Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Városi konyha

918 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fekete és rózsaszín a tányéron.  A tészta a tintahal tintájától fekete lesz, az ízét viszont a mártás adja. Ha nem hallal kínálod, nem lesz hal íze. Tudom, most nem hisztek nekem, pedig így van. Bármivel is színezd a tésztát (spenót, kurkuma, paradicsom, tintahal tinta), nem fogod érezni az ízét,…..
Városi konyha Görögdinnye saslik 2022.07.21 08:59:22
Könnyű, nyári vacsora. Ebben a kánikulában szerintem senki nem vágyik nehéz ételekre. Imádjuk a húsokat, most mégis inkább a zöldséges, gyümölcsös könnyedebb fogások kerülnek előtérbe. A spanyolok egyébként zseniálisak a témában, a néhány falatos tapas-ok nem csak arra valók, hogy leöblítsük egy…..
Sült, azaz al forno tésztát nem csak télen érdemes készíteni. Jó, tudom, nyáron mindenki kerülni a sütő bekapcsolását, de ezért a cannelloniért megéri. És csak 20 perc a sütőben. :) Friss paradicsomszósz, ami csak úgy bugyog, ahogy kiveszem a sütőből.... ez a látvány és hang... Mammammíaaaa... hogy…..
Édes reggeli pillanatok. Nem tudom, ti, hogy vagytok vele, de nekem a barack, sárga. Gyerekkorom óta a július eleje mindig a sárgabarackról szól. Régen a kertünkben termett sárgabarackból főzött az anyukám lekvárt, sütött süteményt, egy ideje azonban vesszük hozzá a barackot. Mert persze az sem…..
Fűszeres lekvárok nem csak kenyérre kenve!  Tudom, hogy a cseresznye nem kifejezetten lekvárnak való, de idén megint bő termés volt a két cseresznyefán Balcsin. 24 üveg befőttel elhasználtam az összes nagy üvegemet (ezekben kb. 10 kg cseresznye pihen), így ismét készült lekvár is. A két éve eltett…..
Városi konyha Ricottás kalács 2022.06.21 07:55:17
A kalács olasz módra. Sokan mesélitek nekem, hogy Olaszországban járva nem tudtatok jó kenyeret venni, enni. Igen, az olasz kenyér nem a gasztronómia csúcsa, mert általában só nélkül készül. Ennek oka, hogy a kenyér sütése a reneszánszban tört be az országba, ahol akkor a Medici-család támogatta a…..
Városi konyha Ünnepi lasagne 2022.06.14 11:53:02
Ha végigolvasod, el sem hiszed, hogy ez egy lasagne recept. Pedig az! Még akkor is, ha kicsit sem tűnik annak. Olaszország konyhája nagyon változatos. Befolyásolja az éghajlat, az emiatt elérhető alapanyagok és a szokások, hagyományok. Ezért fordulhat elő, hogy egy ételt a különböző régiókban…..
Krémes és gyümölcsös és még sütni sem kell! A ricotta egy nagyon hálás alapanyag. Készíthetjük sósan és édesen - akárcsak a mi túrónkat, bár egyáltalán nem hasonlítható hozzá - süthetünk vele és az egyik legjobb ravioli töltelék alapja is. Míg télen ez utóbbi miatt van mindig a hűtőnkben, nyáron a…..
A bolti helyett készíts inkább házi jeges teát! Ne vásárolj feleslegesen műanyag palackokat, hiszen könnyen és egyszerűen készíthetsz hűsítő italokat otthon is. Én sosem voltam ásványvíz rajongó, mindig is a csapvizet szerettem. A jó hideget. És ez ma is így van. Ezért sem Pesten, sem a Balatonon…..
Mindegyik jó, de a spagetti, az spagetti.   Rendszeresen kérdezik tőlem, hogy mennyi tésztát készítek/eszünk egy héten. Ez általában két adag szokott lenni, de amióta itthon is tudok spagettit készíteni, megugrott a tésztás ebédek száma. Khm... inkább azt mondhatnám, hogy csak tésztát eszünk.…..
Könnyű nyári ebédre vágysz? Ez a garnélás tészta jó választás. Farfalle, bucatini, fettucini, vermicelli. Mind hangzatos nevek, olyan jó kimondani őket olaszul. De tudtad, hogy a vermicelli férgecskét jelent? Így már nem is tetszik annyira, mi? Nekem sem. A cérnametélt sokkal találóbb és gusztább…..
Városi konyha Rizotto caprese 2022.05.26 11:07:50
Igazi, nyári rizotto. Az olasz konyha nem csak tészta! Erre persze magamat is rendszeresen figyelmeztetnem kell, mert hajlamos vagyok teljesen elveszni a tészták világában. Van 5 csak tésztás és még legalább ennyi olasz szakácskönyvem telis-tele tésztaételekkel. A közös bennük csupán az a néhány…..
Ha kezdő spárgafogyasztó vagy, ezt a receptet próbáld ki!  Ó a spárga szezon! Lehetne hosszabb is, mert az évnek ebben a néhány hetében kell 365 napig kitartó ízélményt feltankolni. Ezekben a hetekben két-három naponta megyek a piacra friss spárgáért (és eperért, amit egyébként a spárgával nagyon…..
Városi konyha Pezsgő mojito 2022.05.13 14:43:55
A klasszikus koktél pezsgős változata. Sokáig nem voltam barátságban a pezsgővel. Már egy korty is annyira a fejembe szállt, hogy órákig vihogtam tőle. Aztán, ahogy a jó bor (és gondolom a pezsgő is) érik a korral, úgy értem meg én is a pezsgőfogyasztásra. Kóstoltam igencsak nemes és drága fajtákat…..
Városi konyha Mini panini 2022.05.04 15:37:32
Maradékmentő ötlet, ha már uncsi a vacsi.   Azt nemrég mutattam nektek, hogy a borsócsíra pesto, milyen tésztával. De ezt a szuper friss krémet, nem csak tésztákhoz lehet felhasználni.A legnagyobb fejtörést nálunk a vacsora jelenti, mert általában hideget szoktunk enni. Kenyér, felvágott, sajtok,…..
Medvehagyma szezonban szinte kötelező a gnocchi medvehagymával.  Ugyan a nagy sláger nálunk a felaprított medvehagymával készülő gnocchi tészta volt az elmúlt években, amit végül kecskesajttal forgattam össze (recept itt), de egy jó medvehagyma pesto is legalább ugyan annyira feldobja ezt az ételt.…..
Isteni vendégváró, antipasti, de reggelire sem utolsó ötlet! Sosem voltam korán kelő típus. Amíg irodában dolgoztam, a sokadig szundi gomb lenyomása után sikerült csak kivakarni magam az ágyból, és mivel emiatt késésben voltam, a reggeli rendszerint kimaradt. Amióta viszont magam osztom be az…..
Friss és ropogós tészta, igazi tavaszi fogás. Amikor Gennaro Contaldo workshopján vettem részt, valaki megkérdezte tőle, hogy melyik a kedvenc tésztája. Ezt a kérdést én is állandóan megkapom, de nem igazán tudok rá mit mondani, mert mindet szeretem. :D Ezért általában azt említem, amit épp…..
Városi konyha Sárgatúró 2022.04.18 11:48:21
Húsvéti ínyencség. #reklám Azt hiszem, nem árulok el titok azzal, hogy mennyire szeretem a konyhai kütyüket. Az aprítót, a botmixert, a rizsfőzőt, a lassúfőzőt, amik mind megkönnyítik a munkám. A kis konyhámat azonban kezdem kinőni, már nincs nagyon hova pakolni. Ezért is szeretem annyira a Russel…..
Városi konyha Hot cross buns 2022.04.15 14:43:53
Ezek a kis, édes cipók az angolok húsvéti finomsága jellegzetes kereszttel a tetején. Pár éve sütöttem először hot cross bun-t. Azóta valahogy feledésbe merült, de tavaly, amikor ellepték az Instát és a Pinterestet a kis bucikról készült fotók, újra kedvet kaptam hozzá. Igaz, az utolsó pillanatban…..
Mákkal megbolondítva és egy trükkös hármas fonással.  Nálunk Húsvétkor mindig édes kenyér készül, de régóta szemezek a sós kaláccsal is. Ahogy régóta szemezek azzal a fonási technikával is, ami 3-3 szállal készült egyszerű hármas fonat.  Azt kell mondjam, hogy kár volt ennyit várni a sós kalács…..
Krémes, pisztáciás finomság.   Jajj, a pisztácia. Az utóbbi pár évben teljesen rákattantam. Jöhet, süti, fagyi, vagy simán mag formájában, egyszerűen nem tudok neki ellenállni. Az íze mellett a színe is teljesen lenyűgöz, főleg, ha krémet készítek belőle. Annyira, de annyira zöld. WoW!Az olaszok…..
Dobd fel a vacsorát valami újjal. Tudtátok, hogy a mortadella Olaszországban olyan kategóriájú felvágott, mint nálunk a párizsi? Annak ellenére, hogy pisztáciával -ami lássuk be, nem valami olcsó- készítik, mégsem elterjedt a fogyasztása. Főként tortellini tölteléket készítenek belőle, de…..
A legegyszerűbb házi friss tészta. Nem rajongok túl sok hírességért/sztárért, de abból a kevésből kettő szakács. A kettő közül egyikükkel pedig már kétszer is találkoztam. Ő Gennaro Contaldo, akivel legutóbb március közepén egy online workshop keretében találkozhattam ismét és tanulhattam tőle (pár…..
Készíts kenyér helyett sós goffriból szendvicset! Vannak olyan receptek, melyekre édesen gondolunk, pedig sós változatban is elkészíthetők. Ezek legalább olyan jók, mint az édes párjuk, ráadásul változatosságot vihetünk velük az étkezéseinkbe - ha már unnánk pl. a kenyeret. Mondjuk ez velünk ritkán…..