Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cabe Ferrant

744 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Augsburg melletti Lech-mezőn, 955. augusztus 10-én a magyarok az vereséget szenvedtek a német seregtől. Az elveszített csatát előszeretettel emlegetik „katasztrofális” vereségként. Döntő érvként hivatkoznak rá: véget ért nomád dicsőség kora. De hogy kerültek egyáltalán oda a magyarok? Jó, a…..
1919. augusztus 3. fekete nap a magyar történelemben. Ekkor esett meg, hogy Rusescu román tábornok három századnyi katonával – mintegy négyszáz emberrel – elfoglalta Budapestet és „megszállva” tartotta, míg másnap megérkeztek a román főerők. A románok ez a dicső haditettet azóta is úgy emlegetik,…..
A bejegyzéshez tartozó képen az 1932-es Los Angeles-i olimpia aranyérmes vízilabda csapatát láthatjuk. Első pillantásra tán fel sem tűnik, hogy kép jobb szélén álló Halassy Olivérnek csak egy lába van… Ma legfeljebb a paralimpián szerepelhetne… De akkor, abban az időben azt tán még ki sem találták.…..
Az 1919. év nyarán nehéz idők jártak az egész országban. Az elveszített világháború utáni forradalom, megszállás, ellenforradalom sok szenvedést hozott, de az akkori zűrzavaros idők szomorú eseményei közül is kiemelkedik hódmezővásárhelyi 1919. július 25-én elkövetett tömegmészárlás története. A…..
1290. július 10-én éjszaka merénylet áldozata lett az ifjú, még 28. évét sem betöltött IV. László király. A Képes Krónikában ezt olvashatjuk az eseményekről: „Az Úr 1290-ik esztendejében, hétfői napon, nem sokkal szűz Szent Margit vértanú ünnepe előtt, a körös­szegi vár közelében maguk a kunok –…..
Kupakői paprika A pozsonyi csata 2020.07.04 04:16:23
Több, mint ezeregyszáz esztendővel ezelőtt, 907-ben, valamikor, a július 4. és 7. közé tehető időben a mai Pozsony környékén egy nagy és jelentőségteljes ütközetet vívtak meg eleink a Keleti Frank Királyságból érkező hadakkal. Csak a pontosítás kedvéért, hogy ki is volt az ellenség: a Keleti Frank…..
Mert nem utáljuk őket. Lehet, hogy én vagyok a tájékozatlan, de még sose olvastam sehol, hogy a mongolok ilyenek meg olyanok és ezért nagyon utálni kell őket. Félreértés ne essék, nem holmi gyűlöletkampányt szeretnék elindítani, csak szöget ütött fejembe a kérdés. Annyi népet, nemzetet utálunk…..
  Május 30. egészen 1944-ig Csaba királyfi ünnepe volt. Aztán, ki tudja miért, felhagytunk a székelyek legendás vezérének ünneplésével. Ennek okairól tán többet tudhatunk, mint a legendás hősről, akinek élete a a regék homályába vész. Van olyan elmélet is, mely szerint valójában nem is létezett,…..
A déli harangszó eredete a magyar történelem egyik fontos eseményéhez, Nándorfehérvár ostromához kapcsolódik. Nem pedig az ostromot követő fényes magyar diadalhoz. De hogyan is történt? Az utolsó bizánci császár, XI. Kónsztantinosz bizánci császár 1452 decemberében segélykérő levelet írt IV. Miklós…..
1914. június 28-án Gavrilo Principnek sikerült megvalósítani minden terrorista álmát. Sikerült egy merénylettel - mindössze két pisztolylövést leadva - akkora zűrt kevernie, hogy világháború lett az ügyből. De vegyük sorra az eseményeket. Ferenc József már 1913-ban megparancsolta Ferenc Ferdinánd…..
1763. június 28-án Komárom alatt megmozdult a föld. Talán ez volt a valaha tapasztalt, legnagyobb erősségű – a becslések szerint, a Richter-skálán 6,3-asnak megfelelő - földmozgás a mai Magyarország területén. A rengést még Drezdában és Lipcsében is érzékelték. „A rengésnek 63 halálos áldozata…..
Június 27. Szent László király napja, aki a magyar királyok sorában elsőként viselte ezt a nevet. De hívták még Lovagkirálynak, Isten atlétájának, Isten bajnokának is.  A források úgy tartják, 1046 környékén született, talán éppen június 27-én. Alakjáról legalább annyi legenda szól, mint ahány…..
Kupakői paprika Kassa bombázása 2020.06.26 05:30:59
1941. június 26-án 13.08 perckor bombatámadás érte Kassát. Az akkor már ismét Magyarországhoz tartozó városra 29 darab bomba hullott – olyan jó százkilósak – egy további pedig a közeli Enyicke határában csapódott be. A támadásnak 32 halálos áldozata volt és mintegy nyolcvanan sebesültek meg, az…..
Erdélyben is történnek csodák… A zajkányi csata emlékművét 1992. június 22-én erőgépek segítségével döntötték le „ismeretlen tettesek”. Az ügyben indított vizsgálat eredménytelenül zárult. Az emlékmű négy méteres, buzogány formájú vasoszlopa szőrén-szálán eltűnt. Nem is került elő, csak egy esztendő…..
A 16. század második felében élt Telli Hasszán boszniai pasának volt egy érdekes hobbija. Be akarta venni Sziszek várát. Szorgalmas és kitartó ember lehetett, mert évente újra és újra próbálkozott, így 1591-ben, 1592-ben és végül 1593-ban is. Ez utóbbi lett a veszte, 1593. június 22-én nem csak…..
Az Úr 451. évének tavaszán erősen rájárt a rúd Galliára. Attila, hun seregeivel és a vele szövetségi vagy éppen vazallusi viszonyban álló germán népek segédcsapataival hadjáratra indult. Nem ok nélkül. A Keletrómai Birodalom új császára, Marcianus megszüntette az 443-tól fizetett évi adó…..
Kupakői paprika A dolhai csata 2020.06.17 16:49:09
1703. június 7-én vívták a Rákóczi-szabadságharc első csatáját a Kárpátokban fekvő Dolha közelében. Az akkor még „labanc-hiten” lévő Károlyi Sándor itt lepte meg a gyanútlanul táborozó kurucokat nyolc század katonával és egy század vasas némettel. A császári hatalom elleni felkelés gondolata már…..
1235 körül, Esztergomban született Árpád-házi vagy Magyarországi Jolán (ismert még Lengyelországi Jolán és Jolánta néven is, lengyelül: Jolenta Węgierska) egyike azoknak a magyar szenteknek, boldogoknak, akinek életét talán sokkal jobban ismerik és számon tartják Lengyelországban, mint nálunk:…..
Kupakői paprika A győri csata 2020.06.14 06:50:08
1809. június 14-én vívták meg győri csatát. Ez volt a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott ütközete, egyben az utolsó olyan összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt. A minőségbeli, létszámbeli és vezetésbeli különbségek miatt kezdettől fogva…..
Ha egy magyar utazó Buenos Airesbe vetődik, ki ne hagyja a látnivalók közül a Colegio Militar de la Nación-t,  Argentína első nemzeti katonai akadémiáját. Bizonyos Juan Fernando Czetz alapította és vezette sokáig, akit mi inkább Czetz János 1848-49-es honvédtábornokként ismerjük. Czetz János 1822.…..
1446. június 5-én (más források szerint 6-án) a magyar országgyűlés – az ország történetében először – kormányzót választott. És mindjárt elsőre, jól döntöttek. Az új kormányzót ugyanis Hunyadi Jánosnak hívták. Hogy miért volt szüksége az országnak kormányzóra? Az ifjú I. Ulászló, aki…..
Százegy esztendeje, hogy a magyar Vörös Hadsereg offenzívája - az északi hadjárat - során, június első napjaiban a magyar csapatok visszafoglalták Lévát, Érsekújvárt, Selmecbányát, Zólyomot, Tokajt, Sárospatakot, Kassát és Sátoraljaújhelyet. De mi is vezetett odáig, hogy magyar városokat kellett…..
A trianoni békediktátumot 1920. június 4-én, budapesti idő szerint 16.32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben. Ez a kényszerszerződés, illetve békeparancs – ahogy akkoriban nevezték -…..
„Az Országgyűlés kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő…..
1944. június másodikán az amerikai és a brit légierő, a Frantic Joe hadművelet keretében, több légicsapást mért magyarországi célpontokra. Ha őszinték akarunk lenni, az, hogy Magyarországot a 2. világháborúban bombázni fogják, nagyjából akkor dőlt el, mikor hadat üzentünk a Szovjetuniónak,…..