Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hermes the God in Yellow

0 bejegyzést írt és 423 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ferenc pápa 2017-ben Massimo Borghesivel folytatott beszélgetése során említette, hogy németországi doktori tanulmányai során Hans Urs von Balthasar teológiai esztétikája nagy benyomást tett rá. Balthasar teológiai gondolkodásának előterében áll az Isten dicsőségéről való reflexió és az ehhez…..
Hermes the God in Yellow 2024.01.25 22:15:06
@jabbok: az idézett bekezdés után pontosan azt teszed, amiről azt mondod, hogy eszed ágában sincs. hosszas listát hozol olyan csoportokról, akik szerinted minimum (how nice) azonos áldozatra kényszerülnek. gyakorlatilag valami általános emberi tapasztalatnak állítod be ez egészet.
mindeközben
1. figyelmen kívül hagyod, hogy minden ember reakciója egyéni, ezért fogalmad sincs az áldozat és tapasztalat valódi mértékéről egyénenként
2. figyelmen kívül hagyod, hogy a konkrét helyzet kevesek sorsa. a példáid nagyrészt választás vagy külső kényszer eredményei, míg amit te akarsz az ráparancsolás. nagy különbség azt illetően hogy milyen könnyen dolgozza fel valaki az ilyet.

lényegében azt mondod hogy "get a grip, we all have problems"
nem tudom mi a bagatellizálás ha nem ez.
Hermes the God in Yellow 2024.01.25 22:30:22
@jabbok: nem vitattam az álláspontodat. igyekeztem udvariasnak lenni és egy adott kontextusban felelni a hozzászólásomhoz nem kapcsolódó kérdéseidre. ha a helyzetértékelésünk azonosnak látszik ez adjon örömre okot, ne sértődésre
Hermes the God in Yellow 2024.01.25 22:38:35
@jabbok: nem hárítok semmit. ha valami, akkor kértelek hogy vedd már észre hogy a Stroboszkóp egy konkrét ember akivel ki tudja hány éve kommunikálsz. a tízkötetnyi kommentből, amit neki írtál, nem sok szólt az embernek. tudsz egyáltalán valamit róla?
Pax et bonum! Azoknak, akik újak itt, és akiket még érdekel, hadd mondjak valamit, amire a blogolással kapcsolatban jutottam. Fura műfaj ez. Elsősorban talán azért, mert akkor kezd érdekessé válni, ha te magad is beszállsz a beszélgetésbe; viszont ebben áll a különös veszélye is: hogy tudniillik…..
Hermes the God in Yellow 2022.01.18 00:06:03
@jabbok: én is gyors és teljes jobbulást kávánok!
Hermes the God in Yellow 2022.01.18 00:33:11
@mezeiviragtarsulas: olyan emberekkel beszélgettem itt, akikkel a való életben biztos nem kerültem volna össze. el vagyunk határolódva a földrajz, a kultúra, az életkor és életmód által.

nem hiszem, hogy bármiről meg lettem volna győzve, de most már azért némileg máshogyan képzelem el a "god hates fags" tábláit lobogtató igen tisztelt klerikális reakciót. ha más értelme nem is, annyi azért volt, hogy az ellenség a szememben emberibb formát öltött.

ezen kívül sokat tanultam erről az érdekes és gazdag folklorral bíró szektáról. sokkal jobban tudom azóta kontextualizálni, amit ezzel kapcsolatban hallok és olvasok.

bár senki nem győzött meg senkit, azért néhányan megtanulták tiszelni a másikat. Matthaios simán azonnal megégetett volna, mégis tiszteltem. A lista hosszú, nem fogok itt mindenkit végigajnározni.
Nemrégiben néhány barátommal egy elhagyott remeteséget látogattunk meg Olaszországban. A szerzetesek ezen ősi lakhelye Abruzzóban, egy festői szépségű völgyben, egy hatalmas sziklafal tövében húzódott meg, amely egyszerre nyújtott védelmet az időjárás viszontagságai ellen és emlékeztetett arra, hogy…..
Hermes the God in Yellow 2020.09.14 16:48:45
@pacsy: jabbok kritikáján elszemlélődnödhetnél.

már megszoktuk az olyasmit, mint az, hogy mivel én véletlenül az "elnyomott tömegek" és a "táradalmi elit" szavakat használtam, ezért véletlenül beugrott neked egy bestselleríró - "és ugy érezted - megismertél."

az viszont kiábrándító, hogy három könyvnyi és 25-30 előadásnyi időd van egy "New York Times Bestseller List"-szerzőre. hozzád, mint a katolikus "literati (士大夫)" elit tagjához és buddhizmus-szakértőhöz azt tartanám méltónak, ha az efféle dolgokra allokált időt például neylvtanulással töltenéd, hogy a buddhista szövegeket és számtalan kommentárjaikat egyáltalán el tudd olvasni, ha már annyira érdekelnek. mindezzel biztos nem kerülnél távolabb attól, hogy egyszer öt mondatban összefoglald a buddhizmus és a kereszténység kapcsolatát.

"most pedig egy olyan SJ kozossegben elek, ahol - tegnap lattam! - meg a grillezeshez odakeszitett gyujtos is a Philosophy Today amerikai szakfolyoirat egyik a hegeli vallasfogalomrol szolo egyik cikkenek fenymasolata! "

a csodálattól belehánytam volna a grillbe.
Kétségtelenül létezik néhány olyan vers a szentírásban, amelyeknek nehéz megragadni a mai értelmét. Ez még az Újszövetség esetében is így van, habár itt relatíve kisebb időbeli távolság választ el bennünket, mai olvasókat a korabeli világtól (alig kétezer esztendő).…..
Hermes the God in Yellow 2020.06.22 17:37:06
@Déli pályaudvar: ez ugyanaz a paradox hülyeség, mint a "munkahely nélkül nincs szakmai tapasztalat, szakmai tapasztalat nélkül nincs munkahely". egy hangzatosan tartalmatlan kenetteljes rosszindulatú modorosság.

a tartalmatlan kenetteljes rosszindulatúság volt az az életmódváltoztatás, amit az igazság megismerése nálad megkívánt? vagy azért vagy tartalmatlan és kenetteljes, mert az igazságot csak kívülről tudod, de nem ismered? ha ez utóbbi: milyen jogon kérsz számon akárkitől akármit?
A minap a Bonum Tv-n belebotlottam egy dokumentumfilmbe a fatimai üzenetekről. A filmben mariológusok elemezték az üzenetek tartalmát, illetve az elmúlt évszázad politikai történéseit az üzenetekkel összefüggésben. Emellett a dokumentumfilm készítői szóltak arról is, hogy ők miként élték meg az…..
Hermes the God in Yellow 2020.05.28 11:52:30
Hermes the God in Yellow 2020.05.28 16:04:13
@jabbok: majd ha értelmes dolgokat írnak válaszolni fogok.

nem hoztam szóba a homoszexualitást, mivel imádságról beszéltünk, te viszont mindig előjössz a fogyatékos gyerekekkel, mint valami jokerrel.

számomra már az ajánlattétel módja is felháborító, de erre csak azért utaltam egy szimbólummal, mert itt valaki a szinkretista kriptodeizmusomról értekezett.

az imádság mint ötlet, annak mibenléte és gyakorlata voltak a téma, amiről meghallgatva a gondolataitokat kérdéseim támadtak.
A közelmúltban látogatóban jártam egy katolikus általános iskola egyik hittanóráján. A téma Jézus példabeszédei voltak. Az irgalmas szamaritánus történetéhez ért az óra, és a tanárnő mesélte, magyarázta a történetet. A gyerekek mindennapjaiból vett hasonlatokkal próbálta közel hozni a lényeget.…..
Hermes the God in Yellow 2019.12.25 22:51:06
I.: THAT THE NATURE IS EVIL.

BY THE PHILOSOPHER SEUN.

The nature of man is evil; the good which it shows is factitious. There belongs to it, even at his birth, the love of gain, and as actions are in accordance with this, contentions and robberies grow up, and self-denial and yielding to [78] others are not to be found; there belong to it envy and dislike, and as actions are in accordance with these, violence and injuries spring up, and self-devotedness and faith are not to be found; there belong to it the desires of the ears and the eyes, leading to the love of sounds and beauty, and as the actions are in accordance with these, lewdness and disorder spring up, and righteousness and propriety, with their various orderly displays, are not to be found. It thus appears, that the following man’s nature and yielding obedience to its feelings will assuredly conduct to contentions and robberies, to the violation of the duties belonging to every one’s lot, and the confounding of all distinctions, till the issue will be in a state of savagism; and that there must be the influence of teachers and laws, and the guidance of propriety and righteousness, from which will spring self-denial, yielding to others, and an observance of the well-ordered regulations of conduct, till the issue will be in a state of good government.—From all this, it is plain that the nature of man is evil; the good which it shows is factitious.

To illustrate.—A crooked stick must be submitted to the pressing-frame, to soften and bend it, and then it becomes straight; a blunt knife must be submitted to the grindstone and whetstone, and then it becomes sharp; so, the nature of man, being evil, must be submitted to teachers and laws, and then it becomes correct; it must be submitted to propriety and righteousness, and then it comes under government. If men were without teachers and laws, their condition would be one of deflection and insecurity, entirely incorrect; if they were without propriety and righteousness, their condition would be one of rebellious disorder, rejecting all government. The sage kings of antiquity understanding that the nature of man was thus evil, in a state of hazardous deflection, and incorrect, rebellious and disorderly, and refusing to be governed, they set up the principles of righteousness and propriety, and framed laws and regulations to straighten and ornament the feelings of that nature and correct them, to tame and change those same feelings and guide them, so that they might all go forth in the way of moral government and in agreement with reason. Now, the man who is transformed by teachers and laws, gathers on himself the ornament of learning, and proceeds in the path of propriety [79] and righteousness, is a superior man; and he who gives the reins to his nature and its feelings, indulges its resentments, and walks contrary to propriety and righteousness, is a mean man. Looking at the subject in this way, we see clearly that the nature of man is evil; the good which it shows is factitious.
Idén áprilisban feltűnést keltett egyházi körökben az emeritus Benedek pápa hosszú cikke a Klerusblatt című német folyóiratban. A különféleképpen értelmezett tanulmányból most csak ezt a szempontot vesszük figyelembe: „Vissza kell térnünk Istenhez, hogy kilábaljunk a válságból!”.[1] Joseph…..
Az elmúlt időben több alkalommal tartottam előadást Ferenc pápáról. Júniusi csíksomlyói látogatására készülve talán nem felesleges szélesebb körben is megosztani ezeket a gondolatokat, melyek remélhetőleg segítenek jobban megérteni a pápa személyét, üzenetét. Szeretnék először arra fókuszálni, amit…..
Hermes the God in Yellow 2019.05.31 18:36:26
@Déli pályaudvar: a csaló álvarázslók létezése sem feltételezi, hogy léteznek igazi varázslók. a fiktív szerepeket ugyanúgy el lehet játszani, mint a valósakat.
Hermes the God in Yellow 2019.06.03 01:28:33
Elhangzott, hogy a kereszténység egy fejlődési folyamat.

A sport is az. A sport liturgikus jellege viszot olyan, hogy a lustaság, a hanyagság és főleg a nárcizmus jutalma az elhasalás a betonon és az égés a többiek előtt.
A kereszténység viszont ezek helyett participation medalt oszt.

erről beszéltem, és ehhez lett behozva az igazság téma.

Ismer valaki közületek súlyosan kényszerneurotikus egyént? Amivel ezek az emberek evilági pokollá teszik az életet maguk és környezetük számára, az az a megingathatatlan bizonyosságuk, hogy mindenre 1 jó mód létezik. fizikai fájdalom színtű szenvedést okoz nekik, ha valami máshogy van, és őszintén nem értik, miért nem egyértelmű mindenkinek, hogyan kellene lennie. képtelenk 10 métert menni az utcán szívinfarktus nélkül, mert mindenhol csak ostoba önző idióták bénázásait kell elszenvedniük. Egyszerűen tényleg képtelenek felfogni hogy a legtöbb dolog megszokás és ízlés kérdése, és ezért bármit megmagyarázni a számukra a legmegpróbáltatóbb időpazarlás. Az állandó látványos szenvedés és passzív agresszív stresszcsinálás eszközével rendszerint idővel elérik, hogy a környezetük felvegye a szabályaikat. Ha valaki állandóan óriási jelenetet csinál az előszobai ÜLŐpadon egyszer ottfelejtett fülhallgató szintű dolgokból, és tudod, hogy teljesen megrögzött és azt kell nézned, ahogy ott szenved előtted, akkor az egyetlen megoldás, amit kitalálhatsz, az elhúzni a francba jó messzire tőle. Vannak azonban ezeknek az embereknek is családtagjaik meg munkatársaik, akik ezt nem tehetik meg teljesen, akármennyire is szeretnék.

A kereszténység mint intézmény olyan a társadalomban, és mint filozófia olyan a gondolatok között, mint a kényszerneurotikus ember a családban, munkahelyen. A kereszténységnek az össejtkutatás, a születésszabályozás, a házzasság és még egy millió minden olyan dolgok, mint a kényszerneurotikusnak az idióta ÜLŐpad az előszobában.

emiatt pedig sajnos nem lehet azt mondani, hogy a kereszténység valami ártatlan placebó lenne.

amikor egy felnőtt és 100%-ig beszámítható olimpikont valamért éppen az nyugtat meg, hogy egy plüssmicimackó nézi a kispadról a mutatványát, akkor az egy ártatlan placebó, ami ellen szót szólni elképesztő tahóság. ha viszont ez odáig eszkalálódik, hogy micimackónak közpénzből állítanak "mindannyiunkért" minden településen szobrot, a Milne könyveket és a Disney sorozatot pedig beemelik az alkotmányba és tantárgyként oktatják, amiből még doktorit is lehet szerezni, akkor az ártatlan placebóból kényszerneurotikus tébolyterror lesz.
Hermes the God in Yellow 2019.06.04 10:56:56
@manlakos: mintha, mégis, mi pályáznánk, dobogós helyre.
Szerinted/szerintetek miért lehet, vagy (csak) miért látszik így?

nincs és nem is látszik úgy.
www.youtube.com/watch?v=3FDL4ZYEfcw

meglehet, hogy te állsz szilárdan az evangélium és a szent hagyomány talaján, amikor a "folyamatot" a kollektív felsőbbrendűség pecsétjévé és a pluralizmus elleni politikai háború hadizászlajává silányítod.

ha nem beszéltem volna annyit a többiekkel, talán el is hinném, hogy ebből áll az egész.
Amint arról nemrégiben értesült a világ, 2019. február 4-én az Egyesült Arab Emirátus fővárosában, Abu Dhabiban Róma püspöke Dokumentum az emberiség testvériségéről a világbéke és a közös együttélés érdekében (Documento sulla fratelanza umana per la pace mondaale e la convivenza comune) címmel közös…..
Hermes the God in Yellow 2019.02.19 17:30:21
@Felicitasz: "Érteni vélem, hogy a hatalomgyakorlás létező módja a társadalom ilyenféle álkérdések mentén történő tudatos, irányított megosztása. "

bár ez kétségetelenűl igaz, vigyázni kell milyen következtetést von le belőle az ember, mert a MAGA-s kretének is valami ilyen jelszó alatt vonultak ki a Breitbart és az InfoWars pusztaságába és fonták maguk köré a bábot, amiben élnek.
Hermes the God in Yellow 2019.02.19 18:31:20
@jabbok: mi ezt már korábban "megbeszéltük". A jó viszony fenntartásának egyik feltétele, hogy észben tartjuk, kivel milyen témákat érdemes kerülni.
Hermes the God in Yellow 2019.02.19 18:47:41
@Kitalátor (másként) gondolkodó: a Vaikán pedig a bazilika mellett múzeum, könyvtár és park. na és akkor mi van?

amióta Mustafa Kemál eltörölte a kalifátust, az al-Azhar nagyimámja próbálta betölteni a szerepét. ezért volt a pápának olyan fontos aláírni vele valamit a békéről.

egyébként hogy vagy? tanulgatsz angolul?
Amikor körbenézünk magunk körül, milyen kultúrában, milyen politikai rendszerekben, ideológiák közepette élünk, olykor magunk is rácsodálkozunk azokra a jelenségekre, eseményekre, cselekedetekre, melyeket nem értünk, sőt akár ellentétben is állnak a gondolkodásunkkal, életfelfogásunkkal, mégis…..
Szent Benedek vagy Szent Ferenc? Vajon milyen modellt kell az egyháznak követnie? Mi lehet számára a jövő útja a mai világban? Nemrégiben két új könyv jelent meg, amelyek nagy feltűnést keltettek és rengeteg vitát is kiváltottak, az egyház körein belül és kívül egyaránt. Jó alkalmat kínálnak hát a…..
Hermes the God in Yellow 2018.11.13 10:21:30
a lényeget tekintve tényleg ugyanolyanok:

www.washingtonpost.com/religion/2018/11/12/vatican-asks-us-bishops-not-vote-sexual-abuse-proposals-they-planned/?utm_term=.01664e2f357d

azért Ratzingert sokkal egyenesebb karakternek tartottam. nem próbált mindenáron tetszeni, nem adta ki magát másnak, mint aki.
  Édesapja kínai, édesanyja filippínó. Ezért Szent II. János Pál pápa, miután Manilában szentté avatta, kijelentette, hogy ő lesz a fülöp-szigeteki ifjúság, a vándormunkások és a gazdasági bevándorlók védőszentje. Ruiz Szent Lőrinc, ne haragudj ránk, ha sokan közülünk „lemigráncsozunk” téged és…..
„A keresztények tehát legyenek rajta, hogy a kultúrának korunkra jellemző megnyilatkozásait és tömegmozgalmait emberies és keresztény szellem hassa át” (GS 61).   Milyen világ vár ránk? Vajon egy hegemón amerikai világkultúra kialakulásával kell számolnunk, vagy kicsiny elszigetelt kulturális…..
Hermes the God in Yellow 2018.09.15 11:24:33
@Satori: "mi pedig a "megoldást" illeti, arról sokat tudnék írni. A magam módján élem is (nota bene: az "voluntary simplicity" ideálját "

milyen kár, hogy nem teszi. a funkcionális és esztétikai minimalizmus hasznáról sokkal egyszerűbb lett volna vállalható posztot írnia, mint amennyit ezzel az izével vesződhetett, ráadásul azt olvasói is könnyen megértenék és alkalmazni is tudnák a mindennapi életük gyakorlatában.

amikor ehelyett "mély" filozófiai kalandozásokra, gazdaság- és társadalmkritikai bölcselkedésekre hívja az olvasót, mintha azt várná, hogy a facsemete anélkül is koronát növeszthet, hogy a gyökerét gondozták volna. A gyökerek az egyén mindennapi életének fegyelmezett visszafogottsága és tanulásra koncentráltsága lenne. Ezek megléte és gongozottsága esetén idővel magától hajt ki a fa koronája, a "bölcsesség".

Ha komolyan venné az állását, és nem csak a saját hangját szeretné hallani "bölcs" értekezések alatt, akkor inkább ebben segítene a báránykáinak. Mindenkinek van már véleménye azokról a témákról, amiket felhozott, de csak nagyon kevesek tudnak végigcsinálni egy napot úgy, hogy a nap végén ne kelljen hanyagság, lustaság, szétszórtság, türelmetlenség vagy más miatt szégyenkezniük.

Ez a gyakorlatorientáltság ráadásul a beszélgetés mederben tartásában is segítségére lenne. Semmi nem közvetít olyan meggyőzőerővel, mint a személyes példa, és a "voluntary simplicity" témája kapcsán megmutathatná, hogyan tud a mondanivalójára szorítkozni és elkerülni az olyan kitérőket, mint turanizmus, a Bluterbe-tan és a kubai állam rádió ideológiai iránymutatásának dicsőítése.
Hermes the God in Yellow 2018.09.16 21:14:31
@Déli pályaudvar: altavistának azt a megjegyzést tetted, hogy "mintha a vitapartnereid kommentjeiből egy sort sem olvastál volna" . erre mindjárt a következő kommented miatt ugyanezt lehet rajtad számonkérni.

az átlagról beszéltem. összehasonlítást nem végeztem, csak javasoltam, hogy osztályozzátok az altavistával szembeni hangnemeteket mint az evangélium iránti tanúságtételt. hogy magatokat hasonlítsátok a saját ideálotokhoz, és az eredményt tarsátok meg magatoknak. hogy utána kihez hasonlítod a bizonyítványod, az a te dolgod. ha a legpocsékabb felett lenni egy ponttal neked jobban hangzik, mint a legkiválóbb mögött lenni nyolcvanöt ponttal, azzal nem tudok mit kezdeni.

@khamul: mielőtt egy szülő iskolába küldi a gyerekét, utánanéz az iskolában végzettek gimnáziumi majd egyetemi felvételi statisztikájának.

mielőtt egy felnőtt elvállal egy állást, mérlégeli, hogy az adott corporate culture megfelel-e a mentalitásának. kicsit olyanok leszünk, mint akikkel együtt dolgozunk, és fontos kérdés, hogy adott esetben ezt akarjuk-e vagy sem.

minden önkéntes közösségi tagság kapcsán előbb vagy utóbb megkerülhetetlenül felmerül a környezet vállalhatóságának kérdése. hogy valaki elbagatellizálja-e vagy sem, az hozzáállás dolga.
A Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria bíboros, érsek aláírásával, augusztus 1-jei dátummal közzétették azt a leiratot, amely újraértelmezi A Katolikus Egyház Katekizmusa halálbüntetésről szóló, 2267. pontját...
Hermes the God in Yellow 2018.09.05 23:23:35
@matthaios: hadd legyen egy kérdésem, mert szeretnék többet tudni a katolicizmusról: miért olyan botrány a katekizmus megváltoztatása?

ha jól tudom, a katekizmus egy összefoglaló mű, annak idején semmi új tanítóhivatali megnyilvánulást nem tartalmazott. a három terület, amit összefoglal 1. a szent szövegek 2. a zsinati döntvények 3. a pápai és kuriális megnyilatkozások.

ha ez így van, és a biblia és a zsinatok nem nyilatkoztak egyértelműen és visszavonhatatlanul a halálbüntetésről, akkor az eddigi álláspont a 3as kategóriába tartozott. ezt megváltoztatni miért nem a mindenkori pápa szuverén joga?
Hermes the God in Yellow 2018.09.06 10:11:17
@Déli pályaudvar: köszönöm a választ. feltételezem, hogy a pápa is tisztában van ezekkel a dolgokkal. azt gyanítom, hogy messzebb menő céljai vannak, és ez csak azok nyitánya, vagy főpróbája. megértem az aggodalmat.
Hermes the God in Yellow 2018.09.06 10:16:38
@matthaios: ez a kritika az ökumenizmusra nem alkalmazható ugyanúgy? az egyház működése során az utóbbi negyven évtől eltekintve folyamatosan és egyöntetűen az volt az elv, hogy a katolikusokon kívűl mindenki eretnek, akik a gyilkosoknál is rosszabbak és akikkel nem szabad szóba állni.
Egy jezsuita őszinte vallomása a nemiségről és a szexuális zaklatásokról, avagy gondolatok Ferenc pápa bocsánatkérő levele kapcsán   Az augusztus 14-én Pennsylvaniában nyilvánosságra hozott jelentés adatai sokkolóak: az elmúlt 70 évben az Egyesült Államok hat egyházmegyéjében 301 pap több mint…..
Hermes the God in Yellow 2018.08.24 16:49:33
"Ez csupa olyan pozíció, ami jogszerű hozzáférést ad egy másik ember testéhez. Akik ezzel visszaélnek, nem a szexualitás tisztaságát sározzák be, hanem a hivatásuk szentségét."

így így.

amikor ilyen fokozhatatlanul papos szöveget olvas az ember, mint ez a ". a botrány éppen azért annyira fájdalmas, mert a szexuális kapcsolat szépségét, hitelességét és tisztaságát szennyezték be általa", akkor tűnik elő a másik, sokkal mélyebben rejlő botrány, ami nem más mint az alternatív realitás, amiben a papság él és a pozíció, amit abban elfoglalni képzel.

az ember csak szédül és kűzd a hányingerrel, amikor azt látja, hogy az erkölcsi érzék ennyire makacsul, és teljesen intézményesült formában el tud tévedni.

Hogyan lehet, hogy az egyetlen kérdés, ami majd húsz évnyi, papok ezreit érintő folyamatos botrányok után felmerül nem az, hogy jaj, ha ez megy az USA-ban mi mehet akkor Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, ahol sokkal nagyobb a gyerekek kiszolgáltatottsága és az egyház hatalma, vagy hogy hogyan tehetnénk valahogy kicsit is jóvá ami történt, legalább pszichológiailag, és hogy hogyan vegyük örökre elejét annak, hogy az ilyesmi megismétlődhessen?

ehelyett csak az számít, hogy "Hogyan beszéljünk ezután a tisztaság erényéről, a cölibátus értékéről, ha ilyen undorító módon visszaélünk olyan emberekkel, akik bizalmukat belénk vettették, megnyíltak előttünk, sebezhetővé váltak; mi eközben pedig manipuláltuk, kihasználtuk őket, és egy életre szóló sebet okoztunk?!"

sehogy, a jó életbe már! menjetek és legalább 50 évig tartsatok csendben bűnbánatot, gyakoroljatok maximálisan jótékonyságot, és reméljétek, hogy a világ kegyes lesz és ilyen olcsón megússzátok.
Ha nem hangzana túl nagyigényűen, azt írnám: az alábbiakban erkölcsfilozófiai, sőt erkölcsteológiai kalandozásokra szeretném meghívni a kedves Olvasót. Hogy elővételezzem: elgondolásom lényege, hogy létezik egy éretlen, archaikus erkölcsiség, amitől felnőtt korban is sokan szenvednek, viszont…..
Hermes the God in Yellow 2018.07.31 00:40:33
@jabbok: a blogon való jelenlétem a smartphone-függőségem tünete. egy hosszabb szünet mindenkinek jót fog tenni. jó nyaralást.
Hermes the God in Yellow 2018.08.02 09:46:38
@khamul: "The Record says 'If you do not know your son, look at his friends; if you do not know your Prince, look at his confidants.' All is the influence of association! All is the Influence of association!" (Hsün Ching)
Hermes the God in Yellow 2018.08.02 14:48:51
@khamul: Japán felelős vezetői legalább mind saját szavukkal vállaltak felelősséget tetteikért, még ha bocsánatot nem is kértek.

www.bonhams.com/auctions/24254/lot/1254/

Eugenio Pacelli mindkettővel örökre adós maradt, és emiatt akkor is emlegetni fogják majd, amikor a század alatt élt összes elődjét és utódát elfeledték majd.
A téma a „hit és ész” témakörébe tartozik. Bár a cím elég elvont kérdéskört sejtet, az alapgondolatban tulajdonképpen nincs semmi ördöngösség. Hogy némi szómagyarázattal kezdjem: a „teleológia” (a gör. thelosz = cél és logosz = tan, tudomány szavak összetételéből) a célokról szóló filozófiai…..
Hermes the God in Yellow 2018.07.04 10:46:52
@jabbok: nem érzem úgy, hogy nekem kellene most bizonyítanom bármit is.

1. az polgári és politikai szabadságjogokkal kapcsolatban az volt az érv, hogy "BÁRHOL MÁSHOL a világon vajon miért nem fogalmazhatta meg senki ugyanezeket"

2. ugyanezt kérdeztem vissza az imperialimussal, fajelmélettel, Lebensraum elvvel kapcsolatban. azt állítottam, hogy ami ezeket egyedőlállóvá teszi a rasszista és expanzionista felfogások között, az célszerűséggel való indoklás helyére behozott missziós küldetés és az emberiség szolgálatában hozott áldozat motívuma.

3. ha azt állítod, hogy európán kívül volt imperializmus abban az értelemben, ahogy világosan elmondtam, hogy a fogalmat értem, akkor leszel szíves te bizonyítani az álláspontodat. idézzél legalább valami ismeretlen szerzőt a Tang-dinasztia idejéből, aki mondjuk egy fiktiív monológban Cao Cao szájába adja az imperializmus téziseit. Vagy hozzál egy utolsó unatkozó süvöltő barmot az Edo-korszakból, aki magától állt elő olyasmivel, ami az európaiak fajelméletével lényegesen egybevág.

ha nem tudtok ilyen példát hozni, akkor mi alapon utasítjátok el, amikor azt mondom, hogy ezekre az eszmékre a nyugat tanította meg az ázsiai embert?
Hermes the God in Yellow 2018.07.04 11:45:14
@khamul: azt mutasd be, ahol egész nemzetek traumáiról és emberek tömegeinek szenvedéséről beszéltem a te lélektelen és ignoráns cinizmusoddal.

www.youtube.com/watch?v=8ohqe1Su6NY

ha ez az új ember, amit belőled a kereszténység kihozott, erősebb vagyok mint valaha abban a meggyőződésemben, hogy az egész project egyetlen mindenkinek ártó epic fail.
Hermes the God in Yellow 2018.07.04 12:01:10
@khamul: "Voltak az angolszász közgondolkodásnak visszatetszést keltő elemei, de a náci fajelméletnek soha nem volt masszív támogatottsága. "

meg lennél lepődve:
en.wikipedia.org/wiki/History_of_eugenics

"Ahogy a brit gyarmatosítást sem lehet párhuzamba állítani a náci expanzióval. "

végül is csak a rabszolgaságot legalizálták újra és miközben kirabolták és felégették az egész világot, drogot árultak. "Take up The White Man’s Burden (...)To seek another’s profit And work another’s gain"...
Keresztelő János a Jordán folyónál a farizeusok számára egyértelművé teszi, hogy ott áll közöttük, akit ők még nem ismernek, de nagyobb nála, és arra sem méltó, hogy a saruszíját megoldja (1 Jn 1,26). Vajon miként nézhet ki egy ilyen kaliberű ember, akiről János beszél?..
Hermes the God in Yellow 2018.05.03 09:27:38
@khamul: minden legenda hazugság. még azok is, amelyikben nincsenek minden emberi tapasztalatnak és a józan észnek ellent mondó részletek.

www.youtube.com/watch?v=DT0qNAYJQWU

neked meg ott vannak a feltámadás, a szűzen fogantatás, a kézrátétellel gyógyítás...

milyen dehonesztáló részlet van a műben Jézussal kapcsolatban? mert őt kell imádnotok, nem szent Pétert...

az összes "bizonyítékod" annyi az úgymond beszámoló hitelességével kapcsolatban, hogy a mesében az az egyik felhasznált dramaturgiai eszköz a főszereplő fényezésére, hogy a mellékszerepők "esendőségével" állítják kontrasztba. neked ennyi elég, hogy becsapjanak?
szoktál azért más könyveket olvasni? tanultál valamit az irodalmi eszközökkel kapcsolatban?

ami azt az állításomat illeti, hogy a mára bevett "orthodox" verzió a IX században győzedelmeskedett, illetve, hogy semmi bizonyíték arra, hogy a teológiai alaptételek akkor elfogadott kombinációjának a maga teljességében akár csírája meglett volna Konstantin előtt, nem hoztál fel semmilyen érvet. csak gyalázkodtál és wishful thinkingeltél.

mert tévedés ne essék, aki olyat állít, hogy egy kétezer évvel ezelőtt élt ácsmester szűztől született, feltámadt és ő az univerzum rendező-megtartó ereje, annak kell bizonyítani az állítását, nem annak, aki ezt kétsége vonja.

te se érzenéd úgy, hogy neked kell bizonyítanod az álláspontod, ha neked valaki Mickey Mouse valós létezéséről prédikálna, és ehhez walt disney rajzfilmekre hivatkozna, és arra, hogy mit látott disneylandben egy LSD trip alatt.
Hermes the God in Yellow 2018.05.03 11:49:49
@khamul: 1. úgy, hogy ezek a kérdéses korban (IX. század) vagy előtte közvetve-közvetlenül Bizánc alárendeltjei voltak.

2. nem az újszövetség való a IX. századból, hanem amit belemagyaráztok. a belemagyarázás tartalmán mészároltátok egymást random módon 500 évig. az utolsó talpon maradók utódai vagytok ti.

az evangéliumot mai formájában Konstantin állíttatta össze, a Codex Sinaiticus és Codex Vaticanus is ekkorról valók. régebbi hosszabb példányotok nincs, minden más korábbi szöveg csak nyavajás töredék, ami semmit nem bizonyít.

3. ne térj ki állandóan. én azt a kijelentésedet tagadtam, hogy egyetlen történelmi tényt sem támaszt alá annyi független beszámoló és tanúságtétel, mint a feltámadást.

én annyit mondok továbbra is, hogy a néró féle keresztényírtás mint tanúségtétel egy történelmi hazugság, és hogy az evangélium nem kortárs és nem elfogulatlan. elegem van, hogy ezt ezerszer ismétlem, és te ezerszer beszélsz másról.

4. szent Pál soha nem találkozott Jézussal. Amit mond, az nem bizonyító erejű. Te sem hinnél annak, aki azt mondja, hogy elvis megjelent neki álmában.

1. az evangéliumi narratívában Jézus maga az abszolút tökéletesség és a kereszthalál a megváltás. abban a narratívában, amire hivatkozol, nem hogy dehonesztáló, hanem megdícsőítő motívum.

2. feltámadást, szűzen születést, Tihanyi Tamás powert elhitetni próbálni a leggyanúsabb dolog, amit csak el tudok képzelni.
Hermes the God in Yellow 2018.05.13 12:51:12
@Déli pályaudvar: amikor a keresztényeket az istenüknek tulajdonított igazságosság, kegyelem, megbocsátás és a világ egyértelmű igazságtalansága, kegyetlensége, irgalmatlansága közötti azonnal szembeötlő különbségről kérdezik, ugyanúgy a jövőbe, jézus második eljövetele, az utolsó ítélet, és a halál utáni igazságtétel felé mutogatnak.

a marxisták lelki alkata és szemellenzős vaksága ugyanabból az általános emberi pszichológiai gyengeségből táplálkozik, mint a te sápadt-fonnyadt hitecskéd, amivel a magad baját kenegeted.
Antonio Maria Sicari életrajza alapján Amikor Ignác – már felnőtt, érett emberként – teológiai tanulmányokra adta a fejét, Önéletrajzában ezekkel az egyszerű szavakkal magyarázta tettének indítékait: „kezdte magának szüntelenül feltenni a kérdést: mit tegyen? Végül inkább arra hajlott, hogy egy…..
Hermes the God in Yellow 2018.05.03 00:12:04
@pacsy: hogy is volt? ja igen: "sztem Te túl érzékeny vagy ezen a téren".
Hermes the God in Yellow 2018.05.03 09:47:35
@khamul: Magyarországon a pápa befolyása invesztitúra-ügyben elenyésző volt a nyugat-európai országokhoz képest. az egyházi struktúra és a katolicizmus Magyarországon egyedül az Árpád-ház kegyelméből létezhetett mint domináns politikai-kultúrális tényező, míg Nyugaton sokkal régebbi volt, mint a Capétien és egyéb dinasztiák. emellett, csak hogy a pápa soha ne felejtse el, hol a helye, folyamatosan flörtöltek Bizánccal.

ennek megfelelően a pápáknak kevés hatalmi eszközők volt a magyar királyokkal szemben. így ház azzal üzérkedtek, amijük volt. árulták páldául a szentéavatásokat. mert az analfabéta parasztok elnyomására jó eszköz volt, ha magadat a legtöbb szentet felmutatni tudó dinasztia utódául prezentáltad nekik. annyira, hogy ez bizonyos körökben máig működik.
Hermes the God in Yellow 2018.05.03 09:51:46
@khamul: különben az egyetlen szentéavatott Capétien uralkodót is éppen az avignoi pápaság előestéjén, politikai gesztus gyanánt avatták szenté.
Európai helyzetértékelés választások után Baráti körben, ismert bibliai történettel próbálták ismerőseim leírni az egyház, illetve Európa jelenlegi helyzetét, sorsát. Megállapították, az apostolok bárkájának és a mindenkori egyházunknak és Európának ugyanaz a helyzete. Első pillanattól kezdve…..
Hermes the God in Yellow 2018.04.24 23:24:40
@Felicitasz: nem tudom eldönteni, hogy a költő mit akart mondani. igyekeztem igazodni a hangneméhez, de most már én is azt hiszem, hogy nem fejeztem ki magam elég homályos világossággal.
Ferenc pápa átölelt egy gyermeket, aki sírva kérdezett meghalt édesapja sorsáról. A szentatya múlt vasárnap látogatott meg egy római plébániát, és a hívekkel való szokásos beszélgetés, a forum alkalmával a legszörnyűbb, az egyik lehető legfájdalmasabb kérdéssel került szembe. Egy kisfiú szegezte…..
Hermes the God in Yellow 2018.04.21 14:39:09
@pacsy: " itt direktben ekézi a pápát, az ki lesz innen tiltva - ez nem az a blog!"

olyan rémisztő ez a piros vonal, amit meghúztál, hogy csak nagyon halkan merem megkérdezni: a tiltás az éppen aktuális pápára, a zsinati pápákra, a vatikán államos pápákra, a post-trident pápákra, vagy az összes valaha volt pápára vonatkozik? Őszintén érdekel, mert a világért sem látnálak megbántva soha, legkevésbé az én, ahogy empatikus és végtelen emberségedben tanítod, deficites férfiasságú magam miatt. Tudjuk, milyen blog ez, és segíts, nehogy elfelejtsük, hol a helyünk...
Hermes the God in Yellow 2018.04.21 18:19:04
@rabelais: a legkevesebb, ami a pápával kapcsolatban némi udvariasságot érdemel, az az, hogy egy nemzetközileg elismert szuverén állam uralkodója. Ha az angol királyok legtöbbje más néven uralkodhatott, mint amelyen családon belül szólították, és ezt mindenki tiszteletben tartja, akkor Vatikánváros uralkodóját is megilletni ugyanez.
Hermes the God in Yellow 2018.04.21 18:28:40
@látjátok feleim szümtükkel: nem ártana olvasnod a témáról, mielőtt valamit megkritizálsz.

a keresztény mitológiában az Isten által adott szabad akarat arra vonatkozik, hogy mindenki eldöntheti saját magának, hogy követi-e Isten parancsait vagy sem.

Isten tehát nem korlátozza az embert cselekvésében, de mint minden valamire való komoly morc közel-keleti patriarcha, nem is beszél a levegőbe. Ha valamire azt mondta, hogy azért "verés lesz", azért bizony verés lesz, azaz pokol.

Hitük szerint a keresztények nem maguk találták ki, hogy miért lesz verés. A tilalmak állandó hangoztatásával éppen, hogy minket akarnak megóvni a beígért veréstől. De a nap végén mindenkit azért ver vagy nem ver el a dörgedelmes közel-keleti patriarcha, amit ő maga kezdett a szabadságával.
Ma van Miki Szent Pál japán jezsuita vértanú és társainak ünnepe. http://www.katolikus.hu/szentek/0206.html A jezsuita kalendáriumban hozzájuk kapcsolódóan ünnepelünk még számos további japán jezsuita vértanút, akiket a közelmúltban avattak boldoggá. Egyikük Péter Kasui Kibe. Nemrégiben láthattuk…..
Hermes the God in Yellow 2018.03.05 16:17:20
@Konzervtigris: Az informális folyamat országonként különböző, de formálisan mindenhol a pápa szuverén joga kinevezni a püspököket. Emiatt áll fenn az "apostoli kontinuitás", emiatt akkora magic a kekszemelgetés. És egyben ez a pápa egyetlen igazi hatalmi eszköze is.

Hogy a pápa informálisan kivel mennyire konzultál a püspökök kinevezéséről, az hosszú és elkeseredett harcokat követő nehéz alkuk ereményeként dől el. Ha a középkor bigott keresztény uralkodóival nem lehetett ez máshogy, mégis mire kellett volna számítaniuk a Tokugaváknak?

hadd legyek világos: nem hibáztatlak titeket, hogy el akarjátok kerülni az olyan paktumokat, mint amit kádárral kötöttetek, mert világos, hogy ezek többet ártanak nektek, mint a nyílt üldöztetés. de a Tokugavákat vagy a kínai kommunistákat sem tudom hibáztatni, ha kevesebbről tárgyalni se hajlandóak.

egyébként az invesztitúra kérdése csak egy volt azon okok közül, amik miatt a Tokugavák döntését helyeseltem. Említettem még, hogy a kereszténység képtelen asszimilálni a japán állami és nemzeti identitás szimbólumait. Emellett a kereszténység elterjedése óhatatlanul felekezeti ellentéteket vont volna magával, mert a japán vallási piac eleve telített, és mert ezek a konfliktusok mindenhol megjelennek, ahol egy domináns, triumphalista vallást terjesztenek. Az ilyenkor elkerülhetetlenül adódó kölcsönös erőszak és sérelmek pedig idővel mindenhol társadalmi, politikai kérdéssé válnak. A misszionáriusok lojalitásának tárgyáról pedig inkább ne is beszéljünk.

A Tokugaváknak egy egységes Japánt kellett megteremteniük, és ehhez legkevésbé azokra az előbb felsorolt "ajándékokra" volt szükségük, amit a keresztények hozni akartak.
Hermes the God in Yellow 2018.03.08 14:36:01
@khamul: Kunfuciusz tanításában a 禮 ("rítusok") gyakorlása az öt alapvető erény egyike. a rítusok, szokások, formák és helyes viselkedési módok organikus egysége teszik lehetővé a mögöttük rejlő absztrakt dolgok, végső soron a látható világ mögött meghúzódó láthatatlan rend megtapasztalását. Ha ezeket helyesen gyakorolják, azzal lehetővé válik az "Ég" és "Föld", az egyén és a közösség harmóniája.

ez egy nagyon összetett koncepció, amit keresztényként a legegyszerűbb félreérteni. A 禮 nektek csak a liturgiát juttatja az eszetekbe, pedig az annál az élet sokkal szélesebb terét öleli át.

a 禮 gyakorlásának számít például, amikor én évente egyszer elmegyek bowlingozni ismerőseim egy adott körével. Ennek alapvető jelentősége van a közösségi tudatunk szempontjából. A bowling, mint külsőség valójában teljesen véletlenszerűen adódott, de mivel önmagán túlmutató jelentőségre tett szert, ezért most már nem helyettesíthető mással.

Amikor elmentek Koreába fröccsöntött betonhodályt építeni, olyankor ugyanúgy pusztítotok, mint amikor a román orthodoxok emelnek fröccsöntött beton hagia sophiákat az erdélyi szász erődtemplomok mellé. A kettőt egymás mellett látva keveseknek szokott nehézséget okozni, hogy megérse a mindenre kiterjedő hatalmas különbséget, amit az esztétikai kontraszt kifejez. Az egyik templom egy egyedi darab, tökéletesen illeszkedik a táj képébe és a környék népművészeti hagyományaiba, kézzel foghatóvá teszi annak évszázados történelmét. Egy szakértő egyetlen ajtófélfa motívuma alapján megmondja, hol áll. A másik templom akárhol épülhetett volna Romániában az elmúlt 20 évben, van belőle 20000 teljesen azonos és még a román orthodox esztétikai nyelvet sem alkalmazza alapfokon sem.

Semmi akadálya nem lenne, hogy létrejöjjön egy erdélyi román orthodox művészet, vagy egy koreai katolikus hagyomány. Csak éppen a szándék hiányzik. Sajnos ti ugyanúgy tesztek az ázsiai népek kultúrájára, mint a románok erdélyére. Nem a tiétek, ezért a legegyszerűbb és legjobb minél előbb megszabadulni tőle, helyettesítve az instant fröccsöntött neogótikával.
Hermes the God in Yellow 2018.03.12 15:57:58
@khamul: "Az ősi római hit keretbe foglalta és átjárta az ember életét, de ugyanezt megtette a katolicizmus is."

látod, katolikusként azonnal felcserélted a rítus szót a hittel. ez mutatja, hogy mennyire távoli tőletek az alapgondolat.

A hit a vallás "bullshit" jellegű tartalma, a rítusok és szokások pedig társadalmi cselekvések, amelyek minden kultúrában megtalálhatóak. Míg minden bullshit egy összehordott marhaság, aminek nem lenne szabad gyakorlati relevanciával bírnia a XXI. században, az "üres" rítusoknak és formáknak továbbra is megmarad a társadalmi hasznuk, mert általános emberi szükségletet elégítenek ki mint az egyéni és közösségi lojalitás különböző szintjeinek kifejezői.

ezért lenne olyan jó mindenkinek, ha a papság egyszerűen befogná a száját, és szépen (!) misézne, esketne, temetne. Erre a feladatra ti katolikusok Bajoroszágban tökéletesen megfeleltek, felháborító is lenne, ha bárki mást állítana, ugye. Koreában meg az lenne jobb, ha azok foglalkoznának az ilyesmivel, akiknek nálatok 1600 évvel mélyebben kiépített eszköztáruk van.

Ha egy nemzet vagy birodalom politikai egysége megkérdőjeleződik, az egység rituális szimbólumaira való hivatkozás továbbra is lehetővé teheti annak esetleges újrateremtését. Emiatt és nem hitbeli okokból, ha Amateraszu-ómikami ugyanolyan bullshit is, mint Jézus Krisztus, attól függetlenül még a sógun Krizantém tróntol kapott kinevezőlevele egy felbecsülhetetlenül értékes politikai tény. És akkor, amikor ezzel 140 év után végre el akartak kezdeni egy országot építeni, odaálltatok ti, az evangéliummal meg mindennel, hogy ezt az egészet leértékeljétek. igazán rossz volt az időzítés és ezért sértődöttségre sem lehet ok.