Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harcz László

4 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Humánia Blog Vitaindító I. 2013.09.30 18:44:02
Moraliza és Műhely     Vitaindító…..
Harcz László 2018.11.18 09:17:10
@Harcz László: Helyesbítés: ...az erkölcs(vagyis a tisztesség) az emberi hedonisztikus, elvtelen élvezet- és örömszerzési kényszer ELLENI KÜZDELMÜNKKEL egyenlő...
Egy őszinte korkritikára adtam a fejem, mert egyre elviselhetetlenebb, ami ebben az országban folyik. Ritkán kérem, de most mégis: amennyiben elgondolkodtatott, oszd meg ismerőseid között, hogy közös tudjuk (akár kommentbe) tovább gondolni. Megállapítom a székemből, amit én látok. Viszont ahány…..
Puha diktatúra van Magyarországon?! A politikai ellenzék még nincs börtönben, az élesen kritizálókat még nem ölik meg ismeretlen bérgyilkosok, a sajtó – körbehatárolt részében – még szabadon lehet kritizálni a jelenlegi kormányt és kormánypártokat. Puha az a diktatúra,…..
Harcz László 2015.09.11 17:04:54
100 évvel ezelőtt még nem volt az emberiség a hosszú távú jövő szempontjából ugyanabban a helyzetben, mint most: az emberiség pusztítóképessége pillanatok alatt el tudja törölni akár az egész emberiséget is a Föld színéről.
Tehát ma már ugyanannak a közéleti mozzanatnak százszoros jelentősége lehet, mint régebben.
A politikai oldalak, pártok számomra a teljes képtelenség kategóriájába tartoznak: miközben az emberiség, sőt, ma már az élet fennmaradása érdekében globális, emberiségi szintű, hatalmas jelentőségű közös döntéseket kellene meghoznunk és betartatnunk, mi arról vitatkozunk, hogy ki a nagyobb tolvaj, a másik polit. oldal, vagy a miénk; ki (melyik címeres gazember) tud többet ígérni az alultájékoztatott választóközönségnek; hogy a másik oldal a hibás mindenért, stb
Az Ungvári-féle mutáns fasizmussal kapcsolatban is hiányolom azt, hogy megemlítődjék: a fasizmusra vivő késztetések mindenkiben ott vannak, rendes ember küzd ellenük, a többinek meg tilos. Tehát nem a következmény jellegű jelenségekkel, hanem az ezeket kiváltó, kikényszerítő okkal: az emberi természettel, és ami azt a leginkább torzítja, a hamis önbecsüléssel, a gyarlósággal kellene foglalkozni, mert úgy százszor könnyebben és gyorsabban leleplezhetők lennének a negatív társadalmi jelenségek elkövetői, okozói, kiagyalói, haszonélvezői.
Ennek persze van egy hatalmas akadálya, ami idáig sikeresen blokkolta is azt, hogy belemélyedjünk az emberi viselkedés, az emberi természet mélyebb megismerésébe: a hamis önbecsülésünk nem engedi, hogy a saját hibáinkkal foglalkozzunk, pláne, hogy azokat nyilvánosan kitárgyaljuk... De mindenki választhat: megy a pokolba jó hírnévvel, vagy elismeri, hogy neki is gyarló a természet, és csökkentebb image-dzsel, de életben marad, az élő természettel együtt...
Keresőfogalmak: erkölcsfilozófia, antropológia, emberi természet, erkölcs fogalma, erkölcsi jó és rossz, hamis önbecsülés, gyarlóság, létfenntartó ösztönök, önámítás, képmutatás, globalizmus, globális értékrend, filozófiai paradigma, fenntartható fejlődés.  Az…..
A bátorság: Az a bátor, aki szembe mer szállni a társadalmi képmutatással, és az erkölcsi jó érdekében cselekedni is mer. A boldogság: a létfenntartó ösztönök ösztönző, jutalmazó jele, és ha azt érezzük, hogy boldogok vagyunk, az azt jelzi nekünk, hogy mindent megtettünk…..
--- Az erkölcs a legnagyobb virtus, mert a világ legnehezebb feladata erkölcsösnek lenni – H. L. --- A becsület a legnagyobb luxus, mert a legszegényebb csaló is gazdagabb, mint a leggazdagabb becsületes ember. --- A boldogság legfőbb feltétele a nyugodt lelkiismeret. 2014-11-17 ---…..
1.- Az ember élőlény,  - az élőlények ösztönösen életben akarnak maradni,  - ezt szolgálják a túlélési ösztöneink,  – a biztosabb túléléshez minél több erőforráshoz kell hozzáférnünk,  - ehhez pedig minél magasabb társadalmi rangra van szükségünk,  - ennek megszerzésére az önbecsülési- vagy…..