Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balázs Paróczi

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy év után újra azt MTI Archívumának fotóiból készítettem a Napi érdekes válogatást! Az 1945-1990 közötti időszakból hoztam érdekes, ritkán látott képeket, mindjárt két tucatot! 1982. Kőszeg Ferenc tanár és szamizdat-szerkesztő, személyi követői elől fut Budapesten. A négy felvételből álló…..
Balázs Paróczi 2022.02.22 18:51:15
@szánmonoxid:
Szia. Azóta is gondolkozom ki lehet a "gazdám". Van egy jó húszéves sztorim. Ahol laktam volt egy étterem-panzió-kupleráj igény szerint. A tulajjal jóban voltunk, Ő hívott egyszer oda. A panzióban, éppen étterem-kupleráj módban zártkörűen ott ült az összes akkori önk. képviselő minden (!) pártból, a rendőrkapitány, a helyi IKV-s, a gázszolgáltató és egy híres helyi színész/előadó. Ők minden második héten péntekenként az önkormányzat pénzén ott fogyasztották a vacsorát és egyéb felkínált testeket, nagy egyetértésben. Majd hétfőtől utálták egymást tovább. Na akkor lett elegem a politikából.
Balázs Paróczi 2022.02.23 08:40:47
@sóskatáska: Pedig 10Ft-ra emlékeztem. A nagymamám szívott napi 5 dobozt, de mindig Románcot vagy Fecskét, mert azok olcsóbban voltak. Azok ha jól emlékszem 4 forint környékéről indultak és 8 forintnál álltak meg. Ezek 1980-1985 közötti árak. Szofit nem vett, mert drága volt. Még a dohánymúzeumban is megnéztem, az is 1979-től 10Ft-ot ír a Szofira. Mindegy, arra emlékszem hogy a Románc mennyire büdös volt :-)
Balázs Paróczi 2022.02.23 09:08:59
@szánmonoxid:
Örömmel látom, hogy lehet Veled társalogni indulat nélkül is. Az ha valaki nem a legkorrektebb vagy legpontosabb véleményét mondja el a témáról, az még nem ok arra hogy legyaluljuk. Ez a nyamvadt napi politika meg pont olyan mint a kutyák a kerítés két oldalán. Semmi értelme sincs, csak vakkantgatunk feleslegesen. Mindenkinek van olyan témája ahol otthon érzi magát és úgy érzi az a sajátja. Én a térfotogrammetriát, a légi és műhold felvételek kiértékelését és az ehhez kapcsolódó rendszerek témáját érzem magaménak, sokat is dolgoztam ezen a területen. Mégis futok bele olyan emberekbe ahol hiába támaszkodom a saját tudásomra, el tudnak tiporni a szakértelmükkel. Ettől még nem vagyok kevesebb és értékelem azt az infót amit kapok. Ha támadólag lépnék fel, valószínűleg nem vennék a fáradságot ahhoz, hogy visszaírjanak nekem és így egy csomó értékes információról maradnék le. Pedig büszke és lobbanékony ember vagyok én is, de nem éri meg. Nem jó ha a beszélgető partnereid inkább elfordulnak Tőled a válaszadás helyett.
1896. Az első modern olimpiai játékok megnyitója. Athén, Görögország (Reuters)..
Balázs Paróczi 2020.02.11 23:51:53
@Borzasztó Károly: Nem foglalkozik :-)
1915. Német katonák klórgáz-támadáshoz készülnek Lengyelországban lengyel területen..
Balázs Paróczi 2020.02.03 20:16:29
@Májkül: Az USA déli részében a mai napig megvan ez a szokás. Mármint ha fekete ember ül a padon vagy buszon akkor nem ülnek mellé, ha egy kávézóban sokan vannak a feketék inkább máshova mennek, stb... Azért megvannak ennek a szokásnak a gyökerei. A szegregáció előtt a feketék nagy százaléka írástudatlan, jellemzően alacsony életszínvonalon élő volt, teljesen más kultúrával, szokásokkal. öAztvenes-hatvanas években a rászorultsági alapon működő orvosi ellátás nem létezett. Ha nem volt pénzed rá (márpedig egy feketének nem volt) vagy nem volt biztosítód (feketékkel nem szerződtek, no nem a rasszizmus miatt - a biztosító társaságokat nem igazán lehet rasszistának bélyegezni - hanem mivel az egyik napról másikra megszűnő munkahelyek, a tartós állástalanság és a gyors költözések miatt nem lehetett a biztosítási tartozásokat behajtani), egy olyan egyszerű gyógyszer mint a penicilin is elérhetetlen volt a fekete közösség nagy részének. A TBC és a különböző betegségek, a mindennapi életük része volt, amitől a fehér emberek megpróbáltak minél távolabb maradni. Egy fehér embernek volt háza, kocsija, biztosítása, hitele, emiatt stabil volt és elérhető. Egy feketének nem volt, ha baj történt egyszerűen odébállt. Ne felejtsd, akkoriban se internet, se számítógép, se mobiltelefon, se térfigyelő kamera.
"Az Arcanum által jegyzett szocialista Magyarország bűneseteit a korabeli sajtó szemüvegén át bemutató sorozatunk egyelőre véget ért. Ám újabb nosztalgikus témával folytatódik idén a Digitális Tudománytár cikksorozata, ami az 1945 utáni magyar filmsorozatokról szól majd, amelyeket jócskán átszőtt a…..
Balázs Paróczi 2020.01.27 15:35:12
Gyerekek, könyörgöm !!!! Hagyjuk már abba! Már a hírportálokat is (akármelyiket) csak hunyorogva olvasom, a facét meg 5mp múlva csukom le. Elég volt. Nem véletlen kommentszabály, hogy nincs napi politika !!!!!! Pont azért olvasom már kizárólag ezt a blogot és néhány technikai/történelmi blogot, mert NAGYON elegem van a sok fröcsögésből, dilettantizmusból meg ebből az egész "napi politikának" hívott hülyeségből.

Vissza a témához: Jól látszik, hogy abban az időben a Magyar Televízió (gondolom a produkció nem önálló filmgyári projekt volt) jól fel volt készülve dokumentumfilmek forgatására, színházi közvetítésekre de "akciódús" kalandfilmre se technika, se szakértelem nem volt. Itt most nem az operatőri vagy vágói munkára gondolok, az rendben is van. Ebben a korszakban az összes produkció hasonló, korrektnek hívható minőségben készült. De azért nagyfilmes kamerát úgy mozgatni, vagy az akkori fényviszonyoktól nagyon függő forgatásokat úgy megoldani, hogy az egy pörgős FastAndFuriusOnHorse legyen, nem kis feladat lehetett. Még az Egri Csillagokon (aminek azért volt büdzséje) is látszik, hogy a bevett tévéfilmes technikákat próbálták alkalmazni a forgatás során. Mentségképpen a korabeli külföldi kalandfilmek (Az ezüst-tó kincse, Cartouche, Limonade-Joe, stb..) is ugyanezzel a problémával küzdöttek. Sőt még Hollywood is szakmányban gyártotta a párkamerás-nagytotálos, sárgahátteres westernek tömkelegét, ahol a büdzsé tényleg nem volt több mint egy tv-filmnél. Nézzétek meg az 1950-s Wagon Master-t, mintha ugyanaz a stáb csinálta volna.
      Az a pasi nárcisztikus - mondják egyesek, de mit is jelent ez? Egy mondatban megfogalmazható: menekülj! De honnan ismerheted fel, hogy egy nárcival van dolgod? A nárcisztikus a legjobb manipulátor a világon, ahogy ezt a politikában is látjuk jelenleg. Kapcsolati téren  értelmezve a…..
Istenem, köszönet a férfiért! Akár van olvasószemüvege, akár nincs. Ha az ember lánya elvált nő, akkor piszlicsáré szerelési ügyeire csak a férfibarátait tudja megkérni. (fogas felfúrása, konnektor áthelyezése tizenkét centivel, hogy ne a szekrény mögött bújjon meg a komisz, kontaktos kapcsoló…..
Balázs Paróczi 2020.01.05 18:35:05
@Muhammad Balfas: Ó, igen. Ha a bankszámla illetve a betonos útra jutás a motiváció (amit később mindíg folyamatos bosszúval jár, hiszen kihasználod a testét a biztonságáért cserébe), záros határidőn belül előkerül a "privát tér", az "én idő", meg a "csajos péntek". Olyankor lehet flörtölni, ismerkedni, megmutatni a nyájnak hogy milyen kelendő is vagy. Ha egy közép faszi megkapja maga mellé a Pamela Andersont, csupa frász meg ideg lesz az élete, amitől érdekes módon a kapcsolat nem is szokott sokáig tartani. Egyébként saját tapasztalat, hogy akit kirángatsz a Low-ból, nem lesz hálás. Gyorsan megy tovább, hisz pont Te emlékezteted arra hogy honnan jött.
Balázs Paróczi 2020.01.05 22:06:39
@Daenerys Targaryen: Szia. :-) Sajnos van egy - hála istennek - szűk réteg, akiket a prideokon, protestokon láthatsz. Eléggé harsányak és mivel egész életükben bujkáltak az emberek elől az igazi énükkel, valamiért ezt tartják helyesnek. Én a viszonylag népes F64 táborral tartom sztorosabban a kapcsolatot, ők például a mindennapi életben szolid, hátrahúzódó emberek egészen a következő WhyNot partiig.
Balázs Paróczi 2020.01.06 12:02:46
@Muhammad Balfas: Ebben igazad van. Mindenki - érthető módon - próbálja felülreprezentálni magát, a húspiac pedig alulra. Erről szól a sok fürdőszobai renovációs folyamat mind a két (három) oldalon, a sok jó Doccsegabbánas ing, kamu óra, fekete kis Paris mini, a kamu Hermés cuccok, stb... Mindenki szeretné ha a kis mini társadalmában előkelőbb helyet foglalna el. Ez egyébként a korral elmúlik. Jó duma hogy a nőknél 40 az új 30, meg az összes 50-es divatos faszi a tinilányokat keresi, de ezt igazából nem adja ki a piac, ezek csak igények, amiből kevés valósul meg.
1873. A Novgorod nevű kerek formájú hadihajó (monitor). A 19. század végén a Duna alsó szakaszán is járőrözött..
Balázs Paróczi 2019.12.19 23:34:52
Lakeway-ből (Jó környék, Austin TX) származó volt barátnőm Susan szerint soha sem kezdünk feketével. Soha és semmit. Bár náluk a szabadabb fegyverviselés miatt mindenki nagyon udvarias és kétszer is megnézi nehogy valaki magánterületére tévedjen be.
Nemrég voltak nálunk barátok Atascocita-ból (ez sem rossz hely, Houston TX), rendes felső középosztálybeli fehér család. Meghívtuk őket ebédelni és szépen halkan megkérdezték hogy ha egy kortyot innának a gyerekek a pálinkából (18 és 20 évesek) és észreveszik, bajuk lehet-e belőle. Mosolyogtunk egy kiadósat aztán rendeltünk nekik is. 3 meggypálesz után már úgy ették a kölykök a sült vért kacsazsíros pírítóssal, hogy öröm volt nézni. Ők is azt mondták, hogy latinnal még oké de feketével sosem állnának szóba. Még a házvezetőnő, kertész, stb.. is általában 100% latin ott lent délen, mert a feketék nem nagyon hajlandóak dolgozni. Ha az USA-ban is megmaradt az eredeti mentalitás, mi lehet az ősi földjükön? Asszonykám dolgozott a Karib térségben jó tíz évig és neki is az a tapasztalata, hogy a feketék egyszerűen nem szeretnek dolgozni. Felvenni felveszik őket, mert a helyi törvények előírják bizonyos százalék "helyi" alkalmazását, de utána sokszor egyszerűen nem mennek be dolgozni, kirúgni meg nem nagyon lehet őket. Mindenhol van egy rakás nemzeti, vallási, helyi szünnapos ünnep amit gondosan betartanak és maradék időben sem erőltetik meg magukat.

A gyerekházassághoz: egy 9 évessel szerintem a világon semmit nem lehet csinálni. Inkább gyakoribb (India, stb..), hogy korban egymáshoz illő gyerekeket házasítanak össze a vagyon egyesítése érdekében, azért az mégiscsak "normálisabban" néz ki, mint 20 év korkülönbséggel. Száz évvel ezelőtt azért egy 12-14 évesek között köttetett házasság (a vagyon miatt) normális dolognak számított, főleg hogy 16 évesen már bőven "kiárusították" a lányokat akkoriban. Nekem inkább ijesztőbbek a mai 35 éves "szinglik" lehetetlen elvárásokkal és nulla odaadással. Meg a 40+ még élni akarok asszonykák és 50-es apukák "fiatalos" szerkóban. Az ember megöregszik és kész. Tudom hogy mennyi minden romlott meg rajtam az évek alatt és mit érek a húspiacon (semmit). Nem kell ehhez még kinevettetni is magam.
1886. Idilli családi fotónak tűnik, nemde? A képen a többszörös gyilkos Dennis Dilda látható, akinek megengedték hogy kivégzése napjának délelőttjén még találkozhasson családjával és egy közös fotó is készülhessen. Három órával később felakasztották..
Nagy örömömre Maga Lenin (nyugi nem Vlagyimir Iljics) - kinek írásait anno a Techstory blogról ismertem meg és aki jelenleg a Modernwartech blogot írja - meghívásomnak engedve megörvendeztetett a nyári szünet alatt egy bejegyzéssel, amiben néhány igazán furcsa repülőgépet mutat be Nektek. Nos eljött…..
1941. A Londoni Kristálypalota megmaradt részeit bontják az 1936-os pusztító tűzvész után  ..
Megint egy jubileum. Szinte felfoghatatlan, de már a háromszázadik részét láthatjátok a sorozatnak, amely hat éve indult el itt a blogon. Eddig mintegy 6100 képet nézhettetek meg az oldal legnépszerűbbnek számító bejegyzéseinek számító válogatásokban. Hogyan kezdődött a mániám? A digitális…..
Balázs Paróczi 2019.09.26 02:39:34
Köszönjük ismét!!!! Kénytelen voltam már kínomban újra végignézni a nyári szünetben az összes napi érdekest....

A propagandafotóról csak annyit, hogy édesapámék (nagyapámék) egy Jawa 250 motort 1972-ben, az első Orion Orilux tv-t 1973-ban az akkori Red Army Road-on lévő műszaki áruházból vették részletre. Hogy OPT-s hitel volt-e azt nem tudom. Édesapám ajándékba kapta a motort, mégpedig úgy, hogy az első törlesztőrészlet volt az "ajándék", a többit neki kellett törlesztenie. Gondolom nagyapám hitelképesebb volt, mint az éppen akkor pálykezdő apum. Az első (és utolsó) Siemens FM-391 videónk is 1985-ben is onnan volt, gondolom valami hátszelünk lehetett ott. Viszont az égegyadta világon senki sem volt párttag nálunk.

Az egyik kommentelőtől megkaptam nemrég, hogy "kulákok" voltunk. Sajnos ebben nincs igaza. :-) Igaz hogy édesapám a hivatalos munkája mellett (LRI kertészet) maszekolt is, de ebben egész család rengeteget melózott és nagyon távol álltunk a gazdagoktól. Édesapám a piacra hajnalban több fordulóban vitte ki az árut triciklin egészen a nyolcvanas évekig, akkor vettünk egy használt trabantot, majd 1987-ben egy kombi wartburgot, ami a kétezres évekig megvolt. Most is egy Seat Inca-ja van ami azért messze van a luxustól. Mondjuk a gulyáskommunizmusban már mi is stabilabban éltünk. Édesanyám cukros volt (nagyon), arra emlékszem hogy az inzulint (szerintem akkor még magyar nem is volt belőle) csak a Roosevelt téren egy patikában adták ki pesten. Az egyszer használatos steril fecskendőt pedig 3-4x újra kellett használni, meret nem tudott belőle a patika eleget adni.
Furcsa milyen hülyeségek ragadnak meg az ember fejében. :-)
                       Posztolónk idén lesz 32 éves, és bár szeretne kapcsolatot, olyat biztosan nem, ahol a párja rendszeresen verbálisan kasztrálja őt. Eddig azt hitte, hogy a nők olyan férfit akarnak, aki mellett nők lehetnek, nőnek érezhetik magukat és nőként is viselkedhetnek, épp ezért nem…..
Sokakban ébreszt kellemes emléket az építőtábor említése, ami nekünk - akik már nem vettek részt a mozgalomban - furcsa lehet. Hiszen mi lehet jó abban hogy az egész éves tanulás végén nyáron még hetekig-hónapokig tartó nehéz fizikai munkát is végezzünk, spártai körülmények között, távol…..
Balázs Paróczi 2019.07.14 10:25:03
Kis adalék :-) Én a '80s években voltam gyerek. 6 éves koromig vékony kis nyeszlett voltam, de akkor jött egy hasműtét amikor csöcstől-tökig felvágtak. Én voltam az első önálló műtéte a Koszó doktornak, hát nem sikerült valami jól. Azóta már híres gyereksebész és doki (volt) a Heim Pál-ban, de valahol neki is el kellett kezdeni. A lényeg az hogy a normális 25kg-os súlyom egy év alatt 120 lett és akármit csináltunk nem ment le. Én voltam a legkövérebb gyerek egész általánosban több iskolában is. Nem mondom hogy kellemes volt, valóban mindenki mint egy UFÓ-t úgy kezelt, mert nem volt több igazán kövér. Olyan husi gyerekek voltak, mint a KisBerkes volt Csutak filmekben, de akkora mint én sehol... Végig kellett verekednem az egész általánost mert közröhej tárgya voltam, ahhoz hogy sunához jussak igen-igen sokat kellett dolgozni. A nyári táborokban, iskola rendezvényeken sőt még egy egézségügyi "fogyi" táborban is félreküldtek a fotósok mert rontottam az összképet. Nem nagyon volt akkor kövér gyerek és nem is tudtak vele mit kezdeni. Ha jól emlékszem egy cukros kislány volt aki összemérhető terjedelmű volt velem, de ő öngyilkos lett valamikor felsőben. Bár valamennyire sikerült lefogyni tini koromra, hullámokban ma is visszajön, mindig van 3-4 kör ruhám XL-től 5XL-ig. Mivel édesapámnak maszek kertészete volt már a '80s években is, mindig kellett melózni, talicskázni, tehát mozogni mozogtam rengeteget, a többiekhez képest erős is voltam, csak nagyon hájas. Akkor tudtam lefogyni, ha az otthoni meló mellett mindennap edzés, futás (hömpölygés), kerékpár, bármi volt ami folyamaosan mozgásban tartott. Ez a mai napig így van, ha kihagyok egy évet (most, hogy már nem bírom úgy a sportot azért előfordul), azonnal feljön 30-40kg. Szóval régen tényleg kuriózum volt ha valaki tényleg kövér volt. Most viszont minden második gyereken van felesleg, de abból a típusból, ami némi edzéssel vagy 1-2 hónap kerékpározással simán eltűnik, tehát ha beesik majd nekik a csajozás/pasizás és meglesz az első pár pofáraesés, öszekapják magukat.
Balázs Paróczi 2019.07.14 11:05:52
Még valami eszembe jutott: Nálunk a családban nem volt divat a párttagság. Nagyapám a 23-as ÁÉV műszaki ellenőre volt, édesapám ugye maszek (főállás mellett, végig 2 meló a nyugdíjig), de a pártagság kimaradt. Apám és nagyapám is folyamatosan agitálva volt hogy be kéne lépni és lesz üdülés, jutalom, könnyebb előrejutás, stb... Mivel a felszabadító szovjet hadsereggel anno volt egy kis afférja a családnak, nálunk elvi kérdés volt hogy a párt közelébe sem megyünk. Édesapám a 80-as években tervezett egy szegfűházat a MALÉV kertészetének (automata szellőzés, öntözés, stb..) aminek a tervrajzait a RoyalSluis is megvásárolta egy év múlva. Kapott érte egy köszönő levelet és egy kis utalást hogy ha párttag lenne más is került volna a borítékba. Nagyapámnál korrektebb ellenőr nem volt az ÁÉV-nál, mégis ő volt az aki még mindig a leendő családi házuk pincéjében élt apámékkal amikor a funkcionáris kollégái már régen kész családi házakban laktak. A régi rendszer igen megkülönböztetően bánt a hű elvtársakkal és a renitensekkel. Amikor az emberek nosztalgiáznak az olcsó kenyéren meg a SZOT üdüléseken, ezeket valahogyan elfelejtik. Én amit elértem az életben, sosem a pártnak vagy ismerősöknek köszönhettem, hanem saját magamnak. A kemény munkának, a motivációnak hogy előrébb jussak. Sokat melóztam mindegyik párt alatt, sőt ha már meg kell nevezni egy korszakot amikor elindult a szekér, az pont az Antall kormány volt (tőlük függetlenül). Ha valaki nem tanácsadásból vagy a sógor zsíros kormányközeli megrendeléseiből akar meggazdagodni, akkor nem lesz habzószájú pártos sehol, mert nincs szüksége rá. Megél külső segítség nélkül is, tiszta lelkiismerettel.
1848. James K. Polk az Egyesült Államok 11. elnöke és felesége Sarah (a kép központjában állnak). Polk nagyon sikeres elnök volt (tegye fel a kezét aki tud mondani elnökségéről egy mondatot puskázás nélkül :)), ideje alatt mintegy 1,7 millió négyzetkilométerrel nőtt az ország területe..
Balázs Paróczi 2019.07.01 23:03:20
@¿Qué tapas hay?: Mondtam hogy szupervonat :-) Már a két-három hét is hihetetlen gyorsaság lenne a hajózáshoz képest,mondjuk egy Kína-USA között. Az első verzió, mármint a interkontinentális nagysebességű vasúti pályagerinc kiépítése természetesen megvalósíthatatlan. De a létező vasútvonalak kibővítése és mondjuk egy jól szervezett és nagy kapacitású komphálózattal Vancouver és Sapporo között, onnan hidakkal Magadan-ig, amit új pályákkal be lehetne kapcsolni az orosz vasúti hálózatba, megoldható. Oké így is kb. egy hónap lenne, ami a tengeri szállításhoz képest fénysebesség. nem beszélve arról, hogy minden egyes nap indulhatna vonat így nem kellene a "szezont" megvárni egy-egy szállítmánnyal, tehát lehetőség lenne a hűtőkocsis élelmiszer és élőállat szállításra az összes kontinensre (mínusz ausztrália, stb...)
Balázs Paróczi 2019.07.01 23:10:30
@¿Qué tapas hay?: És ez elég veszélyes lenne, mármint a körbehurcolható kórokozók és fertőzések, paraziták miatt. Még így a rendkívül lassú hajózással is kerülnek be újabb és újabb betegségek, gombák a kontinensekre. Egy tök közeli példa, amihez hajó sem kell: A spanyolországban millió tonnaszámra termesztett "róma" paradicsom, a zárt rendszerben, tápoldaton nevelve immunis a botritiszre, de a kocsányán simán behurcolhatja a helyi spanyol verziót, amit a mi paradicsomaink nem ismernek és a "befőző" fajták érzékenysége miatt simán lepucolhatják az öklömnyi lédús fajtákat.
Balázs Paróczi 2019.07.02 00:40:10
@MIG-31: most kezdem érezni hogy érdemes volt idejönni :-) Igen, a GMO első nagy vívmánya volt, hogy a totális gyomirtókra és talajfertőtlenítőkre immunis növényeket sikerült megalkotni. Már a monokultúrális termesztés is pár év alatt teljesen kizsigereli a földet. Ahogy egyre jobban tönkrementek a termőföldek, a Pioneer is mindig előállt egy újabb fajtával ami még abban a lehetetlen környezetben is hozta a termésátlagot. És itt van egy dilemma. Legyen a Te példád, a kukorica. A P9486 egy viszonylag új, 4 éve kapható hibrid fajta (persze GMO free) 65eFt/zsák. Annyi benne az új, hogy jól leveti a vizet, ami a mostani klímánkon azért nem utolsó szempont :-) Ugye 1 hektár 15tonna, iparilag termelve, nagy gépekkel, mindent költséget pontosan alacsonyan tartva. A betakarításnál is jön a megfelelő gép, a logisztikánál is pontosan tudják már a szállítás elején hogy hova mennyi fog kerülni, stb...
Van egy "zöld" barátom, jókat szoktunk vitatkozni. Szerinte ez az egész csak az imperialisták trükkje, vissza kell térni a hektáros, hármas forgóhoz és persze régi fajtákat kell használni. Odáig még engedek is neki, hogy oké a gazda eldönti hogy minden évben másik 1 hektáron fog kukoricázni, vesz valami olcsóbb fajtát 8-10eFt/zsákért. Ebből neki a 15t helyett hoz a régi fajta 6-8t ha szerencséje van és nem viszi el az eső/aszály, amikre azért a régi '70s oldschool fajták érzékenyek. Most képzeld el azt a logisztikát, hogy az egyébként kiszámítható mennyiségű és minőségű évi fix 15t/ha helyett a nagykereskedőnek vagy 6, vagy 8 esetleg 4t-ra kell kalkulálnia a termelőtől, ráadásul nem is egy helyre kell a gépekkel és a teherautókkal kimenni, hanem minden évben máshová. Ez az egész egy kiszámíthatatlan logisztikai katyvasz lesz, ami a kisebb termésátlagot számolva magasabb jóval végfelhasználói árat jelent. Én sem tudom mi lenne a jó megoldás, de a mostani bizonytalan klímát alapul véve, nagy valószínűséggel ki fog szelektálódni, hogy melyik kontinensen mit tudnak majd ipari méretekben termelni. Egyébként én a jövőt a hidrokultúrális termesztésben meg a csirkegyárakban látom, mert ott lehet minimalizálni a logisztikát, ami igencsak környezetszennyező iparág.
1866. Atlanta, Georgia röviddel az amerikai polgárháború vége után. A fűtőház romokban..
Balázs Paróczi 2019.06.18 00:45:50
@molnibalage: Nem tudom mit szeretnél jobban. Emberek igenlő válaszát, vagy értelmes beszélgetést. Amennyiben az a fétised, hogy Neked van igazad, bánom is én .... Ha meg beszélgetni szeretsz mint én, szívesen látlak. :-)
Balázs Paróczi 2019.06.18 10:02:37
@molnibalage: Szia. Igen arra gondoltam. Érdekes egy betegség, amivel a dokik igazán nem is tudnak mit kezdeni. Sőt egy olyan betegség, aminek a "léte" is inkább diagnosztikai fejlettséget és "fejlettebb" társadalmat igényel. Mondom hogyan: Legelőször amikor az orvosok elkezdtek foglalkozni vele, rájöttek hogy sok SM-es (vagy angolul MS-os) emberben jelen van a JC vírus. Aki meg esetleg eljut az SM hardcore verziójához a PML-hez (itt már a myelintermelés leáll, két hét aztán nyekk) ott mindenkiben van JC vírus, tehát kikiáltották a JC-t mint kiváltó okot. Igaz a maradék lakosságnak a földön legalább a felében is van JC vírus aztán nem csinál semmit, de valamire hivatkozni lehetett. Aztán amióta szélesebb körben elérhetők az MR vizsgálatok és a gyógyszergyárak is ráfeküdtek a témára, a következő derült ki. Az SM-t nem tudjuk mi okozza. Általában az egyenlítői térséghez kötik az előfordulását, ugyanis először jellemzően azoknál tűnt fel akik hajózási cégeknél, olajtársaságoknál, katonaságnál stb. dolgoztak, mivel náluk költöttek átfogó diagnosztikai vizsgálatokra. Ha megnézzük hol nincs SM a világon, akkor kiderül hogy ott nincs SM ahol nincs fejlett orvostudomány, diagnosztikai berendezések, vagy politikai érdek nincs arra hogy foglalkozzanak vele. Afrikában, Dél-Amerikában, Ázsiában, Karib régióban nem gyakori. Az oroszoknál egyszerűen nincs :-) Míg Amerika, Európa tele van vele. Illetve tele van olyan fejlett társadalombiztosítással rendelkező országgal, ahol a drága diagnosztikai kezeléseket elvégzik. Afrikában, az oroszoknál vagy ázsiában mezei ember nem jut csak úgy MR-gép közelébe. Aztán hogy mi veszi rá a vár-agy gátad arra, hogy átengedjen néhány falósejtet az agyadba, azt senki sem tudja. Valami környezeti tényező az biztos. Tippelgetnek a sugárterhelésre (ezek közül is a sokáig fennálló kis mennyiségű nem ütésszerű dózisra), az ivóvízben lévő gyógyszerek hatására, a JC vírus "mutálódására". Valóban nem köthető konkrétan semmihez, főleg nem a radioaktív balesetekhez, ebben igazad van. Viszont Európában kimelkedően sok SM beteg lett az északi (skandináv) régióban a '80 évek óta, az USA-ban bár a legtöbb beteg a két parton van ahol a nagy a népsűrüség, az egy lakosra vetített SM-ek számában viszont Nevada és Arizona államban a legtöbb.