Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gropius65

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha van minden elemében káros, elfuserált, de legalább aljas módon keresztülvitt és drága projekt, akkor azt Liget Budapestnek hívják. A Liget beépítését a szakma minden képviselője ellenzi, a Ligetet használók döntő többsége elutasítja. Az erről való népszavazást elkaszálták, a megvalósulást külön…..
gropius65 2016.03.19 20:50:03
Meg kell hogy védjem @nagybalfaszt. Ez városfejlesztési kérdés, semmi köze a korrupcióhoz. A Városliget a világkiállításra épült, ahogy a Hősök tere és a múzeumok is, valamint az Állatkert és a Vidámpark és a Széchenyi is. A Vajdahunyad vára valamint a Közlekedési Múzeum eredetileg kiállítási pavilonok voltak, amik végül megmaradtak. A cél soha nem tisztán közpark volt, hanem egy nagyívű, nem utolsó sorban Budapest nagyságát szimbolizáló elképzelés, egy könnyen elérhető városi élményközpont parkosított környezetben bécsi mintára, azért hozták ki a földalatti végállomását is. Ja, és a fákat is akkor ültették, mert előtte legelők voltak arrafelé. Aztán ugyanez a koncepció élt tovább kommunista változatban, , amikor a Hungexpo itt alakította ki az első vásárközpontját és a Felvonulási Tér is itt volt. A mai helyzet pedig az, hogy Budapest évtizedek óta "nincs kitalálva", illetve van egy sor a kezdeteknél elakadt elképzelés, Ezért a bulinegyeden kívül minden, amit a turisták csodálnak, egytől egyig a KUK és Budapest fénykorából származik. Többféleképpen lehet ezt megközelíteni, ez a mostani koncepció szinte dogmatikusan visszalép oda, ahol Budapest fejlesztése az 1928-as gazdasági világválság idején elakadt. A vár kormányzati negyed volt, a Városliget pedig élményközpont. Lehetett volna másfelé is indulni, de ez egy bevált elképzelés, ezt folytatni egyáltalán nem hiba. A múzeumi negyed egyébként modern megoldás. Persze barna övezetben is meg lehetett volna csinãlni, pl, a Józsefvárosi pu és a Ganz helyén, de az még drágább lett volna, mert magántulajdonosokat kellett volna kivásárolni, a közlekedėsi kapcsolatot és a parkosítást is meg kellett volna oldani, és még több épületet emelni, mert a Városligetben már több múzeum adott volt. A 7% beépítettségre sem lehet ráfogni, hogy intenzív. Érzetre ilyen méretben nem is lehet megmondani, hogy ez most mennyi. Lehet vitatni az antidemokratikus döntéshozatalt, az jogos, lehet szidni a korrupciót is, de annak a témához semmi köze. A park pedig mesterséges, akik anno elhatározták a faültetést, szó nélkül kivágták bárhol bármit, ha útban volt. Ráadásul ez a faállomány túl is van öregedve, megújítása ennyi év múltán mindenképp szükséges ugyanúgy mint pl. Margitszigeten vagy a Normafán.
Ha röviden, alig egyetlen oldalban akarnám véleményezni az Alex Garland brit forgatókönyvíró által rendezett Ex Machinát, azzal kell(ene) kezdjem: a film nagyon jó, de a legkiemelkedőbb filmektől egy lépés azért elválasztja, ugyanakkor fantáziával teli, de nem zseniális, és nagy kérdéseket generál,…..