Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pongesz

0 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viszonylag gyakran főzök olasz tésztákat (bár így sem elégszer), és kivétel nélkül mindig a tradicionális, eredeti receptek alapján dolgozom. Miután a múltkor azt nehezményeztem, hogy a magyarországi olasz éttermek többsége pont a tradicionalitást mellőzi az olasz ételek elkészítésekor, ezért most…..
pongesz 2020.01.28 12:17:52
hamár igazi olasz tésztaétel, pár trükk, amivel még jobb lehet az eredmény:

fokhagyma, csili HIDEG olajba megy, mert nem pirítani, hanem aromatizálni kell az olajat. valójában a szardella rakható a hideg olajba is, mert így jobban kiengedi az ízét, és a fokhagyma se barnul meg, mire szétesik a halacska.

az egyszerűen legenda, hogy nagy szemű sót használnak a tésztafőzéshez. ha ilyen van otthon, akkor persze azt, de a vízben a só feloldódik, úgyhogy tök mindegy, hogy mekkora szemű a só. a nagy szemű sónak pácoláskor vagy hús sütéskor van értelme, mert ott nem oldódik fel, és így másképp ízesít.

jobb eredményt érhettek el a tésztafőzésnél, ha a tésztát sokkal előbb kiveszitek a főzővízből, és utána a fél főzési időt a szósszal együtt a serpenyőben tölti, de ekkor változik a recept is, itt ugyanis előbb felteszed a tésztát főzni, mert valamennyi idő kell, hogy kioldódjon a keményítő a tésztából. Amikor a hal szétesett, és beletettétek a paradicsomot és a kaprit (de még az olajbogyó előtt), kicsit vártok, és aztán teszitek a vizet a serpenyőbe, és utána az olajbogyót. Fontos, hogy keményítőben gazdag legyen a víz, így lehet a szósz emulzióvá válását segíteni. Ha a tészta félig kész, átteszitek a serpenyőbe, öntötök hozzá kis tésztavizet, de folyamatosan kell pótolni, amíg kész nem lesz, nem egyszerre sokat beletenni, és közben folyamatosan kevergetni, hogy ne essen szét az emulzió.

még egy pont a sóhoz. ha alio e olio tésztát csinálok, akkor két liter vízhez kb 3.5-4 kávéskanál sót számolok (minél kevesebb a víz, annál több lesz a keményítő, és annál selymesebb lesz a szósz, szóval NE a legnagyobb edényben főzzetek, hanem amibe épp belefér), de itt a szardella eléggé sós, szóval kb a fele só is elég. azért is fontos, mert a szósszal együtt főzés koncentrálja a szószt, ami sokkal sósabb eredményt fog adni.
A sci-fi, azaz science fiction (vagyis tudományos fantasztikum) műfaji meghatározását sok vita övezte mindig is. Sokszor felvetődött már, hogy végülis mitől sci-fi a sci-fi. Ha  például egy történet a világűrben játszódik, attól már feltétlenül science fiction lesz belőle? Ha egy űrhajón megölnek…..
A levél 2 napja érkezett, írója láthatóan feldúltan jegyezte le a vele történteket. Dehát ki ne ragadtatná magát mondatokon átívelő caps lockra, ha kiderülne, hogy 3x vonták le tőle a bevásárlás árát? Az ügy kapcsán elég helyes döntésnek tűnik, hogy olvasónk nem szándékozik többet többet ebbe a…..
Vegyünk néhány számot, amit ha végigolvasol és végiggondolsz, akkor nagyon meg fogsz lepődni! különösen az 5. pontnál! Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 1.308.565 Ft…..
pongesz 2015.06.30 20:50:58
ez kérem hülyeség. először is van ez a csodás pont, hogy a 80 millió forint beleolvad az államkasszába. ez egy hülyeség. nem olvad be semmi, azt már rég kifizették másnak. másodszor van ez a másik pont, hogy mindenkitől ennyi meg annyi pénzt vonnak le nyugdíjra jogosító járulék címén (24+65 ezer, tehát 89ezer), és aszondja, hogy mai értéken ebből 756 ezer forintos nyugdíj lenne. ezt hogy számoltad ki, posztoló, merhogy aszondja, számoljunk tényleg 40 év munkaviszonnyal, és az átlagfizuhoz meg legalább diploma kell, tehát kezdjen dolgozni az emberünk 24 éves korban (ha előtte dolgozik, amúgy is asszem járulékmentes, tehát bár nyugdíjjogosultsága keletkezik, de nem fizet semmit, de ez amúgyis aprópénz). 64-évesen nyugdíjba megy, születéskor várható élettartam 75 év, szóval él még 11 évig. ha a befktetése értékálló volt (mert így lehet mai értéken figyelembe venni), akkor 40/15*89 = 237 ezer forintos nyugdíjat kap. De akkor 40 évig nem volt államcsőd, nem bukott a befektetésén, nem volt háború stb. És nem fogytak el a keményen dolgozó kisemberek, akik a gdp-t csinálják, ami ha nincs, akkor hiába takarékoskodsz, nem lesz se magán, se állami nyugdíj. márpedig a keményen dolgozó kisemberek fogynak, és helyettük jönnek a nyugdíjasok, akik pár (de kevesebb, mint 40) év múlva többségbe kerülnek a szavazók között, és akkor egyetlen politikai erő se fog változtatni, úgyhogy ez a pont is röhej.

aszondja, a kötelező nyugdíjbiztosítást 1928-ban vezették be. mikor vezették ki, mert most a nyugdíjbiztosítás nem kötelező.

naszóval, posztoló, tessék már forrást meg számítást mellékelni.
Kenyér és cirkusz kell a népnek, tartották a régi rómaiak. Azóta szerencsére sikerült meghaladni ezt az elavult szemléletet, mert manapság úgy tűnik, bőven megelégszünk a cirkusszal is. Jobb helyeken a politika elsősorban jóléti, gazdasági, emberjogi kérdésekről szól, nálunk…..
pongesz 2014.09.13 21:35:39
@nemorino: van valami, amit sajnos a mai véleményformálók gyakran félreértenek. a magyar nemzet fogalma egészen mást jelentett a 19. század előtt, mint ma. korábban a nemzet alkotói a nemesek voltak, egyáltalán egy feudális berendezkedésű országban az, hogy a király felségjoga meddig terjedt, az nem feltétlenül (sőt általában nem) esett egybe az akkori etnikai határokkal. egy nemest meg bőven nem érdekelte, hogy a jobbágyai vagy a felszabadítás után a földjein dolgozó parasztok milyen nyelven beszélnek, csak dolgozzanak és fizessék meg az uraság jussát. ezért egy középkori szimbólumot, mint valamiféle magyar szakrális jelképet tekinteni nem egészen korrekt (pláne, hogy már ott is mindösszesen a család jelképe volt). a minél régebbi címerek és jeképek nemzetiként való feltüntetése azzal van összefüggésben, hogy a kelet-európai nacionalizmus kialakulásakor ezek az öntudat erősítőjeként jelentek meg; hogy ki tudott korábbi ősöket felmutatni, ezzel bizonyítva jussát az adott földre (lévén itt az államok határa szinte egyáltalán nem esett egybe az etnikai határokkal - ismét). ebből a szempontból az árpád-sáv csak egy példa. az világos, hogy a magyar államiság nagyjából folytonos istván óta, de 1848-ig magyarország nem a "magyarok országa" volt, hanem a király országa (vagy a király és a nemesség, mert azért volt középkor is vastagon).
pongesz 2014.09.13 22:13:44
@Blogger Géza: a kérdésed jogos, ez ugye alapvetően ízlés dolga. két dolog, ami abszolúte szubjektív (tehát hangsúlyozottan az én véleményem és nem itélet). két dolgot mondanék el erről. volt szerencsém hallgatni anno a koronaúsztatás televíziós közvetítését, illetve addig hallgattam, amíg le nem játszódott a következő közjáték. a riporter, aki amúgy végig iszonyatosan szervilis volt, megkérdezte borókai gábort, hogy hogy van ez, hogy a köztársaság zászlaját félárbócra vonják, viszont elvonul alatta a szentkorona? most akkor a zászló tiszteleg a koronának, vagy fordítva? borókai gábor válasza az volt, hogy természetesen a zászló tiszteleg, a szentkorona nem tiszteleg a zászlónak. itt kapcsoltam el. a másik dolog, amitől borsódzik a hátamon a hideg, az a korona parlamentbe szállítása és a koronaőrös bohóckodás körülötte. az egyetlen pozitív hozadéka a 20. századiónak a magyar történelem szempontjából, hogy nincsenek királyaink és nincs törvénybe foglalt előjoga senkinek semmivel kapcsolatban. a korona nem jelképe tehát semminek jelenleg, csak egy szép aranytárgy. a parlament ugyan egy szép épület, de valójában egy hivatal, ahol az alkalmazottaim ülnek, és jól-rosszul végzik a dolgukat. nem múzeum. nem jelkép. semmi, csak egy hivatal. ettől függetlenül, mindenkit bátorítok, hogy menjen a parlamentbe, mert szép, és mert meg lehet nézni. de nincs ott a koronának semmi keresnivalója -szerintem.
pongesz 2014.09.13 23:03:59
@Blogger Géza: namost, a hozzászólásomban elfelejtettem kiemelni, hogy engem nem az zavart, hogy a korona tisztelgett a zászlónak. hanem az a pátosz, amivel a dologhoz viszonyult a kormányszóvívő és a kérdező szervilizmusa. nekem a korona nem jelent semmit. nem jelképez semmit, az államiságnak nincs szüksége jelképekre. az államnak esetleg, de épp azt próbáltam magyarázni, hogy az ilyen jelképnek egyetemlegesnek kell lennie, nem okés az, hogy az egyik fele az országnak kioktatja a másikat arról, hogy te szerencsétlen, az árpádsávos lobogó az ősi magyar jelkép, miközben neki meg nem azt JELENTI. és akik kioktatnak sem azért lengetnek feltétlen, hogy a magyarságukat ezzel kifejezzék, hiszen ezt a jelképet pár éve találták ki, pontosan azért lengetik, mert magyarabbnak érzik magukat azoknál, akik ezen kiakadnak. én őszintén szarok az árpádsávos lobogóra, a koronára, meg himnuszra is, de még a rovásírás sem érdekel, mert ezek önmagukban semmit sem jelentenek. nem bosszantom fel magam rajtuk, ha valakinek egy aranytárgy meg zászló kell ahhoz, hogy a magyarságát megélje, hát lelke rajta. nem hibáztatom érte. de lássuk be, önmagában még a magyarság sem "érték", hiszen semmit sem kellett érte tenni, egyszerűen így születtél. érték a műveltség, amivel esetleg hozzájárulsz a közhöz. meg ha dolgozol, és adózol. ezzel jót teszel az országnak és az itt élőknek. a pirosfehérzöldbe kötött lófaszok, azok meg engem nem érdekelnek.
Oké, játszhatunk ilyet is. Nem kell ezt túlragozni, tiszta, világos és egyértelmű a történet. De vajon Csatárynak mi köze van a fradihoz? A Ferencváros fideszes elnöke, a fideszhuligánok haverja szerint a drapit becsempészték, aha. A bocsánat vagy a sorry esetleg a sajnálom, az…..
Ágoston mutatta, hogy fel lehet vinni a decklisteket a tappedout.net oldalra, ahol azonnal látszik pár statisztika, amit otthon keserves lenne 100 lapból kiszámolni. A kedvenc (egyetlen) Merieke EDH deckem managörbéje meglepően jó, ahhoz képest, ahogy játék közben érezni szoktam.…..
Na, például ezért hasznos dolog a jogállam. A UPC kiküldött egy semmi korábbihoz nem fogható levelet felhasználóinak, hogy ha ráutaló magatartással nem csinálnak semmit (mint a nyugdíjpénztárnál), akkor a régi szerződésüket megeszik és kötnek egy formailag sokkal…..
Paranoid Android Schmitt Pál lelke 2012.03.31 09:37:52
  Beteges hajlamaim ellenére most nem gúnyolódni szeretnék, hanem megérteni, illetve megértetni valamit. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy alkalmunk van felfogni, (egy szituáció áttekintő megismerése kapcsán) egy másik ember cselekedeteinek valós mozgatórugóit. A tegnap esti…..
pongesz 2012.03.31 12:59:31
hmm, a vizsgálóbizottság meghallgatta, a szenátus pedig mást sem hallgat meg, ha dönt. nincs kettős mérce. ha meg az interjút nézzük, akkor nem volt elegáns, ahogy a saját nyilvánvaló felelősségét megintcsak másokra hárította. és nem igaz az sem, hogy akkoriban így készültek a doktorik, csak "bizonyos" doktorik. nem fogadom el, hogy azért, mert még rajta kívül jópár csókos ugyanígy jutott címhez, azért az ő bűnét ebben csökkentsük. pont az a baj, hogy az interjú attól bűzlött, amitől az egész magyar politikai elit. az urambátyám stílustól. hogy jön ő ahhoz, hogy megsértődjön, amikor egy tudományos testület megállapítja, hogy nem felel meg, mindössze nagyjából formailag a dolgozata a szabályoknak. hogy jön ahhoz, hogy megsértődjön, hogy az egyetem erre hivatott testülete az ilyenkor szokásos módon járt el. a phd-s megjegyzése pedig arra világított rá, hogy semmi alázat nincs benne a tudományos kutatással és módszerrel szemben. mintahogy ennek az alázatnak nincsenek birtokában azok sem, akik azon a címen védték ezt, hogy a törzsanyagot vette át, csak a tudományt nem ismerő tömegekből nem lesz köztársasági elnök. nem papolnak minden létező fórumon az élethosszig tartó tanulásról. és ami még bicskanyitogató volt, az az, ahogy előadta, hogy nem kérkedett a tudományos fokozatával. nos, számtalanszor kérkedett vele, az európai parlamenti honlapon még akkor is phd-ként volt feltüntetve, amikor már rég ment a plágiumügy, pláne, hogy ilyen fokozata ettől függetlenül sem volt soha. tanulságos, ahogy a keh honlapján az az elődök után szerepelt a neve. Mádl Ferenc, Sólyom László és dr. Schmitt Pál. ennyit a kérkedésről, alázatról, emberi arcról satöbbiről.
75 éves lett Grétsy László, nyelvünk egyik kimagasló akadémikus koponyája. Ennek kapcsán álljon itt talán leghíresebb előadás-részlete:Helyzet: Fiatal lány enyeleg fiatal fiúval. A háttérben figyeli őket a fiú egyik barátja. Mihelyst a lány egy pillanatra eltávozik, a két…..
pongesz 2012.01.26 11:10:59
@Nothing: talán, mert ez az egyetlen nyelv, amit ennyire ismersz, nem?
Tetszik, nem tetszik, szavazati jogot adni a határontúliaknak ehhez képest smafu. A többség sajnos nem képes továbblátni azon a pontot, hogy a FIDESZ túlerőben van, hogy nem úgy politizál ahogyan a világ elvárja. Ez viszont ha akarom az EU és a hazai ellenzék politikai harca az…..
pongesz 2012.01.09 13:28:44
hmm, kedves posztíró, most itten megint jön a szuverenitás nevű misztikus fogalom. először is 1848-ig ne is beszéljünk bármiféle szuverenitásról, tekintve, hogy királyság voltunk, ahol az ország jóléte csak annyiban érdekes, hogy miként szolgálja az uralkodó dinasztikus érdekeit. és ebből a szempontból édesmindegy, hogy habsburg, árpád-házi vagy épp jagelló az uralkodó. az ország szerencsés volt, ha kapott egy "felvilágosult" királyt. és az, hogy a felvilágosodásig az úgynevezett magyar nemzet nem volt több, mint a nemesség, ez ugye azt jelentette, hogy egy horvát nemes inkább volt magyar, mint egy magyar paraszt vagy polgár. sajnos szerencsétlenségünkre, vagy nevezhetjük a történelem szeszélyének, jópár éves török megszállás alá került az ország nagy része, amelyik olyan káros volt gazdaságilag és demográfiailag, hogy azóta is annak a következményeit szopjuk. a habsburg birodalmi politikával kapcsolatban jászi oszkár kiváló alkotását tessék nézni, amúgy mellékesen jegyezném meg, hogy a dualizmus alatt mi államalkotó nemzet voltunk, szemben pl a csehekkel. és pont ezért voltunk az első világháború után a vesztes oldalon, ennek a következménye pl a sokat siratott trianon izé. menjünk tovább, horthy korszak, ahol ugyan a királyság formális keretei fennmaradtak, de az egész inkább valami lidérces komédia volt. és az egész magyar nemesség úgy tekintett a dologra, mint valami átmeneti állapotra, ők továbbra is dinasztikus szemüvegen nézték a dolgot, pedig a világ akkorra már nagyon megváltozott. aztán jött hitler, aki ésszerű szövetségesnek látszott a korábbi területek visszaszerzése érdekében. itt is a dolgot rohadtul nem világpolitikai dimenzióban látta a helyi véleményformálók nagy része, ezen kívül pedig ott volt az elég széleskörű antiszemitizmus, ami szintén abba a szövetségi blokkba sodort minket. nem lakájmentalitásról volt szó, minden ország vagy a németekkel volt vagy ellenük. mi rossz segget nyaltunk, megszívtuk. és utána jött a szovjetúnió. az eszmei háttér mellett az a rendszer kiépítette a korábbi világok sértettjeiből (munkás, kisparaszt), idealistákból (értelmiség), zsidókból (a túlélők) és közönséges bűnözőkből álló itteni kis birodalmát, ami nemcsak nálunk szolgálta engedelmesen a kenyéradóját. de az egy '56 kivételével itt senki nem pofázott, mert itt voltak az orosz tankok, kádár alatt meg viszonylagos jólét volt. és most ittvan EZ. ami most van. nem az elmúlt húsz év, amivel nagyon könnyű történelmi analógiát találni (weimar). hanem EZ. ahol mindent és mindennek az ellenkezőjét két (+1) dolog mér le.
1. mennyire szolgálja ez az ország szuverenitását (bármit is jelentsen ez)
2. mennyire szolgálja az a hatalom birtokosainak mindennapi gazdasági érdekeit.
+1. És van még egy hátborzongató felismerés. Mindenki hallotta már a környezetében magát írástudónak tartó embertől azt a dumát, hogy "minek ide annyi közgazdász, abban mindent meg lehet magyarázni". Nos, nézzük meg a felvételi keretszámokat, ahol látszik ez a mentalitás. És tudjukki döntött róla. Szóval ami rémisztő, hogy minden itt született döntést, minden gazdasági érvet felülír kedves vezetőnk víziója. Nem azért kell a külföld, mert feladnánk a szuverenitásunkat. Azért kell, hogy megszabadítson egy őrült látnoktól, aki a saját ködös elképzelései szerint szeretné átszabni az országot. És én nem tudjukki álmában akarok élni. Én egy szabad demokratikus országban akarok élni, ahol a hatalom nem szól bele a bíróságok és az ügyészség dolgaiba. Ahol nincs kormányzati ellenőrzés alatt a média. Ahol nem lázárjani svájci bankszámlája miatt esik a forintárfolyam. Nekem ez a szuverenitás.
sorok között Kilóra vett GDP 2011.12.30 15:26:00
Elképedve vettem tudomásul amikor Orbán Viktor egy parlamenti felszólalásában képes volt rezzenéstelen arcal ecsetelni a növekedési prognózisát, amit Matolcsy György még el sem készült növekedési tervére alapozott. Igen arra a növekedési tervre amelyhez Matolcsy a közönség…..
pongesz 2011.12.31 02:04:06
@endike: itt nem a liberalizmusról van szó, a jólét szóba sem került, mintahogy a matolcsy-féle növekedési terv (ha lesz ilyen) sem ezzel foglalkozik. a gdp nem erről szól, hanem az országban elköltött forintokról (vagy milyen pénz van peruban), az államadósság pedig nem az emberek adóssága. most pont az történik, hogy az emberek fogják megfizetni a hibás gazdaságpolitika árát, különadók formájában. a cikk teljesen átgondolt, és jólfelépített, ha ilyeneket pl tanítanának a gimnáziumban, kevesebb embert lehetne átverni a hagymázas dumákkal. nem véletlenül nem tanítják, lesz helyette kötelező hittan.
pongesz 2011.12.31 13:43:26
@Vincenzo90: khmm, a stílus maga az ember.
Na igen, a nemorthodox kari, azaz Szanta Kláá lecsöngött.. de hátra van még az orthodox...     Azt tudjuk, hogy az Úniónak két udvara van, az első a díszkertekkel meg a hátsó, a rumlis. Azt is tudjuk, hogy a kormány a buta és az ellenzéke MOST az okos.  …..
pongesz 2011.12.28 03:51:35
Az előző számban fedeztük fel Pályi György művészetét, de éppen csak ízelítőt kaphattunk költeményeiből. Úgyhogy ismerjük meg újabb oldalairól is ezt az ezerarcú poétát! Pályi György: Feladatunk Megmaradnunk magyarnak Megmaradnunk embernek Ellenállni Júdás pénznek s a…..
Sándor lányának gépét a Generali vitte szervizbe, azóta a számítógépről ellentmondásos hírek érkeznek, visszaadni azonban nem akarják a tulajnak a hibás kütyüt. Naiv ügyfél a biztosító hosszúra nyúló kezét sejti a dologban.Két hónappal ezelőtt lányom számítógépe…..
Néhány információ kiszivárgott a készülő nyelvstratégiáról:„A nyolcosztályos gimnáziumokban legalább három idegen nyelvet kellene tanítani, és az angol egyeduralmát megtörheti a francia és a spanyol - az [origo] információja szerint többek között ez áll az oktatási…..
pongesz 2011.07.27 15:08:26
@Alvarez: hoffmann rózsa franciatanár volt anno, csak úgy megjegyzem
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim, elértük a szökési sebességet. Csak továbbra is jól kell kormányoznunk, és végre le tudjuk rázni az Európai Unió rabigáját. Orbán Viktor szombaton éppen azt tette, amivel a szélsőjobb hagyományosan zsidókat és baloldaliakat…..
pongesz 2011.06.26 14:46:17
Most mondja azt valaki, hogy nem az! Valójában nem is értem azt a sok acsarkodót, akik itt a neten olvashatók.De akkor nézzünk egy mérleget az elmúlt egy évről:Negatívumok:1. Magánnyugdíj rendszer átalakítása. Ez egyértelmű negatívum, ha az egyének szempontjából nézzük,…..
pongesz 2011.06.02 00:10:01
@torró: számszakilag jegyezzük meg, hogy az állami nyugdíjjárulék százalékát a magánnyugdíj-pénztári rendszer elindulása után azért emelték meg, hogy az így kieső bevételeket pótolják. számszakilag. és nem értem számszakilag, hogy egy 65 évest ez hol érdekel? nem kellett belépni, nem kellett fizetni, a nyugdíjat meg megkaptad az én adómból. most majd azon az áron kaptok nyugdíjat, hogy én majd nem kapok 30-40 év múlva. számszakilag. ebben az országban mostmár nemcsak a focihoz, hanem a nyugdíjrendszerhez is mindenki ért, gondolom gabika szenátorasszony elmagyarázta, nominálisan meg számszakilag.
Egy nyugodt napnak indult...     Persze a Duna közepéből is kihúzhatott volna párszáz lufi egy ötven méteres Faszt, de perspektivikusan ugyanaz...
pongesz 2011.04.19 22:45:15
@nemezisazis: jáááj
pongesz 2011.04.19 22:46:36
Gulyásdemokrácia 201-62 2011.02.16 00:27:00
Kedden, azaz 2011. február 15-én délelőtt fél tíz után kicsivel, kezdetét vette az új alkotmányt előkészítő határozati javaslat parlamenti vitája. Ma és a héten végig ez folytatódik tovább, utána néhány nap részletes vita, megszavazzák, majd előreláthatóan ugyanez a…..
pongesz 2011.02.16 17:38:24
@adamka2: jáj... télleg ilyen sok ember rettegjen az alkotmánytól? nem igazán érted, mit jelent polgárnak lenni európában. az alkotmányozó többség nem arra való, hogy megszopasd azt, aki nem szimpi neked.
Hétfőn eldőlt, hogy az Andrássy úton biztosan nem lesz melegfelvonulás az idén.  A rendőrség arra hivatkozva nem engedélyezte a rendezvényt, mert szerintük az aránytalanul "sérelmezné" a közlekedést. Aha.Gyülekezési jog vs. kényelmes közlekedés...Azt hiszem…..
pongesz 2011.02.15 17:00:44
@efhábé: nem vagyok biztos benne, hogy bármiről is szólnia kellene. nem az a kérdés, hogy szóljon-e valamiről, hanem hogy legyen-e. senki nem fogja fel sem a fröcsögő homofóbok, se a melegek jogaiért küzdők, hogy nem azt tiltotta meg a rendőrség, hogy gyerekük legyen vagy vállalhassanak munkát, vagy mittomén. hanem azt, hogy felvonulhassanak. minden antifasisztának üzenem, vonuljanak csak a nácik, kopaszok tömött sorokban, tőlük se sajnálom. senkitől se. amíg a náci nem ver meg senkit, mert néger (zsidó, cigány), vagy a meleg nem akar megdugni akaratom ellenére (vagy mást se), azt csinál, amit akar. de nem a buziságról van szó, hanem, hogy a rendőrség nyilvánvalóan mondvacsinált okból betiltott egy békés rendezvényt. ez pont olyan, mint a kossuth tér lezárása volt anno, vagy a médiatörvény most. vannak jogok, amik szentek, buziságtól függetlenül.
pongesz 2011.02.15 17:05:54
@Lubimov: imádom, ahogy egy töredékmondatot kiragadva más értelmet nyer a szövegem. tovább is van, mondjam még? azt kell higgyem, mindenki azért örül a melegfelvonulás betiltásának, mert így majd a szegény melegeknek nem kell kitenni magukat egy ilyen megalázó helyzetnek, és majd jobban elfogadják őket. na, persze.. egy fenét.
pongesz 2011.02.15 17:23:07
@efhábé: vigyázz, mert nincs igazad. mármint ez az állatok is melegek dolog erős volt kicsit. meg konkrétan nem így van. az embernél a homoszexualitás a nemi arányok torzulását (sok férfi, kevés nő) kompenzálandó, és a kis, vadászó férfiközösségek szociális kötődéseit erősítendő lett adaptív. a letelepedett életmód azonban egészen más szexuális kultúrát tesz igazán frankóvá, ezért van, hogy pont ezekben a társadalmakban lett tilalmas. viszont minél később vállalnak gyereket az emberek, és minél ritkább a csecsemőhalál, úgy lesz a közösség szempontjából egyre kevésbé problémás, ha valaki nem vesz részt közvetlenül a reprodukcióban. persze az ember nem csak kenyérrel él, itt van pl. a vallás is, mint szempont, de (szerencsére) már nem az egyház diktálja, hogy mit kell szeretni az embereknek és mit nem.
A Schweitzer-verseny a világ legnehezebb matematikaversenye. Tíz (néha tizenkét) matematikafeladatot tűznek ki, amin tíz napig lehet gondolkozni. Valamennyi magyar egyetem valamennyi évfolyama egy kategóriában indul. Ez egy igazi hungarikum. A győztesek és a helyezettek között ott volt…..