Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzMDSz

158 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Munkahelyi szervezeteink, tagjaink legtöbb kérdése a túlórázással kapcsolatos: mikor beszélhetünk egyáltalán túlóráról, mi minősül annak, mennyi pótlék jár rá. Az alábbiakban a legfőbb szabályokat foglaljuk össze, példákon is bemutatva...
A jubileumi jutalom kapcsán 2015-ben megjelent cikkünket már közel 150 ezren olvasták, és azóta is hetente kapunk megkereséseket dolgozóktól, munkáltatóktól egyaránt a jubileumi jutalommal kapcsolatban. Ideje hát frissítenünk korábbi összefoglalónkat...
Évek óta egyre több szociális intézménynél probléma, hogy a létszámhiány miatt nem tudják kiadni a dolgozókat megillető éves szabadságot. Mi a teendő ilyenkor és mit tehetnek a dolgozók?..
Tagjainktól, alapszervezeteinktől folyamatosan érkeznek a munkaidő-beosztással, túlórával kapcsolatos kérdések. Mivel ez sajnos minden bentlakásos intézményben visszatérő probléma, következő posztjainkban ismét ezekkel a témákkal foglalkozunk. Elsőként egy speciális eset: lehet-e túlórázni…..
Mindenki előtt ismert, hogy az országgyűlés elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényt (ami leginkább státusztörvényként híresült el, írásunkban is így hivatkozunk rá). A jogszabály egyes rendelkezései már hatályba léptek, míg más rendelkezései 2024. január 1-től élnek…..
A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2023. 08. 07-én a kormany.hu oldalon közzétette az "Állam működésével további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet" c. javaslatot, amely egyebek mellett megszüntetné a közszférában dolgozó szakszervezeti tagok tagdíjának illetményből való levonását. Az…..
Néhány hete a Facebookon végigsöpört egy „hír”, miszerint július 1-től változik a Munka törvénykönyve, és a munkáltató most már azonnal kirúghatja a kismamákat és a táppénzen lévőket is. Most derült ki, írják. Valóban: annak, aki átaludta az elmúlt 11 évet. A „cikkben” idézett szabály ugyanis…..
Alábbi írásunkban a bér- és illetménypótlékok főbb szabályait foglaljuk össze, a ma hatályos jogszabályi rendelkezések szerint...
2023. január 1-től jelentősen módosult a Munka törvénykönyve. Eddig négy bejegyzésünkben részleteztük a változásokat, témánként. Mai, befejező írásunkban a következő kérdések kerülnek sorra: a munkaviszony megszüntetése, általános rendelkezések, a munka díjazása, határozott idejű munkaviszony...
Mai bejegyzésünkben a következő témákat vesszük sorra a Munka törvénykönyve legutóbbi módosításából: a munkaszerződés tartalma, a munkaszerződés módosítása, a munkáltató alapvető kötelezettségei, az utasítás megtagadása, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól...
2023. január 1-jével jelentősen módosultak a munkáltató tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó szabályok is. A tájékoztatásról dióhéjban A munkáltató legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított hét napon belül írásban köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkaviszony teljesítésével…..
2023. január 1-jével változtak a szabadságra és a szabadság kiadására vonatkozó szabályok. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be. ..
2023. január 1-jével jelentősen módosult a Munka Törvénykönyve, következő bejegyzéseinkben ezeket a szabályokat foglaljuk össze. Első témánk a munkaidő. Előrebocsátjuk, hogy a tájékoztatás nem teljes körű, az alábbiakban kizárólag azon változásokkal foglalkozunk, amelyek a szociális és…..
2022. november 30-án megjelent és december 1-jén hatályba lépett a 485/2022. (XI. 30.) Korm. rendelet a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről...
  A Pedagógusok Szakszervezete 2022. október 14-re sztrájkot hirdetett. A pedagógusok, oktatásban dolgozók sztrájkja melletti szolidaritás kifejezéseképp az akcióhoz más ágazatok dolgozói szolidaritási sztrájkkal csatlakozhatnak. A szolidaritási sztrájkról az alábbiakat mindenképpen tudni kell:..
Korábbi összefoglalónkat frissítettük ismét, kiegészítve a „covid-pótszabadság” szabályaival is...
A szabadság kiadásának szabályai ugyan évek óta változatlanok, mégis számtalan problémát, jogsértő gyakorlatot tapasztalunk. Így év elején nem árt újra átismételni, mik a követendő előírások. Korábbi összefoglalónkat most kiegészítjük a veszélyhelyzetben érvényes szabályokkal is...
A Magyar Közlöny 2021. évi 218. számában megjelent a 663/2021. (XII. 1.) Korm. rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet szociális…..
2021. október 28-án jelentek meg és november 1-jén hatályba léptek a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló alábbi kormányrendeletek:  599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által…..
Július 29-én megjelent és ma, augusztus 1-jén hatályba is lépett a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet. Az alábbiakban megpróbáljuk értelmezni a főbb rendelkezéseket...
Ma bejelentették és szinte azonnal ki is hirdették a Kormány 327/2021. (VI. 10.) Korm. rendeletét a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vevő foglalkoztatottakat megillető pótszabadságról...
Bár az utóbbi napokban a hozzánk érkező kérdések nagy része arra irányult, vajon a veszélyhelyzet meghosszabbításával megmarad-e a szociális dolgozók ingyenes utazási lehetősége, számos más fontos kérdést is érint a kormány legutóbbi döntése.   2021. évi XL. törvény a koronavírus-világjárvány…..
Mivel a címben szereplő kérdés sokakat érint, frissítettük korábbi írásunkat a hatályos jogszabályoknak megfelelően...
A hétvégén jelent meg, és kihirdetésének másnapján, azaz március 28-án vasárnap hatályba is lépett a 149/2021. (III. 27.) Korm. rendelet a szabadság kiadásának egyes jogviszonyokban alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályairól.  ..
Nem először - és minden bizonnyal nem is utoljára - foglalkozunk a blogon a munkaidő szabályaival. Mai bejegyzésünk apropóját az adja, hogy elkészítettük Munkajogi elsősegély sorozatunk legújabb részét a munkaidő beosztásának legfőbb szabályairól. A munkaidőkeret és a pihenőidők szabályait most…..