Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kisslujó

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Pennsylvaniai Egyetem kutatói által végzett, és most áprilisban közzétett tanulmánya megállapította, hogy a gyermekkori trauma felnőttkorra súlyos depressziós tünetekhez vezet, amelyek az agy rendellenes működésében is megjelennek. A most megjelent tanulmány az első, amely fizikai elváltozásokat…..
kisslujó 2019.04.22 00:19:44
@Látens Inszinuáció: A depresszió nem kizárólag egy látható viselkedés, kívülről lehet észrevehetetlen, rejtett is. Az immunrendszeren azonban nyomot hagynak a lelki tapasztalatok. A demensek, Alzheimer-kórosok körében már felismert tény a gyermekkori traumák sűrű előfordulása. Nem egyszerű az összefüggéseket meglátni. De az életfelfogásod előtt le a kalappal! A legjobb, ha az ember saját magának hisz.
Amikor egy szerettünk megkapja a diagnózist a demenciáról, számos ellentmondásos érzelmet élünk át, néha egyszerre. Sokan mély fájdalommal reagálnak, van, akit sokkolnak a hírek. A jelentős életváltozás előtt álló kilátások demoralizálttá, zavarttá, dühössé tehetnek. Az idősebbeknél nincs másik…..
kisslujó 2019.01.19 22:51:51
@Almandin: Pedig kérdésed alap: az intézményeket régen az egyedül élőknek, árvagyerekeknek, szegényeknek, gondozásra szorulóknak, öregeknek találták ki, de nem családból, jellemzően magányból fogadták be őket. Még ma sem divat a mediterrán országokban például, hogy az öreget lepasszolják a nagycsaládból, ott él velük, olyan amilyen, elfogadják. A profithajhászás, sikerorientáció kényszeríti a mai családokat, hogy szabaduljanak a hátráltató tényezőtől. Jó lenne, ha ma is a inkább magányosoknak lennének fenntartva intézmények, hiszen biztos jobb ott nekik, mint egyedül. Tragikus a tendencia. Megjegyzem, a XV. századtól kutattam a szociális háló megoldásait, megdöbbentem, nem látok semmi fejlődést. Már akkor kaptak enni, volt lakóhelyük, némi gyógyítás is jutott. Hiába a technikai fejlődés, az emberiesség most háttérbe szorult. Szükség lenne ma is Páli Szent Vincékre és hasonlókra, akik ezt megszervezték. Az akkori oligarchák biztosították a minimális anyagiakat. Ma is így kellene lennie.
kisslujó 2019.01.19 22:56:41
@csakférfi: jók a történeteid, a többieknek is, nekem is van sok. Jó lenne, ha a felelősök is ilyen érzékenyek lennének ezekre, mint mi.
kisslujó 2019.01.28 11:20:23
@Almandin: Amellett, hogy egyetértek, több tragikus végű esetet is ismerek, a friss információk továbbgondolkodásra késztetnek. Most történt, egy otthonápoló hölgynek műtétre kellett menni, anyukáját beadta, megőrzésre. Barátnőjét bízta meg, naponta nézzen rá. Rámézett, azt látta, rács mögé zárva feküdt a néni éhen-szomjan, mert nincs idejük az intézményi ápolóknak kivárni, míg elfogyasztja a szükséges ételt-italt. Hát megetette, megitatta. A bejegyzése így szólt a sorstársnak:"Ha Istent ismertek, be ne adjátok a beteget otthonba, nem tudják ellátni!" Ez mindent elmond arról a választási lehetőségről. Ezért van az, hogy az Otthon-nak nevezett helyek átvették az elfekvő funkcióját. Tisztelet a kivételnek, ahol megfelelő pénzért meg tudnak oldani mindent. A VIP-részlegekről nem is beszélek. Akárhogy számolom, az otthonápolás még akkor is olcsóbb, ha rendelkezésre állnak az emelőszerkezetek, speciális eszközök, amik megoldják az általad említett fizikai nehézségeket. Ezek bérelhetőek, továbbadhatóak. Intézmények építése, felújítása, fenntartása és feltöltése személyzettel több nagyságrenddel drágább. Abban is igazad van, egy társasházi garzon jellegű hely megfelelő lehet életvégi lakhelynek. Okos az, aki ezt még időben elhatározza és gyűjt rá.