Regisztráció Blogot indítok
Adatok
B. Erzsébet

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mielőtt ezt leírnám, fontos, hogy megértsd, hogy miért nem tudsz rajzolni? 1. Mert nem tanultad meg. Miért nem? Az iskolákban a rajzoktatás művészeti és nem pedagógiai szemléletű, de erről sokat írtam már. 2. Mert nem az agyad működésének megfelelően szeretnéd megtanulni. Amikor körbenézel, azt…..
Sokan még a pedagógusok között is csak művészeti, vagy kézműves tevékenységként, esetleg a szabadidő hasznos eltöltéseként gondolnak a rajzolásra meg a festészetre, ahol a végső cél a művészi értelemben értékes végtermék, a kép. Ha jó a kép, sikeres volt a foglalkozás. Ez a magyarázata, hogy miért…..
  Régen jelentkeztünk, de vége a nyárnak és újra a helyére kerülnek a dolgok, bár mi a nyáron sem unatkoztunk. Többek között egy mintaprojektbe kezdtünk Hévízgyörkön. Bizonyítani szeretnénk, hogy a rajzolás és a festészet alkalmas, sőt a legkézenfekvőbb lehetőség a gyerekek alkotó gondolkodásának…..
A történetet Zsuzsa mesélte el nekem, még a tanfolyamon, amikor láttam, hogy minden rajzát fotózza és elküldi valahová. "A két nagyfiam könnyen megértette, hogy a hétvégén nem leszek velük, de Panka, a 10 éves kislányom, aki a hétvégére csajos programot tervezett velem, durcásan vette tudomásul,…..
  Amikor azt kérem tőled, hogy rajzoltass le egy képet, fotót, a gyerekekkel, rögtön arra gondolsz, hogy ez csak másolás. Te nem másolásra akarod tanítani a gyerekeket, hanem szeretnéd, ha a kreativitásuk mutatkozna meg a képekben. A művészek többsége szerint sincs értelme a valóság…..
Az emberek 90%-a ma rajzanalfabéta, és azt hiszi, hogy a tehetségtelensége miatt nem tud rajzolni. Ez azonban nem igaz.   Kata 3. osztályban tanít, és készült a Mikulás érkezéséhez kapcsolódó rajzórára. Körberajzolta a Mikulás sablonját és kivágta.     - Miért így rajzoltok?- kérdeztem.…..
    A könyv címlapján azt ígérjük: "AHOGYAN MINDENKI MEG TUD TANULNI RAJZOLNI" MIT JELENT EZ AZ ÍGÉRET NEKED?  Azt, hogy ezentúl nem kell feltúrnod az Internetet érdekes feladatokért - mert ez a könyv tartalmazza a szükséges rajzfeladatokat. Azt is, hogy nem kell soha többé alaklemez-sablonok…..
Fotó: pixabay  Ülök a szülői értekezleten. Még jóformán el sem kezdődött, de már sokadszor hangzik el Gipsz Jakab neve, aki kitűnő tanuló, aki ott volt az országos biológia tanulmányi versenyen, részt vett a jó sportoló viadalon, és az üzbég szépkiejtési versenyen is első lett. A tanítók és a…..
    A korrektúrán és a tördelésen is túl van, sőt a szerkesztése is megtörtént (húúúú…. nagyon szép lett), már csak a nyomtatás van hátra. A befutóban vagyunk, hamarosan megérkezik. Minden tudásunkat és tapasztalatunkat, amit az évek alatt a kezdeti rajztanítás során, vagy nevezzük…..
  Véleményem szerint a korlátozások gátolják az alkotást. Sok pedagógusban él még az a tévképzet, hogy ha nem tart katonás rendet, akkor a gyerekek rosszalkodni fognak és jön a káosz. Ezzel szemben azt tapasztalom, ha bizalmat szavazok nekik, értelmes célokat tűzök eléjük, érdekes feladatokat adok,…..
   Amikor egy osztálynyi gyereket rajzolásra szeretnél rávenni, "nem ronthatsz ajtóstul a házba". A gyerekek között lesznek olyanok, akik szeretnének rajzolni, de minden bizonnyal lesznek olyanok is, akik elutasítanának, ha "ebbe az utcába csak úgy berontanál". Ezek a gyerekek - a kezdeti…..
  A jelenlegi rajztanítással az a legnagyobb probléma, hogy művészképzésként fogja fel mindenki ahelyett, hogy rajzolni tanítaná meg a gyerekeket. Ennek aztán az az eredménye, hogy a tehetségeseket kivéve senki sem tanul meg rajzolni. A hibás tanítás következtében a gyerekek érdektelenné válnak,…..
  Rajzfejlődésünknek éppúgy megvan a szenzitív fejlődési szakasza, mint minden más képességterületnek. A gyerekek már egészen pici koruktól rajzolnak, az óvodában pedig különösen sokat, ám ez ösztönös tanulás. El lehet érni vele egy szintet, néhány tehetséges gyerek tovább is lép, de a többiek…..
Sok tanító küzd azzal a problémával, hogy nem tudja, hogyan kellene rajzolni és festeni tanítani a 10 év körüli gyerekeket. Felsőben és gimiben pedig a rajztanárok, a gyerekek érdektelenségével küzdenek. Hát, ennek oka van, és nem az, amit oly gyakran hallunk, hogy: „A rajzóra az készségtárgy.” Ez…..