Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cabe Ferrant

582 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A II. Világifjúsági Találkozót, közkeletű rövidítéssel VIT-et, 1949. augusztus 14. és 28. között rendezték meg Budapesten. Mottója – jelmondata – ez volt: „Fiatalok egyesüljetek, előre a hosszan tartó békéért, demokráciáért, nemzeti függetlenségért és a népek jobb jövőéért“. „Az esemény megnyitója…..
Augusztus 8-án van a macskák világnapja. Cicarajongók milliói ünneplik ma nyávogó barátjukat. A világnap ünneplése 2002-ben Dél-Afrikából indult, célja pedig felhívni a figyelmet a kóbor macskák növekvő számára és hogy bátorítsák az embereket a cicák örökbefogadására. De mit is vesz a nyakába egy…..
Kupakői paprika Hirosima 2019.08.06 06:16:56
1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légierejének egy B–29-ese, az Enola Gay, Paul W. Tibbets ezredes parancsnoksága alatt (a gépet Tibbets anyjáról neveztek el) atombombát dobott Hirosimára. A bombát az amerikaiak Little Boy-nak , vagyis kisfiúnak nevezték…..
1950. augusztus 5-én több millió, Németországba deportált német ember képviselői Stuttgartban aláírták és kihirdették a „Hazájukból elűzött németek Chartáját”, amelyben kijelentették, hogy az elűzöttek nem táplálnak magukban gyűlöletet, és nem kívánnak elégtételt venni elűzetésük miatt, ugyanakkor…..
Azt mondják ez képtelenség? Azt mondom: mindennapos bevett gyakorlat. Azt mondják: manapság már csak a világ eldugott, fejletlen részein fordulhat elő ilyesmi? Igen. Az elmaradott Európában, Amerikában és egyéb ilyen civilizálatlan helyeken.  Csak éppen már nem kedves, az „ördöggel cimboráló”…..
Irodalmi harsona Menetelő maflák 2019.07.23 16:18:39
Az utóbb se derült ki, hogyan szivárgott ki a törvényjavaslat tervezete. A kormánypártok természetesen az ellenzéket gyanúsították, az ellenzék pedig - szintén természetesen – a kormánypártokat vádolta azzal, hogy szándékosan szivárogtattak. Amíg ezen remekül elvitatkozgattak a rendelkezésre álló…..
„Láttam Babilon falait és Szemiramisz Függőkertjeit, Zeusz olimpiai szobrát, a Rodoszi Kolosszust, a hatalmas piramisokat és a Mauzóleumot. De amikor megláttam Epheszusz templomát, ahogyan kiemelkedik a felhőkből, a többi csoda árnyékba borult mellette.” – írta Philón, a filozófus az ókori világ hét…..
64. július 18-ról 19-re virradó éjszaka, az akkori világ talán leghatalmasabb metropolisza, Róma kigyulladt. Akkoriban sokak úgy vélték: gyújtogatás történt. Legfeljebb a felelősök, tettesek kilétében voltak eltérőek a vélemények. Valójában, az a csoda, hogy Róma nem égett le már sokkal…..
A fekete halál az emberi történelem legpusztítóbb pestisjárványa volt, amelynek következtében 75–200 millió ember halt meg négy év alatt a 14. század közepén, 1347 és 1352 között Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában. Európa lakosságának – a különböző becslések szerint –…..
1936. július 2.-án, Budapesten, Kőbányán született egy legenda, de csecsemőnek nézték, ezért gyorsan anyakönyvezték Hoffmann Géza néven. Ez így nem sokat mond, mert már abban az időben is gyakran előfordultak születések meg anyakönyvezések, de ha azt írom „a” Hofi – akkor Magyarországon mindenki…..
Én jó kutya vagyok. És okos. Igaz, anno nem jártam valami sokat kutyaiskolába, mert drága volt. Én, kérem szépen, nem ugatok! Nem reklamálok. Azért megtanultam pár dolgot: Ha azt mondják: „Gyere ide!”, rögtön lefekszem. Ha azt mondják: „Ülj le!”, rögtön lefekszem. Ha azt mondják: „Feküdj!”,…..
A szánkózás… Ez éppen időszerű téma, mert ezerrel süt a nap és erősen kánikulába hajlik az idő. Emlékszem – mert jó öreg vagyok – hajdanában még voltak telek. Telek, amikor hetekig hó volt a városban és lehetett szánkózni. Mi, mint tősgyökeres pesti srácok, a távoli, rejtelmes és veszedelmes Budára…..
Robert Pershing Wadlow-nak hívták. Története mesébe illik. Egy szomorú mesébe. Utoljára 1940. június 27-én mérték testmagasságát, ekkor 2,72 méter magas volt, és 199 kilogrammot nyomott. A Guinness Rekordok Könyve szerint ő volt a valaha élt legmagasabb ember. Az utolsó méredzkedésnél mindössze 22…..
Úgy tartja a régi mondás, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ugyan a nyugati szövetségesek a Szovjetunióval karöltve harcoltak a második világháborúban a németek ellen, nem kellett különösebben nagy jóstehetség ahhoz, hogy valaki előre megmondja: ez a nagy barátság nem lesz túl tartós. Az…..
Kupakői paprika Rákóczi hazatér 2019.06.17 15:29:59
1703. június 16-án Vereckei-hágón át, azon a tájon, ahol a régi történetek szerint hajdan Árpád vezér magyarjai érkezetek, egy új magyar sereg tartott hazafelé. Nem voltak sokan, de híres zászlóikon az azóta szállóigévé vált mondat volt olvasható: "Cum Deo pro patria et libertate". "Istennel a…..
A nyugdíjasokra nagy szüksége van a munkaerőpiacnak – megírta az újság, ami persze manapság inkább valamely internetes oldalt jelent. Arról is tudomást szereztem, milyen jó, hogy sokkal több ember térhet vissza a munkába és mekkora vívmány ez! A fene tudja… Fordítsuk csak meg egy kicsit a dolgot.…..
Kupakői paprika NDK indiánfilmek 2019.06.13 05:54:45
Ha NDK indiánfilmek, akkor Gojko Mitić. És egy mondat mindjárt két dolog, amit muszáj elmagyarázni. Hajdanában, danában a mohácsi vész után, de még a 21. század beköszönte előtt Németország két részre volt osztva. Volt egyrészt, a fúj csúnya kapitalista Német Szövetségi Köztársaság, meg szép, baráti…..
1987. május 28-án egy 19 esztendős nyugatnémet fiatalember, Mathias Rust kisrepülőgépével behatolt a szovjet légtérbe, eljutott egészen Moszkváig és sikerült sértetlenül leszállnia a Vörös tér közelében. Eredetileg a Vörös téren akart landolni, de a járókelők miatt letett erről a szándékáról. Talán…..
1738. május 28-án, Saintes-ben született Joseph-Ignace Guillotin, korának híresen emberséges és kiváló tudósa. A későbbiekben róla elnevezett nyaktilót ugyan nem ő találta fel, de ő volt volt az, aki 1789. október 9-én javasolta a francia nemzetgyűlésnek, hogy a halálra ítélt embereket az addigi…..
A zánkai úttörőváros hivatalos átadására 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon került sor. Kádár János avatta fel Közép-Európa legnagyobb úttörőtáborát, a Balatoni Úttörővárost. Az egész úttörőmozgalom célja elvileg az volt, hogy a gyerekeket "a haza és a párt iránti szeretetre és hűségre,…..
1961. május 25-én John F. Kennedy elnök kongresszusi beszédében jelentette be hivatalosan az amerikai holdprogramot. Megígérte, hogy az Egyesült Államok még az évtized végéig embert juttat a Holdra, és az asztronautát „onnan biztonságban vissza is hozza”. „Először is hiszem, hogy e nemzetnek el…..
A keresztes hadjáratokról mindenki tudja – vagy tudni véli -, hogyan robbantak. ki. A megátalkodott keresztesek mindenféle gyanús vallási okokra hivatkozva fogták magukat és ripsz-ropsz lerohanták a békés muszlim világot. Aztán, ha kicsit utánanéz a dolgozó, kiderül, hogy ez nem egészen így történt……..
A nép egészsége az ország gazdagsága - hirdeti mindmáig a felirat Pripjaty városának kórházán. Úgysem olvassa senki a lakatlan szellemvárosban, ahová csak ritkán vetődik ember. Túl szennyezett a hely, túl közel van Csernobilhoz. Harminchárom éve, 1986. április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor a…..
Több, mint 1700 esztendővel ezelőtt, még a római korban élt egy tehetséges katona. Valódi élettörténetére csak részletekben emlékszik a mindig háládatlan utókor, de Sárkányölő Szent György legendája közismert ma is. György a feljegyzések szerint 303. április 23-án szenvedett vértanúhalált Nagyjából…..
1930. április 18-án esett meg az a világcsoda, hogy a már akkor is világszerte ismert BBC Radio-ban, az esti, fél hetes híradóban csak annyit mondtak be, hogy ma nincsenek hírek, aztán zongoramuzsikát adtak. A történetet akár úgyis kezdhettem volna, hogy „Réges-régen, az Óperenciás- tengeren is…..