Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M. Révész Zsuzsa

57 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lelkizóna Van élet 50 felett…. 2015.09.20 19:11:05
Üzenem azoknak, akik kételkednek benne, hogy egy nő az 50+ életkorokban is jól érezheti magát! Sőt, akár jobban is, mint korábban. Előljáróban annyit: az érettség édes érzés.  Álljon itt néhány tapasztalat: Korábban soha nem tapasztalt stabilitás, ami nem külső…..
M. Révész Zsuzsa 2017.09.27 16:08:17
@Czidlina Ildikó: Köszönöm, természetesen beleegyezem :-)
M. Révész Zsuzsa 2017.09.28 08:06:17
@JFK-alapítótag: Hajrá! :-)
Így szólít meg a pécsi Zsolnay-negyedben látható rózsaszín fajansz-porcelánokat bemutató kiállítás. Miért éppen rózsaszín? És milyen kezdetről beszélünk? – merült fel bennem rögtön két kérdés is, ahogy megláttam a feliratot. Ebben az írásban a fenti kérdések kapcsán a nemek közötti…..
Lelkizóna Miért látjuk szépnek? 2017.09.15 06:00:00
Tényleg az a szép, ami érdek nélkül tetszik?  A filozófus Kant állítását gyakran idézik, amikor a szépség meghatározása kerül szóba. Lehet, hogy úgy gondoljuk, érdek nélküli a tetszésünk, pedig választásainkat sokszor észrevétlenül, mégis alapvetően befolyásolja az…..
Heti vendégposztunk Szabóné Erdős Gyöngyi írása..
Lelkizóna Felvillanó fény 2017.02.27 06:00:00
Heti vendégposztunk Szabóné Erdős Gyöngyi írása..
Lelkizóna Az élet peremén 2017.02.20 06:00:00
Mai vendégposztunk egy tabutémáról, a halál közelségéről szól - nagy empátiával és tisztelettel...
Mai vendégposztunkban egy gyermekvédelmi eset kapcsán szó esik a szülő-gyermek kapcsolatról, a kötődés kialakulásáról és a "kötelező" szeretetről is...
Pszichológus vendégszerzőnk mai írása egy csodálatos köszönetmondás mindazért, amit az élet nyújthat. Saját példájával támasztja alá, hogy a hála érzése megnyugtat, gyógyít és elvezet a teljesség, boldogság átéléséhez...
Mai vendégposztunk pszichológus szerzője indulatkezelési szokásainkat veszi nagyító alá...
Lelkizóna Hiszek az emberben 2016.12.22 10:51:11
Némi feddést kaptam otthon a minap (itt) megjelent írásomért, hogy talán nem volt eléggé pozitív a szemlélete. Pedig a nyakunkon az ünnep (ahelyett, hogy a szívünkben lenne). Talán a soraim valahogyan azt implikálhatták, hogy a segítő szakmám gyakorlása mellett, közben szégyenszemre lemondtam az…..
Mai írásunk vendégszerzője a hétköznapi "őszinteség" témáját veszi nagyító alá, kissé karcosan, sarkosan mutat rá, hogy valójában miről szól, milyen gondolatokat hívhat elő a jól ismert, gyakran használt címbeli kérdés...
Vendégszerzőnk írása a női lét egyik fontos állomásáról - változásáról - szól. Őszintén, hitelesen, nem kendőzve az érzéseket. ..
Nem mindegy, hogy mivel töltöd a munkanapod első tíz percét. Ugyanis ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy aznap eredményes leszel-e vagy sem...
M. Révész Zsuzsa 2015.11.09 17:26:17
@Velemenyem szerint....: Köszönöm!
M. Révész Zsuzsa 2016.03.25 19:42:57
@bmilena: Köszönöm a visszajelzést!
Ahogy rövidülnek a nappalok, a fény csökkenésével - valamikor október vége, november eleje táján -, a természet takarék „üzemmódra” kapcsol. A növények fejlődése átmenetileg leáll, az állatok egy része téli álomra húzódik, nálunk, embereknél pedig megjelenhet egyfajta depresszív hangulat. Nehezebben…..
  A pozitív érzések átélése felszabadító. Ha a testünk képes feszültségek nélkül a nyugalom állapotában időzni, a regenerációs folyamatok automatikusan beindulnak. De hogyan is érhető el a nyugalom? Rohanunk, sokszor űzöttek, frusztráltak vagyunk, nem ritkán dühösek,…..
Vajon mi az, amit egy szempillantás alatt, mintegy tudattalanul felmérünk, ha találkozunk egy ismeretlennel? Érdemes-e minden áron jó benyomásra törekednünk?..
Számos kutatási eredmény igazolja, hogy a művészetterápiák – képzőművészet, zene, tánc/mozgás, dráma, kreatív írás – minden életkorban jó hatással vannak az önszabályozásra (szelf-regulációra), különösen fontos segítséget jelenthetnek a stressz okozta problémák vagy a poszttraumatikus állapotok…..
Olyan sokszor halljuk mostanában azt a kifejezést, hogy tudatos jelenlét, (mindfulness). „Legyünk teljességgel a jelenben!”-  mintha az olyan egyszerű lenne! Észre sem vesszük, ahogy a gondolataink már rég más vágányon száguldanak egy-egy elmúlt vagy elképzelt jövőbeli helyzeten rágódva. A jelenben…..
„Ami nem öl meg, az megerősít” – tudjuk a jól ismert szólásból. Ebben az írásban utánajárunk néhány faktoroknak, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy a traumák átélése a személyiség éréséhez, jobb megküzdéshez, s ezáltal teljesebb élethez vezessenek...
Lelkizóna Csendkúra 2016.08.07 07:00:00
Közhely, de igaz, hogy eltűnt a csend az életünkből. Ha valaki nem hiszi, akkor csak egyetlen percig maradjon csendben és figyeljen egy átlagos hétköznap délután egy átlagos méretű város zajaira, akár a lakásában, akár a munkahelyén. Elképesztő mennyiségű hang, zaj jut el…..
Nemrég egy közeli ismerősöm úgy döntött, hogy külföldre költözik. Merthogy „ott minden jobb” - ahogy ő mondta -  tehát bizonyára boldogságból is több jut mindenkinek. Néhány héttel a kiutazása után beszélgettünk skype-on, s én megkérdeztem, hogy mi a helyzet vele, hogy…..
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire szükségünk van arra, hogy leeresszük a munkanapok során felgyülemlett feszültség gőzét. A mai írásomban néhány olyan lazító módszert, technikát szeretnék bemutatni, amit bárki meg tud tanulni és alkalmazni a hétköznapjaiban...
Dióhéjban: Tökéletesen megtervezi a gyerek életét a legkisebb részletektől a pályaválasztásig, a karrieren át a partnerrel szembeni elvárásokig. Ezt a grandiózus tervet sokszor saját meg nem valósult vágyai motiválják. Magas elvárásait, igen erős kontrollal rá is erőlteti a…..
M. Révész Zsuzsa 2016.07.22 19:47:40
@Szávocska: Szívesen!
M. Révész Zsuzsa 2016.07.22 14:40:04
@Szávocska: Inkább azt mondanám, a bűntudat és lelkiismeretfurdalás-keltés okait kell átlátni, megérteni, hogy valójában mi indítja erre az anyát (miért köt meg ezekkel?) Az anya kontroll iránti vágyát felnőttként kezelni. Nem lelkifurdalással, bűntudattal, mint gyerekkorban. Van, hogy a "kezelés" az eltávolodást jelenti, van, hogy beszélgetést (a lényegről) - amint ez lehetségessé válik egy anya-gyerek kapcsolatban, enyhül a túlzott kontroll és oldódik a bűntudat. Sajnos, nem mindig lehetséges...
„Nem értem, miért szorongok, ha megszólal a telefon vagy a kapucsengő. Jól kommunikálok, bárkivel szót értek és mégis átfut rajtam ilyenkor a félelem. Mintha attól tartanék, hogy most fog kiderülni… Mi is? Az, hogy nem tudok semmit, nem vagyok elég jó… Leégek mások előtt és majd szégyellni kell…..
Vajon valóban elégedettebbek azok az emberek, akik úgy látják, hogy a pohár „félig tele” van? Tényleg hajlamosít a depresszióra a mindenben csak a hiányt, negatívumot észrevevő hozzáállás? Milyen típusú társas kapcsolatokkal jár együtt a két különböző szemlélet?..