Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ujházy Kolos

28 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amazóniában az első fehérek látogatásakor rendben volt még minden. Az 1560-as évek elején útra kelő Perdo de Ursúa-féle expedíció tagjai például mesebeli gazdagságról számoltak be: az általuk látott őslakosok halásztak, kukoricát és maniókát termeltek, kerámiatárgyakat készítettek,…..
– Csak egyetlen kérdést engedjen meg a professzornő! – kiáltotta oda Diego felzaklatva a kamerák kereszttüzében a ráncos, cigaretta sárgította arcbőrű nemzetközi hírű filozófusnőnek, aki ötpercnyi beszéd után már a toleranciánál tartott, és arról beszélt, hogy milyen…..
Lakóházak Nagyszebenben és Hamburg külvárosában Bár ma sokan beszélnek "információs forradalomról", valójában gyorsan csökken a minket övező világ sokszínűsége és részletgazdagsága. Amit a mai mérnökök és közgazdászok „információnak” neveznek, valójában zaj, mely nagyban akadályozza az emberiséget…..
A Gellért-hegy tetejét elfoglaló parkban egy helyen elkésett turisták jöttek szembe – köszönés, viszontköszönés, léptek távolodó zaja, halkuló nevetgélés. Azután ismét teljes csend. Majd valami egészen más. Füstszag, rőzseropogás, kutyavakkantás. Julio ekkor meglátta a tüzet odafenn a hegyoldalban.…..
Julio arra a pillanatra gondolt, amikor az énlakai esztena felett először beléptek az erdőbe. Milyen régen volt már az. Már nem is tudta volna megmondani, hogy hány nappal, hány héttel ezelőtt nyelte el őket a végtelen erdélyi rengeteg. De jó, hogy elnyelte őket, mert tudta, hogy egy város kietlen…..
Amikor Tarnóczi Lázár bácsi megbetegedett és két hétre kórházba került, a faluszéli cigányok néhány éjszaka alatt szétlopták a házát. Az ágyától kezdve a kályhán át az ajtókig mindent elvittek belőle, lovas kocsikon még a tetőcserepeket is elhurcolták...
Úgy tűnik, a hivatalos Európa morális és intellektuális zuhanása egyelőre megállíthatatlan – de muszáj-e nekünk is vele zuhannunk? Nem terveztem, hogy valaha verset fogok megosztani ezen az oldalon, de a rendkívüli helyzetek olykor rendkívüli cselekvéseket indukálnak…..
„Az az igazság Julio” – mondta Don Cipriano halkan, s nyugodt, bátorító hangja furcsa ellentétben állt az általa kifejtettek súlyával és keménységével. „Az az igazság Julio, hogy azok az emberek, akiket ma forradalmárokként és történelemalakító óriásokként…..
Zuhanás a magasba Meseország 2015.12.01 14:39:50
Székelyföld egy mesebelien gazdag vidék - ez már csak onnan is látszik, hogy itt még a kutyák is lovon járnak... ..
Julióra valósággal vadásztak az énlakai öregek. Ha meglátták az ő haloványarcú székely indiánjukat, beintették magukhoz a kertbe, s a kerti padon vagy a nyári konyhában már nyílt is a pálinkás- vagy borosüveg. Julio életében összesen nem ivott annyi és olyan erős alkoholt,…..
Ujházy Kolos 2015.11.24 16:17:33
@mandulazöld: Julio köszöni szépen!
Julio a faluszélen vénasszonyba botlott. A feketekendős boszorka a patak és az erdő széle közti keskeny kaszálón a megszáradt szénát húzta össze hatalmas fagereblyével, majd halmozta bálába egy vasvilla segítségével. Julio megkérdezte, hogy van-e felesleges ennivalója. És hogy…..
- Julio… kedves Julio… egy dolgot jegyezz meg jól… Soha, de soha nem szabad elcsüggedned… Soha, érted? Még a legsötétebb és legreménytelenebb pillanatokban sem… Mert az, hogy milyen körülöttünk a világ, csakis mibennünk dől el… nem másutt… Julio, higgy nekem, sokkal, de…..
– Észrevetted Julio, hogy az országok egyre-másra tömörülnek különféle uniókba? És észrevetted, hogy ezek az uniók képtelenek megmaradni a fenekükön, s létrejöttük után azonnal továbbterjeszkednek? Mit gondolsz, miért van ez így? Julio éveket adott volna az életéből,…..
Julio, miközben képzeletben a víztározó hűvös vizében erőteljes kar- és lábtempókkal a tó feneke felé úszott, számtalan érdekességet látott. Először, úgy két-három méteres mélységben, sűrű hínárerdőbe keveredett. A táj akkor még semmi jót nem ígért. Halak nem…..
Julio már vagy negyedórája játszadozott a halaival, amikor valami történt. Három-négy méter mélyen épp egy sok ezer egyedből álló rajjal kergetőzött, mely afféle kékes-sárga felhőként örvénylett körülötte, amikor megcsillant a kezén egy fényfolt. Egy különös, mágikus,…..
Zuhanás a magasba Egybemosódva 2015.10.21 17:36:35
Lovas kocsi gázol a Vargyas-patak vizében a Persányi-hegységben. Ezen a tájon helyenként olyan még, mint „régen volt” – alig szétválaszthatóan egybeolvad az ember a természettel. ..
A zsúfolt nagyszoba melletti helységbe az odaát sírva vígadók kacagása, pohárköszöntői, vidám felkiáltásai a vastag, gondosan kulcsra zárt faajtón át csak elhalkulva, alaposan megszelídülve szűrődtek át. Kincső erdei ruhái roncsai felett a világos utcai szoba közepén…..
Mire a magas fallal övezett istenházához a szekerek is felkapaszkodtak, s hosszú sort alkotva leparkoltak a mellvédet körülfutó gödrös dűlőút szélén, már a három falu teljes népessége ott tolongott a hegyoldalon, afféle ünnepélyes, meghatott fogadóbizottságként tisztelegve…..
(…) És ezeket a szobákat is szerette, s az estéket, melyek hozzájuk kötődtek. Milyen jó volt vacsora után Teréz néni ágyán ülni, felhúzott lábakkal, hátával a falnak támaszkodva, és a szobát megtöltő vendégek elméskedéseit hallgatni! Amikor pedig elálmosodott, milyen jó…..
Kincső elszorult szívvel ült az ágy végén, és a szobában tartózkodók tapintatos hümmögéseit és a ház előtt gyakorlatozó lovas suhancok kurjongatásait hallgatta. Szívesebben lett volna most odakinn a vidám forgatagban, de most már nem szabadulhatott, ezt a jelenetet végig…..
Zuhanás a magasba KÖNYVAJÁNLÓ 2015.10.09 20:52:52
Egy székely lány nekivág Európának, hogy minden morális szabályt áthágva megszerezze a kisemmizett családja megmentéséhez szükséges milliókat. De elérhetőek-e a legtisztább célok a legpiszkosabb eszközökkel? Szembemehet egy húszéves falusi álmodozó a…..
A könyv szerzője jó tíz évvel ezelőtt szállást keresett egy székely faluban. Hideg téli este volt, esett a hó, a helyzet reménytelennek tűnt. Azután váratlanul megnyikordult az egyik ház ajtaja, és fejéshez öltözve kilépett rajta az akkor még gondolatban se létező 'Zuhanás a…..
„…Diego fiam, te egyre elégedetlenebb vagy velem… te egyre elégedetlenebbül és csalódottabban azt gondolod magadban, hogy ’már napok óta együtt menekülök ezzel az Erdély-szerte híres gyógyítóval, és ő csak kritizál engem… csak kritizál, ahelyett, hogy inkább…..
... …amikor az ember éppen hogy csak túléli első munkával töltött amszterdami éjszakáját – élete addigi legborzalmasabb, legmocskosabb, leghosszabb és legkegyetlenebb éjszakáját –, az ember a következő napot, mivel aludni nem tud, az ágynak pedig már a látványától is az…..
(...) A kedves, szövetkötéses könyvecske addig is ott hevert az ágya fölötti polcon, de Julio azidáig szentségtörésnek érezte volna levenni onnét és holmi külső betolakodóként beleolvasni. Olyan lett volna beleolvasnia, mintha valami modern, 21. századi műszer segítségével…..