Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zoltankiricsi

44 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
                  Tartozom. Nem pénzzel, hálával. Valakinek, akit születése óta ismerek, becsülök és tisztelek. És nem is akármiért, valószínűleg az életemért, de minimum a testi épségemért.             Ilyesmi még nem esett meg velem: megtámadott egy bika. ( Nem volt rajtam semmi piros.) Én…..
Az internet tele van makettezőknek szóló cikkekkel és videókkal. Ezek többsége tippeket, trükköket, eljárásokat vagy épp makettek építési bemutatóit, esetleg a dobozbontás perceit osztja meg. Jelen cikk azonban egészen másféle irányt követ: azokhoz szól, akik egy valószínűleg nem is olyan kis…..
Anya egyedül Maradok 2021.04.05 11:10:19
Vannak érzések, melyek bármi is történjen, nem tűnnek belőlünk, de megtanulhatjuk felismerni őket és kezelni, viselni. A sebek bár nem láthatóak, de belül maradandóak és életre kelnek váratlanul. Az elmúlt években sok mindenen mentem keresztül, dolgozom rajta, hogy uralni tudjam az emlékeim, az…..
Én már nem is kommentelem, csak úgy röviden:  a picsábamá' ezzel az időjárással.  Ilyenkor szoktam gondolkodni, hogy hol van már az a felmelegedés. Mert itt nálunk, összességében azt tapasztalom (mert szeretem megfigyelni az időjárást), hogy inkább szélsőséges lett.  Sokan azt szajkózzák ész…..
zoltankiricsi 2021.03.20 19:39:47
@Parkinca: köszi szépen a választ! :) lehet, hogy később ültettem, és nekem az ablak köziben nincs túl meleg éjjel.
zoltankiricsi 2021.03.21 15:00:55
@Parkinca: köszi! megfogadom a tanácsod! :)
"Pokoljáró" és a "Sárkány lovagrend" tagjának, Tari Lőrinc - egykori királyi pohárnokmester - udvarházának romja és a középkori, kerítéssel erődített tari Szent Mihály templom Itt nem egyedül voltam, hanem a fiam is velem tartott, karácsony előtt, 2020. december 23-án. Ekkor mentünk el Tarra,…..
Györgyi kertje A paprika 2020.05.10 16:35:42
A fotón a tavalyi paprikáim: A paradicsompalánták elültetése után két héttel jön a paprika! Természetesen ezt sem magról nevelgetem, hanem palántát veszek. Az én nagy kedvencem a Fehér özön. Ebből veszek a legtöbbet,16 tövet, illetve 32-őt, ezt mindjárt meg is magyarázom. Ezen kívül teszek el 4…..
zoltankiricsi 2020.05.25 17:31:29
@györgyikertje: szia! nagyon köszi a választ! most megnyugodtam, hogy nem végzetes hiba. Igen, segítettél, nagyon köszi :)
Paradicsom Pár éve már április végén szoktam elpalántázni a paradicsomot. Már írtam, hogy nem bíbelődöm a magról neveléssel, palántát veszek. Idén pl. a karantén miatt nem a szentendrei piacon, hanem a Szentendrei-szigeten. Mivel a piac zárva van, szegény őstermelők nem tudják hol árulni a…..
zoltankiricsi 2020.05.10 23:37:40
@györgyikertje: szia! akkor nekem ezért lett felemás a termés az elmúlt években :D marha nagy a szárazság mindenhol sajnos.
Ilyentájt a tavaszt várva kevesen gondolják, hogy a február utolsó napjával fejeződik be a vadászati év és március első napján kezdődik az új. Érzelmi és racionális alapon mindenkinek van véleménye erről a tevékenységről, tényként azonban meg kell állapítani, hogy sokkal-sokkal korábban volt/van,…..
Rémy Crassard, a párizsi CNRS régésze 20 éve keresi az Arab-félszigeten az Afrikából elvándorolt első modern emberek nyomait. Az ásatásokban a sok faragott kő jelenléte szerint azt jelenti, hogy korán megtelepedett a Homo Sapiens ebben a régióban. A Szaúd-Arábiai ásatások 90-70 évvel ezelőtti…..
zoltankiricsi 2020.02.27 12:51:26
Dr. Guy Winch pszichológus, író és előadó kezében két adu van: 1., az érzelmi elsősegély doktora, 2., tudja, hogyan gyógyítsunk meg egy összetört szívet. Tudását, tapasztalatait száznegyvenegy oldalba sűríti. Könyvajánló egy nagyon lelkes olvasó szemszögéből. A HVG Könyvek gondozásában megjelenő…..
zoltankiricsi 2019.06.26 20:48:36
A tizenöt kötetesre tervezett, Anjouk című regénysorozatom egyes köteteiben a fő cselekményszálon kívül mindig igyekszem különféle érdekességeket is megírni a korról. Ezek néha csak egy-egy mondatban, bekezdésben közbeszúrt részletek, máskor komolyabb, terjedelmesebb leírások, úgymint öltözködés,…..
zoltankiricsi 2019.04.21 20:13:32
@Bíró Szabolcs, a székirodalmár: nagyon köszi a választ!

igen, én is szeretem az ilyen agytornákat, kedvencem a kísérleti régészet :)
Nap mint nap közhelyként hangoztatjuk, hogy Csehország sörnagyhatalom. És ez így is van, hiszen Csehország több sörös toplistának is vezetője, Európa egyik legjelentősebb sörexportőre. A „cseh sör” egyfajta márkavédjegy is lett az elmúlt fél évszázadban, sokak számára a „jó (és olcsó) sör”…..
Marantz CD73. A lejátszó, amelyről nehéz nem elfogultan írni. Sokáig gyűjtöttem a bátorságot, mire eljutottam odáig, hogy írjak a lejátszóról, amely évek óta alapvetően határozza meg zenehallgatási szokásaimat. Korábban írtam arról, hogy halott formátum-e a cd lemez, így most erre a vitára nem fogok…..
KultúrDuó FOK - Prótagorasz 2019.01.01 12:12:39
Az év utolsó irodalmi igényű - egyúttal filozófiai jellegű - szövege, amit olvastam, Platón Prótagorasza volt. Ez Platón korai, szókratikus dialógusai közé tartozik, ha ez valakit érdekel, hogy mit jelent, nézzen utána. Érdekesebb kérdés, hogy két szempontból is figyelemreméltó ez a szöveg.…..
zoltankiricsi 2019.01.05 20:07:15
@FOUREY: Hát én is laikus vagyok :)
Ezzel a Nussbaum olvasattal kicsit úgy vagyok, mint a modernkori kétségbeesett ószövetség-olvasatokkal. Amikor kiderül, hogy sem kozmológiailag, sem az ember kialakulása szempontjából, de még történelmileg, sőt még régészetileg és morálisan sem stimmel az egész, akkor az utolsó menstvár az, hogy "de ez egy szép mese, és nem szó szerint kell érteni".

viszont, amit te mondasz, azzal egyetértek: ("kénytelen vagyok elismerni, hogy maguk a szövegek zseniálisak és nagyon sokféle álláspontot felvonultatnak, elképesztően változatos stílusban, sokféle hangon szólalnak meg, tele vannak humorral , öniróniával, tele vannak le nem zárt vitákkal, amelyek továbbgondolásra ingerelnek.")
Egy régi receptemet próbáltam ki a minap kissé átalakítva, és gondoltam, ajánlom nektek is, próbáljátok ki bátran! Hozzávalók 4-5 személyre: 700-800 gramm csirkemell 200 gramm lilahagyma 150 gramm császárszalonna 1 pohár (vagy kisebb bögre) rizs (szárazon) só, curry, köménymag, víz A…..
zoltankiricsi 2018.11.03 16:16:17
@Bíró Szabolcs, a székirodalmár: fuuu, sajnos hőfokot nem tudok, mert nekem régi sütőm van. miután felforrt a cucc visszaveszem legalacsonyabb lángra. ez egy elég kíméletes, egészséges, takarékos eljárás, párolás tulajdonkppen. a z étel továbbra is rotyog, csak kevesebb energiát pazarol az ember. "hátárnya", hogy így nem képződnek pörzsanyagok, amik sok ételnek az ízéhez hozzátsznek. de én ezt napi szinten nem is bánom, mert hiába finomak a pörzsanyagok, de rákkeltők sajna.

persze az ilyen rakott dolgoknak jól áll, ha egy kicsit megpirulnak, uh én jó sokáig párolnám, és a végén rápirítanék magasabb hőfokon.
Ma reggel túl korán ébredtem fel és hogy a családom nyugodtan pihenhessen tovább, nekiültem a konyhában olvasgatni egy kis Xenophónt. Mindegyik szövegét el akarom idővel olvasni, de most az említett okból egy kifejezetten rövidet kerestem és a Hierón valóban igen rövid. Nem bántam meg. Nem csak,…..
Megjött a kincs, amelyet az előző részben kialkudtak a frankokkal. Viszont ezt Ragnar nemigen élvezi ki, mert eléggé dögrováson van. Mindenki latolgatja, hogy most mi lesz, Erlendur természetesen már ott tart, hogy ki kell nyírni Ragnart. Párizsban misével adnak hálát, hogy…..
zoltankiricsi 2015.10.06 20:35:35
@Gabba: én is köszönöm, hogy olvastad!

amúgy ha jól emlékszem northumbriában ölték meg, de még semmiképp nem párizsban, úgyhogy van neki még néhány csata, amíg felvonulhat a wallhallába :)
zoltankiricsi 2015.10.07 01:40:01
@Gabba: :D
Aslaug eddig sajna nem vetkőzött, de most itt ez a vetkőzős frank menyecske a következő évadra
zoltankiricsi 2018.08.17 10:17:28
@limbekcs: :D

én köszi, hogy elolvastad!
Igaz, hogy a legtöbb zombi filmben előszeretettel használnak lőfegyvereket is, de amúgy folyamatosan előkerülnek olyan szerszámok, amelyek nem a legpraktikusabbak a zombi populáció egyedszámának szakszerű gyérítésére. Persze jól koreografált vérengzéseket lehet képernyőre…..
Hát mind a 25 körmünket lerágva izgultuk végig az elmúlt hetet, hogy akkor most Jónő megy Bostonba Nyelvessel, és Tanár hoppon marad, vagy nem megy Bostonba, és Tanár úgy marad hoppon. Mindenesetre az iskolában kezdünk, ahol Tanár időnként meg-megállva, nyikorgó táskával kezében csak megy a lépcsőn…..
zoltankiricsi 2018.05.22 15:39:54
@polpetti: én köszönöm, hogy olvastad! :)

@sorozatfun: meg fogom nézni az eredetit, mert már kíváncsi lettem. de az biztos, hogy akár átvétel, akár saját kútfő, de a főszereplő páros viszonya teljesen rosszul lett felépítve. az írók ugye ezt a klasszikus Scully és Mulder, Dempsey és Makepeace, meg Dr Csont szitut akartak volna használni (ezt nyilatkozták is), ahol a csaj és a fickó között van is vonzalom, de van ellentét is, és akkor a néző várja, hogy összejönnek-e végre. de ehelyett kaptunk egy ilyen nagyon primitív kölcsönös sértődősködést, mintha egy elvált pár találkozgatna, amikor elhozzák egymástól a gyereket.
Tanár forgalmi helyzetbe került, be akar állni az iskola parkolójába, és hát nem pont ott smárol Jónő és a pasija? De! Ezt fel lehet fogni a Tanárral múlt rész végén elmaradt csók kipótlásaként is, mert Nyelvesnek áll a világ. A doki amúgy valami kutatói ösztöndíjat pályázott meg, és emiatt nagyon…..
zoltankiricsi 2018.05.14 17:30:51
@RTB: köszi, hogy elolvastad :)
„Tudom, hogy tombolnak a hormonok!” – mondja Vasvári, és nem tudom eldönteni, hogy ezek a tornatermi dumák jók, mert pont így beszél egy suttyó tornatanár, vagy bénák, mert csak egy suttyó tornatanár beszél így. Mindenesetre Nagy Ervin tök jól megmenti a kicsit esetlen jelenetet, amelyben a fiúk…..
zoltankiricsi 2018.05.12 13:21:27
@Csillepityu: egy csomó mindent átvettek, de volt, amit nem. de ez nem felmentés olyan hibák alól, mint például, hogy a női főszereplőnek gyakorlatilag nincs karaktere, egy homályos folt a forgatókönyvben. és még van pár ilyen hiba.

amúgy a magyar színészeket nemigazán fikáztam, tők jó látni őket, és a legrosszabbul megírt jeleneteket is igyekeztek maximálisan megoldani. max respect
A rész, amit már nagyon vártunk! Hogy miért? Mert Ganxsta Zolee is szerepel benne. Na de addig még! Addig még jó pár fura jeleneten kell túlesnünk. Itt van például rögtön a nyitány. Tanár találkozik Bácskai Ferivel, aki egy szomszéd autóban bólogat reggelente. Jó, persze teknó is szól közben, de…..
zoltankiricsi 2018.05.02 18:08:56
@Natura Qua: köszi, hogy elolvastad :)
Óóóó, miért gyűlölnek minket ennyire a forgatókönyvírók? Ennek a résznek a nyitányát sem ússzuk meg értelmetlen kísérlet nélkül. Fizikaórának ne nevezzük, mondjuk úgy, hogy a Tanár termékbemutatót tart, egy hangnyomásmérő érzékenységét teszteli, amit biztos a Gearbestről rendelt, aztán majd megírja…..
zoltankiricsi 2018.05.02 09:14:09
@Gabba: szia! nagyon köszi, hogy szóltál! a wikiben vasvárDi volt, és valamiért mindig ott néztem, de most kiderült, h a port.hu-n vasvári van. köszi, javítom!
Hála az égnek Vasvárdi a harmadik rész elejére nem tartogat nekünk egy elvetemült kísérletet sem, ellenben csipától összetapadt szemekkel botorkál be a tanáriba, ahol valószínűleg vakon is eltalálna a kávégéphez. Nála ez egy nyugodt, derűs napindításnak számít, mert az…..
zoltankiricsi 2018.04.16 20:13:06
@Rozsdabarna.: szia! a legközelebbi szombaton lesz 20 órkor az RTL-n. és másnap ismétlés :)

port.hu/adatlap/sorozat/tv/a-tanar-a-a-tanar/a-tanar-a-a-tanar/event-tv-82235893/episode-498013
zoltankiricsi 2018.04.19 18:35:13
@Natura Qua: :) én köszönöm, hogy olvasod! :)
zoltankiricsi 2018.04.20 16:19:32
@zorja: jaja, igen :D amúgy direkt, mert úgy gondoltam, h majd a következő részben lesz felvéve ez a szál, és akkor majd a hogyvoltban is többet tudok írni róla.
A Tanár minden rész elején egy elmebeteg kísérlettel indít, a múltkoriban kiugrott az ablakon, most pedig egy diszkógömb és egy gázpalack segítségével mutatja be a gyerekeknek a mit is? Semmi értelmeset. Mindegy, elment vele jó öt perc az órából, ez eleve tiszta nyereség a diákoknak, plusz lehetett…..