Adatok
Borboszi
0 bejegyzést írt és 174 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Az egész egy segítségkéréssel kezdődött. Ferencz Kriszta, alkalmi szerzőnk és Borboszink magyar traminiajánlatot kért. Szó szót, levél levelet követett, mire megfogant a fejében a gondolat: hazahoz ő hat palack dél-tiroli traminit, mi válasszunk hozzá ugyanennyi magyart.…..
Minden kóstolónak meg van a maga tanulsága. Vakkóstolónak pláne. Nagy nevek véreznek el rajta, mások megdicsőülnek. A magam részéről érdekes játéknak tartom ezt a fajta megmérettetést, noha ritkán kóstolok vakon. Most nyolc bikavért engedett egymásnak ifj. Kamocsay Ákos…..
Ha valaki még egyszer megkérdezi tőlem, hogy milyen tervekkel megyek ki a borfesztiválra, vagy hogy kikre vagyok kiváncsi, istenuccse beledobom az első utamba akadó erjesztőkádba és még meg is csömöszölöm. Eddig ugyanis akármilyen fesztiválra (-falura, satöbbi) mentem ki…..
Borboszi
2008.09.13 10:12:57
Ősz a szüret és a nagy belakások szezonja. Európaszerte egymást érik a hagyományos és az újabb keletű evésre-ivásra alapozó mulatságok. A kiváló Guardian kiváló online kiadásának egyre izmosabb Food & Drink rovatában összeállítást közöl a legjobb fesztiválokból. A…..
Tokajban hatalmas szellemi- és terroirpotenciált mozgósítottak annak érdekében, hogy nagy száraz borok szülessenek, no meg az ehhez nélkülözhetetlen „elég nagy” száraz borokból álló talapzat. A fajta, aminek atlaszi vállára a terhet púpozzák: a furmint. Hogy a…..
Hogy lehet az, hogy miközben az apák rendszeresen együtt fröccsöznek, fiaik-lányaik nem is tudnak egymásról? – tették fel néhányan a kérdést, miután állítólag kiderült, hogy Konyári Dániel és ifjabb Figula Mihály nem ismeri egymást. És mivel az ifjú generációból…..
A Zwack név vajon szél a vitorlában, vagy vascsizma a mágnesasztalon? Mire juthat egy húszezer palackos pincészet öt év alatt? Mit keres a pinot noir az Úrágyában és hogy kell bekapcsolni a kávéfőzőgépet? A Művelt Alkoholista kóstolókommandója a Dobogó pincészetnél járt.
A…..
Újabb sorozatot indítok, nekem még nem unalmas. Furmintok. Így aztán végképp nem. Sokan, és sokfélét mondtak már erről a fajtáról. Van, aki szerint a száraz furmint lesz a következő nagy durranás világszinten; van, aki az egységes stílust hiányolja; van, aki azt kérdezi,…..
Borboszi
2008.07.26 21:20:18
Erre a hétre is jut egy eredményhirdetés, nem is akármilyen. A Borkultúra Kht. honlapja arról tájékoztat, hogy "a kétévente megvalósított rendezvény 2000-től a világ legelismertebb tíz borversenyének egyike. Megszerezte a meghatározó nemzetközi, szakmai szervezetek…..
Borboszi
2008.07.09 21:10:43
A jövő hétvégén tizenkettedik alkalommal rendezi meg az Egri hegyközség Egerben a Dobó-téren az Egri Bikavér Ünnepet (július 11-13.). A Bikavérünnepen 28 különböző egri bikavért kóstolhatnak az alkeszek, és idén először néhány szekszárdit is. A sátrakba kitelepült…..
A brit Decanter hangzatos lózunggal emeli trónra a csavarzárat: "Immár hivatalos: a borok túlnyomó többsége számára, legyen vörös vagy fehér, a csavarzár a legjobb zár." A csavarzár mellett olyan Decanter-veteránok tesznek hűségesküt, mint Steven Spurrier, Linda Murphy,…..
Idén sem marad el a Pannon Bormustra levezető rendezvénye, a városligeti Bországgyűlés. Pénteken kezdődik és vasárnap ér véget a mulatság. Miközben ezeket a sorokat írom, épp leszakadt az ég, reméljük hétvégén kegyes lesz az időjárás a borszerető közönséghez.
A…..
Régi barátunk, Ezerjó, aki a Művelt Alkoholista lelkes olvasója, a posztok aktív hozzászólója, Londonban járt egy nemzetközi borverseny szakértő bírájaként. Kóstolt izgalmas borokat, tapasztalt sok érdekeset – s mindezt most egy posztba sűrítette. Fogadják szeretettel…..
Erős várunk a répa. A borreformról olvasva nekem legalábbis ez tűnt ki Jásdi István, a Magyar Független Szőlészek és Borászok Szövetsége elnökének szavaiból. A bormarketing.hu-n olvasható cikk szerint: "Az elnök - egyes borászokkal ellentétben - nem tartja elítélendőnek…..
Jó barátom, CsehGa, Veronában, a Vinitalyn töltött néhány napot, hogy szemrevételezze az olasz borkínálatot. Lelkesen kóstolt, szemlézett, és írt egy kis hangulatjelentést. Ajánlom szeretettel. Komolyan mondom, nem értem az olaszokat. Tanulhattak volna a történelemből.…..
Borboszi
2008.05.02 22:50:40
Év elején rendezte sorait a tarcali Tokajicum pincészet, új tulajok tűntek föl, új borok jöttek ki, új koncepció körvonalazódik. A húszhektáros középbirtok további jellemzőit el lehet olvasni a www.tokajicum.hu-n, elég tartalmas oldal, kár a sok flashért. Az új koncepció…..
Beindult a tavaszi borszezon: kóstoló kóstoló, fesztivál fesztivál hátátán. A jövő hét szombatján, azaz április 26-án a Tokaj Renaissance Egyesület rendes tavaszi évjáratbemutatóján a 2004-es aszúknak örülhetünk a Gundel Étteremben. A kiállítók: Alana Pincészet, Árvay…..
Portugália a nagyvilág – nekem, és boldogult úrfi korom óta. Egészen pontosan azóta, amióta Alain Tanner filmjéből Bruno Ganztól megtudtam a legfontosabb női mérteket, sőt a mérés Lisszabonban, szupernyolcassal történő dokumentálását is szemügyre vehettem. Pedig hol…..
Borboszi
2008.03.31 21:16:24
Borkóstolásra invitáltam barátaimat. Nincsenek magasztos célok ilyenkor: jót enni, jót inni; közben megváltjuk a világot. Általában az első két cél szokott is sikerülni, pedig lehet, hogy a harmadikkal több sikerünk lenne, globálisan. Most sem volt ez másként: a megsütött…..
Borboszi
2008.03.26 19:39:27
Távoli barátunk, Rambo megtette azt, amit a haza tőlünk is megkövetelt, de nem volt erőnk véghezvinni: elolvasta a szőlészeti biodinamika elsőszámú prófétájának magyarul is megjelent könyvét. És nem csak elolvasta, és nem csak a fejét fogta, de gondosan jegyzetelt is. Joly és…..
Borboszi
2008.03.24 21:00:10
... igen-igen érdekes a cikk, ezt a könyvet meg kell szereznem...
én a magam részéről a "minél kevesebb hozzáadott kémia" híve vagyok mind a szőlő- és bortermelésben, mind abban, hogy általában a Naturalia-ból szerzem be a kajánk nagyrészét. Bár ezek mondjuk inkább csak bio-k, mint biodinamikusak... de a múltkor a rizs pl biodinamikus volt.
Na lényegtelen, azért kezdtem hozzászólni, hogy az asztrológiát kicsinykét megvédjem. A JÓ asztrológia nem arról szól, hogy a horoszkópunk szerint töltjük a napjainkat és a döntéseinket a bolygóállásaink hozzák helyettünk... viszont ha megnézzük, hogy honnan is származik az asztrológia, akkor láthatjuk, hogy már az ősi Egyiptomban is tettek a népek olyan megfigyeléseket, hogy bizonyos csillagállásnál vetettek, másikaknál arattak, stb. Ha csak azt megnézzük, hogy a Holdnak mekkora hatása van a földi életre (ár-apály, pl), akkor bizony teljesen elképzelhető, és én tökéletesen reálisnak veszem, hogy igenis vannak más olyan bolygók is, amik valamilyen-féle energiát közvetítenek, vagy sugároznak és elég erős hatása van ezeknek a földi életre. Azt gondolom, hogy ezeknek (vagy egyszerűen csak a környezetnek, a környezet viselkedésének)megfigyelésével, és azzal az akarással, hogy ezzel a működéssel mi harmonikusan szeretnénk plusz valamit alkotni (bort), igenis lehet és kell is élni. Az asztrológia bizonyos fokig és épelméjűen alkalkmazva lehet egy ilyen típusú segítség.
Amúgy mindenkinek a figyelmébe ajánlom Loacker úr birtokát és biodinamikus borait. www.loacker.net.
én a magam részéről a "minél kevesebb hozzáadott kémia" híve vagyok mind a szőlő- és bortermelésben, mind abban, hogy általában a Naturalia-ból szerzem be a kajánk nagyrészét. Bár ezek mondjuk inkább csak bio-k, mint biodinamikusak... de a múltkor a rizs pl biodinamikus volt.
Na lényegtelen, azért kezdtem hozzászólni, hogy az asztrológiát kicsinykét megvédjem. A JÓ asztrológia nem arról szól, hogy a horoszkópunk szerint töltjük a napjainkat és a döntéseinket a bolygóállásaink hozzák helyettünk... viszont ha megnézzük, hogy honnan is származik az asztrológia, akkor láthatjuk, hogy már az ősi Egyiptomban is tettek a népek olyan megfigyeléseket, hogy bizonyos csillagállásnál vetettek, másikaknál arattak, stb. Ha csak azt megnézzük, hogy a Holdnak mekkora hatása van a földi életre (ár-apály, pl), akkor bizony teljesen elképzelhető, és én tökéletesen reálisnak veszem, hogy igenis vannak más olyan bolygók is, amik valamilyen-féle energiát közvetítenek, vagy sugároznak és elég erős hatása van ezeknek a földi életre. Azt gondolom, hogy ezeknek (vagy egyszerűen csak a környezetnek, a környezet viselkedésének)megfigyelésével, és azzal az akarással, hogy ezzel a működéssel mi harmonikusan szeretnénk plusz valamit alkotni (bort), igenis lehet és kell is élni. Az asztrológia bizonyos fokig és épelméjűen alkalkmazva lehet egy ilyen típusú segítség.
Amúgy mindenkinek a figyelmébe ajánlom Loacker úr birtokát és biodinamikus borait. www.loacker.net.
Lassan annyi pompás bor csúszik le az alkesz torkán, hogy hajlamos lesz megfeledkezni a pannon borfogyasztás neonfényben úszó mainstreamjéről. Ilyen mineralitás, olyan kifinomultság, néha már ismeretlenül is kocsisbornak tekintünk mindent, amiről nem igazolható, hogy milyen madár…..
Még mindig Eger környékén vagyunk. A kicsit nagyobbak két korrekt, de minden izgalmat nélkülöző tétele mellett a kis kézműves pince olaszrizlingje felüdülést hozott. Ám igazi áttörést az sem.Thummerer Egri Olasz Rizling 2006Az egri Meszeshegy-dűlő termése. A honlap…..
Nem, a Deutsches Weininstitut nem a vészharangot kongatja, csupán felhívja a figyelmet egy tendenciára: az utóbbi tíz-tizenöt évben a német borszcénában egyre nagyobb szerepet kapnak a nők. Mivel nagy tisztelője vagyok a gyengébbiknek nevezett nemnek, én bizony örülök a…..
Az a helyzet, hogy negyedévezredesek lettek a Heimannok Magyarországon, ennek örömére receptversenyt szervez a Heimann pince, és mi pedig, vállvetve harcostársunkkal, a Bűvös szakáccsal az itt olvasható a hírrel, meg egy kis linkkel jól meg is médiatámogatjuk ezt. Egyébként…..
Borboszi
2008.02.29 22:39:32
Bordeaux-ban 2000 óta már háromszor volt az éppen aktuális évszázadnak évjárata, de az egyenlők között is egyenlőbb 2005, amely nem mellesleg minden korábbi árcsúcsot bedöntött. A csúcsok valóban szédítőek, de a polgári tagozat továbbra is a földön jár. A Wine Spectator…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Másrészről meg annak nagyon örültem, hogy a legszebb egy biodinamikus bor lett. És az is szép munka, hogy a 3 legjobb dél-tiroli egyike sem fajélesztővel készült :-)
Még mindig hiszem, hogy van jó Tramini Magyarországon.
Octopus, Tramin község Déltirolban van, és a Tramini onnan ered. Nincs itt ember, akinek nem lenne ennyi-annyi, ilyen-olyan.