Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Városi konyha

670 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Városi konyha Cruffin 2019.11.21 12:59:56
A croissant és a muffin találkozása, ez a croffin. Persze, hogy amerikai őrület a cruffin. :)  Először tavasszal hallottam róla Paul Hollywood City Bakes (A város ízei) című műsorában. A neves angol pék utazásai során a különböző kenyereket és pékárukat kutatja fel. San Fraciscoban járva mutatja be…..
Desszertek maradékmentéssel.  Te mit teszel, ha van egy csomó maradék a hűtőben, amik önmagukban igazából semmire sem elegendők? Nálam ilyenkor beindul a boszorkánykonyha és jöhetnek a cseppet sem boszorkányos ötletek ezek felhasználására. Ma kiürítettem az összes kis dobozkát az elmúlt napokban…..
Városi konyha Pita 2019.11.18 11:58:04
A görög laposkenyér.  Azt szeretem a kenyérben, hogy annyira sokszínű, felhasználása pedig változatos. Lehet édes és sós, kicsi és nagy, kerek és hosszúkás, buci és lapos. Ez utóbbi a kenyér legősibb formája, melyet ma is sok nemzet készít. Pita, naan, tortilla olyan, nagyon forró, vas felületen…..
Egyszerű, de annál finomabb kenyér, ami a vajtól lesz puha és omlós. A november 1-jei hosszú hétvégén úgy jártam, hogy rosszul becsültem meg a kenyérfogyasztást, és elfogyott a hét közepén sütött kovászos. Mivel gyorsan kellett valami vacsira, nem volt idő kovászolni, de élesztő is mindig van…..
Egyszerű, finom fogás ebédre. Néha nem is értem magam, miért nem szoktam változatosabban készíteni a karajt. Miért elsőként a csirke jut eszembe, ha gyorsan szeretnék ebédet készíteni, holott minden más húst jobban szeretek. Valamiért szegény sertés és marha háttérbe szorul, pedig egyiket sem…..
November a liba hónapja. Készítsd a levest liba aprólékból! Tavaly Márton napon megfogadtam, hogy nem csak az év ezen szakában fogok libát enni. Hát, ez nem jött össze, mert utoljára tavaly ilyenkor készítettem libás fogásokat. Most viszont bepótólom a lemaradást és nem csak november 11-e lesz a…..
Orosz, sós palacsinta könnyű halkrémmel. Horvátországból hoztam egy kis üvegben halkrémet, amiről nem igazán tudtam, hogy mi, csak jól nézett ki. Sajnos a csomagolás szebb volt, mint a tartalom. Mint utólag kiderült, tőkehal pástétom volt, melyben eléggé csínján bántak a fűszerekkel. Inkább tűnt…..
Minden, amit az olívaolajról tudni kell a fák gondozásától, a szüreten át a palackozásig és felhasználásig. Mivel nagy olívaolaj és olajbogyó rajongó vagyok, a bakancslistám TOP5 programja között szerepelt egy olíva szüret.   Azt viszont nem gondoltam volna, hogy erre Horvátországban kerül majd…..
Színes, fűszeres level a szürke őszi/téli napokra.  A sütőtökkrém leves annyi változatban készíthető, hogy minden héten feltölthetnék egy receptet. Például a narancs, a grépfriut, a fahéj, a szerecsendió, a kókusz mind mennek hozzá. Mint ahogy a kardamom is, ami a legújabb kattanásom, ahogy azt a…..
Melengető, őszi ízek, puha tésztába csavarva.   Legújabb kattanásom a (zöld) kardamom. Pár éve vettem, már nem is emlékszem, mihez, azóta parkolópályán volt. Most találtam rá újra, és teljesen odáig vagyok érte. Ízesítem vele a teát, kakaót, forralt bort, tejberizst, kuszkuszt, sütőtököt és…..
Ősszel is érdemes Horvátország felé venni az irányt. Strandolás helyett kirándulhatunk, felfedezhetjük a városok eddig rejtett kincseit. Horvátország eddig nekem a tengerparti nyaralást jelentette, pedig nem csak az Adriát lehet felfedezni. Gyönyörű városokat, és számos programot találhatunk…..
Hagyma és ricotta: egy különleges párosítás, amikből gyors mártás készíthető a tésztához.  A ricotta általában a töltött tésztákba kerül, spenóttal, sütőtökkel, vagy akár hússal is készülhet belőle ravioli töltelék. Ezért is akadt meg a szemem, már az első pillanatban Gennaro Contaldo új…..
Három vadászkutyával indultunk útnak, hogy fehér és fekete szarvasgombát keressünk az Isztrián. Az Isztria közepén lévő erdő, a Motovun rengeteg szarvasgombát rejt. Múlt héten ide látogattam el, ahol elkezdődött a szarvasgomba keresési idény.Az ország területének több részén terem fekete…..
Városi konyha Halleves 2019.10.21 07:12:39
Paradicsomos sűrű, mediterrán leves 30 perc alatt.  Ha utazom, azt általában egyénileg teszem - a befizetős, csoportos utaktól feláll a hátamon a szőr - és kifejezetten olyan szállást keresek, ahol jó nagy a konyha. Az elsők között pedig annak nézek utána, hogy hol van a helyi piac,  és milyen…..
A spanyol fánk fűszeres, őszi változata. A churros persze önmagában is finom, de elkészíthetjük az őszi változatát egy kis sütőtökpüré hozzáadásával. És ha már a churros is extra, miért ne legyen hozzá a csoki is különlegesebb? Rummal és egy csipet sóval bolondítottam meg. Hozzávalók a…..
Melengető, pikáns őszi ital. Az utóbbi idők legizgalmasabb szörpje, amit kóstoltam, a Mayer szörp chilis-málna szörpje. Önmagában annyira nem nyert meg - de ez abszolút szubjektív vélemény - de nem is azért fogott meg már első hallásra, hogy ebből készítsem a málna szörpöt a vasárnapi retró…..
Őszi ízek egy pitében A balatoni birtokon rettentő furcsa almák teremnek, színre és alakra, mint a gála alma, ízre viszont a túlérett starking. Mivel ezt a kásás állagot nem igazán szeretem, sütikbe kerülnek ezek az almák. Így viszont roppant finomak, és egy okkal több, hogy mindenfélét süssek.…..
Városi konyha Pizzás felfújt 2019.10.11 12:50:35
Gyors tojásos reggeli. Ha nem épp édeset eszem, akkor szeretek reggelire tojásból muffinformában sütni valamit. Gyorsan elkészül, és a hűtő/spájz tartalmának megfelelően variálható. Most egy olaszos verziót hoztam, pizza fűszerkeverékkel és egy kis sonkával. Hétvégi napindítónak…..
Városi konyha Fűszeres Hot Toddy 2019.10.10 11:57:01
A klasszikus angol forró ital, fahéjas szilvával megbolondított verziója.  Múlt héten a Mayer szörp meglepett két újdonságával, a fahéjas szilva és a chilis málna szörpjeikkel. Mivel a hűvösebb őszi idő is beköszöntött, a szörpök - természetesen első hagyományos kóstolást követően - azért…..
Városi konyha Wellington camembert 2019.10.09 09:40:51
A híres bélszín sajtos verziója. Tésztabundában, sokával és gombával nem csak a bélszínt lehet sütni. A camembert sajtnak is ugyan olyan jól áll ez a "körítés". Én camembert sajtot többféle képpen és szokszor szoktam sütni: borral meglocsolva, fűszerekkel, vagy panírozva, mert szeretem, ahogy a…..
Egy egyszerű pizzatészta új köntösben. Ahhoz, hogy az ember valami finomat, kedvére valót csináljon, nem kell midnig nagy dolgokra, hosszú konyhai munkára gondolni. Csak egy kis kreativitás, ötlet kell hozzá, hogy újjá varázsoljunk klasszikusokat. Ahhoz, hogy a kreativitásom meglegyen rengeteg…..
Városi konyha Penne Arrabbiata 2019.10.04 10:37:25
Fűszeres, pikáns paradicsomos tészta. A pikáns, paradicsom szószos penne az egyik legnépszerűbb olasz tésztaétel. Csak néhény egyszerű hozzávaló: paradicsom, fokhagyma, chili és bazsalikom és az egyik legfinomabb szószt főzhetjük belőle. Nem csoda, hogy ez a tészta volt a híres, olasz filmrendező,…..
Városi konyha Házi savanyúság 2019.10.03 09:17:03
Tedd el télre kedvenc zöldségeidet. Nagy savanyúság fogyasztó vagyok, szinte minden zöldséget szeretek savanyítva. Még azt is, amit egyébként máshogy nem eszek meg. Ilyen például a karfiol, aminek az ízével semmilyen más formában nem tudtam még megbarátkozni, savanyúságnak azonban remek. Ha…..
Városi konyha Pumpkin spice latte 2019.10.01 12:21:45
Fűszeres, sütőtökös kávé.  Ciki, nem ciki, én szeretem a sütőtökös kávét. A nagy kávéimádók most azt mondják, hogy ez nem is kávé, de én nem is vagyok egy nagy kávés. Pár éve még ránézni sem bírtam egy csésze feketére, mert már attól felment a vérnyomásom. :) Meg az kesernyés ízéért sem rajongtam…..
Őszi, meleg saláta. Míg nyáron frissen, úgy ősszel sütve szeretem a zöldségeket. Főleg gyökérzöldségek kerülnek ilyenkor a tepsimbe, amit mindig a szerint variálok, hogy épp mi van itthon, vagy miből kapok szépet. Köretként nagyon jól helyettesíti a krumplit, de meleg salátaként is szoktam enni,…..