Regisztráció Blogot indítok
Adatok
t.peter

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2010.február 18-án írtunk arról, hogy 2009. december 25-ig sem sikerült megoldani az arzénos ivóvíz problémáját Magyarországon, és több százezer ember ilyen vizet iszik, ezzel főz. Akkor még MSZP-kormány volt, azóta jött a Fidesz. A probléma azonban szinte változatlan…..
TComment A zöld Merga titka 2012.07.15 10:32:00
Ha úgy vesszük, negyven éve ismerem ezt az autót. És most már az enyém. De ez még semmi, van egy ok, ami miatt végtelenül sokat jelent nekem. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Konzultálgatunk, konzultálgatunk? Csak akkor küldjenek a politikusok még egy levelet, ha valóban kíváncsiak a válaszokra, nem pedig az önkényüket álcázzák színes levelekkel. Egyre inkább úgy tűnik az előzetes információk alapján, hogy a nemzeti konzultáció sikertelen lesz.…..
t.peter 2012.07.08 22:04:25
@hungarisztan: Pedig de. Lehetett volna forinthitelt is, de azt nem tudtuk volna akkor felvenni. Ezt, ami most van, most nem tudjuk fizetni, illetve most még csak éppen-éppen, és nem tudom, hogy meddig még, de eddig bírtuk, talán fogjuk bírni. De legalább van egy kéró a nevünkön. Magadnak fizeted... ehh. (Bár így lenne.)
Mindegy, most nem gondolkodom rajta, a múlt havi ki van fizetve, az ehavi meg 12-én esedékes, azzal nem baszogatnak nagyon aug. 5-ig, max. rátesznek egy kis késedelmi kamatot, végülis a bankoknak is élniük kell valamiből, érted. :(
Nem lehetett forinthitelt felvenni, hidd el. Aki forinthitelt tudott volna hasonló összegben felvenni, annak annyi pénze kellett volna legyen, hogy inkább megveszi cash-ben az egészet és nem megy bankba, max. kölcsönkér a haveroktól meg a családtól egy kicsit. Egyszer valahol valamikor azt hallottam, hogy arról meg Járai Zsigmondot kellene megkérdezni, hogy ez miért alakult így, de én ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, Járai meg egyébként is másból él már azóta (elég jól), ne bántsuk. 20 436 000 Ft volt a hitelünk összege a folyósítás napján, ami azért jó, mert mivel az árfolyamgát 20 millánál van meghúzva, így ebből mi kimaradhatunk. Én ezt nem is bánom. Egyszerűen nem értem én ezt az egészet, szerintem jól nem járnánk vele, max. még egy terhet vennénk a nyakunkba, fizethetnénk az államnak is valami extra szart. Nem most, majd 10-20-50 év múlva. Nem tudom, nem is érdekel, úgysem érint, mert rám nem vonatkozik. Azt még hadd mondjam el, hogy tanár vagyok, közalkalmazott, és a bruttó besorolási bérem 6 éve nem változott. A nettó igen, az folyamatosan csökken, de legalább is egyre kevesebbet ér. Ne feledd el, hogy nemcsak a CHF/HUF ráta romlik, de a benzin is feljebb ment vagy 100 Ft-tal az elmúlt hónapokban, években. Meg a gáz, meg a villany, meg minden. Pedig OV nagyon tüsszögött, hogy ekkora rezsit az emberek már nem bírnak el, aztán jól kitalálta, hogy a fassága meg a gőgössége miatt (ti. IMF szopatása) kieső pénzt valahonnan pótolni kell, bevezette a különadókat, mert a zembereket tovább már nem lehet adókkal terhelni. Most a legújabb az, hogy a fogyasztást fogják jobban adóztatni, hogy a munkát terhelő adók és járulékok tovább már ne nőjenek. Hova nőnének, bazmeg, 20 éve 50% körül kapom a nettómat a bruttóhoz képest, hol plusz 1%, hol meg mínusz 1%. Nem baj, holnaptól majd az ÁFA lesz 40%. Banki különadó? Telefonadó? Baleseti adó? Mekkora szerencse, hogy ezt már nem a zemberekkel fizettetik meg. Tényleg mi a faszt csinálnánk, ha azokkal fizettetnék meg...?!
t.
t.peter 2012.07.08 22:17:26
@mese1: Milyen jelekből következtetsz arra, hogy elindultunk felfelé a gödörből? Én ennek semmilyen jelét sem látom, sőt, én úgy érzem, hogy egyre mélyebbre süllyedek, süllyedünk. Hónapról hónapra nehezebb, pedig júliusban a gázszámla se annyi, mint mondjuk januárban...
Azt persze én is látom, hogy vannak olyan ismerőseim, akik idén se a Tisza-tóhoz meg a Balcsihoz mennek. Én 6 éve már sehová se tudok. Helyette van kocsim meg házam, mindkettő CHF-re.
t.
t.peter 2012.07.09 11:48:18
@hungarisztan: Azért ennyire nem vagyok én sem hülye. :) Nemcsak a tanári fizetésből élek, abból már réges-régen meghaltam volna.

Mindenben teljesen egyetértek veled, mégsem tudom azt mondani, hogy másként csinálnám. Sajnos egyikünk szülei sem tudnak megtámogatni annyira bennünket, hogy ne kellett volna ekkora hitelt felvenni. A ház, amit vettünk, nem rossz, sőt, nagyszerű, de rengeteget kellene még rákölteni, hogy késznek lehessen nyilvánítani. Egy lakótelepi 4.-5. emeleti lakás meg nem ért volna annyit, amennyibe került volna akkor, amikor a házat vettük. Ha még mindig albérletben laknánk, minden esélyünk elszállt volna mára, hogy egyszer saját házunk vagy lakásunk legyen.

Ennyi pénzért ez a ház jó vétel volt.

A tanári fizetésemmel csak azért hozakodtam elő, mert annak az emelése valahogy mindig csak ígéret marad. Alighanem így lesz ez a Hoffmann-féle tanári életpálya modell esetében is. Valószínűleg egy-két éven belül abba kell hagynom a tanítást, mert egyszerűen annyira sok (túl)munkával jár egyre kevesebb pénzért, hogy nem lesz más választásom. Egyszerűen döntenünk kell elég sokunknak, tanároknak, hogy élni akarunk, vagy továbbra is tanítani. Pedig kár érte, a 14. évet kezdem szeptemberben, és nagyon szeretem csinálni. (Nem törit tanítok. :))

Kiszámoltunk mi szépen mindent előre, nem nevezném meggondolatlannak ezt a házvásárlást. És hidd el, hogy bírnánk is, nehezen, de bírnánk, ha az elmúlt 3-4 év alatt nem éltük volna fel az összes tartalékunkat. Sajnos viszont feléltük, és most remény sincs arra, hogy egyszer majd újra lesz megtakarításunk is, nemcsak lejárt sárga csekkjeink.

Egyelőre viszont még van saját házunk. Egyelőre... Nem könnyű, na.

t.
A nálunk Csillag születik néven ismert Britain's Got Talent idén megint belenyúlt a tutiba, úgy látszik, a brit vidék kiapadhatatlan forrása a felfedezetlen, de operaénekesi adottságokkal bíró tehetségeknek. Kezdődött mindez Paul Potts walesi telefonárussal, aki 2007-ben megnyerte a…..
t.peter 2012.03.26 19:57:13
@Na gyere ide, játsszuk le !: Ez butaság. Hallottál már korábban a Simándy-díjas szántóvetőről? Nem. Fent van két klipje a youtube-on? Na és? Ki tudott eddig róla, hogy van?
Megrendezett? Persze, hogy az. A színházban és a moziban is megrendezik, amit látsz, mégis tetszik, mégis lehet értékes.
Tehetségkutató műsorokról van szó, tessék értékelni a tehetséget, nem pedig azt, hogy milyen mackóalsó van az illetőn.

Szerintem mindkettő tudománya értékes, hadd lássa őket a világ!

t.
Egészen különleges dologra bukkant Csanád a XI. kerület Facebook-csoport bloggere. A Margit híd egy darabjára a Petőfi híd budai lábánál. Persze ez leginkább azoknak meglepő, akik nem tudják, minek a helyére települt néhány éve a Rió, amely most eltűnt a Goldmann György…..
Régen sok cikket olvashattunk arról, hogy mozgássérült engedéllyel rendelkezőket büntettek meg a parkolóőrök. Miután értelmetlen próbálkozás az egész, mintha csökkent volna ez a jelenség. Ám ezúttal törzsolvasónk,  Ganyager számára okozott meglepetést és nem tervezett…..
t.peter 2011.12.13 18:05:22
@hazug fidesznyik: Pont így vélekednek a hatóságok is: ha rokkant, akkor egyben hülye is, hiszen nem tudja intézni a saját ügyeit, mert nem tud felmenni a második emeletre a kerekesszékével a hivatalban. Nem tudom, tudsz-e róla, hogy elvileg már évek óta minden hivatalnak akadálymentesnek kellene lennie, de mivel nem sikerült az akadálymentesítés, ezért azt a ravasz megoldást választják a kormányok, hogy tolnak egy kicsit mindig a határidőn.
Egyébként hidd el, hogy a rokkant fizetne is, én például fizetnék, ha lenne, aki garantálja, hogy csak jogosult áll be a fenntartott helyre. Arra viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy szerinted ezt hogyan tudnák garantálni a hatóságok, mert most nem tudják. Én nem nagyon merek beszólni a SUV-osnak, ha benne is ül a gépben, amivel odaállt a rokkanthelyre, mert én csak egy hülye nyomorék vagyok, érted, oszt még a végén meg is ver, ha nagyon arcoskodok.

t.
t.peter 2011.12.13 18:27:09
@Laresz: Tudok menni, csak nehéz. Feltöri a csonkomat az a rohadt műláb, mert a TB 36 hónapra írja fel, de 7-8 után már cserés lenne... messzire vezet ez. Fizetek azért is, most kaptam újat 2 hónapja, 150 rugóba fájt, pedig nem tudok vele szaladni, mint a Pistorius. Csak menni, de az meg néha nehéz, ha, ez van. Azért jó a parkolóhely, mert közel van ahhoz a célhoz, ahová menni akarok. Amúgy igazad van neked is, én tényleg fizetek is érte, ha kelleni fog, de hadd álljak én oda, nem pedig az, akinek nincs rá szüksége. Ez nem privilégium, szóval nem jár alanyi jogon, csak megkönnyíti az életemet.

A másik tévedés meg az, hogy aki rokkant, az egyben nyugdíjas is, és szívja a dolgozó nép vérét. Rokkant vagyok, de nem nyugdíjas, nem szívom én senkinek a vérét, dolgozom én is, mint a barom, hogy eltartsam magamat meg a családot, meg azt a sokmillió ingyenélőt.

A rokkanthely csak könnyít az életemen. Mindenkinek nehéz, mindenkinek más miatt az, nekem pont a rokkanthely közelsége meg használhatósága könnyíti meg a napomat.
IDDQD Heti retro: Frogger 2011.09.08 17:30:00
A napokban jött ki a Konamitól egy új Frogger-játék, és még kettő készülőben van – ezekkel a cég a klasszikus program harmincadik születésnapját ünnepli. Az évforduló mellett mi sem mehetünk el szó nélkül: Heti retrónk főszereplője ezen a héten a játékipar…..
Egy jó játékhoz nem kell egetrengető grafika, meg 150 pálya - elég csupán egy jó ötlet. A Coinbox Hero készítői is ezt az utat választották. A kezdetek kezdetén vagyunk mi, illetve egy doboz, amit megütve pénz jön ki belőle - ez a szituáció elég sok helyről ismerős lehet.…..
t.peter 2011.08.29 13:38:29
@nickita: aha. 320-nál járok... :)
t.peter 2011.08.29 13:39:25
@nickita: én lövöm, hatan szedik
t.peter 2011.08.29 14:05:19
@nickita: 92 perc és többet vártam :(
(AXA-s vagyok, de nem 0 Ft a reálhozamom, hanem még ki sem számolták, hogy mennyi, ez lehet a baj...)
Van ez a valami, amit paradicsomnak nevezünk. Elég problémás egy darab. Először is kezdjük ott, hogy már az általános iskolai környezetismeret tanárom is bajban volt vele ti. nehezen értette meg velünk: a paradicsom nem zöldég, hanem gyümölcs. Aztán itt van még az az eset, amikor…..
t.peter 2011.08.02 22:45:02
@Panther_V: Köszi, felírtam.
t.peter 2011.08.03 06:26:27
@pszoldan: Köszi a tippeket! A talaj jó minőségű, szóval a napsütésben kell bíznom. Jövőre kecskeméti fajtákat fogok keresni, 400 Ft valóban nem tűnik túl drágának egy zacskóért, a piacon ennyi pénzből kb. 10 db olcsó palántát lehetne venni, ha pedig minden mag kikel a zacskóból, az egy fél hektárnyi paradicsom. :) Idén már nemigen ültetek új növényt, de jövőre próbálkozok. Ha többfélét ültetek egymás mellé, az nem baj? Nem porozzák be egymást (kedvezőtlenül), vagy ilyesmi? Ja, és mikor érdemes elültetni a magokat, hogy időben palántához jussak? Próbálkoztam én idén is, de nem jártam túl nagy sikerrel saját palánták tekintetében, vagy 50 saját tőnek kellene lennie most a kertben, de összesen 1(!) van, annyi maradt meg, mert a többi kipurcant. Annak az egynek a magját márciusban ültettem virágföldbe, a növény azóta hatalmasra nőtt, de paradicsom még nem érett be rajta (zöld gyümölcsei már vannak). A piaci palánták eközben másfél hónapja folyamatosan teremnek, minden reggel leszedünk a lányommal 2-3 kilót, alig győzöm elajándékozni.

t.
  Itt a címmel ismét kísérletet teszünk a Velvet olvasótáborának meghódítására, hiába a market-share, az market-share.:-)Valójában poszt témája a héten zajlott (zajlik) a Tiszavirágzás nevű természeti csoda (legyen jelenség, az mégiscsak prózaibb), ami egy…..
Szálka Angolnapaprikás 2009.06.17 11:30:00
Arra gondoltam, lehúzok még egy bőrt a halpaprikás témáról.Ugyanis.Vitában vagyunk Hintamesterrel, aki nem hisz nekem "paprikás" ügyben. Szerintem azok az ételek viselhetik a paprikás jelzőt, amelyeket zsír-hagyma-paprika szaftmachináció után tejföllel dúsítanak.…..
t.peter 2009.06.17 12:54:38
Biztosan nem ezzel oldom meg a kérdést, de levettem a polcról Gundel Károly Kis magyar szakácskönyv című könyvét. Ebből idéznék a 9. és a 10. oldalról:
„A mi étlapjainkon a paprikával készült ételek négy fő csoportja a gulyás, a pörkölt, a paprikás és a tokány. (Meg kell jegyeznem, hogy ezeket az elnevezéseket az idők folyamán a vendéglősipar alakította ki, mely egységes ételnevekre és meghatározásokra törekedett. Ezért a különböző vidékeken a népi elnevezések sok esetben nem jelentik ugyanazt.)
A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével.
A pörkölt ugyancsak paprikával készült, itt azonban az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, leve sűrű, mártásszerű, maga az étel raguhoz hasonlítható.
A paprikás lényegében abban különbözik a pörkölttől, hogy csak fehér húsú állatokból, tejföllel vagy tejföllel elkevert tejszínnel készül, némileg kevesebb hagymával és paprikával. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a pörköltnek finomabb, szalonképesebb változata.
A tokány az előző kettőhöz hasonló, de ennél a húst nem kockára, hanem többnyire kisujjnyi csíkokra vágjuk. Néhány tokánynál a paprika csak aláfestő szerepet játszik, esetleg el is marad, viszont előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a bors, a majoránna, illetve a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba, zöldborsó, stb.
A székelygulyás az egyetlen étel, mely nem felel meg a fenti meghatározásoknak. Ez egy ragu, mely sertésből tejföllel, paprikával és savanyú káposztával készül.”
(Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyv. 8. kiadás, Corvina Kiadó, Budapest. ISBN 963 13 5309 5, 87 p.)

Talán Doki kérdezte meg a paprikás vs. pörkölt kérdés feszegetése közben, hogy mi újság a gombapaprikással? (Lehet, hogy nem Doki volt.) Minden esetre a fentiek figyelembe vételével ez tényleg érdekes kérdés, hacsak a gomba nem tekinthető fehér húsú állatnak.

tp

ui.: Itt is megköszönöm a hétvégét, nagyon jól éreztem magam, jó csapat vagytok tik! Remélem, lesz ilyen összejövetel még!
Földhöz ragadva A good year 2009.02.18 19:00:00
Itthon punnyadok némi bajok között, legnagyobb gond, hogy unatkozom. A makacs takonykóron nem segít az agykontroll, sem a forraltbor, főztem már kínomban grogot, puncsot, de a pálinka ízét sem érzem, olyan nagy a dráma. Nem jutottam el anyámhoz sem, Julianna nap volt, születésnapját…..
Nemrégiben egy törzsutas tapasztalatait tettem közzé a Szombathely-Győr vasútvonalról. Most megjött a válasz a MÁV Starttól. Vélhetően más MÁV-leányvállalatok közreműködésével készült. A 10. sz. Celldömölk-Győr vasútvonalon január elején valóban több, váratlan…..
t.peter 2009.01.19 19:49:47
Én így írnám/javítanám:

A 10. sz. Celldömölk–Győr-vasútvonalon [a városok között nagykötőjel, a „vasútvonalon” eéőtt kiskötőjel] január elején valóban több, váratlan [szerintem ez a vessző kell ide] esemény történt, amelyek a személyszállító vonatok menetrendszerűségét, valamint [ezt is meghagynám] az utazóközönség által elvárt, kulturált utazási feltételeket és komfortérzetet kedvezőtlenül befolyásolták.

A vontató[-] [[ide nem kell kötőjel]] és vontatott járművek [azaz mozdonyok és kocsik – a szerk.] életkorából adódó, sajnos elég gyakori meghibásodásokhoz hozzáadódtak a hideg időjárás miatt bekövetkezett műszaki problémák, elfagyások és fűtési nehézségek is.

A felmerült akadályoztatások elhárításánál munkatársaink olyan alternatívát választottak, amely az utasok részére kevésbé hátrányos, biztosítva a mielőbbi tovább utazást [továbbutazást] [[ez télleg egy szó]]. A menetirányító rendelkezése, [hogy a] szolgálatképtelen[,] hideg vonatokat Celldömölkre[,] a végállomásra (11km[,] 12 perc) - [] közeledtetése [közlekedtesse,] a kisebb rossz volt [ahhoz képest], mint[ha] a (70 km-re[,] 1 óra 25 perc[re] fekvő) Győr állomásra [küldte volna a szerelvényeket]. [[Na, ez a mondat(?) eléggé el van
b@szva az eredetiben, jó, hogy javítottad.]]

Az esetek kivizsgálása, valamint [kivizsgálása valamint] [[én meghagynám a vesszőt]] a műszaki problémák elhárítása folyamatosan történik, együttműködve a MÁV Trakció és a MÁV Gépészet munkatársaival. A társszolgálatok a vizsgálat alapján személyi mulasztást nem állapítottak meg. A meghibásodott járművek vizsgálata megtörtént, és a szükséges karbantartási munkák elvégzésre kerültek.

A hasonló esetek előfordulásának csökkentése, illetve [csökkentése illetve] [[ezt a vesszőt is meghagytam volna]] megszüntetése érdekében a Trakcióval egyeztetve a telephelytől távol[ ]levő járműveknek szerelvényforduló[-]módosítással sűrűbb karbantartási lehetőséget biztosítottunk, rövidítettük a szerelvények várakozási ciklusát [?] [,] és leszabályoztuk az igényeknek megfelelő üzemanyag[-]biztosítást.

A műszaki felülvizsgálatok és az intézkedések kapcsán bízunk abban, hogy a január 05-10 [5. és 10.] [[esetleg január 5–10. közötti {nagykötőjellel}]] közötti sorozatos műszaki problémák nem ismétlődnek meg.


Rendszeresen olvasom a blogot, felsős koromban (22–18 évvel ezelőtt) minden reggel írogattuk az osztálytársammal a V43-asok számát egy kis füzetbe (vö. Trainspotting), mehettünk volna másfelé is iskolába, de a sínek mellett jobb volt. Az 1214-es volt a kedvencünk, minden reggel az vitte a Körös Expresszt, délután meg az Alföldet. Vagy fordítva, már nem emlékszem.

Rohadtul bosszant, ami a MÁV körül zajlik, a VDSZSZ-t a mai nappal tiltanám be (amíg azok vezetik, akik ma), és bár mindenhová autóval járok, ha lehetne, holnap beiratkoznék mozdonyvezetőnek.

tp
1. Csukapörkölt, Óballa környékéről. Hozzávalók: 1 db másfél-két kilós csuka olaj, vagy zsír 30 dkg hagyma 3 fej fokhagyma 50 dkg Barnetto fodros/csusza tészta 50 dkg túró, vagy 50 dkg krumpli só, bors, parika, köménymag Elkészítése: A csukát filézni kell, 2x3 cm-es…..
Földhöz ragadva Fény 2008.11.28 11:40:00
Nagyon hosszú volt a nyár, a nap felperzselte a tarlót. Mikor az égerfa erdő eldobja levelét, és csak dúsmagvú tobzai maradtak az ágakon, nekifogunk feltörni a földet. Apám az öreg bivalyokat fogta be a régi faeke elé. A két jószág nagy szemekkel nézett hátra, ahogy apánk…..
t.peter 2008.11.28 15:09:50
Földhöz ragadva Két 2008.11.27 09:00:00
ciklus. Nyolc év. 17 fotó. JoeJet.com ..
Földhöz ragadva Finesz 2008.06.15 10:56:00
Olvasgatom a heti hírek között, hogy a használtan vett páncélozott Audit újra kellett festetni az Őrezrednek. Éppen négy és fél millióba került, hogy olyan színű legyen, mint a többi, rendszerben lévő autó. Ez ugye szakmai dolog, nehogy a merénylő, vagy a sajtó meg tudja…..