Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jantek Gyöngyvér

49 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A gyász a veszteségre adott természetes reakció. Érthető módon minél jobban szerettük az elvesztett személyt, minél inkább kötődtünk hozzá, annál nagyobb gyásszal jár az elköltözése. Ez egy folyamat, amelynek célja az életbe való visszatérés, a veszteségek ellenére. Ha nem lépjük meg, ha…..
Mindannyiunk közös célja, hogy gyermekeinkkel együtt az elérhető legjobb biológiai, pszichés és szociális funkciókkal éljünk. Az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek számára ennek a célnak a megvalósulását számos korrektív beavatkozás, funkcionális fejlesztés és pszichológiai támogatás is segítheti.…..
1. A legfontosabb, hogy egy olyan rendszert kell kialakítani, ami közép- vagy hosszútávon is működik. Vagyis TAKARÉKOSKODJ AZ ERŐDDEL! Amit muszáj megtenni, vagy amit jólesik megtenni, azt tedd meg. Egy csomó saját magunk által támasztott elvárást el kell engedni. Nem most lesz puccba vágva a lakás,…..
Gyereknevelést könyvből? Kezdjük azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán miért is érdemes a gyereknevelésről olvasni? Nem elég az, amit ösztönösen érzünk, vagy ami az egyes helyzetekben belülről fakadóan jön majd? Természetesen nagyon fontos a szülői "ösztön", a természetes reakciók, amiket a…..
Még a jegyességünk alatt, jó 12 évvel ezelőtt kaptam egy képet a vőlegényemtől ajándékba. Az addig egymással váltott SMS-einkből kialakított szófelhő volt rajta, a gyakrabban használt szavak nagyobb, a ritkábbak kisebb betűvel szedve. A kép közepén nagybetűkkel: SZERETLEK, körülötte kedvesem, aludj…..
Sok szó esik mostanában arról, hogy mi a nők szerepe, feladata a világban. Fontos téma, de nézzük most meg az érem másik oldalát. Fiús anyukaként elgondolkodtam, hogy a fiaim, leendő társak, apák, beosztottak, főnökök, állampolgárok és világpolgárok mit tehetnek majd azért, hogy élhetőbb legyen a…..
Mennek az évek, mit mennek, harminc fölött inkább szaladnak. Január van, egy pillanat és már virágoznak megint a fák. Egyik nap még kopasz ágak bámulnak be az ablakon, másnap reggel már zöld rügyek, fehér vagy rózsaszín virágok köszönnek ránk. Kamaszkorom óta próbálom a két véglet között megragadni…..
Csíkszentmihályi Mihály, a neves magyar származású pszichológus hosszú éveket szentelt annak, hogy sikeres, kiemelkedő teljesítményű személyek életét, jellemzőit vizsgálja. 2009-ben magyarul is megjelent kreativitásról szóló könyve, melyben egy újszerű…..
1. Jól érezni magam a bőrömben úgy, ahogy vagyok. Kiszállni a "majd ha 10 kg-val kevesebb leszek/10 kg izommal több lesz rajtam, milyen szép lesz minden" ördögi köréből.  2. Minimalizálni a "muszájmegcsinálni"-feladatokat amennyire csak lehet, és maximalizálni a "jó, hogy ezt is átéltem" típusú…..
A mind fejlettebb orvosi technológiának és kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több gyermek él valamilyen krónikus testi betegséggel. Kb. 15%-ra tehető azoknak a gyermekeknek és 18 év alatti fiataloknak az aránya, akik kezelhető, de gyógyíthatatlan betegséggel élnek együtt.   Az, hogy a…..
Nem vagyok a bölcsőde feltétlen híve, sőt, valójában több szakmai és szülői érvet tudnék ellene felhozni, mint mellette, de tudom, hogy ezt sokan másként látják. Persze van az az élethelyzet, vannak azok a körülmények, amikor összességében ez a legjobb, vagy legkevésbé rossz döntés. Lényeg a lényeg,…..
Jantek Gyöngyvér 2016.09.16 13:36:36
@ur.anita: Ámen! Másrészt nagyon érdekes volt szülőként is megélni, mennyire más az egyik helyen otthagyni, mint a másik bölcsiben. Sok sikert nektek is!
A mind fejlettebb orvosi technológiának és kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több gyermek él valamilyen krónikus testi betegséggel. Kb. 15%-ra tehető azoknak a gyermekeknek és 18 év alatti fiataloknak az aránya, akik kezelhető, de gyógyíthatatlan betegséggel élnek együtt.  ..
Szingli menyasszonyok és Himono onnák  Nemrég olvastam egy érdekes cikket arról (Marie Claire, 2015 július, Naomi Harris), hogy egy japán ügynökség (Cerca Travel) új csomagot kínál a hölgyvendégeinek: egyszemélyes esküvők megszervezését vállalják. Nyitólapjukon így ajánlják az olvasók figyelmébe a…..
A matekórán oly butuska gyerek a szünetben éretten és intelligensen viselkedik - mi történik vele becsöngetés után? Vagy hogy a kezdetekhez térjünk vissza: hová tűnik el az 1-2 éves gyerek érdeklődése, tettvágya, tanulni akarása és kreativitása? Ezekre a kérdésekre keres választ John Holt az…..
Lassan két éves a kisfiam, és az elmúlt néhány hónapban nagyon sokat fejlődött. Sok mindent mond már, és szinte mindent meg is ért (ja, ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül meg is teszi, amit kérek tőle...). Mindig meglep, hogy milyen jó a memóriája: ha valamit egyszer hall, már meg is jegyzi,…..
Talán ti is gondolkodtatok már azon, hogy lehet, hogy híres, körülrajongott és tömjénezett hírességek rosszul érzik magukat a bőrükben, és úgy hiszik, még mindig nem elég, amit letettek az asztalra? Az agresszív kamasz, aki verekszik, káromkodik, senkit sem kímél, és soha nem mutat sem gyengeséget,…..
A gyereknevelés nem rakétatudomány. Annál bonyolultabb, mert nincsenek képletek, nincsen biztos módszer. Ha annyira egyszerű volna egy-egy helyzetet megoldani, akkor nem érezné időnként minden anya, hogy a gyereke egész egyszerűen nem úgy működik, mint a szakkönyvek gyerekei. Miért vagyunk szülőként…..
Szabó Elvira gyerekkora óta a könyvek szerelmese. Pszichológus, aki főállásban ír, olvas, alkot, szövegeket gondoz és kelt életre. Kapunyitási nehézségekről, pályaválasztásról és pályamódosításról, önismeretről és kiteljesedésről beszélgettünk.  Kezdjük a blogod nevével: Gyökerek és szárnyak. Hol…..
Szalamanov Zsuzsa 21 éve vesetranszplantált, és köszöni jól van. Aktív, teljes életet él, és a "Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért" elnökeként immár 20 éve azon dolgozik, hogy a szervátültetett gyerekek és családjaik is minél egészségesebbnek mondhassák magukat testileg, lelkileg…..
Sokféleképpen fejezhetjük ki a szeretetünket. Nem a „szeretlek”-szó különféle nyelveken való elismétlésére gondolok persze. Kedves szavakkal, egy mosollyal, érintésekkel, ajándékkal, egy közös sétával, szívességekkel mind jelezhetjük a társunk iránt érzett szeretetünket. Gary Chapman öt fő…..
Általában nem szeretem azokat az elméleteket, amik mindenre magyarázatot kínálnak. Sőt. Ki nem állhatom, ha a bonyolult emberi kapcsolatokat néhány egyszerű elv felvázolásával elintézettnek tekintik, de most még ezt is megbocsátom. Gary Chapman könyve röviden és közérthetően ad választ azokra a…..
Nekünk, férfiaknak gyakran szorongást okoz eljutni az elköteleződésre hívó kérdésig. Kevés mintával rendelkezünk, amelyek gyakran félrevezetőek lehetnek. Schell Gergely, pszichológus írása. Nem voltam különösebben sikeres magasugró, de szerettem edzésre járni, és öt-öt centiméterekkel feljebb…..
Lelkizóna Szeretet-gyakorlatok 2016.01.15 21:27:32
Hogyan élhetünk át több szeretet? A szeretet a legfontosabb érzelmünk, ami testi-lelki változásokat idéz elő. Csak kapcsolatokban jöhet létre, így minden más pozitív érzelemnél jobban másokhoz köt bennünket. A szeretet átélésének számos hosszútávú haszna van, azon kívül, hogy mi jobban érezzük…..
Hogyan élhetünk át több szeretet? A szeretet a legfontosabb érzelmünk, ami testi-lelki változásokat idéz elő. Csak kapcsolatokban jöhet létre, így minden más pozitív érzelemnél jobban másokhoz köt bennünket. A szeretet átélésének számos hosszútávú haszna van, azon kívül, hogy mi jobban érezzük…..
A szeretet a legfontosabb érzelmünk. Előző cikkemben arról írtam, hogyan, milyen feltételek mellett alakul ki a szeretet érzelme, és hogy miért fontos ez a hétköznapok szempontjából. Most pedig lássuk, mi is zajlik a testünkben, amikor szeretetet élünk át? Barbara Fredrickson…..