Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fogadottkeresztanya

96 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már nagyon régen nem írtam a gyerekekről. Nem írtam, mert már nincsenek újfajta problémák, konfliktusok. Mondhatni konfliktusok sincsenek. Ha mégis vannak, akkor olyan gyorsan megoldódnak, mint amikor a tavaszi szünetben lehetőségünk nyílt egy nagy pincerendszert megnézni. A túra Micimackót is…..
Egy hónapot voltunk együtt a keresztlányaimmal a nyári szünetben, s ezalatt minden nap olvasniuk kellett. Micimackónak, aki negyedikbe megy ősszel, Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami című könyve tetszett meg. Az ötödikbe készülő Róbert Gidának én választottam A sárkány kódját Tea…..
fogadottkeresztanya 2018.04.08 21:24:45
@labirintus1: Van még egy tájnyelvi szó, amelyet gyakran használnak: játszódik. Mi azt mondanánk, játszik.
A téli szünetben is mindennap olvastak a gyerekek, amíg nálunk voltak. Ezt a nyári szünetben vezettem be, és annak végére már egész szépen olvastak. Róbert Gida szebben, de Micimackó is sokat fejlődött. Most elrémülve tapasztaltam, hogy rosszabbul olvastak, mint a nyár végén. Mondogattam is…..
FOGADOTT KERESZTANYA Színházban 2018.01.01 17:35:59
Az Óév utolsó napján megnéztük a Hatszín Teátrum előadását "Az úgy volt.." címmel, Janikovszky Évától. Miközben a helyünkön vártuk a kezdést, a mögöttünk ülő nagypapát hallgattuk. Két rendetlenkedő unokáját fegyelmezte.  - Nézzétek, ott van Gálvölgyi Dorka, a színház igazgatója. Mindjárt…..
Micimackó három nadrágot tett be a táskájába, és ebből kettő kicsi volt. Így akart volna eljönni hozzánk két hétre. A helyzet ismerős volt...
Egyedül váltottam ki magamnak erkölcsi bizonyítványt Romániában. Ezt nagy sikerként éltem meg, pedig rendkívül könnyű volt. Az erkölcsi bizonyítványt tekintve le a kapalappal a romániai ügyintézés előtt, legalábbis abban a hivatalban, ahol én voltam. Ahhoz, hogy a fogadott keresztgyerekünket…..
Róbert Gidának két barátnője van az Otthonban. Egyiket sem vitte el magához ezen a nyáron senki. Szerencsére több táborba is eljutottak, egyikük Nyugat-Európába is, de családnál nem nyaraltak. ..
Nyáron, az első strandolás után a panzió tulajdonosától kaptunk kölcsön egy hajszárítót. Micimackó azonnal rávetette magát. Kapcsolgatta, fújta vele a haját, majd közölte, hogy ez nem melegít. Én abbahagytam a kipakolást és beállítottam neki. Ismét fújt, de hamar megunta, letette, majd megrázta a…..
Micimackó sokat alszik és nehezen kel fel.Ráadásul szeret erre rájátszani: fent van már, de nem nyitja ki a szemét, úgy tesz, mint aki az ébresztgetés ellenére is mélyen alszik. Mivel nyáron - annak érdekében, hogy akkor is lehessünk együtt, amikor még nem vagyok szabadságon - napközis táborba is…..
Ez már a negyedik nyár, amikor a keresztlányaink eljönnek hozzánk nyaralni. Az első évben egy hetet töltöttek nálunk, s egy hétre elutaztunk egy fürdővárosba, ahová minden évben visszatérünk. "Ez a mi családi örökségünk" - mondta Róbert Gida, kissé bizonytalanul ejtve ki az utolsó szót, mint aki…..
FOGADOTT KERESZTANYA Olvasás 2017.06.30 16:11:01
A keresztlányaim tudnak olvasni, de nem megy nekik könnyen. Én ennyi idős koromban - Róbert Gida 11, Micimackó 9 éves - már szerettem olvasni, és rendszeresen be is fészkeltem magam egy nagy fotelbe könyvvel. Nekik azonban az olvasás az iskolát jelenti. Több mint 3 éves kapcsolatunk kezdetén…..
fogadottkeresztanya 2017.07.01 10:47:45
@Örökbe: Az egyik könyvet én kezdtem el felolvasni Róbert Gidának, amikor nálunk volt a tavaszi szünetben. Reméltem, hogy az Otthonban majd folytatja. Valamennyit olvasott is belőle, de nem fejezte be. A nyáron majd megint próbálkozom. Tea Stilton melyik könyvét ajánlanád?
fogadottkeresztanya 2017.07.01 22:07:12
@Örökbe: Köszönöm!
FOGADOTT KERESZTANYA Új család 2017.06.03 21:43:40
Keresztlányaimnak kistestvére született. Hogy pontos legyek, féltestvére, de ők ezt nem így élik meg. A kistestvér apját is saját apjuknak tekintik, ami annál is könnyebb, mert az édesapjukat nem ismerhették, olyan korán meghalt. Keresztlányaim anyjának nagyjából egy éve új élettársa van, akinek…..
FOGADOTT KERESZTANYA Kacatok 2017.05.14 16:32:19
Soha nem volt annyi kulcstartóm, mint azóta, hogy fogadott keresztanya lettem. A keresztlányaim látnak el velük, mert őket meg a támogatók látják el. Tetszenek nekik a kulcstartók, de nem tudják őket mire használni. Kulcsuk nincs, ami egyébként nem jó: semmit sem tudnak elzárni, vagyis semmi olyan…..
A tavaszi szünetben ízelítőt kaptam abból, milyen könnyű dolgom is van a keresztlányaimmal. Mi hoztunk el egy kisfiút is Magyarországra, és egy napot nálunk töltött, mielőtt a keresztszülei elvitték volna. Az óvodás kisfiú okos, kedves,de nem szabad szem elől téveszteni. Talált például egy játék…..
fogadottkeresztanya 2017.04.28 19:06:40
@Kispiskóta: Hát nem lehet könnyű. Enyhén szólva.
Micimackó nem szokott kapcsolatot kezdeményezni velem. Legalábbis a legutóbbi időkig nem. Másnak is feltűnt, hogy nem rohant elém, amikor megérkeztem az Otthonba. Előfordult olyan is, hogy amikor nem egyedül mentem, Micimackó az útitársam karjába vetette magát. Pedig vele távolról sem volt olyan…..
Lejárt a keresztlányaim útlevele, s annak érdekében, hogy el tudjam hozni őket a húsvéti szünetre, újat kellett csináltatni. E célból úgy intéztem, hogy egy hétköznap délelőtt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonában legyek, ahol a keresztlányaim élnek. Reggel nyolckor öten vettük célba a közeli…..
fogadottkeresztanya 2017.03.28 15:06:43
@'it's cool to know nothing': Nem szeretném, ha lángolna néhány hivatal. Hadd hivatkozzak Csaba testvérre (végül is az ő otthonában laknak a keresztlányaim). Ő azt szokta mondani, hogy csak magyarok, románok közösen tudnak tündérkertet varázsolni Erdélyből. Közösen sem biztos, hogy sikerül, de ha egymás ellen küzdünk, akkor biztosan nem fog menni. Azt már én teszem hozzá, hogy ehhez mindkét fél akarata szükséges.
fogadottkeresztanya 2017.03.28 15:09:48
fogadottkeresztanya 2017.03.28 21:47:10
@'it's cool to know nothing': Szomorú, hogy ide jutottunk a vitában. Én nem hiszem, hogy a románok úgy általában ilyenek, amilyennek leírod. És azt sem hiszem, hogy a romániai magyarok "gyáva nép". Nem lángoló hivatalokra, hanem kiengesztelődésre lenne szükség. Megszívlelendőnek tartom, amit Csaba testvér ebben a videóban mond. A lényeg le is van írva ezen a linken: www.magnificat.ro/portal/index.php/hu/csaba-testvmainmenu-42/elmedi-mainmenu-247/14120-ima-a-felvideki-him-telepules-hataraban
FOGADOTT KERESZTANYA Matek 2017.02.27 20:09:48
Legutóbbi látogatásomkor nagyon megörült nekem az az önkéntes, aki néhány hónapja a Szent Ferenc Alapítvány otthonának lakóit segíti a tanulásban. - Megírnád a matek leckét Micimackóval? - kérdezte. - Sajnos, minden harmadikos nagyon gyenge matekból, és nem tudok eleget foglalkozni velük.- Hát…..
Róbert Gidának születésnapja volt, s ezt egy közös hétvégézéssel ünnepeltük meg. Amikor a keresztlányaimért mentem, arra toppantam be a Szent Ferenc Alapítvány otthonába, hogy a gyerekek a néptánc órára megtanulandó új népdal szövegét írják a füzetükbe. Róbert Gida már kész volt, és Micimackó is…..
Róbert Gida pár hónapja kapott tőlem egy olcsó okostelefont. Egyrészt a kapcsolattartás miatt vettem - ha interneten tartjuk a kapcsolatot, az ingyen van (az otthonban van wifi), s hamar bejön a készülék ára. Másrészt aggódom amiatt, hogy a keresztlányaimnak már egy digitális világra kell…..
Szeptemberben, iskolakezdéskor egy idegen fiatalasszonyt találtam az erdélyi gyermekotthonban. Bemutatkoztam neki, amitől zavarba jött, mintha túlzott megtiszteltetés érte volna. Mint kiderült, egy távoli városból kért számára befogadást a Szent Ferenc Alapítvány ottani napköziotthonának vezetője,…..
FOGADOTT KERESZTANYA Óra 2017.01.15 22:07:47
Először Róbert Gidának vettem egy karórát, névnapi ajándékként. Gondosan választottam ki: olcsó legyen, de kibírja a zuhanyozást. Így folyamatosan a kislány csuklóján lehet, nem kell tartani attól, hogy elvész. Róbert Gida 9 éves volt akkor, és nem ismerte az órát.  "Még nem tanultuk" - mondta.…..
Aggódva tapasztalom, hogy Micimackó olyan kislányokkal "barátkozik", akik bántják őt. Az első "barátnője" Daria volt, egy állandó bajkeverő. Hallgatózott, leselkedett és árulkodott. Micimackóra is, aki pedig elvben a barátnője volt. Daria a kisebb gyerekeket felbiztatta, hogy csináljanak valami…..
Használhatatlanná vált az a számítógép, amelyiken Róbert Gida szokott internetezni. Nem ad jelet a monitornak, nincs kép. Ez estére derült ki, így a gyerekek noszogatása - menjetek fürdeni, fogat mosni stb. - mellett még a gépet is próbálgattam. Monitort cseréltem, hogy felélesszem. Nem…..
Keresztlányaim a hétvégére hazamentek, és felhívtak engem az anyjuk telefonjáról. Az idén is nálunk töltik a karácsonyi szünetet, és meg akarták beszélni a részleteket...
Harmadik éve veszek rész az "angyalkázás" szervezésében. A dolog lényege, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyerekek novemberben levelet írnak az Angyalnak. Ezeket a leveleket összegyűjtik,  szétosztják olyan emberek között, akik a kívánt ajándékokat megveszik, majd a csomagokat…..