Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzabóElvira

160 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokunknak egész gyerekkorunkban azt sugallták, hogy törekedjünk a biztonságra. Hogy ha megteszünk bizonyos dolgokat, például jól tanulunk és aztán biztos állást szerzünk, akkor minden rendben lesz az életünkben, és nem történik semmi vész. Azon túl, hogy ez a sugalmazás nem állja meg a helyét, a…..
A komfortzónából való kilépés egyidős az emberiséggel. Már azzal, hogy két lábra álltunk, jó messzire elhagytuk a korábban megszokott kényelmes helyzetünket – még ha egy helyben maradtunk is –, és a Föld benépesítése csak ezután következett. Az emberi kultúra nem jött volna létre, ha megrekedtünk…..
Fotó: Erdély Bálint Előd A népművészet és maga a népi öltözék kezd kihalóban lenni. Korábban még idős nagyszüleink rendszeresen hordták a kultúrájukra jellemző viseleteket, a nagyszoknyás ruhákat... Ma már leginkább népművészeti eseményeken kerülnek csak elő vagy különböző kiállításokon láthatjuk a…..
Vannak évek, amikor nem megyünk nyaralni – vagy csak rövid időre, és maradnak még „szabadon hagyott” szabadnapjaink. Amikor marad a megszokott színtér. A néhány napnyi pihenés, vagy akár néhány heti szabadság ilyenkor is arra szolgál, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. De hogyan csempésszünk…..
A nyár nemcsak akkor alakulhat csodálatosan, ha eljutunk álmaink nyaralására, hanem akkor is, ha úgy állítjuk az antennáinkat – bárhol is vagyunk –, hogy nyitottak legyünk arra a sok szépségre, ami ebben az évszakban mintha hatványozottabban jelen lenne. A nyarat akkor is élvezhetjük, ha egy helyben…..
Az életünk szó szerint abból áll össze, amivel az időnket töltjük. Hajlamosak vagyunk bőkezűen bánni az idővel, és olyasmikre fordítani, amik valójában nem fontosak számunkra. Holott a jövőben lehet több pénzünk, több vagyontárgyunk… egyvalamiből viszont életünk során biztosan nem lesz több, csak…..
Útlevél, túracipő, naptej – bepakoltam mindent? Ám a nyaralásra nemcsak utazási kellékeket érdemes vinni, hanem pszichés erősségeket is. Néhány sztori arról, hogyan válhat hasznunkra a megfelelő hozzáállás a vakáción...
Amikor egy barátunknak vagy családtagunknak elmeséljük, hogyan vészeltünk át egy komolyabb betegséget, hogyan birkóztunk meg egy nehéz vizsgával vagy az álláskereséssel, vagy épp mennyire letaglózott minket egy szakítás, akkor elbeszéléseket mondunk az életünkről. Habár ritkán tudatosítjuk…..
A közfelfogás szerint a lelki egyensúlyt szolgálja, ha derűlátón tekintünk az életre, és abban bízunk, hogy jól jövünk ki a nehéz helyzetekből. Ha pedig a lelki egyensúlyunk rendben, akkor az egészségünk is rendben – vélekednek sokan. Ám optimisták többféleképpen lehetünk, és ez eltérően hathat az…..
Régi megfigyelés, hogy egy heteken, hónapokon át tartó stresszes időszak hatására az ember a vírusok kedvelt célpontjává válik, és jó eséllyel ágyban végzi megfázással, torokfájással, influenzával és társaival küszködve. Arról, hogy ez miért van így és mit tehetünk ellene, már egészen sokat tud a…..
A magyar virtus felől nézve már-már cikinek számít, ha az embert ledönti a lábáról a betegség. Pedig a felső légúti megbetegedések, influenza vagy hörghurut esetén nagyon is természetes, ha szükségünk van egy-két hét pihenésre, ágyban fekvésre, s az immunrendszer és idegrendszer összehangolt…..
A nők belső élményei, érzelemvilága különbözik a férfiakétól, már csak azért is, mert hónapról hónapra végigjárnak egy biológiai és ehhez kapcsolódó érzelmi körforgást. A szexualitást és az orgazmust is egészen másképp tapasztalják meg, mint a (fizikailag) erősebb nem. Gina Ogden szexológus, a Nők,…..
Egy félbehagyott film, egy félig-meddig átrendezett szekrény akár egy hét múlva is a fejünkben van még, makacsul kitartva nem hivatalos teendőlistánkon, még ha nem is létfontosságú, hogy pontot tegyünk ezek végére. Mintha nem hagyna nyugodni, ha nem fejezünk be valamit. Miért? Ez az egyszerű rejtély…..
Az emberi történelem fontos fordulópontjaiként a háborúkat tartják számon – bár napjainkban sok szó esik a járványok történelemformáló szerepéről is –, ám legalább ilyen jelentős hatást gyakorolt az emberiség fejlődésére és életmódjára egy-egy találmány. Edison kapcsán például gyakran említik, hogy…..
Van, aki húsz percig vacillál, mire rendel egy étteremben, más pedig öt perc alatt biztosan érzi, milyen ételre van gusztusa aznap. Sokaknak okoz nehézséget két ruha vagy két laptopmárka között választani, még objektív kritériumok birtokában is, hát még az olyan nagy horderejű döntések, mint a…..
Egyre többen írnak arról, hogy „természethiány okozta zavarban” szenvedünk, ami a gyerekeket a felnőtteknél is súlyosabban érinti. Ugyanis a természet a gyerekek veleszületett fejlődési tere, itt fejlődnek legjobban az élethez szükséges alapképességeik. Vajon mit tud a természet, amit a tantermek…..
Háziállatot tartani nemcsak örömforrást jelent az egész családnak, hanem a gyerekek számára is számos olyan tapasztalattal szolgál, amelyek pozitív irányba terelhetik személyiségfejlődésüket. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ember és állat együttélése ne csak a gazdi, de a házi kedvenc számára is…..
Ha megterhelő stresszhelyzetbe kerülünk, igyekszünk a lehető legjobban dönteni és reagálni. Ám a körülmények és aközött, hogyan észleljük őket, majd az észlelésünk alapján hogyan cselekszünk, van még egy köztes tényező: a személyiségtípusunk...
A távmunka és a home office sokak álma, ám ez is olyan műfaj, amit tanulni kell, és időbe telhet, mire kialakul benne a rutin. A cikkben áttekintjük az otthoni munkavégzés előnyeit és hátrányait, majd home office tippek következnek – olyan egyszerű megoldások, amiktől jobban megy a távmunkavégzés...
Vajon mi az az egyetlen dolog, amit megtehetünk a lelki egyensúlyunkért, még akkor is, ha egyébként nyomasztó helyzetben vagyunk?..
Szívesen gondoljuk azt, hogy az ember racionális lény, aki képes higgadtan mérlegelni pro és kontra érveket, és árnyalt képet összerakni a különböző jelenségekről. Ám ez csak illúzió – a gondolkodásunkra és az információfeldolgozásunkra számos torzító tényező hat még akkor is, ha egyébként nem…..
Tudsz-e nemet mondani, amikor egy barátod olyan szívességre kér meg, amihez nincs kedved? Hogyan fejezed ki, ha nem értesz egyet azzal, amit a vezetőd mond? Mit teszel, ha a szomszédból átszűrődő Dj Bobo Bestof miatt nem tudsz elaludni? Mit mondasz és hogyan, ha beállnak eléd a sorban? Meggyőződés…..
Egyre népszerűbb a digitális nomád életforma, ugyanakkor az is igaz, hogy sokaknak csak nagyon halvány képük van arról, mit is jelent mindez a hétköznapokban. Mert hogy messze nem laza nyaralásról szól ez az élet, miként az Elvira írásából is kiderül, aki Délkelet-Ázsia több országában utazgatva élt…..
SzabóElvira 2020.02.25 15:14:55
@Nagy kámpics: igen, megkérek random embereket, akik épp ott vannak.
Nehéz a szavak mögé látni. Vannak bizonyos bevett mondatok, szófordulatok, amelyek olyan gyakran elhangzanak szülők és gyerekek között vagy épp a párkapcsolatokban, hogy fel sem figyelünk arra, hogy rejtett üzenetük is lehet. A szavak, az őket kísérő gesztusokkal együtt, árulkodók – a kapcsolatok…..
A szerelem hajnala egyszerre könnyű és nehéz. Izgalommal várjuk, mit hoz a következő találkozás, gondolataink újra és újra a kedvesünk körül kalandoznak, de néha nehéz lehet megélni, ha nem értjük, egy-egy gesztusával mire célzott a másik. Aztán ha a szerelemből párkapcsolat lesz, egy idő után azt…..