Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fabiane

168 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mácsai István (1922-2005): Önarckép, 1953 (Körmendi-Csák Gyűjtemény) Mácsai István fest (1959, fotó: Pálfai Gábor) Kilátás a Mártírok útja (Margit körút) 73. szám alatti, Kis Rókus utca sarkán lévő ház egyik VI. emeleti, belövést kapott lakásából a Széna tér felé, 1956, Mácsai István…..
(Magyar Nemzet, 2012) Vegyél műemléképületet felújítási kötelezettséggel - ha nem teszed meg ezt a következő 25 évben sem, akkor sem esik bántódásod! 1997 Ez még egy tavalyi felvétel, azóta az ablakot pótló táblán megjelent egy Ybl-ábrázolás!   1. Megjelenik a vállalkozó, aki megmutatja…..
Baptista keresztelés a Dunában Hogyan kerültek baptisták a Dunakanyarba? Milyen spiritisztával találkozott itt Krúdy Gyula? Melyik településen bukkantak elő szabadkőmövesek? Bemerítés Verőcén a közelmúltban A baptizmusról irják: A reformáció időszakában jött létre az a…..
"tényleg, hogy ez értelme lehet: a fáklyát vinni és továbbadni" - írta a festő zebegényi tanítása kapcsán. Aztán ő volt az, aki kiállt a Nagymarosi Alkotóház mellett is a művészek nevében. Váli Dezső fényképezőgéppel - dunakanyari rész az életrajzából: Ezági nagyapám tanított meg…..
  Boyton kapitány 1876-ban különleges úszásmóddal: háton fekve, evezőlapátokkal a kezében, vitorlával a lábára erősítve, hívta fel magára a figyelmet, mikor Linztől Budapestig úszott. A távot 52 óra alatt tette meg. Nagymarosi fogadtatása emlékezetessé vált számára - gondolom, róla sem feledkeztek…..
Elias van Bommel: Nagymarosi látkép, 1883 Vajon milyen feljegyzések, levelek születtek a betelepülés korszakáról? Kengyelfutó Verőcén, laterna magica vetítés Kismaroson - 1890 körül!  Tonelli Sándor (Verőce, 1882. június 2. – Budapest, 1950. július 19.) magyar…..
Ludwig Willibald 1893-ben nyitott meg pezsgőgyárát 12 alkalmazottal, és a 8 legnagyobb magyar gyártó közé tartozott. „Franciának igyuk campaniai borát [champagne-i pezsgőt], s minekelőtte galambganéjjal sat. magunk is hamisítgatnánk önházunknál pezsgőbort, készítsük maga nemében miénket jobbá;…..
Kisiklott vonat Nagymaroson, 1986 - Népszava sajtófotók Nagymaroson ma kisiklott egy tehervonat több kocsija - nem először történt ilyen. Blogbejegyzésünkben a régebbi szerencsétlenségeket idézzük fel...   Uj idők, 1908 Az államvasutak bajai. Megírtuk, hogy az államvasutak legnagyobb…..
Kacziány Aladár, Ella és Kacziány Gézáné Oroszi Hermin 1911 karácsonyán Firenzében A festő abban az intellektuális közegben nőtt fel Verőcén, amit volt polgármester nagyapja, író szülei és baráti társaságuk biztosítottak számára.  Önéletrajzi könyvében így elevenítette fel emlékeit:   Ezen…..
Olyan embereket várok a fedélzetre, akiben van lélek és tetterő a Dunakanyar szebbítésére, jobbítására és élhetőbbé tételére. Unalmas már, hogy mindig visszaküldenek a kiindulópontra, mondván, hogy ők nem engem választanának erre a feladatra, ami az én kezdeményezésemre indult el, bizonyíthatóan…..
  A Barbaricum népei nem voltak negatív értelemben barbárok. A verőcei eseményeket római provokáció kényszerítette ki...   Vajon honnan érkeztek a Dunakanyarba a kvádok, és barátaik, a markomannok? A római korban az Ipoly völgyében germán kvád csoportok telepedtek meg. A kvádok a Kr. u. 1.…..
A környék a törökök és a különböző járványok pusztítása miatt szinte elnéptelenedett. Az új földesúr a gazdaságot próbálta élénkíteni... Posztunk Magyar Eszter "Visegrád története 1684-1756" című könyve alapján idézi fel a korabeli eseményeket. Visegrádot 1684-ben szabadította fel a török…..
Fotokróm felvétel a múlt század elejéről A színezett fotóktól a fotokróm eljáráson át hosszú út vezetett az első valódi színes felvételekig.    Klösz György hirdetése az 1870-es évekből A sóspapír képeket , a talbotípiákat  és az albumin fényképeket, akárcsak a többi 19. századi technikát,…..
Az édesapja, Szőnyi István mellett Zebegényben felnövő, később híres irodalomszervezővé váló Szőnyi Zsuzsára Németh Péter Mikolával Rómában folytatott dialógusának részleteivel emlékezünk, amelyben a családja irodalmi kapcsolatairól is mesélt.  Szőnyi István és felesége, Bartóky Melinda az…..
A költő már gyerekkorában sokat járt erre a vidékre, majd apjának Nagymaroson lett háza. Az ide fűződő versei közül válogattunk... "Mindenek előtt ott van a Duna, a Duna-part. Aminek nemcsak a városon átfolyó szakaszát ismerem; hiszen én végigeveztem a gyerek- és ifjúkoromat, volt egy…..
M.S. mester: Krisztus az Olajfák hegyén (Keresztény Múzeum, Esztergom) A húsvéti Misztériumhoz kapcsolódva gyűjtöttük össze a helyi vonatkozásokat. A 16. század első felében alkotó festőművészek sorában a legrangosabbak egyike a kilétét csak M. S. szignatúrával jelző, hol selmecbányainak, hol…..
Szőnyi István: Hajóvontatás a Dunán (1927) Hogyan keltek át a Dunán és vontatták a hajókat árral felfelé?      A falvak kialakulása A magyar lakosság a hagyomány szerint Szent István idején került a szigetre, feltehetően a Vatha-féle lázadásból megmaradtak telepedhettek ide. A legkorábbi…..
Lakatos István és Weöres Sándor Visegrádon (1956) „Hajdan királyi szék, Visegrád, ma üljön a költői seg’ rád.” - írta Weöres Sándor az Irodalmi Alap 1951-ben megnyitott üdülőjében... Az épületet a MÚOSZ-tól vették át: (Népszabadság, 1951 március) Bölöni György…..
Gábor Marianne Zebegénybe menekült a zsidóüldözés elől, de ott is veszélybe került Amrita Sher-Gil volt talán az első itt festő művésznő, nyomában többen is felbukkantak Zebegényben, majd Nagymaroson. Vajon kik jártak erre és hogyan látták e szép tájat? Gábor Marianne (1917-2014) olyan…..
  A Dunakanyar bal partjának települései csak Trianon után kerültek közös közigazgatás alá, de lakosaik akkor sem a közeli Vácra jártak ügyeiket intézni...  A következő hercehurca elszenvedőjének mindjárt három vármegyebérletre, vagy egy országbérletre lett volna szüksége: Közigazgatási…..
Szalay Bálint nógrádverőcei hentes valószínűleg nagy kiránduló volt, és ezért találta fel a hátizsákká alakítható esőköpenyt. De mi jutott eszükbe a többieknek? Berger András szintén verőcei bádogos kifutásmentes edényben gondolkodott, ereszt építve a szélére:  Horváth Béla férfiasabb…..
Béla király sétány, a Nyár című szobor (Gyurcsek Ferenc, 1973.). Ez az alkotás a nagymarosi Alkotóházból került ide, de honnan  hova érkeztek a többiek? "Ez a szobor a nagymarosi fiúk kollektív tudattalanjának része." - állította róla Győrffy Ákos itt felnőtt költő. A Nagymarosi Művésztelepen…..
A legrégebbi Nagymarosról készült fotón 1868-ban még ott állt a sörház (az emeletes épület a kép jobb szélén). De miért szűnt meg a verőceivel együtt? Visegrádot Nagymaros éltette - birtokosai már az Anjou-kor óta Visegráddal szerves gazdasági egységként kezelték. Nagymaros XIV. századi városi…..
Amrita fest, mellette Egan Viktor ül a nógrádverőcei parton (Kinszki Imre felvétele) A festőnő 1933-ban első nőként és első indiaiként elnyerte a Párizsi Szalon Aranyérmet. Ebben az időszakban többször járt a Dunakanyarban. 1934-ben írta: Drága jó mamám! Tegnap érkeztünk meg…..
Nógrád megye, 19. sz. vége, kovácsoltvas bárd Az állatot perzselés után leforrázták, majd rénfára/rémfára feszítve darabolták. Szokolya, 1914 A hízótartás mind a magyar, mind a sváb lakosság között el volt terjedve a Dunakanyarban, hiszen biztosítani kellett a szükséges húsmennyiséget a család…..