Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lazlee

15 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
filmtro blog Sosem voltál itt 2021.04.17 22:52:43
Bosszúthrillerbe csomagolt, művészi igényességgel kivitelezett pszichodráma, Jonathan Ames azonos című regénye alapján. A 70. Cannes-i Filmfesztiválon többszörös díjnyertes film igazi mélyvíz, csak úszóknak ajánlott - de nekik nagyon! SPOILERMENTES élménybeszámoló...
filmtro blog Seaspiracy 2021.04.11 15:05:07
Ali és Lucy Tabrizi 2021 márciusában a Netflixen debütált, rendkívül ellentmondásos kritikai fogadtatásban részesült oknyomozó dokumentumfilmje a tengerek élővilágának pusztulását hivatott felderíteni. A lakossági fogyasztásból származó műanyagszennyezéstől indul, de hangsúlyosan az ipari halászat…..
filmtro blog Az apa 2021.04.03 19:21:48
Florian Zeller kamaradrámája az időskori demenciában szenvedő ember szemszögéből mutatja be, milyen érzés lehet fokozatosan elveszíteni a valósággal való kapcsolatunkat, elszakadni mindentől, ami ismerős, ami biztonságot ad, ami célt tűz ki elénk, ami értelmet ad a puszta létezésünknek. Egy érzékeny…..
filmtro blog Minari 2021.03.27 20:01:45
Lee Isaac Chung hat Oscar-díjra jelölt, lassú folyású filmje az amerikai álom megvalósításának árnyoldalairól, kulturális különbségekből fakadó problémákról, az álmunkba vetett hit és a család szeretete között feszülő ellentétről, gyönyörű képekkel, még szebb zenével, és hiteles színjátszással.…..
filmtro blog Uncle Frank 2021.03.20 08:59:30
Az Oscar-díjas Alan Ball keserédes családi története a hetvenes évekből arról, hogy még ha fájdalmakkal is jár, akkor is érdemes vállalni önmagunkat, mert a szövetségeseink gyakran azok között vannak, akiket ellenségeinknek tartunk. Különleges lelki road movie, ami most kivételesen nem elsősorban a…..
Két tinédzser időhurokba kerül: minden nap újra és újra ugyanazt a napot élik át, és próbálják kihozni belőle a legtöbbet, majd egy idő után elkezdik keresni a kiutat. Aki azt gondolja, hogy az Idétlen időkig c. klasszikusba nem lehet új életet lehelni anélkül, hogy annak másolatszaga lenne, az…..
filmtro blog A nomádok földje 2021.03.06 23:49:20
Chloé Zhao harmadik, számos kitüntetéssel (többek között a 2021-es év legjobb filmdrámájának és a legjobb rendezőjének járó Golden Globe-bal) díjazott játékfilmje egy különös, dokumentumfilmes elemekkel, valós emberi történetekkel fűszerezett road movie a gyász feldolgozásáról, a belső útkeresésről,…..
filmtro blog Palmer 2021.02.27 23:02:07
Fisher Stevens egy frissen szabadult fegyenc és egy transznemű kissrác egyszerű, őszinte történetén keresztül mesél nekünk családról, szeretetről, vezeklésről és elfogadásról. Ez a film 2021-ben sokkal aktuálisabb, és sokkal többet ad Magyarországon, mint a világ bármely más táján – úgy tanít, hogy…..
filmtro blog Ásatás 2021.02.20 23:36:05
Az Ásatás John Preston azonos című regényéből forgatott brit életrajzi/történelmi dráma, amely a világ egyik legjelentősebb archeológiai felfedezésének, a Sutton Hoo-i kincs feltárásának valós eseményei köré épül. Simon Stone filmje amellett, hogy egy, a legtöbbünk számára unalmasnak tűnő tudomány…..
filmtro blog Gunda 2021.02.14 00:36:38
Fekete-fehérben, lenyűgöző képekkel forgatott dokumentumfilm egy állatcsaládról, állati nézőpontból, egyetlen emberi hang, felirat, vagy aláfestő zene nélkül.Spoilermentes élménybeszámoló...
Négy kiégett és/vagy életközepi válsággal küzdő középiskolai tanár úgy dönt, hogy élesben letesztelnek egy pszichológiai elméletet, miszerint egy enyhe spicces állapot szükséges ahhoz, hogy jobban boldoguljunk az élet minden frontján. A kísérlet spontán módosítása nem várt fordulatot hoz. Thomas…..
Modern western road movie Paulette Jiles regénye alapján, Paul Greengrass rendezésében, Tom Hanks és Helena Zengel főszereplésével. Egy film, ami nem lep meg, mégis szórakoztató, izgalmas, és megindító, hiszen témája a bátorság, a becsület, és a szeretet határokat nem ismerő ereje. Talán nem…..
filmtro blog Ígéretes fiatal nő 2021.01.23 17:14:43
Szarkasztikus humorú, archetipikus karakterekkel és képregényszerű kontraszttal megrajzolt, mégis kíméletlenül egyenes, őszinte, és erős film a nőket érő szexuális erőszakról, a rendszerszinten hímsoviniszta társadalomról, és arról, hogy vajon helyre lehet-e hozni a helyrehozhatatlant. SPOILERMENTES…..
filmtro blog Jojo nyuszi 2021.01.23 16:47:59
Christine Leunens Cellába zárva c. regényének filmadaptációja polgárpukkasztóan merész, formabontó, ugyanakkor érzékeny, megható, emberi. Taika Waititi számára Leunens regénye leginkább inspirációként szolgált, hiszen az eredeti háborús drámát egy szatirikus, karikaturisztikus bohózatelemekre épülő…..
filmtro blog Kontroll nélkül 2021.01.23 15:50:16
NORA FINGSCHEIDT első nagyjátékfilmjét már a róla szóló első ajánló alkalmával bakancslistára tettem, de csak most, a mozipremierje után közel egy évvel került sorra nálam. Az előzetes várakozásaimat messze felülmúlta, bár a bemutatója alapján sejteni lehetett, hogy erős filmről van szó. SPOILERES…..
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
lazlee 2015.09.11 13:11:30
Kedves Macska-Fogó!

Egy különös jelenségre keresek választ, és úgy gondoltam, hogy mielőtt állatorvoshoz fordulok, megkérdezek egy tapasztalt "szakértőt" is :-)

Közel 4 hónapja fogadtam be egy kb. 1-2 éves keverék, de erős orosz kék (és/vagy karthauzi) beütésű ivartalanított kandúrt. Társasházban élek, az udvaron "csövezett" szegény egy ideje, és mivel senki nem jelentkezett érte, viszont a lakók egy része nagyon rossz szemmel nézte a kis menekültet, ezért némi mérlegelés után befogadtam. Az állatorvos megállapította, hogy valóban ivartalanított kandúr (akkor még nem tudtam a viselkedési problémájáról, ezért nem értettem, hogyan kerülhet utcára egy ilyen szép állat), egészséges, de azért kapott féreghajtást. Mivel lakásban tartom, és nincs semmilyen másik állat a közelében, ezért oltásokat nem javasolt az orvos, az esetleges ráoltás kockázatossága miatt.
A kezdeti heveny hasmenését gyógytáppal könnyen orvosoltam, az almot első pillanattól kezdve (és azóta is) rutinosan és következetesen használja, nagyon jó étvágya van (prémium száraztápot kap némi konzervtáppal kiegészítve), és a kezdeti erős szőrhullása is csökken már. Eleinte hányogatott is, de amióta RC száraztápot kap, ezt mintha elvágták volna. Egyszóval: fizikailag teljesen rendben van.

Viszont kezdettől fogva van benne egy furcsa frusztráció: minden este idegessé válik, láthatóan nem találja a helyét, murrogásszerű hanggal nyávog. Ezerféle játékkal próbáltam lekötni a figyelmét, de nagyon ritkán kapható ilyenre, annál inkább érdekli őt a kezem és a karom! Amint az ölembe kerül, vagy csak mellém ül, kisvártatva rámászik a karomra, mellső mancsaival dagaszt, a hátsóval folyamatosan toporog, közben meg-megrándul, kicsit nyávog is és finoman, majd kissé erősebben harapdál: Egyértelműen párzási reflexei vannak, de sajnos ez külső stimulálás nélkül, elég gyakran előjön nála. Sokszor az is elég, ha ránéz a kezemre, azonnal "begerjed". Próbáltam erről leszoktatni, és már tudja, hogy nem szabad, de látszik rajta a belső, motoros kényszer, hogy újra és újra megpróbálja ezt a reflexét levezetni.

Ez megmagyarázza azt is, miért nem engedi magát simogatni, miért nem a gurított labda, hanem a labdagurító kéz érdekli őt, és miért válik gyakorta frusztrálttá. A szokásos, esti "ámokfutás" is lényegesen agresszívabb viselkedéssel társul, és elég sokáig tart nála.

Egyébként nap közben - jó macskához illően - leginkább nyugodtan alszik, reggelente azzal szórakozik, hogy elbújik és "rámtámad", persze csak az ijesztgetésig megy el, tehát viszonylag természetes a viselkedése.

Annyi még biztos, hogy túl korán választották el, mert ha ölbe kerül, akkor először mindig kismacskásan dagaszt és szinte csámcsogva keresi a tej forrását :-) Amikor ezt a rituálét befejezi, akkor pár percre néha még el is alszik, majd minden külső inger nélkül felriad, és tág pupillákkal kezdi a fent leírt párzási reflexét levezetni, néha elég durván (ahogy ezt egy ivaros kandúr is teszi a nősténnyel).

Azt tudom, hogy ez a reflex nem múlik el az ivartalanítástól, de mivel ez szinte folyamatos lelki frusztrációban tartja őt, valamilyen módon mégis kellene kezelni. Pontosan az nem látszik rajta, ami ivartalanítás után általában jellemzi a macskákat: nyugodtság, lustaság, játékosság.

Annyit még hozzátennék, hogy ez a frusztrált viselkedés nem társul mellépiszkítással, jelöléssel és a kandúrokra jellemző torokhangú vernyákolással.

Találkoztál-e már ilyennel, és van-e ötleted arra, hogyan lehetne Manó (mert ezt a nevet adtam neki) napjait kissé nyugodtabbá tenni (amivel mellesleg az én napjaim is nyugodtabbak lennének)?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Laci
lazlee 2015.09.12 21:19:01
@Macska_fogó: Kedves Macska-Fogó!
Köszönöm a válaszodat!
A rejtett herét én sem tartom nagyon valószínűnek, hiszen ahogyan említettem: sem területjelölést, sem egyéb kandúros viselkedést nem mutat. Viszont a kezemet/karomat valahogy képtelen "hozzám kapcsolni": néha egy nyújtózkodás vagy fejvakarás is komoly ingert vált ki belőle (ha épp mellettem ül/fekszik), hogy rávesse magát :-)
Mindenesetre a következő állatorvosi látogatás során rákérdezek.

Az oltást azért nem javasolta a doki, mert ha pl. veszettség ellen 1 éven belül volt oltva (és ez ugye nem kizárt, hiszen ivartalaníttatta is valaki), akkor a második oltás (ráoltás) azt okozza, hogy fellobban a fertőzés: konkrétan veszettséget is kaphat.

Kérdeztem a későbbieket és a féregtelenítés ismétlését is, de határozottan azt mondta az orvos, hogy amennyiben másik állattal nem érintkezik (márpedig nem fog), és nem etetem nyers húsokkal, akkor teljesen szükségtelen az oltás, mivel azok a betegségek, amelyek ellen oltják, kizárólag másik állatról kaphatóak el. Még a féregtelenítést sem javasolta ismételni (ha csak nem látom a férgesség tüneteit). Állítása szerint az ő háziállatai sem kaptak el soha semmit, pedig ő a cipőjével biztos hazavisz ezt-azt, hiszen rendelési időben sokféle állat megfordul nála.

Az unatkozásban teljesen egyetértünk. A megoldása ennek nem annyira egyszerű. Megfigyeltem, hogy abban az időszakban, amikor általában egyedül van (reggel 8 és este 7 között) jobbára csak alszik, lustálkodik, szinte csak inni és az almot látogatni kel fel, meg persze beiktat szép hosszú mosakodós időket is. Amikor egész nap itthon vagyok, akkor figyeltem meg. Viszont este és újabban reggelente is elég aktív. Eleinte teljesen figyelmen kívül hagyta az összes tipikus macskás játékot. Gurítottam neki labdát és bután nézett utána. Kicsit féltem is, hogy valami nagy baj lehet. Mostanában már eljutottunk odáig, hogy időnként egyedül is megtalálja a labdáit és egész komoly futamokat levág velük. De az a gyakoribb, hogy ezek nem érdeklik, ha húzok előtte valamit, arra sem nagyon ugrik, természetesen a kezemet nézi erősen és azt akarja szétszedni. Kapott nagyobbacska plüssállatot is, amire néha rá tudom gerjeszteni és akkor majdnem széttépi, de többnyire az sem érdekli. Kipróbáltam a macskamentás trükköt is, de a spray változat nem nagyon jött be (alkoholos oldatként készítik, és a kipárolgó alkohol nagyon taszítja őt), a szárított változatot pedig konkrétan lenyalogatja és megeszi, majd egy egészen kicsit "örül" még neki, aztán ott hagjya. Szóval nagyon nem könnyű őt szórakoztatni!

A "macskatévé" működik: szeret kiülni egy franciaablak elé és hosszasan nézelődni (harmadik elemeleten lakunk), de persze egy idő után megunja.

Sajnos a másik macska több szempontból nem megoldható, bár kétségtelenül nagyon jó ötlet (bérelt lakás, és már Manó ittléte is határeset volt, ráadásul az összeszoktatáshoz nem tudok több hét szabadságot kivenni, Manó vehemenciáját tekintve pedig nem merném őket eleinte egydül hagyni).

Amin mindenképpen szeretnék változtatni, az egy többemeletes macskabútor beszerzése (könnyen lehet, hogy magam fogom elkészíteni). Szeret ugyanis felugrani magasabb helyekre, de sajnos sok helyről kénytelen vagyok eltiltani, mert pl. az egyik kedvenc helye a gáztűzhely (!!!) lenne :-)

Ha ezt a macskabútort az ablak elé tenném, az talán még emelne az élményszinten egy kicsit :-)

Addig pedig majd kipróbálok még többfajta játékot is, és persze az eddigi tapasztalatok szerint az idő is segíthet, mert ha nagyon lassan is, de látok némi változást a jellemében.

Jelzem mindenképp, ha valamivel sikerült változtatnom a mostani helyzeten!