Regisztráció Blogot indítok
Adatok
racznagyzsofia

28 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi szöveg egy fordítás, amit én készítettem. Irena Backus könyve Reformation Readings of the Apocalypse nagyon sok új és hasznos információt nyújt a reformációkori Jelenések könyve értelmezésekről. Ha idézed a fordítás bármely mondatát az én fordításomban, kérlek mindenképpen írd oda, hogy…..
Júniusban történt ismét, hogy a MTA Természettudományi Kutatóközpontja és a TIT közös cikkírópályázatán különdíjban részesítették a Jézus tényleg cölibátusban élt c. írásomat. Ezúton is köszönöm szépen...
Az alábbi szöveg egy fordítás, amit én készítettem. Irena Backus könyve Reformation Readings of the Apocalypse nagyon sok új és hasznos információt nyújt a reformációkori Jelenések könyve értelmezésekről. Ha idézed a fordítás bármely mondatát az én fordításomban, kérlek mindenképpen írd oda, hogy…..
A Crash Course YouTube csatorna egy oktatási oldal, amely a középiskolákban is tanított alapvető tárgyak – fizika, kémia, irodalom, világtörténelem - tananyagát dolgozza fel laza, közvetlen, jól követhető stílusban, és ugyanakkor igényes, színes grafikai látvánnyal is rendelkezik. Ezenkívül találunk…..
Az alábbi szöveg egy fordítás, amit én készítettem. Irena Backus könyve nagyon sok új és hasznos információt nyújt a reformációkori Jelenések könyve értelmezésekről. Ha idézed a fordítás bármely mondatát az én fordításomban, kérlek mindenképpen írd oda, hogy ez honnan származik. Köszönöm. …..
2017. május 24-26. között rendezte az ELTE BTK Történeti Kollégiuma a Test-történetek című konferenciáját, melyen én is előadást tartottam. A május 25-i szekcióban az alábbi előadók vettek részt. A konferencia tanulmánykötete előreláthatólag 2018-ban jelenik meg, reménység szerint az én…..
Kedves Olvasóim! Szeretném újonnan felhívni a figyelmet, hogy az oldalról kizárólag az engedélyemmel és jóváhagyásommal lehet átvenni, idézni és hivatkozni a cikkeket. Nagyon örülök, hogy sokaknak tetszenek a témáim és előszeretettel merítenek saját írásaikhoz a blogomon található irományokból,…..
A Lámpást adott-e az Úr kezünkbe? című kötet egy 1995-ben megjelent könyv (Az (magyar) értelmiség hivatása) mintájára készült el, amelynek szerkesztője, ifj. Fasang Árpád hetven magyar értelmiségit kért fel arra, hogy válaszolja meg a kérdést: mit is jelent ebbe a kategóriába tartozni? Ezt…..
Az alábbi szöveg egy fordítás, amit én készítettem. Irena Backus könyve nagyon sok új és hasznos információt nyújt a reformációkori Jelenések könyve értelmezésekről.  Augustin Marlorat Marlorat egy kevésbé tanulmányozott személy; életének teljes feljegyzése megtalálható az Eugene-ben és Emile Haag…..
A Bibliában Mózes haláláról elég szűkszavúan olvashatunk. Természetesen felmerült az igény, hogy Mózes - mint Szabadító, aki kivezette Izrael népét Egyiptomból és 40 éven át a pusztában vándorolt velük, aki végül nem léphetett be az Ígéret földjére – halálának titokzatos körülményeiről részletesebb…..
A blogom abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Tudományos Újságírók Klubja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elismerésben részesítette a tevékenységemet. Körülbelül egy hónapja egy pályázatot hirdettek meg a tudományt népszerűsítő, és ismeretterjesztő blogok számára. Ezen…..
Rabbik a szexről: Misna és Talmud A zsidó élet kultikus központjának lerombolása után - i. u. 70-től – fokozatos változás következett be a vallási élet területén is. Az irányítást ettől kezdve a rabbik vették át, és jelentős módosításokat hajtottak végre a meglévő irodalmi korpusz modernizálásával.…..
Szexuális szokások az iszlám vallásban Fontos szót ejteni arról, hogy ebben a vallásban mikor kezdődik a szexuális élet. A szexuális vágy a pubertás korban (bulugh) veszi kezdetét, ami a fiúk esetében 15 (hold)éves korukban, a lányok esetében 9 (hold)éves korukban következik be. Mivel a szexuális…..
Igaz, lassan egy éve lesz, hogy Torontoban töltöttünk két hetet, de úgy érzem a múzeumi élménybeszámolóm nem lehet teljes anélkül, hogy ne osztanék meg pár képet és ne ejtenék szót a Royal Ontario Múzeumról, ami egy monumentális épületben kapott helyet. Ez nem is csoda, hisz rengeteg megtekinteni…..
Mohamed és a szex A három nagy monoteista vallásban az istenségben nem jelenik meg semmilyen szexuális kettősség, eltávolodtak attól a hitrendszertől, amelyben az egymással szemben álló, női és férfi tulajdonságokat vegyítő kozmikus erők uralkodtak, amit a kínai taoista filozófiában a jin és jang…..
Pál apostol és a többiek Láthattuk, hogy az evangéliumok egy szót sem ejtenek a szexről, és emiatt a csendes hallgatás miatt úgy tűnhet, hogy Jézust nem igazán érdekelte ez a téma. Persze ez nem igaz, mert Jézus nem utasította el a hagyományos zsidó szokást a házasságról, és a családról, és…..
Szexuális pikánsságok a Talmudból Vannak a Talmudban rövid utalások arra, hogy mi volt illendő és mi nem a párok között. Annyi biztos, hogy a szerény viselkedés mindkét fél részéről elvárt volt. Emellett kitérnek a közösülés alatti ruházkodás kérdésére; meztelenül vagy felöltözve illik az aktust…..
Szexualitás az intertestamentális korban A hellenizmus megjelenésével a zsidók számára is egy felvirágzás következett be az i. e. 4. században. Jelentős zsidó közösség élt ekkor Izrael földjén kívül, noha rendszeresen tartották a kapcsolatot az őshazában élőkkel, mégis mindennapjaikat egy…..
Vajon elképzelhető, hogy létezik egy világnézetileg semleges és mindenki által elfogadott lelkiismereti és erkölcsi mérce? Egyáltalán: az erkölcs tanítható vagy az egyéni példamutatás a legfontosabb? Az erkölcs koronként változik vagy létezik egy örök erkölcsi mérce? Ezekre…..
A könyvben megjelenő gondolattöredékeket öt nagy fejezetre oszthatjuk. Az írások alapvető létkérdések körül forognak, mint élet, halál, szerelem és bűn. A könyvben kifejtett koncepciókat a szerző lényegre törően tárgyalja, ezért az írások terjedelme átlagosan 4-5 oldal.…..
Egy igazán különleges tanulmánykötettel ajándékozta meg a L’Harmattan Kiadó az olvasókat: az Angyalok az ókortól Szent Tamásig című könyv szerkesztői és szerzői arra vállalkoztak, hogy egy olyan hiánypótló tanulmánykötetet adjanak közre, amely összegyűjti és bemutatja a zsidó-keresztény kultúrkör…..
Mindenki ismeri Verne 80 nap alatt a föld körül c. regényét és az ebből készült mesefilmet - mindig is az egyik kedvenc jelenetem közé tartozott az, amikor Willy Fog Indiában megmenti Romi hercegnőt attól, hogy élve elégessék őt a máglyán. Gyerekként csupán mesének gondoltam,…..
Egy nem elfeledett hagyomány megismerésére invitálom az olvasót. A mai napig meghatározó a hindu és buddhista vallási tradícióban az „élő istennők”, a kumarik tisztelete. A kumarik olyan fiatal (2-7 éves), szűz, serdülőkor előtt álló kislányok, akiket istennőként tisztelnek. Számos kumarit…..
Szinte nem telik el olyan hét mostanában, amikor ne hallanánk valamilyen hírt Észak-Koreával kapcsolatban. Engem azonban egy olyan bejegyzés ragadott meg, ahol az író szemlélteti személyes Koreával kapcsolatos élményeit, és azt taglalja, hogy milyen bizarr és nyomasztó volt ott lenni.…..
Sajátos fajtáját képzi a világ vége várásoknak az a fajta vegyített hit, amit Indonézia nyugati részén, a Madárfej-félszigeten, Irian Jaya tartományában élő őslakosok, az imyanok hisznek. Ők egy olyan eseményt várnak, ami kárpótolja őket a sok szenvedésért, amit őseik sorozatos elkövetett hibáikból…..