Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzabóElvira

157 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nők belső élményei, érzelemvilága különbözik a férfiakétól, már csak azért is, mert hónapról hónapra végigjárnak egy biológiai és ehhez kapcsolódó érzelmi körforgást. A szexualitást és az orgazmust is egészen másképp tapasztalják meg, mint a (fizikailag) erősebb nem. Gina Ogden szexológus, a Nők,…..
Vannak évek, amikor nem megyünk nyaralni – vagy csak rövid időre, és maradnak még „szabadon hagyott” szabadnapjaink. Amikor marad a megszokott színtér. A néhány napnyi pihenés, vagy akár néhány heti szabadság ilyenkor is arra szolgál, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. De hogyan csempésszünk…..
Egy félbehagyott film, egy félig-meddig átrendezett szekrény akár egy hét múlva is a fejünkben van még, makacsul kitartva nem hivatalos teendőlistánkon, még ha nem is létfontosságú, hogy pontot tegyünk ezek végére. Mintha nem hagyna nyugodni, ha nem fejezünk be valamit. Miért? Ez az egyszerű rejtély…..
Az emberi történelem fontos fordulópontjaiként a háborúkat tartják számon – bár napjainkban sok szó esik a járványok történelemformáló szerepéről is –, ám legalább ilyen jelentős hatást gyakorolt az emberiség fejlődésére és életmódjára egy-egy találmány. Edison kapcsán például gyakran említik, hogy…..
Van, aki húsz percig vacillál, mire rendel egy étteremben, más pedig öt perc alatt biztosan érzi, milyen ételre van gusztusa aznap. Sokaknak okoz nehézséget két ruha vagy két laptopmárka között választani, még objektív kritériumok birtokában is, hát még az olyan nagy horderejű döntések, mint a…..
Egyre többen írnak arról, hogy „természethiány okozta zavarban” szenvedünk, ami a gyerekeket a felnőtteknél is súlyosabban érinti. Ugyanis a természet a gyerekek veleszületett fejlődési tere, itt fejlődnek legjobban az élethez szükséges alapképességeik. Vajon mit tud a természet, amit a tantermek…..
Háziállatot tartani nemcsak örömforrást jelent az egész családnak, hanem a gyerekek számára is számos olyan tapasztalattal szolgál, amelyek pozitív irányba terelhetik személyiségfejlődésüket. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ember és állat együttélése ne csak a gazdi, de a házi kedvenc számára is…..
Ha megterhelő stresszhelyzetbe kerülünk, igyekszünk a lehető legjobban dönteni és reagálni. Ám a körülmények és aközött, hogyan észleljük őket, majd az észlelésünk alapján hogyan cselekszünk, van még egy köztes tényező: a személyiségtípusunk...
A távmunka és a home office sokak álma, ám ez is olyan műfaj, amit tanulni kell, és időbe telhet, mire kialakul benne a rutin. A cikkben áttekintjük az otthoni munkavégzés előnyeit és hátrányait, majd home office tippek következnek – olyan egyszerű megoldások, amiktől jobban megy a távmunkavégzés...
Vajon mi az az egyetlen dolog, amit megtehetünk a lelki egyensúlyunkért, még akkor is, ha egyébként nyomasztó helyzetben vagyunk?..
Szívesen gondoljuk azt, hogy az ember racionális lény, aki képes higgadtan mérlegelni pro és kontra érveket, és árnyalt képet összerakni a különböző jelenségekről. Ám ez csak illúzió – a gondolkodásunkra és az információfeldolgozásunkra számos torzító tényező hat még akkor is, ha egyébként nem…..
Tudsz-e nemet mondani, amikor egy barátod olyan szívességre kér meg, amihez nincs kedved? Hogyan fejezed ki, ha nem értesz egyet azzal, amit a vezetőd mond? Mit teszel, ha a szomszédból átszűrődő Dj Bobo Bestof miatt nem tudsz elaludni? Mit mondasz és hogyan, ha beállnak eléd a sorban? Meggyőződés…..
Egyre népszerűbb a digitális nomád életforma, ugyanakkor az is igaz, hogy sokaknak csak nagyon halvány képük van arról, mit is jelent mindez a hétköznapokban. Mert hogy messze nem laza nyaralásról szól ez az élet, miként az Elvira írásából is kiderül, aki Délkelet-Ázsia több országában utazgatva élt…..
SzabóElvira 2020.02.25 15:14:55
@Nagy kámpics: igen, megkérek random embereket, akik épp ott vannak.
Nehéz a szavak mögé látni. Vannak bizonyos bevett mondatok, szófordulatok, amelyek olyan gyakran elhangzanak szülők és gyerekek között vagy épp a párkapcsolatokban, hogy fel sem figyelünk arra, hogy rejtett üzenetük is lehet. A szavak, az őket kísérő gesztusokkal együtt, árulkodók – a kapcsolatok…..
A szerelem hajnala egyszerre könnyű és nehéz. Izgalommal várjuk, mit hoz a következő találkozás, gondolataink újra és újra a kedvesünk körül kalandoznak, de néha nehéz lehet megélni, ha nem értjük, egy-egy gesztusával mire célzott a másik. Aztán ha a szerelemből párkapcsolat lesz, egy idő után azt…..
Az élet kihívásai afelé mozdítanak el minket, hogy extrovertált módon működjünk, azaz legyünk társasági emberek, igyekezzünk könnyedén kapcsolatot teremteni másokkal, forduljunk a külvilág felé, viselkedjünk fesztelenül idegenek között is. A pihenőidőnk, a napi üresjáratok jelentős részét is azzal…..
SzabóElvira 2018.01.14 11:04:03
@Yes, I want: Kedves Kommentelő! Köszönöm az észrevételt, mindazonáltal meg kell védenem a szóhasználatomat. Az intro- és extravertált kifejezések C. G. Jungtól származnak, így -a-val írva, ahogy arról a tavalyi évben egy jungiánus pszichológus felvilágosított. Az évtizedek során a köznyelvben az extrovertált kifejezés vált elterjedté, hibásan. Aligha mondok újat azzal, hogy az introvertált befelé figyelőt, az extravertált kifelé figyelőt jelent (kb.). Analógiaként: az extracelluláris szó sejten kívülit jelent, amiben az "extra" előtag jelenti azt, hogy kívül, külső, és senki nem hívja úgy, hogy extrocelluláris (ki is nevetnék érte...). A szóban forgó jungiánus pszichológus hatására én magam is fontosnak tartom, hogy az eredetileg helyes, jungi változatát használjam a szónak.
SzabóElvira 2018.01.14 11:06:11
@stylex450: Szia! Te vagy a második kommentelő, aki erre igyekszik felhívni a figyelmemet, de - ahogy a fentebbi kommentre is válaszoltam - az extravertált kifejezés a helyes. Az intro- és extravertált kifejezések C. G. Jungtól származnak, így -a-val írva, ahogy arról a tavalyi évben egy jungiánus pszichológus felvilágosított. Az évtizedek során a köznyelvben az extrovertált kifejezés vált elterjedté, hibásan. Aligha mondok újat azzal, hogy az introvertált befelé figyelőt, az extravertált kifelé figyelőt jelent (kb.). Analógiaként: az extracelluláris szó sejten kívülit jelent, amiben az "extra" előtag jelenti azt, hogy kívül, külső, és senki nem hívja úgy, hogy extrocelluláris (ki is nevetnék érte...). A szóban forgó jungiánus pszichológus hatására én magam is fontosnak tartom, hogy az eredetileg helyes, jungi változatát használjam a szónak. Még ha elsőre néhányak számára megütközést kelt is.
A legtöbbünknek vannak kialakított hiedelmeink arról, mi tesz minket boldoggá, hogyan óvhatjuk meg magunkat a bajtól, és mik azok a mankók, amikre az élet viharai közepette támaszkodhatunk. Ezeket a hiedelmeket a szocializációnk során tesszük magunkévá, és gyakran társadalmi mítoszokból…..
Az emberi faj évezredekkel ezelőtt sokat küzdött a fennmaradásáért (ma pedig paradox módon önnön elburjánzása ellen kell lassan küzdenie). Ez a küzdelem olyan módokon formálta az emberi vágyakat és viselkedést, amelyek a múltban elősegítették a fennmaradást, és amelyek velünk maradtak a modern…..
Mielőtt kimentem Sanghajba, elképzelni sem tudtam, vajon egy több mint 26 millió fős városban milyen lehet közlekedni. A város egy igazi urbán dzsungel rengeteg többsávos úttal és felüljáróval. Az első dolog, ami rögtön szembetűnő volt, hogy igazából mindenki arra megy, amerre lát. A gyalogosok…..
SzabóElvira 2019.09.13 03:56:02
Kedves Sára! Érdekes, színes élménybeszámoló a blogod, egészen el lehetett belőle képzelni, milyen volt egyetemistának lenni Sanghajban. Én magam is szeretek utazni, és sok mindent tanulok az utazásaimból, akárcsak te, bár én digitális nomádként teszek hosszabb utazásokat. Egy ilyen úthoz Kína is felmerült bennem célországként (akkoriban akadtam rá a blogodra), de végül Délkelet-Ázsia lett a befutó. Én a Konfuciusz Intézet kéthetes "ismerkedő" kínai tanfolyamán voltam kb. másfél éve, nagyon érdekesnek találtam a kínai nyelvet, nagyon megfogott, micsoda metaforikus gondolkodás van belekódolva. Ki tudja, lehet, egyszer foglalkozom még a kínai nyelvvel.
Jelenleg közel egy hónapja Vietnámban vagyok, és rövidesen átrepülök Thaiföldre. Lenyűgözők ennek a kontinensnek a kulturális mélységei és az emberek szívóssága, van mit tanulni tőlük. Az én blogom inkább információmegosztó jellegű, másszor kulturális kitekintések vannak benne, a vezérfonal az utazás és az önmegvalósítás, fejlődés egy életen át. Vargabetűk a címe:
elviraszabo.com/hu/vargabetuk
Azért is olvastam szívesen a blogodat, mert évekkel ezelőtt nekem is részem volt hasonló élményben (igaz, pár évvel idősebb voltam már akkor is nálad): eltölthettem 5 hónapot egy dán népfőiskolán a dán állam ösztöndíjával. Erről írtam életem első blogját, mely személyesebb, önfeltáróbb volt még, mint a mostani, de a kultúra mélyebb befogadásának igénye már akkori s bennem volt. Ha esetleg kíváncsi vagy rá, itt találhatod meg: eurotripstepone.blogspot.com/
Minden jót, sok sikert kívánok neked, bárhova is küldjön az élet! Üdv, Szabó Elvira
SzabóElvira 2019.12.23 08:47:15
@Sanghaj Sára: Kedves Sára, köszönöm a választ, neked pedig további sok sikert kívánok az élet minden területén, de különösen a kínai nyelv és kultúra terén! Minden jót :)
Habár a karácsonyt óriási várakozás előzi meg, és általában a mézeskalácsillatot, a gyertyafényt és a csengőszót társítjuk hozzá, mégis a valóságban szinte mindenkinek vannak emlékei családi veszekedésbe fúlt, szétkiabált karácsonyokról. Holott a karácsony a legkevésbé sem az az alkalom, amikor meg…..
Időnként olyan helyzetbe kerülhetünk, amikor szeretnénk építő visszajelzést adni, de nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Vagy úgy érezzük, a lehető legtapintatosabbak voltunk, ám a másik ember mégis megbántódott a szavainktól. Az alábbiakban arról lesz szó, milyen forgatókönyvet érdemes követni és…..
Vannak, akiken átcsapnak az érzelmek, és tehetetlennek érzik magukat velük szemben. Mások a felszín alá szorítják és elfojtják őket. Szerencsére választhatunk egy harmadik utat is: azt, hogy az érzelmeink ne kellemetlen élményt jelentsenek, hanem békében éljünk velük. Mi több, ne csak békében, hanem…..
Egy mondás szerint Kopernikusz megadta az első kegyelemdöfést az emberiség egójának azzal, hogy kijelentette, nem a Nap mozog a Föld körül, hanem fordítva; Darwin megadta a második kegyelemdöfést azzal, hogy feltárta, nem Istentől, hanem a majmoktól származunk; Freud pedig a harmadikat, azzal, hogy…..
Sokunknak egész gyerekkorunkban azt sugallták, hogy törekedjünk a biztonságra. Hogy ha megteszünk bizonyos dolgokat, például jól tanulunk és aztán biztos állást szerzünk, akkor minden rendben lesz az életünkben, és nem történik semmi vész. Azon túl, hogy ez a sugalmazás nem állja meg a helyét, a…..