Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzMDSz

143 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábbi összefoglalónkat frissítettük ismét, kiegészítve a „covid-pótszabadság” szabályaival is...
A szabadság kiadásának szabályai ugyan évek óta változatlanok, mégis számtalan problémát, jogsértő gyakorlatot tapasztalunk. Így év elején nem árt újra átismételni, mik a követendő előírások. Korábbi összefoglalónkat most kiegészítjük a veszélyhelyzetben érvényes szabályokkal is...
A Magyar Közlöny 2021. évi 218. számában megjelent a 663/2021. (XII. 1.) Korm. rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet szociális…..
2021. október 28-án jelentek meg és november 1-jén hatályba léptek a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló alábbi kormányrendeletek:  599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által…..
Július 29-én megjelent és ma, augusztus 1-jén hatályba is lépett a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet. Az alábbiakban megpróbáljuk értelmezni a főbb rendelkezéseket...
Ma bejelentették és szinte azonnal ki is hirdették a Kormány 327/2021. (VI. 10.) Korm. rendeletét a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vevő foglalkoztatottakat megillető pótszabadságról...
Bár az utóbbi napokban a hozzánk érkező kérdések nagy része arra irányult, vajon a veszélyhelyzet meghosszabbításával megmarad-e a szociális dolgozók ingyenes utazási lehetősége, számos más fontos kérdést is érint a kormány legutóbbi döntése.   2021. évi XL. törvény a koronavírus-világjárvány…..
Mivel a címben szereplő kérdés sokakat érint, frissítettük korábbi írásunkat a hatályos jogszabályoknak megfelelően...
A hétvégén jelent meg, és kihirdetésének másnapján, azaz március 28-án vasárnap hatályba is lépett a 149/2021. (III. 27.) Korm. rendelet a szabadság kiadásának egyes jogviszonyokban alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályairól.  ..
Nem először - és minden bizonnyal nem is utoljára - foglalkozunk a blogon a munkaidő szabályaival. Mai bejegyzésünk apropóját az adja, hogy elkészítettük Munkajogi elsősegély sorozatunk legújabb részét a munkaidő beosztásának legfőbb szabályairól. A munkaidőkeret és a pihenőidők szabályait most…..
Az országgyűlés tegnap, február 22-én elfogadta, és még aznap este 23 órakor hatályba is léptették a 2021. évi I. tv.-t a koronavírus-járvány elleni védekezésről, amely újabb 90 napra megerősíti a veszélyhelyzetre elfogadott kormányrendeleteket. Ugyancsak a kihirdetése napján 23 órakor lépett…..
Mai posztunkban egy bírósági döntés bemutatásán keresztül adunk választ egy sokakat érintő és a gyakorlatban vitatott kérdésre: jogosult-e jubileumi jutalomra az, aki nem közalkalmazottként, hanem munkavállalóként dolgozik valamely szociális intézményben vagy szociális szolgáltatónál? A Kúria…..
Az utóbbi időben ismét szép számmal kapunk kérdéseket a szabadsággal kapcsolatban, így frissítettük az e témában korábban írt összefoglalónkat. A leglényegesebb szabályokat tartalmazó "Munkajogi elsősegély" nyomtatható formában (nyomtasd kétoldalasra, és hajtsd félbe) ide kattintva tölthető le. ..
A Magyar Közlöny 2021. évi 13. számában megjelent a 20/2021. (I. 28.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról. Szokásosan ennek ismeretében készítettük el a szociális ágazat dolgozóira 2021. február 1-től vonatkozó "bértáblákat"...
Számunkra egyértelmű, kik tartoznak a szociális ellátásban dolgozók körébe, de úgy tűnik, az oltási terv végrehajtói számára nem az. A tisztánlátás érdekében tájékoztatásért fordultunk az országos tisztifőorvoshoz, mai posztunkban ezt olvashatjátok: ..
December 4-én jelent meg, és a kihirdetését követő napon hatályba lépett az 556/2020. (XII. 4.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet…..
Örülünk, hogy több, mint fél évvel azután, hogy levélben fordultunk a miniszterelnökhöz a szociális dolgozók széles körű tesztelésének érdekében, a kormány végre döntött erről.  Elégedettségre azonban sem a kihirdetett jogszabály, sem a visszajelzések alapján nincs okunk. Ha Te sem értesz egyet…..
Az SZTDSZ és az SzMDSz követeli a megfelelő védőeszközök és anyagi források biztosítását a szociális ágazatban, a  munkájuk során megbetegedett vagy kontaktszeméllyé vált szociális dolgozók 100 %-os táppénzét, rendszeres tesztelést a szociális és gyermekvédelmi ellátás valamennyi területén, az…..
Sajnos egyre több kollégát érint a szociális területen is, hogy vélhetően munkahelyén fertőződik meg az új koronavírussal, azonban nemcsak a betegséggel, hanem a táppénz iránti kérelmet elbíráló hatósággal is meg kell küzdenie. Nézzük, kinek, mikor és hogyan jár a 100 %-os táppénz!..
Az elmúlt hetekben számtalan kérdést kaptunk a közalkalmazotti besorolás kapcsán: lenullázódik-e a közalkalmazotti jogviszonya annak, aki egy rövid időre a versenyszférába megy dolgozni, kerülhet-e valaki alacsonyabb fizetési fokozatba, mint az előző munkahelyén volt, miért kerül magasabb fokozatba…..
Legutóbb a szabadságra vonatkozó összefoglalónkat frissítettük, most következzék a párja: hogyan vehetjük igénybe a szabadságot?..
A szociális ágazat évtizedes, egyre mélyülő válsága során a területen dolgozók társadalmi és anyagi megbecsültsége mélypontra került. A jövedelmi viszonyok a nemzetgazdasági átlagtól messze elmaradnak, és a kereseti rangsorban az utolsó helyre elegendőek. Állandósult a munkaerőhiány, amely a…..
Bármely munkahelyen előfordulhat, hogy a munkáltató adminisztratív hiba vagy egyéb ok folytán több munkabért (illetményt) folyósít a dolgozónak, mint amennyi őt törvényesen megilletné. De hogyan rendezhetik a túlfizetett munkabért?..
Számos kérdés felmerül, milyen szabályok vonatkoznak a munkaidőre a szociális intézményekben, veszélyhelyzet idején. Most ezek közül vettünk sorra néhányat. ..
 A Magyar Közlönyben ma jelent meg a 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet, amely – a veszélyhelyzetre tekintettel – újabb lehetőséget ad a munkáltatóknak a munkajogi szabályok lazítására...