Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hajnal Anett

76 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekel a hennás hajfestés, de azt hallottad, bonyolult, hosszadalmas és még allergiát is okozhat? Nem Te vagy az első, aki kacérkodik a gondolattal, hogy áttér a természetes hajfestékre, de tart a váltástól.  borítókép: uminov-v-v, pixabay Legkésőbb akkor, amikor rózsaszín folt jelenik meg a…..
A húsvét Magyarországon március 22. és április 25. között van. A gyerekek boldogok: jön a húsvéti nyuszi és sok csokit hoz. Húsvét vasárnap sok család templomba megy. A boltok hétfőn is zárva vannak, az emberek nem dolgoznak. Mindenki sonkát és tojást eszik. Húsvét hétfőn a magyar fiúk és férfiak…..
Die Ungarn behaupten gerne, ihre Sprache sei für Nichtmuttersprachler sehr schwierig zu erlernen. Immer mehr Ausländer versuchen es trotz der Warnungen. Und nicht wenige von ihnen schaffen es tatsächlich, von Woche zu Woche mehr verstehen und sprechen zu können. Viele Deutsche haben Englisch,…..
Lesétálok a Széll Kálmán térre. Végre sikerült leszoknom róla, hogy Moszkva térként emlegessem. (Az ötvenhatos busz se jár már erre...) Bevásárolok a Sparban. Fizetek, nem érzem jól magam, biztos a front... Úgy döntök, hogy busszal megyek haza. Tegnap lejárt a bérletem, de van nálam több jegy, még…..
Jó hír a rengeteg negatívum tengerében: tudósok bizonyították be, amit eddig is sejtettünk. Kiderült, hogy jó okunk van utálni a gazdagokat! Lehet, hogy sokan eddig is biztosak voltak benne, hogy nem ok nélkül éreznek ellenszenvet a látványosan jómódú emberek iránt. Ami talán nekik is újdonság…..
Hajnal Anett 2021.11.14 17:24:34
@fofilozofus: Köszönöm a hozzászólást. A lényeg, hogy keressük a megoldást. (És aztán, ha megtaláltuk, alkalmazzuk is.)
Gyerekkoromban hittem abban, hogy a világ az ősidők óta mindig egyre jobb lett, és ha ez eddig így volt, akkor nyilván ezután is mindig egyre jobb lesz majd. A szocialista történelemkönyvek, a gyermeki optimizmus, a szüleim elbeszélései a sötét ötvenes évekről és a rendszerváltás idejének…..
Hajnal Anett 2021.08.13 15:26:46
@Andy73: Egyetértünk. Örüljünk minden jónak, ami van. De az ember érzi, hogy ez már nem tart sokáig...Jó lenne, ha tehetnénk az ellen, hogy belátható időn belül sokkal rosszabb legyen...
Hogyan változik az életünk a klímaváltozás miatt? A csapból is a klímaváltozás folyik, akartam írni, de szerencsére a csapból (még) tiszta, iható minőségű víz folyik nálunk. De az igaz, hogy nem telik el nap, hogy ne hallanánk a környezetvédelem szükségességéről. Szakértők számolnak be a már…..
Hajnal Anett 2021.11.05 06:47:13
@Almandin: Köszi a hozzászólást az idevágó linkkel! Aki megnézi a videót, láthatja, hogy van, aki felismerte a problémát és a megoldásra koncentrál, ahelyett, hogy a kevésbé szerencsés helyre születetteket hibáztatná.
2021. áprilisában beszámoltam az akkori DAAD ösztöndíj előadásról, ITT olvasható az akkori bejegyzésem. Tegnap ismét tartott tájékoztatót a német központ budapesti irodája, amit ismét online lehetett meghallgatni. 2021. szeptember 28-án Sax Mónika beszélt a lehetőségekről. A fél évvel korábbiakhoz…..
2021. szeptember 24-én klímasztrájkot tartottak a parlamentnél. A felszólalók között volt fiatal környezetvédő, jogi aktivista, biológus és felszólalt Udvaros Dorottya színésznő is. Mit keresett Udvaros Dorottya a klímasztájkon? (A képen ő látható a színpadon, aki nem hiszi, járjon utána... A kép…..
Egy tanulmány szerint a magyarok többsége komolyan veszi a klímaváltozást és tart attól, hogy a saját életminőségét is rombolják annak hatásai. Nem igaz tehát, hogy a környezetvédelem csupán néhány forrófejű ifjú forradalmár passzója lenne.   A kutatás a magyar emberek éghajlatvédelemmel…..
  A Greenpeace és a Deutsche Umwelthilfe nevű német környezetvédelmi szervezet beperelte a BMW-t, a Mercedes Benzt, a Volkswagent és a Wintershall Dea gázkonszernt. A céljuk az, hogy a három autógyár 2030-ig teljesen hagyjon fel a belsőégésű motorral ellátott kocsik árusításával, illetve, hogy a…..
Hajnal Anett 2021.09.07 12:40:34
@TŐZS DEzső: Lehet, hogy nem ez lesz az utolsó per...
A berlini egyetemi menzákról majdhogynem száműzik a húst. Hogy miért? A diákszövetség képviselőjének nyilatkozata szerint a diákok nyomására, akik többször jelenzték, szeretnék, ha a menzák klímabarátabb módon működnének. Ezért az őszi szemesztertől kezdve a húsételek a kínálat csupán 4 százalékát…..
Hajnal Anett 2021.08.31 12:56:29
@FILTOL: Én nem hiszem azt, hogy a bab is hús. Úgy látom, hogy voltak idők, amikor nem ehetett mindenki annyi húst, mint ma, és van egy olyan sejtésem, hogy még lesznek is olyan idők, amikor ez megint így lesz...
Hajnal Anett 2021.08.31 17:48:31
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnos egy lépésben semmiképp nem lehet megoldani a klímakrízis problémáját, de el kell kezdeni próbálkozni. Épp ma láttam egyébként egy cikket egy automatáról, amiben (hamarosan) lejárt szavatosságú ételeket kínálnak, elkerülve ezzel, hogy kidobásra kerüljenek. www.express.de/nachhaltigkeit/db-ungewoehnlicher-snackautomat-ueberrascht-am-frankfurter-hbf-72564?cb=1630424392056
Hajnal Anett 2021.08.31 21:53:47
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Csak nem kollega? Eléggé hasonlóan gondolkodunk. Nyilván ez az automata is arra jó leginkább, hogy felhívja a figyelmet.
Mert a hírérték is érték, nem? :) Szerintem azért, mert megállunk egy pillanatra, és elgondolkodunk, hogy hoppá, itt valami történik...
Mostanában (ismét) sokat olvashattunk arról, hogy a klímaváltozás miatt melegebb lesz, bár ugyanakkor lehet, hogy időnként hidegebb is, túl sok eső, majd árvíz zúdul ránk, bár előreláthatólag több lesz a szárazság is. A rengeteg rossz hírrel párhuzamosan gyakran felhívják a figyelmünket…..
UngarischMitAnett A patikában 2021.08.04 10:10:15
Krank sein ist nicht gut, besonders nicht im Ausland. Aber zum Glück findet man in einer Apotheke in Ungarn ähnliche freiverkäufliche Produkte, wie in Deutschland oder in Österreich. Und man findet viele lateinische Wörter, die einem bekannt vorkommen und auch helfen können!  Ha beteg vagy, de…..
Mit jelent ez a rövid dialógus? /Was bedeutet dieser kurze Dialog?   - Hol van zebra? - Ott! Lámpa is van.   Ez itt két zebra: Zebra auf Ungarisch bedeutet also einfach Zebra auf Deutsch.   Ez itt egy szép lámpa: Lámpa bedeutet also einfach Lampe.   De mit jelent a dialógus?   -…..
Sucht man einen Automechaniker, sollte man einen Fußgänger fragen. Natürlich auf Ungarisch! :) Ungarisch lernen online im Einzelunterricht mit einer Lehrerin aus Budapest? Einfach eine Mail an ahajnal.b.anett@gmail.com schicken und alles weitere klären...
A DAAD egyik podcastjában egy magyar egyetemista beszél németországi tanulmányairól. Az interjú német nyelvű, ennek egy magyar nyelvű tartalmát szeretném megosztani az érdeklődőkkel. Márk a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatójaként Erasmus ösztöndíjasként töltött el két félévet…..
Online szeretnél magyarul tanulni? ITT van sok-sok online feladat a MagyarOK könyvhöz. Jó tanulást!..
A budapesti DAAD központ podcastjában hallható egy Interjú a korábban DAAD ösztöndíjaként német egyetemen tanuló Berkes Dáviddal. A tízperces interjú német nyelven készült, gondoltam, írok belőle egy magyarnyelvű összefoglalót az érdeklődők számára. Berkes Dávid a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumba…..
Egy korábbi bejegyzésben beszámoltam a 2021. március 31-én elhangzott DAAD előadásról, ahol sok hasznos információ elhangzott az érettségi utáni németországi továbbtanulásról. Ugyanekkor hallhattunk a Magyarországról érkező egyetemisták számára elérhető ösztöndíjlehetőségekről is, erről szeretnék…..
A budapesti DAAD irodából Takács Kamilla tartott előadást 2021. március 31-én "Továbbtanulás Németországban" címmel. Elmondta, hogy Németországban több, mint 440 egyetem, főiskola illetve művészeti akadémia összesen körülbelül 18000 képzést kínál - választék tehát van bőven. Keresgélésre a…..
Az Engame Akadémia képviseletében 2021. március 29-én Jay Kiss study abroad coordinator tartott online előadást a külföldi továbbtanulásról. Elmondása szerint a magyar gimnazisták 25-33 százaléka tervezi, de csupán 5 százaléka valósítja meg a külföldi továbbtanulást. Hát igen, nem elég az…..
Németország mára annyira színes kultúrájú és soknyelvű országgá vált, ahol egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy mindenki tökéletesen beszéli a hivatalos nyelvet. Munkahely keresés során az önéletrajzokba ma már nem „idegen nyelvek” rubrikát szokás beapplikálni, hanem felsorolni a beszélt nyelveket,…..
Két tényt szeretnék megosztani:  NÉMETORSZÁGBAN AZ EGYETEMI KÉPZÉSEK TÖBBSÉGE INGYENES - ezt így nagy betűvel. Az élet egyetemistaként Németországban sincs ingyen. - ez az apróbetűs rész a komolyabb érdeklődőknek.   Mégis mennyi az annyi? Konkrét adatokat tartalmaz a magyar nyelvű DAAD…..
A gyerekek iskolai előmenetele leginkább a szüleiktől függ. A diplomás, jobb anyagi helyzetben lévő szülők gyerekei nagyobb eséllyel kerülnek jó hírnevű gimnáziumba és tanulnak tovább nevesebb egyetemeken. A rangsorban elől álló budai általános iskolák nem csupán kitűnő pedagógusaiknak köszönhetik…..