Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Droli

982 bejegyzést írt és 2531 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balatonalmádiban viharos szél fújt, amikor kigurultam a tóparti sétányra A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 73,31 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 462/455 m (GPS)- Nehézség: 7/10 (Egész…..
Miska huszár szobra Pákozd határában A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE Bár a kerékpártúráimról nem szoktam betenni szintmetszetet, most eléggé hegyes-dombos terepen tekertem, ezért elkészítettem a GPS adatokból a szokásos diagramot. A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX…..
Mindenfajta nagyívű bevezető helyett: 1. Jelenlegi elfogadott álláspont szerint a koronavírus az idősebb korosztályra veszélyes, a fiatalabbakra csak mérsékelten, vagy nem jobban, mint egy sima megfázás. Akkor mégis miért a fiatalabbak vannak karanténba zárva, miért nem az idősebbek? Az iskola…..
Droli 2020.03.25 16:07:49
@anonymand: Kedves Anonymand, ilyen jellegű szakmai kérdésekhez nem tudok hozzászólni. Pl. van, aki azt állítja, hogy az állandó tesztelés marhára nem hoz megbízható eredményt (pl. Toldys diák, akinek negatív lett a tesztje először, aztán meg pozitív). Az meg hogy miért nincs elég maszk, megint szakmai kérdés. Biztos vagyok benne, hogy nem Orbán áll ott a határoknál, és zavarja el a maszkokat szállító teherautókat. (Amúgy volt ír kollégám nemrég megosztott egy levelet, melyben az ír egészségügy felkészültségét mutatja be, tisztára, mintha a magyar tükörfordítása lenne. Ott sincs elég maszk, stb. stb. De ugyanez van Nagy Britanniában is.) Valószínű, hogy ez világszintű probléma, egyik ilyen maszkgyártó sem arra készült, hogy rövid időn belül a teljes világot kell ellátnia. Szóval nem vagyok sem orvos, sem külkereskedelmi beszerző, úgyhogy ezeket a témákat inkább meghagynám azoknak, akik értenek hozzá, de biztos vagyok benne, hogy ott mindent megtesznek, amit lehetséges.

Ami most megnyugtat némileg, hogy a jegybank érzékeli a problémát, és egész pofás csomaggal készül megmenteni a gazdaságot. A válság szinte biztos, csak nem mindegy, milyen gyorsan kecmergünk ki belőle - ez függ attól is, hogy meddig tart ez a karanténes állapot. Nagyobb baj, hogy ezt senki nem tudja megmondani, és azt látjuk, hogy egy ország hiába győzi le a betegséget (pl. Kína), utána simán visszahozhatják mástól. Egy április végéig tartó időszakot még valahogy túlél a gazdaság, de ha ilyen csikicsuki fog menni, és emiatt a karantén eltart mondjuk nyár közepéig, igen nagy bajok lehetnek, és ott már a koronavírus lesz az egyik legkisebb probléma. Nagyobb az, hogy honnan lesz az embereknek és az államnak jövedelme-bevétele.
Droli 2020.03.30 10:30:45
@anonymand: Azért írom ezt a "nem vagyok szakértő" dolgot, mert tudom, hogy sok minden máshogy látszik belülről mint kívülről. Mondok egy példát. Iskolabezárások, az emberek megrohanták a boltokat és kifosztották a kurrens cikkeket. Jön hőzöngő atyafi, "Van kézfertőtlenítő?" "Nincs". "Mé nem rendelnek?" - és itt nem tudom mit vár, hogy homlokunkra csapunk, hogy "basszus, nem rendeltünk!" vagy hogy ő megfejtette a kézfertőtlenítő hiány okát, csak rajta kívül mindenki hülye...

Amúgy szerintem egyre inkább annak a kérdésnek kell előtérbe kerülnie, hogy oké, megvan a karantén, szerencsére nem gyorsul eszeveszetten a fertőzés, de meddig kívánjuk ezt fenntartani? A szakértők szerint valahol júniusban tetőzik a járvány, és utána sem lehet kiengedni mindenkit az utcára, mert akkor csak elcsúsztattuk a járvány kezdetét, de utána tombolni fog (jelen tudásunk szerint, tegyük hozzá). Viszont mennyire komoly,. hogy embereket akarunk hónapokig bezárni, többüket jövedelem nélkül? Mennyire lesz reális elvárás az, hogy a forróság idején az emberek maradjanak pl. a panelban? Én aláírom hogy járványügyi szempontból ez lenne a legjobb, csak éppen vannak más szempontok is, és itt nemcsak a gazdaságra gondolok, hanem pl. az életminőségre, de említhetném a közbiztonságot is. Van a a szint, ahol azt mondja majd az emberiség, hogy inkább essünk túl rajta gyorsan, akinek sikerül, sikerül, akinek nem, nem, csak éljünk már végre normális életet.
Mostani bejegyzésben összegyűjtöttem saját, és mások által is megélt tipikus hazugságokat, fél igazságokat vagy akár átveréseket amivel a zeneiparban lehet találkozni. A lista közel nem teljes, és bátran egészítsétek ki őket a kommentben. Akik régebb óta benne vannak valószínűleg már biztosan…..
Nívó A Tesco sztrájk margójára 2017.09.11 08:36:00
Miután most mindenki a Tesco sztrájkról beszél, nem árt, ha egy kicsit mögé nézünk a dolgoknak.  Az, hogy a kereskedelemben nagyon alacsonyak a bérek, régóta tudott dolog. Sokan jönnek azzal, hogy az Aldi valamelyik boltjában valamelyik pozícióban bruttó háromszázezret ajánlanak, de ez inkább…..
Blogunkat szokás "jobboldali blogként" emlegetni, ami valahol jogos is, de azt nem lehet tagadni, hogy Orbánék "túltolták" és ideje lenne, hogy orrukra koppintson valaki. Lehet, ezért lesz nagyon hasznos a következő 5 apró tanács, mely arra is választ adhat, hogy hogyan lehet az, hogy az Orbán…..
Nívó A Fidesz ki akar szállni? 2017.04.11 13:36:47
Elnézést, de a kereskedelmi láncok legújabb ekézésére nem tudok más magyarázatot találni, mint azt, hogy a Fidesz megunta a kormányzást, és abba akarja hagyni az egészet. A másik lehetőség az, hogy annyira hülyék, hogy maguk sem fogják fel, hogy ez a lépésük ezzel fog járni. Miről is van szó? A…..
Vajon mi vesz rá pár igen jól élő, a hatalma teljében lévő politikust és pártot, hogy ilyen picsafing dolgokkal, mint a CEU rombolja le hatalmát? Pedig pont a Fidesz az a párt, amelyik anno rájött arra, hogy a kilencvenes évek elején jellemző programoknak ideje lejárt. Emlékeztek még, mint ment a…..
Eldőlt, hogy a két elődöntő második ádásából melyik az a négy előadó, aki csatlakozik az előző négyhez, hogy végül a döntőben dőlhessen el, ki indul az idén Kijevben megtartott Eurovíziós Dalfesztiválon. A mostani dalok egy fokkal jobbak voltak, mint az előzőben, de azért erősen furcsa, hogy néha…..
A Magyar Helsinki Bizottság két munkatársa 2017. január 25-én huzamosabb ideig a Blaha Lujza téri aluljáróban tartózkodott. A reggeli órákban -4 fok körül lehetett a hőmérséklet az aluljáróban hajléktalan emberek feküdtek a fal mellett. 11 óra körül három rendőr jelent meg az aluljáróban és a…..
Droli 2017.02.12 10:06:45
@Megoldó: Az utcánkban van egy kiváló példa, aki nemsokára hajléktalan lesz.

Elvált férfi, anyjától örökölt egy nem túl nagy, de egész takaros házat külterületen, teljesen az övé. Rezsi szinte semmi, csak az áram havi tízezer alatt (víz fúrt kútból). Fűtés könnyen megoldható, vele szemben van az erdő, gyakorlatilag nincs gazdája, a kutya nem nézi ki mit visz el onnan (persze nem legális). Munka is lenne, én is be tudnám vinni olyan helyre, ahol nettó százezer forint felett kereshetne, de nem akar jönni, mert azt mondja, nem akar korán kelni (korán: reggel 5 körül; én is így kelek). Egyszer dolgozott két napig valahol, ahol nem kellett korán kelni, de nem tetszett neki, mert - dolgozni kellett.

Egész nap otthon teng-leng, persze iszik mint a gödény, meg az utcáról gyűjtögeti az elszívott csikkeket és azt szívja tovább (!). Nagy kertje van, nem termel semmit, nő a gaz az udvarában. De nem is lenne semmi baj, eléldegélne ő így akár a világ végéig is, de most a fejébe vett valamit: eladja a házikót valami pár millárért, és venni akar egy másikat 1-2 millióért, a maradékot meg felélni. Szerencsére elég magasan tartja a ház árát ahhoz, hogy épeszű ember ne adjon érte annyit, így legalább ez megvédi hülyeségétől. Kérdeztem tőle, hol akar ő 1-2 millióért házat venni (agglomeráció!), amikor ennyiért már romokat sem nagyon hirdetnek, nem tudja, de majd megoldja.

Az a baj, hogyha mégis sikerül eladni a házát, megmondom mi lesz: pár barátja villámgyorsan lenyúlja tőle meg elissza, aztán ott fog állni a semmi közepén. Belőle is hajléktalan lesz.

Rajta pl. hogyan segítsen az állam? Alapvető akaratbeli problémák vannak.
Droli 2017.01.17 09:02:34
@fda: Ha a boltot feljelentik, hogy nem volt egy adott napon egy adott akciós termék, akkor a boltnak bizonyítani kell, hogy volt. Mivel a boltoknak van készletnyilvántartásuk és tudják melyik nap miből mennyit adtak el, így könnyen vissza tudják nézni, volt-e azon a napon abból a termékből. (Ha nem, mert akkora káosz van a nyilvántartásokban, akkor meg a NAV jön ellenőrizni, az sem jobb.) Persze ez sem tökéletes, mert kérdés, hogy az a termék kint volt-e a polcon vagy a raktárban pihent, vagy nem-e rossz készletről van szó (pl. csak papíron van meg az a 2 db, gyakorlatban már rég ellopták). És ha a bolt nyilvántartása azt mutatja, hogy adott napon 0 db volt az akciós termékből, és a GVH ezt látja, akkor lehet várni a büntetést. Nem szoktak sokat cécózni, az állami szervek imádnak büntetni - különösen külföldi multikat.
Droli 2017.01.17 09:24:21
@GallaiG: Ne haragudj, de ez "bezzeg nyugaton!" nagyon nagy hülyeség. Tudom, dolgoztam ott is. Ott is ugyanúgy kupiznak a vásárlók, ott is vannak bunkó eladók, ott is vannak rossz vagy hiányzó címkék. Egy óriási különbség viszont tényleg van: ott nem lopnak annyit. Nálunk pl. nem volt biztonsági őr, mégsem volt gond a leltárakkal.

De sokszor kinézetre egy magyar Tesco keresztbe veri az angolt. Vagy a magyar Auchan a franciát.

(Kevésbé tartozik a témához, de még egy érdekesség, ami hasznos lehet annak, aki külföldre megy: meglepőnek hangzik, de a magyar fogyasztóvédelem jóval erősebb, mint pl. az angol! Angliában van az a dolog, hogy RRP (recommended retail price), azaz olyan ár, amit a gyártó javasol eladási árként. Ezt sokszor rá is nyomtatják a címkére. A kereskedő megkapja a terméket, rögtön ráírja, hogy 50% off, és máris az RRP feléért adja a terméket (marad neki rajta bőven), mindezt akkor is, ha előtte nem is árulta a terméket. A vevő meg veszi mert "akcijós!" Etikus ez? Egyáltalán nem, így könnyű teleplakátolni a kirakatokat 50 meg 70% off-okkal meg sale-ekkel. De Angilában nem szólnak érte. Nos, egyik ilyen külföldi lánc ezt kipróbálta Magyarországon, de cserében egy szép büntetést kapott a GVH-tól, mert nem tudta bizonyítani, hogy előtte valóban az áthúzott áron árulta a terméket, és hiába hivatkozott az RRP-re, ez a magyar hatóságot nem érdekelte - helyesen! Szóval aki külföldre téved, óvatosan az ilyen leárazásokkal. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nyugaton nincs valódi akció, mert van bőven, de sokan az RRP-hez képest akcióznak, ami mögött meg gyakorlatilag semmi nincs.)
Droli 2017.01.17 09:40:18
@conchita wurst: A hipernek van egy (vagy több) központi raktára, meg vannak a boltoknak saját raktárai. Ma már szinte minden láncnál a következő van: a központi raktár összegyűjti a boltok rendeléseit, egyben eljuttatja a szállítóhoz, a szállító a teljes lánc rendelését beviszi a központi raktárba, ott ezt szétszedik a boltonkénti rendelésekre, majd eljuttatják a boltokhoz az árut akik kirakják a polcra, a maradékot meg betermelik a saját raktárukba. Ez önmagában is elég időigényes folyamat, és ha közbejön egy hétvége, akkor szép csúszásokat tud okozni. Egy példa: csütörtökön indul az újság, a bolt észreveszi péntek délben hogy hopp, ezt az akciós terméket elvitték. Tegyük fel, a terméket tudja hozni a szállító. A bolt lerendeli pénteken, a szállító jó fej, szombatra beviszi a központi raktárba ahol lekomissiózzák, de mivel vasárnap nincs szállítás, ezért csak hétfőn viszik ki a boltba, ahol mondjuk délre kijut a polcra. Ez mind szép és jó, csak éppen péntek déltől hétfő délig te nem tudtad megvenni a terméket, az újság meg szerdán lejár, mert újabban a csütörtöktől-szerdáig újságoknak éljük divatját. És a fenti eset azért elég ideális, gyakorlatban nem így működik, egy ilyen rendelés-kiszállítás átfutása simán van egy hét is, ami pont elég arra, hogy lejárjon a termék akciója.

Erre azt szoktam mondani, hogy az lenne az etikus, ha a hiányba futó bolt meghosszabbítaná az akciót. Vagy adjon egy magasabb minőségű terméket akciós áron - ha veszteség, veszteség, így járt, majd tanul belőle legközelebb. A gond az olyan termékeknél van, aminek nincs helyettesítője és nem is lehet könnyen beszerezni, mert itt tényleg csak elnézést tud kérni az áruház.
Az OECD egy tanulmányában a munkaerő hatékonyságát vizsgálta. Ez alapján arra jutottak, hogy a magyarok jelentősen le vannak maradva az átlagtól. Míg az OECD átlagában 50-es a mutatószám (a GDP-t osztották le a ledolgozott órák számával), addig hazánkban mindössze 35.  A…..
Mármint a Hogyvolt blogot, ahol a Való Világról írt posztok verték ki nála a biztosítékot. Állunk elébe, kedves Tivadar, hadd szóljon...
Droli 2016.11.15 14:23:56
"Lopástechnikai törvény"- fogalmazott Hadházy Ákos (társelnök, LMP),  "barátokra szabva" írta közleményében Szelényi Zsuzsa (parlamenti képviselő, Együtt) a  közbeszerzési törvény tervezett módosítása kapcsán. A 2017-es költségvetési törvényt megváltoztató módosítások értelmében közel duplájára…..
Van egy kérdés: szeretné-e, ha Magyarországon menekülteket telepítenének le? A szavazók részéről van egy elég egyértelmű válasz: nem. Másfél héttel a szavazás előtt nincs olyan közvéleménykutató, politkai erő, sőt, értelmes ember, aki megkérdőjelezné a szavazás eredményét. Biztosan győzni fognak a…..
Nemrég átjött a szomszédom, és mondta, hogy nézzem meg a konyhájukat, mert most újították fel. Pontosabban nem felújították, csak kicserélték a csempét. Átmentem, megnéztem, és megállapítottam, hogy a csempe most már nem így csíkos, hanem úgy. Olyan százezer forintos nagyságrendbe került…..
Volt ugye délelőtt az a hír, hogy az Intim Torna Illegálból kilépett Kiss Sándor basszusgitároson kívül mindenki. Akkor már jeleztük, hogy a kilépett tagok is kiadnak majd egy közleményt, ami itt is van. Ebből kiderül, hogy ők nem is léptek ki, és folytatják tovább Kiss nélkül. Magyarán, ha most…..
A magyar csapat győzelme Ausztria fölött normális körülmények között egy örömteli sportsiker lenne. Egy sportsiker, aminek rossz szájíz nélkül örülhet bárki, akinek épp az a hobbija, hogy túlfizetett szórakoztatóipari munkásoknak drukkol szabadidejében. De ebben az országban már régóta nincsenek…..
Nívó Szemét dolog 2016.05.24 09:41:44
Az ember már nem szól semmit. Nekem is feltűnt, hogy az elmúlt két hónapról nem kaptam kukaszámlát, habár tudtam, hogy arról van szó, hogy mostantól nem a hulladékszállító cégek számláznak, hanem a nagy Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., aminek már a neve is elborzasztó.…..
Majdnem nyolc éve már, hogy azon kellett keseregtem (ugyanezzel a címmel, csak akkor kérdőjellel), hogy elhallgat az egyetlen, felvállaltan csak rockzenét játszó rádió, a Pont FM. Azóta se akadt igazán utódja, így ha valaki rockot akart hallani a kocsiban, max. a Sláger rádióra számíthatott (ez igaz…..
Három hónapot dolgoztam a vs.hu-nál. Életem egyik legjobb élménye volt - mind szakmailag, mind emberileg. Egy lap, ahol nem a gecizésről és a másik lejáratásáról kellett írni, ahol nem volt elvárás a szakmaiatlan ócsárolás, ahol nem egymás hátát veregetve, bajtársias nevetgélésből nőtte ki magát a…..
Kíváncsi vagy rá, hogyan énekel popdalt egy számítógép?  Ismerőseim tudják rólam, hogy hobbiszinten imádok zenélni, több dalt is írtam már, de mivel énekelni nem tudok, együttesre meg nincs időm, így eléggé nehézkes volt a dalok összerakása. Eddig. Adott ugyebár egy Casio CTK 671-es szintetizátor,…..