Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ugron Réka

61 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kultúrpart Muszáj megszólalni 2014.07.12 08:32:00
Politika és költészet, civil öntudat, slam és rap. Közéletről, identitásról, társadalmi kérdésekről szóló rímek, és a vers, mint utolsó mentsvár. Závada Péter interjú.Több műfajjal is foglalkozol. Jól gondolom, hogy ezek közül a slam poetry az, amivel a leginkább…..
Koszorúzás vagy könnyes megemlékezés helyett néhány kolozsvári diák úgy döntött, hogy április 11-én hangosan ünnepli meg a magyar költészet napját.Kolozsvár főterén szavalták el kedvenc versüket magyar szakos hallgatók és színis diákok, de a járókelők közül bárki…..
Kultúrpart Borica idők jönnek 2013.12.30 09:30:00
Az egyetlen fennmaradt csángó férfitánc a borica. A körtáncban szerb, bolgár, albán, török és román motívumok keverednek, a Brassó körüli falvakban járják még ma is.A boricát a „téli napforduló szokásköréhez kapcsolódó rituális elemekkel átszőtt farsangi…..
Kultúrpart Így szerettek ők 2013.12.12 21:01:00
Nyáry Krisztián idén már második kötetét jelentette meg magyar írók és művészek szerelmi életéről. A szerző Kolozsváron tartott rendhagyó könyvbemutatót.Nyáry Krisztián barátainak kezdte publikálni saját Facebook-oldalán a magyar kultúra alakjainak szerelmi életéről…..
Kolozsváron, a Horea utcai zsinagógában zsidók és nem-zsidók együtt ünnepelték a fények ünnepét.A kulturális globalizáció napjaiban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni azokról a népcsoportokról, melyek szinte észrevehetetlenül vannak jelen, mégis hosszú időn keresztül…..
Kultúrpart Galambodzik az ég 2013.11.26 15:28:00
A fiatal brassói költő, Komán Zsombor saját versét mondja el egy játszótéren. Ugron Réka versfilmsorozata folytatódik!..
Kultúrpart Grimasz 2013.11.06 13:47:00
Olyan hely a Grimasz, ahova a brassói Áprily Lajos Főgimnázium diákjai órák után nagy kedvvel, nagy létszámban járnak kikapcsolódni és tanulni. Nemcsak színjátékok előadása a cél, hanem a csapatépítés, a gátlások leküzdése, a közös játék élménye is...
Tizenkilenc évesen halt meg, befejezetlen, de végleges életművet hagyva maga után, mint Rimbaud. Idén csak 35 éves lenne... Mikó András Tehetetlenség c. verse alapján a filmet készítette: Ugron Réka narrátor: Gábor Loránd külön köszönet: Boér Zoltán, Besenyei Kata Zene: Yann…..
Kultúrpart Nálunk fő a jókedv! 2013.01.24 13:32:00
Kislánykora óta a zene világában él, mára országszerte ismert és elismert énekesnő, aki sorra nyeri a tehetségkutató versenyeket, mindig sugárzik a jókedvtől és optimizmustól. Sokszínű egyénisége nemcsak zenei ízlésében mutatkozik meg. Énekel jazz-t, pop-rock-ot,…..
A színház haldoklik – gondolják egyre többen. Rohanó világban: világvége. Hát akkor álljunk meg, és nézzünk körül, mert a megoldás mindig közelebb van hozzánk, mint hinnénk – vallja a kortárs színház új irányzata, a dokumentarizmus. Nemcsak tükröt fordít a…..
Kultúrpart Áttörés Kolozsváron 2012.12.11 10:36:00
Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál harmadik kiadásához érkezett, idén ez különleges alkalom, hiszen egybeesik a Koloszvári Magyar Színház fennállásának 220. évfordulójával. Mivel a kortárs színháznak fontos szerepe van a műfajok közti kapcsolat…..
Egy éve csak, hogy megalakult a FUNKorporation nevű együttes, Kolozsvár- és Erdély szerte máris ismertté és kedveltté vált. Számos fellépésük volt, és van, amit főként a Médiabefutó és TIMAF nevű tehetségkutató versenyeken való díjaik hoztak. A The Alternate Fun Project…..
A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a Pesti Színházban vendégszerepel: május 29-én az Übü király, 30-án pedig az Alkoholisták című előadást láthatja a közönség.Alfred Jarry Übü király című művét, amelyet kedden játszik a társulat, Alain Timar állította…..
Imolát tizedik osztályos korában bűvölte el a színház világa, innen pedig egyenes út vezetett a színészi pályára. Bár sokáig orvosnak készült, végül a színjátszás mellett döntött. A marosvásárhelyi színi főiskolán végzett, ezután a Tompa Miklós társulathoz, majd a…..
A Váróterem Projekt alternatív színházi társulat következő Bánk bán? Jelen! című bemutatójával a középiskolás diákokat szólítja meg.A nem hagyományos keretek közé megálmodott előadás az egyik kötelező iskolai olvasmányt, Katona József Bánk bánját dolgozza fel.…..
Bár nem tudományosan bizonyított tény, de a kocogás általános kifutási ideje két hét. Ez azt jelenti, hogy, aki a legszentebb fogadkozások között megígérte az egész baráti társaság előtt, hogy hosszadalmas és fáradságos napi futással leadja a felesleges kilóit, két hét…..
Kézdi Imola a Kolozsvári Színház egyik legeredményesebb fiatal színésznője. Március 15-én tüntették ki a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével.Imolát tizedik osztályos korában bűvölte el a színház világa, innen pedig egyenes út vezetett a színészi pályára. Bár sokáig…..
Ez a fesztivál olyan ünnep, ami Shakespeare-t, mint a világ drámaíróját ünnepli. Reméljük, a kedves olvasó is részese lesz a rendezvénysorozatnak – szerepel a fesztivál hivatalos honlapján. Várhatóan ez lesz minden idők legnagyobb Shakespeare megemlékezése.A világszintű…..
Kultúrpart Titanic Filmfesztivál 2012.04.21 23:31:00
Mellbevágó svéd társadalmi dráma, Ruben Östlund Play című filmje kapta a Hullámtörők-díjat, a 19. Titanic Filmfesztivál nagydíját szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett záró gálaesten.A díjat háromtagú nemzetközi zsűri - Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi…..
A világszintű verseny hivatalos blogjában közzétett névsor szerint magyar finalistája is van a versenynek Máté Balázs személyében.A Google tavaly novemberben jelentette be, hogy főiskolásoknak, egyetemistáknak fotópályázatot hirdet (Google Photography Prize 2012), hogy új…..
Gyerekeknek szánt két fantasy könyvön dolgozik együtt JRR Tolkien (1892-1973) legidősebb fiúunokája és Charles Dickens (1812-1870) ükunokája.A költő Michael Tolkien, A hobbit című világhírű regény szerzőjének unokája, két regényt fog írni azon történetek alapján,…..
A kolozsvári bíróság ítélete szerint 584 ezer dollár kártérítést kell fizetnie annak a kolozsvári magyar nevű hackernek, aki feltörte a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal szerverét.Butyka Róbertnek azt követően kellett polgári perben is a bíróság elé állnia, hogy január…..
A Korda Filmpark kulisszáiba való betekintés után a kedves látogató már nem fogja tudni ugyanúgy nézni a filmeket, mint azelőtt – hangzott el már a látogatás elején.A Budapesthez közeli, etyeki filmstúdió idén már 5. éve működik sikeresen. A komplexum falai között…..
Kultúrpart Műalkotások máglyán 2012.01.28 16:47:00
Angliában a Művészeti Tanács (Arts Council) 3000 fonttal támogatta azt a rendezvényt, amely lehetőséget adott a művészeknek munkáik elégetésére. A már második alkalommal megszervezett rendezvényre Manchesterben került sor, ahol mintegy 30 művész vetette tűzbe alkotásait. A…..
Jó hír leendő és beérett forgatókönyvíróknak egyaránt: elérhető a hollywoodi forgatókönyvírás egyik bibliája, az 1997 óta számtalan változatlan újranyomást megért Story! A Filmtett kiadásában megjelent könyv teljes címe Story – A forgatókönyv anyaga, szerkezete,…..