlotta Magyarországot.Akárhonnan kezdjük számlálni az évet, egy idő után eljön a pont, amikor, mese nincs, pihenni kell. Akár a nagy meleg,…..
Kultúrpart Bábel feloldása 2014.06.08 10:15:00
A vállalatoknak, áruházaknak nem üzlet reklámfogásokat kanyarítani a pünkösd köré – talán, mert csokoládéból nehéz lángnyelvet gyártani.Hirtelen zaj támadt az égből, olyan, mint a heves szélvész zúgása. Betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd pedig szétoszló…..
Kultúrpart Ábel az országúton 2014.05.21 10:15:00
A Hargitáról tartott a Zalába, és akkor futottunk egymásba, mikor már kezdett teljesen elkámpicsorodni. Mert micsoda hely ez a Magyarország...Ahol nem veszik föl a stoppost, ahol ha egy pohár vizet kér, elküldik a kapuból, és ahol a legszemélyesebb, másnak amúgy is értéktelen…..
Kultúrpart A nyúl szóhoz jut 2014.04.20 10:15:00
Úgy tűnik, szükség van rá, hogy így tavasz-tájt, amikor a várva várt meleg és zöld és új megjön, elmajszoljuk a sonka-tojás-torma-kalács mellé az újjászületés-témát is.„úsztak a sárban és akkor pótlólag a márközismertekhez ezeket mondám a legszomorúbbhogy én…..
Kultúrpart Várakozás 2013.12.22 09:15:00
Van egy régi, középkori adventi ének, a várakozás dala: Veni, veni, Emmanuel. Ebben legalább hatféle neve van az eljövendőnek, ezek egyike a Napkelet.Várjuk a havat, zsörtölődünk az aktuális időjárás és a sok sötét miatt, káprázik a szemünk a tengernyi villogó…..
Kultúrpart Történelem a határon 2013.10.23 10:02:00
Októberben a rádióból hallottuk, mi zajlik Pesten, de elképzelni sem tudtuk azt, ami ott fogadott: a szétlőtt házak, leszakadt tetők, betört ablakok és fal nélküli szobák...
Kultúrpart Assisi kövei 2013.10.03 10:15:00
Barna csuhában járnak, iskolákat, árvaházat alapítanak, és nagyon derűsek. Ó igen, és van három fogadalmuk is: szegénység, tisztaság, engedelmesség. Rémálomnak tűnhet.Assisi városa olyan is, meg nem is, mint volt nyolcszáz évvel ezelőtt: kőházak és olajligetek borítják,…..
Kultúrpart Igény a mesterre 2013.09.04 10:15:00
Rácz Géza Élettengelye nagy kérdésekkel foglalkozik, ha sikerül átrágni magunkat a tömény szövegen, találhatunk benne nekünk szóló passzust. Ha talán nem is könyvtárnyi köteteket, de legtöbbünk jó pár könyvet elolvas élete során. Ezek egy része próza: regény, novella,…..