Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lumens

308 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szivárvány színeiben pompázó lobogó – apróbb különbségekkel – számos csoport és kultúra jelképe. Közülük a két legismertebb a béke- és a melegmozgalom. Láthatjuk a kocsik antennájára rögzítve, erkélyekre akasztva, felvonulásokon a tömegben vagy megemlékezéseken is. A jelkép hamar kinőtte magát a…..
Jogukban áll hallgatni, ám ők mégsem teszik ezt – legalábbis nem úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Egyre több elítélt ragad mikrofont, hogy magának az elfoglaltságot, rabtársainak pedig az információáradást biztosítsa. Forrás: Flickr Vajon mit tehet az ember, ha bűncselekmény miatt a…..
Idén egy Trump-kedvelő norvég és egy Putyin-rajongó orosz vív gigászi küzdelmet New York-ban a sakkvilágbajnoki címért – ezek a politikai áthallások azonban eltörpülnek az 1972-es mérkőzés mellett, amikor az USA és a Szovjetunió feszült viszonyát egy amerikai és egy orosz hatvannégy mezőn folytatott…..
Lumens Léket kapott tengerjárók 2016.11.26 10:22:16
Az elmúlt időszak legnagyobb logisztikai – negatív értelemben – szenzációja a Hanjin bedőlése. A dél-koreai tengerhajózási vállalat szeptember elején kért csődvédelmet, azóta megy a huzavona a cég hajóival és a rajta lévő árukkal kapcsolatban. A csőd ugyan váratlanul érte a világot, ám a háttérben…..
Lumens Európaiak uralják Afrikát 2016.11.22 09:14:57
Dél-Afrikában a fehér emberek alkotta kisebbség a népesség csupán 10%-át teszi ki, mégis a régió közel 80%-át európaiak uralják területi és gazdasági értelemben egyaránt – annak ellenére, hogy egy centet sem fizettek érte. Valójában az afrikaiak csak vendégek a saját kontinensükön – írja Mawuna…..
Európa-szerte Lengyelországban van érvényben a legszigorúbb abortusztörvény, amely értelmében csak három eset fennállásánál végezhető el legálisan a terhességmegszakítás. Ilyen esetnek számít, ha súlyos magzati rendellenesség lép fel, vagy ha a magzat veszélyezteti az anya életét, illetve ha nemi…..
Habár elsőre meglepőnek tűnhet, a Harry Potter-univerzum és valóságunk között számos hasonlóság fedezhető fel – még akár jogi és politikai kérdésekben is. Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés: mi lehet az oka annak, hogy túlhatalma van a mágiaügyi miniszternek? Hogyan értelmezhető az intézményi…..
Glenn Carle, CIA-hoz tartozó vallató szakember 2003-ban egy titkos fogdalétesítménybe látogatott, hogy kikérdezzen egy nemrég elfogott Al-Kaida-gyanúsítottat. A börtön hideg és sötét volt, olyannyira, hogy Carle a saját kezét sem látta. A cellába belépve egy reszkető férfi feküdt egy vékony lepedő…..
A súlyosan beteg gyerekek fizikai tünetei mögött rejtőzhet lelki eredetű probléma, egy súlyos betegség kezelése során pedig vannak olyan helyzetek, melyek pszichésen nagyon megterhelőek.  A betegek lelki támogatása ilyenkor elengedhetetlenül fontos. A mára ismertté vált és tevékenységeiben úttörőnek…..
Úgy tűnik, Japánban új szelek fújnak nyár óta. A történelem során először Tokió női kormányzót kapott. A 64 éves Koike Juriko nagy kihívások elé néz, nem csak azért, mert 2020-ban a város lesz az olimpiai játékok házigazdája, hanem azért is, mert tervezett intézkedései a japán társadalom…..
A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan emberek helyzetét segítő csoport 2010 júliusában indította el az Utcajogász – hajléktalan emberek jogklinikája programját. A Város Mindenkié és az Utcajogász önkéntesei a Blaha Lujza téren hetente egy alkalommal fogadják pénteken 15-től 17 óráig a jogi segítséget…..
A közösségi szálláshelymegosztó-portál éles kritikák kereszttüzébe került, miután egy, a Harvardon készült tanulmány kimutatta, hogy a szálláshelyeket sokszor nem adták ki potenciális bérlőknek – nem, kor vagy akár származás alapján diszkriminálva. A cég ezt követően azonnali lépéseket tett a…..
Balogh Ákos Gergely tizenhét év polgári undergroundot cserélt a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs igazgatói posztjára. A Mandiner volt főszerkesztőjét, az egykori Vállalatgazdaságtan Tanszék volt demonstrátorát az intézménnyel kapcsolatos korábbi tapasztalatairól, illetve az egyetem belső és…..
Lumens A Dzsumbuj nyomában 2016.09.22 05:52:42
A város peremén című projekt a Gubacsi út és az Illatos út által határolt egykori lakástelepről kialakult sztereotípiákat szeretné árnyalni a szélesebb publikum számára a volt lakók emlékeinek bemutatásával. Thury Lili és Cseke Balázs projektvezetőkkel beszélgettünk. Forrás: Ferencvárosi…..
Egy rosszul beállított névszervernek köszönhetően elérhetővé vált a külvilág számára az összes észak-koreai domainnév listája – ez mindössze huszonnyolc, önmagában nem különösebben izgalmas webhelyet jelent. Nem ez az egyetlen fursasága a diktatúra kapcsolatának a világhálóhoz. Egyes…..
Az utóbbi hónapok terrortámadásai egyre több figyelmet irányítanak mind a nemzeti, mind pedig az uniós irányelvekre, valamint az EU terrorizmus elleni szerepvállalására, mely témát a soros, holland EU-elnökség is napirendre tűzte. Az Unió bűnüldöző hatósága az Európai Rendőrségi Hivatal, vagyis…..
Évről évre nő Dél-Koreában a női munkavállalók száma, ám az OECD-országokhoz viszonyítva még így is aggasztóan kevés nő aktív a munkapiacon. Elemzők szerint az ország gazdasági növekedése szempontjából elengedhetetlen lenne, hogy több nő vállaljon munkát, ám az ország hagyományai és a berögzült nemi…..
A multitasking már egyáltalán nem új jelenség, arra azonban továbbra sem sikerült választ találni, hogy hasznos-e vagy sem – serkenti az agyműködést, vagy éppen rombolja azt. Egymásnak ellentmondó érvelések és tanulmányok, miközben persze csináljuk, ha káros, ha nem. De hol az igazság? Forrás:…..
Szakzsargontól, barokkos körmondatoktól és jogi sallangoktól mentes kommunikációt szeretne elérni Gergely Vera a hivatalos szervek és köztünk, közemberek között. Meglátásait a közérthető fogalmazás szakértőjeként igyekszik elterjeszteni az országban. Magyarországon úttörőnek számít ilyen téren,…..
A posztszocialista országok negyedszázaddal ezelőtt hiú reményeket tápláltak a demokrácia számos vívmánya iránt. Mára többükről – így a közszolgálati televíziókról is – bebizonyosodott, hogy mindhiába. Gálik Mihály közgazdász-médiakutatónak, a Magyar Rádió egykori újságírójának, majd ügyvezető…..
Nyáron, egy haláleset nyomán járta be a külföldi sajtót a hír, hogy Lengyelországban észak-koreai munkásokat dolgoztatnak nyomorúságos körülmények között. Kiderült, hogy a kommunista párt által szervezett munkáról van szó. A külföldre került munkásokat a pártállam adja bérbe a cégeknek, akik a…..
Július 15-e óta a világ a Törökországban zajló zavaros eseményekre figyel. Az ország történetében többször is sor került már katonai hatalomátvételre, illetve erre irányuló kísérletre. A török puccsok általában hajnalban történtek, az 1960-as például hajnali 3-ra volt időzítve, és mindössze másfél…..
A videószolgáltató óriás mostantól nem teszi monetizálhatóvá a megosztó, vitatott témájú videókat. Bár a nagyobb csatornák tulajdonosai közül többen burkolt cenzúrát sejtenek a dolog mögött, a YouTube elvileg csak a korábban is létező szabályozás szigorúbb betartatása felé tett lépéseket. A…..
Az elmúlt évek szuperhős-filmdömpingje után jogosan merült fel a kérdés, hogy vajon mikor fogy el az ötlet, mikor unják meg az emberek – és úgy általában mikor áldoz le a jelenleg nagyon is élvonalbeli zsánernek. Felreppentek pletykák arról, hogy a műfajban rejlő minden lehetőség kiaknázásra került,…..
Bár alapvetően más modell szerint működik, és európai rokonainál sokkalta kisebb jelentőséggel bír, közszolgálati média az Egyesült Államokban is létezik, és természetesen meg kell birkóznia a 2016-os választási kampány okozta nehézségekkel. A július végi jelöltállító gyűlések közvetítésénél a…..