Regisztráció Blogot indítok
Adatok
petok11

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben Magyarországon csökken (optimista szemüvegen keresztül nézve is stagnál) a születő gyerekek száma, a külföldön élő magyarok körében éppen fordított a tendencia. Ami persze egyfelől jó hír, hiszen ők is magyarok, másfelől azért felvet jó pár kérdést. A te…..
petok11 2017.03.29 15:29:33
@London2009: Nalunk is pontosan ez a helyzet. 9 ev utan fogunk a leirtak miatt most nyaron visszakoltozni Nemetorszagbol Mo-ra. Nem gondoltam volna, de az egyik fo gond, hogy a munka miatt nekem nincs idom kapcsolatot epiteni, ezert is inkabb miattam megyunk vissza, nem a felesegem miatt, aki napkozben jol elvan a baratnokkel. Masik szempont a csalad, hogy a gyerekek kozeleben vannak a nagyszulok, tobbi rokon.
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
petok11 2017.01.14 09:43:19
@hajráargentína: Bocs, az elobb @Ben2-nek akartam valaszolni, es valami regi nick-emmel voltam bejelentkezve. Szoval @petok11 =@adgis :-)
Igen ezt en is igy latom. A munkahelyen meg at is lehet hidalni ezt a dolgot, legalabbis nekem sikerult, de a maganeletben ugy latom mar sokkal nehezebb, ha nem lehetetlen. Pl. a felesegemet sem zavarja annyira mint engem, de mondja, hogy persze latja o is, hogy igy van.
petok11 2017.01.14 12:24:55
@SGlass: Igen, a real es foleg az IT terulethez hasonlok helyzete valoban konyebb. En is IT teruleten dolgozom, valoszinuleg ezert nem volt mar kezdetben sem nagy prbolemam ezzel a munkahelyen.
Viszont ugy latom ha az ember szakmaban dolgozik es szereti amit csinal, valamint szorgalmas, akkor sok teruleten el tudja erni, hogy kulfoldon is jol erezze magat mikor dolgozik. Megha bolcseszkent nehezebb is. Persze ha a szakmaban el tud helyezkedni (pl. magyar tanar vegzettseggel ez nem igazan megvalosithato). Viszont emiatt a posztolo eseteben at kellene menni minel elobb szakmaba dolgozni (nem ertem miert nem rogton oda ment) es tanulni a nyelvet, tarsasagba jarni estenkent, s idovel megoldodik a munka teruleten a problema.

Viszont a privat eletben komolyabbnak latom a gondot. Amit tobben is irtak, a nyelv anyanyelvi szintu elsajatitasanak lehetetlensege miatt az a bizonyos uvegfal mindig meg fog maradni. Ugy latom ebbol a szempontbol akkor jobb a helyzet, ha parkapcsolatban az egyik fel az adott orszagbol valo.
Igy aztan el lehet donteni x ev kulfoldi elet utan, hogy igy jol erzem magam vagy annyira nem es inkabb visszakoltozom (persze a tobbi parametert is merlegelve).
Elég komoly dilemmába keveredett Balázs és családja, hiszen három gyermekkel gondolkodnak erősen a külföldi munkavállaláson. Mi több, gyakorlatilag el is döntötték, hogy nekivágnak, amikor jött a CSOK, amivel megvalósíthatnák régi álmukat. Kérdésük most hozzátok szól:…..
petok11 2016.01.13 11:54:21
@soad1221: mindenkinek sajat felelossege donteni, de a csok-ot nem biztos, hogy jo elsieteni. Varhatoan sok uj epitkezes fog beindulni, ami miatt varnek olyan 1 - 1,5 evet. Nem hiszem, hogy a kovetkezo valasztasokig nagyon szukitenek a jogosultak koret.

Igen, en is ugy latom, ahogy a szulok, de foleg aki a gyerekekkel van erzi magat kint, a gyerekek is ugy fogjak magukat erezni. Persze kicsit arnyalodhat a kep. Viszont a nagyszulok hianya az nekunk komoly problema. Szerencsere tudnak baratok segiteni, de az ugye kikoltozeskor meg nem igazan van.
Sok minden felmerül, amikor az ember a határátkelést fontolgatja, ezek persze a leggyakrabban racionális érvek. Talán éppen ezért ragadott meg Péter írásának a vége, amiből aztán a poszt címe is lett: a jó döntés tényleg az, ami szívből (vagy szívből is) jön. Irány tehát…..