Regisztráció Blogot indítok
Adatok
paragrafo

83 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hamarosan, 2022. január 1-én hatályba lépnek a Polgári Törvénykönyv módosított rendelkezései, melyek közül a cégjogot érintő legfontosabb változásokat az alábbiakban foglalom össze: A 3:1. § (4) bekezdése szerint a jogi személy törvényben meghatározott típusban, törvény által nem tiltott…..
Már csak parlamenti zárószavazásra vár az a törvényjavaslat, amely az ún. szerkezetátalakítási irányelvet (EU 2019/1023 számú irányelv) fogja átültetni a magyar jogba, várhatóan 2021. július 17-ig. A jelenleg hatályos jogban a csődeljárás az egyetlen olyan eljárás, amely lehetőséget ad a…..
Szerződést szeretne kötni, de nem tud, vagy nem szeretne találkozni a másik féllel? Szeretné, ha a szerződése teljes bizonyító erejű lenne? Van megoldás. Ehhez csak egy olyan szövegszerkesztővel kell rendelkeznie, amely alkalmas pdf formátumú dokumentum létrehozására, valamint egy ügyfélkapu…..
A NAIH új állásfoglalása alapján munkajogi, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi, valamint munkaszervezési céllal, megfelelő kockázatelemzés alapján szükséges és arányos intézkedésnek minősülhet a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerése. A Hatóság…..
A Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló törvény alapján az egyesületeknek és az alapítványoknak 2017. március 15-ig kellett volna felülvizsgálni és szükség esetén módosítani a létesítő okiratukat annak érdekében, hogy megfeleljenek a Ptk.…..
2017. március 16-tól korlátolt felelősségű társaság, egyéni cég, közkereseti társaság és betéti társaság bejegyzése esetén sem illetéket sem közzétételi költségtérítést nem kell már fizetni. Ezen kívül több eljárás illetékmentessé válik, például az anyakönyvi kivonat kiállítása, természetes személy…..
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság új tájékoztatót tett közzé a webáruházakra vonatkozó adatvédelmi követelményekről. A tájékoztató részletesen kifejti az adatkezelés jogalapjait, az érintett jogait, valamint a tájékoztatási kötelezettség, az adatvédelmi nyilvántartás, a sütik…..
A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény szerint – eltérő szabály hiányában - a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre is alkalmazni kell házastársakra vonatkozó jogszabályi előírásokat.   Ennek ellenére a NAV eddigi gyakorlata szerint a bejegyzett élettársak nem vehették igénybe a…..
Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható? A 3/2012. Polgári jogegységi határozat szerint „a tanú személyének magából az okiratból megállapíthatónak kell lennie. A végrendelet tanújának az okiratot a rá jellemző szokásos módon kell aláírnia. A tanú aláírását sem neve kezdőbetűjének…..
Holnap lép hatályba a 263/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fizetési számla váltásáról Mi ennek a lényege? A fogyasztóknak (a nem gazdasági tevékenységgel összefüggésben eljáró személyek) mostantól a fizetési számla váltást az új szolgáltatónál számlaváltási meghatalmazással kell…..
Amikor a vezető tisztségviselő, például egy kft ügyvezetőjének felelősségéről beszélünk, akkor két fajta felelősséget kell megkülönböztetnünk. Egyrészt a vezető tisztségviselő felelős azzal a jogi személlyel (például az ügyvezető a kft-vel) szemben, amelynek vezetését ellátja. Ez esetben az okozott…..
Egyszer volt hol nem volt, történt egyszer, hogy a két ópesti illetőségű jóbarát Pruden Sebestyén és Hanya Gusztáv kávéfőzője közel egyszerre elromlott. Mindketten szervizbe vitték a meghibásodott készüléket és mivel a jótállási idő már letelt, 40.000.-Ft körüli összegű fizetős javításban állapodtak…..
Paragrafo Alapszámla 2016.09.22 08:42:00
A Kormány célja a készpénzkímélő fizetési megoldások elterjedésének gyorsítása. Ennek egyik eszközeként megalkotta a 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rendeletet, annak érdekében, hogy olyanok is hozzáférjenek az alapszintű banki szolgáltatásokhoz, akiket eddig kizárólag a banki…..
A földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről. A rendelet célja a magyarnak minősített ebfajták genetikai állományának megőrzése. Magyar ebfajták: a drótszőrű és a rövidszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a…..
Ma lép hatályba a 27/2016. (IX. 14.) MvM rendelet a minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértékéről Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari rezsióradíj 2016. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb…..
Az örökhagyó leszármazóit ún. kötelesrész (a törvényes örökrészük fele) illeti meg akkor, ha az örökhagyó végrendelettel rendelkezik az örökség sorsáról. Gyakran előfordul, hogy ennek kijátszására az örökhagyó - akár az egyébként törvényes örökösének számító egyik leszármazójával kötött - tartási,…..
Egy barátom még az elmúlt évezredben külföldön telepedett le és egyetemi tanulmányait már ott fejezte be. Sok év múltán felmerült benne, hogy esetleg hazatelepülne és természetesen szeretné gyakorolni a hivatását is. Hogyan lehetséges ez? Ha valaki valamely külföldi állam joga szerint kiállított…..
Ön olyan fogyasztó, aki nem tud beletörődni, hogy nincs igaza a kereskedővel szemben és újra meg újra panasszal bombázza az ügyfélszolgálatot, amely újra és újra kénytelen foglalkozni az Ön ügyével? Rossz hírem van az Ön számára. Ön olyan kereskedő, aki a fent leírt…..
A cégtörvény egy új 63. § (1a) bekezdéssel egészül ki 2016. július 1-től, mely szerint a cégbíróság a cég bejegyzett adatainak változásáról, a cég törléséről a céginformációs szolgálat útján, elektronikus úton értesíti azt a közhiteles nyilvántartást vezető szervet, amely a nyilvántartásában a cégre…..
Ma lép hatályba a 2016. évi XXIX. törvény Az igazságügyi szakértőkről A törvény Második Része a Kamarára vonatkozó rész, a Harmadik Része a fegyelmi eljárás, Negyedik Része a törvényességi felügyelet szabályai 2016. szeptember 1-én, az elektronikus úton való kapcsolattartásra, valamint az…..
Paragrafo Módosul a Ptk. 2016.06.14 08:29:00
Az Országgyűlés hétfőn megszavazta a Polgári törvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslatot. A változás a zálogjogot, a szülőtartást, az értékpapírjogot és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője felelősségének szabályait érinti. Zálogjog A…..
A Magyar Közlöny 2016. június 7-i 79. számában megjelent a 120/2016. (VI. 7.) Korm. rendelet a közúti árutovábbítási szerződésekről. A rendelet hatálya a szerződés alapján közúton tehergépjárművel végzett fuvarozási, valamint a díj ellenében tehergépjármű rendelkezésre bocsátási tevékenységre…..
Fogyasztói társadalmunk velejárója, hogy gomba módra szaporodnak az óriásplakátok és a reklámhálók, utóbbiak főleg felújítás alatt álló társasházak állványzatainak takarásaként, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy felújítás nélkül is a tűzfalra, de akár a homlokzatra is felkerülnek az ilyen típusú…..
Paragrafo e per e-per? eperszezon 2016.06.03 07:50:00
Többszöri halasztás után most már úgy tűnik nem lesz további haladék: 2016. július 01-től a belföldi cégek és jogi képviselővel eljáró felek kizárólag az e-pert vehetik igénybe. Mit is jelent ez pontosan? A jogi képviselővel eljáró fél, valamint a belföldi székhellyel…..
Gyakran előfordul, hogy szerződéses partnerünktől szeretnénk megszabadulni, de a felmondást nem veszi át, a felmondólevelünk tértivénye „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza. A korábbi gyakorlat szerint ilyenkor patthelyzet jött létre, mert a felmondás a közléssel (azaz a címzett általi…..