Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Én és Énke

0 bejegyzést írt és 120 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akinek eddig kételye lett volna, az elmúlt években Bernie Sanders politikai pályafutása elég masszívan bebizonyította, hogy az Egyesült Államokban a többség nem kifejezetten szimpatizál az általa szocialistának tartott nézetekkel (legyenek azok Európából nézve mégoly visszafogottak is). Persze az a…..
Laura három éve költözött az Egyesült Királyságba, ennek az időnek a nagy részét Londonban töltötte, míg most Dublinban él, de már tervben van egy következő költözés. Nem Magyarországra, mert mint írja, az egyelőre nem jut az eszébe…(A képeket köszönöm szépen.) Mi az…..
Én és Énke 2019.05.03 08:01:58
@puhacica: @Dikusz: "minden cipom feltort" - az ECCO cipőket kivéve engem is. Érdemes kipróbálni.
Még akkor is, ha az ember sikeresen beilleszkedett külföldön, egy idő után elkezdhet másként nézni Magyarországra. Ezt kezdte érezni a mai poszt szerzője, Bandirepublic is, akiben a 40-es évei elején elkezdett felértékelődni a haza, a család, a barátok, az anyanyelv szerepe. Dani…..
Noha a minap már átléptük a 2700. posztot a Határátkelő történetében, bizton állíthatom, hogy a maihoz hasonló még nem nagyon volt az elmúlt hét és fél évben. Gábor történetének címe az is lehetne, hogy Thaiföld alulnézetből, mert a magyarok által is kedvelt országnak egy egészen másfajta arcát…..
Én és Énke 2019.01.29 09:40:27
@Csodabogár: "...a feleség nem volt igazán boldog a férje nővé válásának".

Azóta nem tudják eldönteni, hogy kinek legyen mindig igaza.
Világszerte egyre többen járnak kerékpáron munkába (most tekintsünk el a havazástól…), ami hasonló problémákat és megoldandó kérdéseket vet fel Los Angelesben, Londonban és Budapesten is. A blogot rendszeresen követők a három város nevéből talán már sejtik, hogy…..
Határátkelőként a versenyhelyzet talán még keményebb, mint Magyarországon élve, hiszen külföldön kell bizonyítani, adott esetben helyi munkavállaló mellett, párjaként dolgozva. Erről írt most Margit, akinek korábbi írásai a svájci idősgondozásról és a külföldi…..
Thaiföld egyike azoknak az országoknak, amelyek ugyan a világ másik végén vannak, mégis ehhez képest meglepően sok magyar él ott, vagy látogat oda rendszeresen. Érdekes hely, hiszen miközben meglehetősen kemény a saját állampolgáraival szemben (ha finoman akarok fogalmazni), a…..
Az ember életét sok minden megváltoztathatja, jellemzően valamilyen trauma szokta leginkább. Azért olyan történet alighanem elég kevés magyarral fordult eddig elő, mint amit Zoli átélt Chilében. Nem akármilyen sztori következik. Nem, ez nem a Mars, hanem az Atacama-sivatag..
Gyűjtögetünk, gyűjtögetünk, gyűjtögetünk. Új lakásra, nagyobb lakásra, frekventált helyen lévő lakásra. Új autóra, nagyobb autóra, státuszautóra. Új ruhára, divatosabb ruhára, márkás ruhára. Külföldi nyaralásra, több hetes nyaralásra, sokcsillagos nyaralásra. És eközben nyugtalanok, türelmetlenek és…..
Egészen változatosra sikerült az eheti válogatás, hiszen kicsit kultúrsokkoljuk majd magunkat a brit fővárosban (mondjuk van mivel), aztán belemászunk a svájci bürokrácia legmélyebb bugyraiba, végül pedig kiderül, hogy finom-e a rókahús. (Igen, a rókahús.) Vágjunk is…..
Én és Énke 2017.12.17 13:47:22
@libslobsi fuszal: @Pink Petsch:

Így igaz, a polkorrektséggel hadilábon álló posztíró veszélyes vizekre evezett. Az előítélettel megspékelt idézet kimeríti az emberi jogok megtiprásának fogalmát:

“volt egy turbános, szakállas fazon, ránézésre azt mondtam volna, hogy pakisztáni. … Mikor egyszer megkérdeztem tőle, hogy hova valósi, azt felelte: Németország, Hamburg…. Magamban meg is jegyeztem, hogy te úgy vagy német, mint én angol. Semmi közöd a németekhez, csak rád kell nézni.“

Hovatovább oda jutunk, hogy megkérdőjelezzük a fehér posztónadrágot, székely harisnyát, zsinórszegésű, félkemény szárú fekete csizmát és fekete kalapot viselő csíxeredai bácsi románságát!

Én nem akarok olyan világban élni! (De Énke igen!)

:-))
Na, akkor a tegnapi havas kitérő után következzen a már hétfőn belengetett (és általatok megszavazott) írországi párposzt, azaz Kisrumpf férjének írása az érem másik (nem túl fényes, inkább rozsdás) feléről. Lássuk tehát, mi az, ami idegesítő Írországban! (A képeket köszönöm Kisrumpfnak, aki ezzel…..
Én és Énke 2017.12.13 15:09:36
@adg: "a poszt nem annyira altalanosit, inkabb karikatura szeru."

Megsértődős időkben nincs helye a karikatúrának, és nem érvényes az "akinek nem inge, az ne vegye magára".

Régen a politikai viccért csuktak be, manapság szőke nő viccért rugnak ki. Legjobb, ha az ember lakatot tesz a szájára.

- Amúgy Vanda vagyok.
- Látom. És öveg.

:-)
Én és Énke 2017.12.16 16:04:17
@kisrumpf: Oké, értem. De a szupererős ír nőket csak megemlíthettétek volna.

video.dailymail.co.uk/video/mol/2017/12/16/1923521810248845330/640x360_MP4_1923521810248845330.mp4
Ritka az olyan poszt, aminek az olvasása (szerkesztgetése) során gyakorlatilag végigröhögöm az egészet, de a mai ilyen. Aki olvasta Gaben egy héttel ezelőtti posztját a 10 (+1) ponttal arról, miért jó Ausztriában élni, az már sejtheti, mire számíthat, aki pedig nem, az sürgősen pótolja, mert anélkül…..
Én és Énke 2017.11.27 07:13:36
Határátkelő Hogyan nevezzelek? 2017.11.22 06:30:00
Keresztnevet találni leendő gyermekünknek alaphangon sem egyszerű dolog, és ezt az alaphelyzetet bonyolítja tovább, ha külföldön élünk, nem is beszélve arról, ha nem magyar a párunk. Milyen nevet adjunk külföldön születő gyermekünknek, illetve mi a helyzet akkor, ha annyira…..
Én és Énke 2017.11.22 17:08:55
@Zsuzsi65: "Persze az USA-ban a "nagy szabadsag" ...

Őslakosoktól átvett hagyomány. Az indiánoknál gyakran a fogantatáshoz kötött vágykép vagy esemény segített a névválasztásban. Szerencsés esetben Fürge Szarvas vagy Felkelő Nap lett a csemete neve. Ami nem vált be, azt felnőtt korban a törzsfőnök engedélyével meg lehetett változtatni:

Elmegy az indián a törzsfőnökhöz azzal, hogy nevet szeretne változtatni, mivel az túl hosszú.
- És mi a neve, amit meg szeretne változtatni?
- A nevem "A tehervonat kétszer sípolt, amikor elrobogott a wigwamunk mellett".
- És mire szeretné változtatni?
- "Tüütűűű".

:-)
Ha azt mondom nektek, Tadzsikisztán, mi jut az eszetekbe róla? Mert őszintén szólva nekem nem sok, aminek volt földrajztanárom most nem örül, de ez van. TeePolgar múlt héten megkezdett kalandjai (akkor a vízumszerzés gyötrelmeibe nyerhettünk betekintést, aki elmulasztotta, itt pótolhatja) ma…..
Iránnal kapcsolatban minimum kettős érzés bujkál a legtöbb emberben, hiszen egyrészt egy fantasztikus múlttal és kultúrával rendelkező országról van szó, másrészt a jelenkori történelme nyugati szemmel finoman fogalmazva is ellentmondásos. De milyen az ország testközelből?…..
Én és Énke 2017.10.13 15:35:18
Érdekes, nagyon jól megírt beszámoló.

Egy korábbi életemben hat hónapon át én is egy ilyen gugoldában kényszerültem megkönnyebbülni. Eleinte szokatlan volt az idegen kultúra, de ha másnak megfelel, akkor nincs értelme finnyáskodni. Az első előnyre azonnal rájöttem, a kuporgó testhelyzetnek köszönhető, nem sokáig kell sokáig várni a tolófájdalmakra. Ezért is kell megértést tanúsítani az angol WC karimáján időnként megjelenő talpnyomok láttán, melyek nem annyira a felhasználó bunkóságáról, mint a megszokás hatalmáról árulkodnak.

A távozás technikáját elsajátítva, a világ legtermészetesebb dolga. A vízöblítés ugyanis a recézett talpnyomokat nemcsak körbenyaldossa – jó, nem éppen helyén való kifejezés – hanem el is önti, hogy a vizelet nyomait ne hagyja maga után. Ha nem akarsz bokáig a kavargó szartengerben lábalni, akkor még a zsinór megrántása előtt el kell hagyni az árterületet!

A szadista káplárunk egy délután hófehér harisnyát húzott, és kényelmes papucsba bújtatta bogos lábát, úgy vonult a budiba. (A közkatonák bakancsban járkáltak fel–alá a kaszárnyában, nekik tilos volt az ilyenféle kispolgári lazaság.) Az egymás mellett álló fülkék közül az egyik középsőt választotta. Meglátni, és felismerni a kihagyhatatlan helyzetet egy pillanat műve volt.

A felénél tarthatott – a katona ki tudja számolni ezt – amikor a mellette levő fülke fölött egy seprűnyél jelent meg, amivel rövid, de hangtalan ügyetlenkedés után sikerült elindítani a káplár fülkéjében a vízöblítést.

Véletlenül mindenkinek a mosdóban lett dolga. Ajtók csapódtak, és hangoskodó katonák lepték el az előteret.

Csak a káplár fülkéje maradt sokáig zárva...
Én és Énke 2017.10.14 10:02:48
@tanato: "Egy korábbi életben" sok minden előfordulhatott.
:-)
Aligha kell ezen a blogon részletezni, milyen a címben megfogalmazott érzés, ám most csavarunk egyet rajta, mert sokkal inkább arról lesz, milyen az, amikor ezt az ember nem közvetlenül önmagán éli meg, hanem egy ismerősön keresztül. Na, ez így lehet, hogy egy kicsit furcsán…..
Én és Énke 2017.10.01 10:55:31
Nyáron a fociszezon szünetel, ezért a stockholmi AIK focicsapat bőrfejű huligánjai a barátnőik unszolására nyaralni utaztak. Az olcsó jegyeket az utolsó percben vásárolták, ezért a nagy sietségben csak az évszakra jellemző napsütéses órák számát, és az indulás idejét ellenőrizték. A többire a Szahara magasságában jöttek rá:

- Gambia, Gambia… csak nem Afrikában van?

Embereink Gambiában népes és főleg rámenős koldussereggel találták szemben magukat. Akármerre mentek, hűséges kutyakölykökként követték őket.

- Welcome to Africa my friend. Can I walk with you?

Az áriák képviselőit nem képezték ki a barátságosság elleni védekezésre, ezért a fekete ellenségtől bekerítve, a szálloda menedékében kényszerültek nyaralni.

Egy nap elfogyott a napolaj, amit a szállodában csillagászati áron lehetett beszerezni. Rövid, káromkodással tarkított tanácskozás után kisebb küldöttség indult a városba. Az ostromlók azonnal rájuk rontottak.

- Long time, no see brothers. I walk with you.

Lehet, hogy a pávián Gambiában ugyanazt jelenti, mert hirtelen verekedés tört ki. A cérnasovány koldusok az egyik hústorony pólójába kapaszkodtak, ami egy hangos reccsenéssel szétrepedt, és alóla előtűnt a hirhedt AIK-ultrák jelképe:

BLACK ARMY

A hangulat egyből felengedett, a koldusok körbefogták, nevetve ölelgették a semmit sem értő emberünket, és fekete kezükkel simogatták a rózsaszínre égett bőrön a tetoválást.

- Yes, yes. We are all the same, my brother.

Forrás:

www.dn.se/arkiv/resor/bland-bumstrar-och-blekansikten/
Amikor az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, kipróbálják, milyen szuper lesz az élet az Európai Unión kívül, nem csak a saját sorsukról döntöttek, hanem kissé átrendezték a határátkelők célállomásait is. A szigetország rengeteg külföldre vágyó munkavállalót szívott fel, az ő (és a már ott…..
Én és Énke 2017.07.27 14:01:50
@catnip cupcake: "Svédország a tágasság és természeti adottságai (pl. hegyek!) miatt masszív előnyben lenne... "

Dél-Svédország olyan lapos mint a Hortobágy, és az első "havasoknak" nevezett dombok Stockholmtól 500 kilométerre északra kezdődnek. Újabb 500 kilométerre északra, a Sarkkör "fölött" már akad hegy is (a Kebnekaise).
Határátkelő Szex a sivatagban 2017.07.15 06:30:00
Dubai a világcsúcsok városa, ami nem véletlen, hiszen rengeteg pénz forog az emírségben, amely eddig úgy tűnik, meglehetősen jól sáfárkodik a dollármilliárdokkal. De hogyan néz ki mindez közelről? A választ Gábor adja meg, aki Libanon, Jordánia, Kazahsztán, és Egyiptom után most Dubaiba kalauzol el…..
A kérdés hosszú évek óta eldönt(het)etlen, és sok vitát generált (egyebek mellett itt, a blogon is). Az egyik oldal a „minden magyar mosogat és takarít” sztereotípiát ismételgeti előszeretettel, ami nyilvánvalóan nem igaz (miként az sem, hogy mindenki huszadmagával lakik…..