Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csímár Kamilla

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ön tudja, mi az a kamor? És az organikus textil? És mindennek mi köze a gyerekekhez? Dömény Klaudia fiatal divattervező Kamorka néven valami egészen újat hozott Budapestre.Mit jelent a Kamorka név? Gyerekkorom óta falom a meséket, gyűjtöm a könyveket, így mindenképpen valami ehhez…..
Július 6-án megnyílt a budai várban Csontváry Kosztka Tivadar monumentális életmű kiállítása. A tárlatot máris az évtized kiállításaként emlegetik. Nem alaptalanul.Csontváry meghiúsult kiállításainak a listája sokkal hosszabb, mint a megvalósultaké. A még életében,…..
Úgy kezdődött, hogy 2013 karácsonyán egy éhes srác besétált a Kisüzembe és enni kért. A Heti Betevő önkéntesei ma már 250 adag ételt osztanak szét minden vasárnap.A Heti Betevő egy alulról jövő kezdeményezés. Budapest VII. kerületéből indult azzal a szándékkal, hogy a…..
Miért teher a választás szabadsága és milyen a nagyvárosi élet egy hippi lélekkel megáldva? A Hair premierje előtt a Sheilát alakító Pető Katával beszélgettünk. Mikor találkoztál először a Hairrel? A musicallel – be kell vallanom, hogy most először. A filmet láttam…..
Ma van a nemzetközi Star Wars nap. Hogy miért éppen május 4-én? Egyszerű: a sorozat klasszikus mondata – Az Erő legyen veled! – eredetileg  „May the Force be with you!”-ként hangzik. Pont ugyanúgy, mint az, hogy „May the 4th be with you!”.Ez a célzott…..
Unokapopot játszó képzeletbeli zenekar, látókör szűkítő szemüveg, a Wannabe Records fantomkiadó (hogy mi?) - mindezt egy grafikustól. Rumi Zsófival beszélgettem. Azt mondta, hogy egy kávézóban beszélgessünk. „Még csak most költöztem fel Pestre, nem nagyon ismerek jó…..
Milyen élet vár azokra a fiúkra, akik szinte még gyerekként embert öltek? Kik Káin gyermekei? Gerő Marcell filmrendezővel beszélgettünk legújabb dokumentumfilmjéről.Monory Mész András Bebukottak című dokumentumfilmjét 1985-ben mutatták be. És szinte azonnal be is tiltották. A…..
Miért éli reneszánszát a magyar dokumentumfilm-gyártás? Hol a helyünk a nemzetközi palettán? László Sárával, a Káin gyermekeinek producerével beszélgettünk. Egy producer, egy filmrendező és egy operatőr: három frissdiplomás, akik 2007-ben a főiskoláról kilépve rögtön…..
Kultúrpart Ha esik, ha fúj 2014.08.15 08:32:00
Tavaly az elmúlt évek legszárazabb Szigetét volt szerencsénk végigbulizni, de idén úgy fest, elkerülhetetlen lesz a dagonya. Íme a mentőöv a Sziget-özönvízben!A rutinos fesztiválozóknak általában egy kis eső (felhőszakadás, vihar, jégeső, cunami) meg sem kottyan, ugyanúgy…..
Kultúrpart A tehetség nem minden 2014.02.20 15:32:00
Fizika és muzsika, kutatás és ária, lángoló tehetség és fontolva haladás – hogy férnek ezek meg egymás mellet? Remekül. Cser Krisztián majd elmeséli. Fizikusnak tanultál, doktorira készültél.Azt csak szerettem volna megcsinálni.Mi lett vele?Abbahagytam, mert nagyon…..
Kultúrpart A zseni három arca 2013.12.20 11:02:00
Mozart – a név, amit mindenki ismer. De azt vajon tudjuk, milyen volt a 12 éves Wolfie, az Istent szerető, örök gyermek Amadé vagy az emberi lélek mestere, Mozart?Hámori Máté és az általa vezetett Danubia Zenekar legújabb koncertsorozatával arra tesz kísérletet, hogy három…..
Alkalmazott matematikával kezdte, végül mégis karmester lett. Dubóczky Gergely szemtelenül fiatal és tehetséges, aki ragaszkodik a „mainstream-mentes” zenéhez.Az ELTE TTK-n tanultál alkalmazott matematikát. Most mégsem mint matematikussal, hanem mint karmesterrel beszélgetek…..
Az egész azzal keződött, hogy megpróbáltak helyreállítani egy elmosódott képet, amely egy évszázada rejtőzött egy óriási beépített szekrényhátsó falán, a világhírű művész hálószobájában.Egy hónapra rá, hogy megkezdték a restaurálást, a több réteg festék és…..
Kultúrpart Az élvezet a lényeg 2013.08.18 10:45:00
Akár ez is lehetne az idei Kaposfest mottója. Igazi felszabadult örömzenei fesztivál, ahol egy-egy koncerten jól megfér egymás mellett Rahmanyinov, Brahms és Prokofjev.A Somogy megyei kisváros idén negyedik alkalommal változott át Európa kulturális fellegvárává. Kezdetben talán…..
Kétségkívül volt már erősebb éve a Szigetnek, ennek ellenére az idén is összeállítottunk egy toplistát. Íme hát a legjobbak, és a legrosszabb - mert kell egy kis üröm az örömbe.A legkedvesebb Beismerem, ez elég furcsán hangzik. Hiszen miért lenne egy Sziget-koncert kedves? Aki…..
Kultúrpart A jövő zenéje 2013.07.20 09:00:00
Tíz éve nyaranta Sárospatak igazi művészeti inkubátorrá változik. Harminc országból érkeznek ide a fiatal zenészek, hogy a legkiválóbb mesterektől tanuljanak.A Crescendo Nyári Akadémia mára Európa egyik legkiemelkedőbb zeneművészeti mesterkurzusává nőtte ki magát. Puerto…..
„Mindenféle előzetes várakozás ellenére kitöltöttem az ötéves mandátumomat. Szeretném hinni, hogy ennek elsősorban a jól végzett munka az oka, de nem vagyok naiv.”Alföldi Róbert vasárnap délelőtt megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját a Nemzeti Színházban, ahol…..
Mitől válik egy fotó több millió dollár értékű műalkotássá? A fényképész személye teszi azzá, esetleg a különleges technika, vagy talán csak az aukciós ház ügyessége?Talán mind egyszerre. Mégis, a legfontosabb az egyediség. Andreas Gursky mesteri szimmetriái, melyekkel…..
A XX. századi drámairodalom egyik legnagyobb hatású alakjára, a drámaiatlan dráma megteremtőjére, Tolsztoj és Gorkij barátjára emlékezünk.Csehov 1860-ban született egy évvel az orosz jobbágyfelszabadítás előtt. Apai nagyapja, Jegor Csehov nem akarta kivárni az oly régóta…..
Vuk, Kele, Hú, Csí és Bogáncs sokunk fiatalkorának meghatározó szereplői. Életrehívójuk, a letehetetlen író, éppen 113 éve született.Fekete István 1900. január 25-én jött a világra a Somogy megyei Göllén. Apai nagyapja, Fekete Antal az Esterházyak hercegi…..
Kultúrpart BezArt mozik 2012.12.28 08:02:00
Egyre kevesebb a művészmozi az országban. Nincs többé Európa, Bem, Odeon és Kino. Mi áll a háttérben? Gyászolnak-e a megszűnt mozik? Mi történt, és mit tartogat a jövő?A Nemzeti Filmiroda honlapján közzétett hivatalos lista szerint 39 regisztrált art mozi van Magyarországon.…..