Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sir Nyű

0 bejegyzést írt és 495 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1900. Szőnyegbolt Tifliszben (ma Tbiliszi, Grúzia)  ..
Józsefváros egyik legnagyobb műszaki emléke a József telefonközpont palotája a Horváth Mihály téren. Az impozáns épület 2007 óta üresen áll, de talán új életre kel. Bent jártam, fotóztam! (* Az 1917-es fotók a Magyar Építőművészetből valók.) A József központ…..
HamPLÓ Fehérvirsli gázolajjal 2015.08.02 07:00:00
Az oldalaimon gyakran felbukkannak a Deutsche Bahn nagysebességű vonatai, a fehér alapon piros csíkos ICE-k: az extra hosszúnak tűnő, kétmozdonyos ICE 1, a tulajdonképpen kettévágott ICE 1-esnek megfelelő ICE 2, a 300+ km/h-ra épített ICE 3-as, és az ívbe bedőlő ICE T. És akkor…..
Az lassan már óvodai tananyag, hogy a Balatont nagyon meg kell becsülnünk, mert egész Közép-Európa legnagyobb taváról van szó. Hogy mennyi víz van az 594 négyzetkilométeren elterülő mederben? 1,9 köbkilométer (1 900 000 000 000 liter vagy ha úgy jobban tetszik 1 900 000 000…..
Sir Nyű 2014.11.11 21:03:12
@barbie83: Szerintem arab, al-Aton.
Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható. November 1: Finis az Erzsébet-hídon. Az esős október bizony nagyon próbára tette az Erzsébet-híd építőinek kitartását, akarását. Több…..
Sir Nyű 2014.11.06 20:46:37
@Gyorgy Nagy: A hídtól délre is van Váci u., nem lehet, hogy ott autózott? Abból csak sokkal később lett sétálóu.
Belsőség Savaznál egy jót? 2014.10.31 11:27:48
Alig ért véget a Brutális Fizika idei négy epizódja a Spektrumon, máris folytatódik valami még veszélyesebbel. Ezek ugyanis kitalálták, hogy kezdjünk el játszani a mindenféle porokkal- és löttyökkel, hogy a végén aztán megmutassuk, milyen kamu-arannyal vernek át a piacon, vagy…..
Sir Nyű 2014.10.31 20:50:38
Craig Mandall Londonban él, és mint rendes lokálpatrióta, mindentől meg szeretné védeni a várost. A rossz zenétől is. Ezért aztán úgy döntött, hogy kampányt indít annak érdekében, hogy ne lépjen fel a Nickelback Londonban. Az ügy kicsit zavaros, mert ezer dollárt akar…..
Sir Nyű 2014.10.06 14:25:10
@Gstyler: Gyomorforgásból még nem sokan gazdagodtak meg.
A kormánypárti képviselők már többször jelezték, hogy korántsem tekintik marginálisnak az önkormányzati választásokat, sőt mindent megtesznek azért, hogy helyben is narancsba forduljon az ország. Pedig - bár furcsának tűnhet - hatalomtechnikai szempontból egyes városok…..
Sir Nyű 2014.09.30 12:09:55
@sas70: Nem csak a pártfunkciknak volt jó. Az ország nagy része a langyos pisiben üldögélésre vágyik, aki ezt ígéri, mindenki másnál népszerűbb lesz.
Egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a közösségi tömegközlekedést kiváltó, segítő, környezetbarát bringakölcsönzők. A fejlődés 12 éve töretlen. A bécsi projekt neve Citybike.  Minden kezdet nehéz, mint például annak idején Amszterdamban sem zajlott zökkenőmentesen a bicikli közlekedésbe történő…..
Sir Nyű 2014.09.25 23:06:45
@mrZ: az infrastruktúra nem egyetlen kiragadott elem, hanem az egész együtt. Nem a busz helyett van szitibájk/bubi, hanem mellé. össze lehet így hasonlítani, de minek.
Számtalan előnnyel jár, ha valakit önkormányzati képviselővé választanak a saját lakóhelyén. Éveken át biztos állás, törvényben meghatározott jövedelem, szolgálati telefon, laptop. Van, aki még némi extrát is tud intézni magának. Például az egyik belvárosi kormánypárti…..
Wilhelm Conrad Röntgen 1845. március 27-én született a Poroszországi Lennep-ben (ma Remscheid, Németország, Düsseldorf mellett). Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, a róla elnevezett röntgensugárzás felfedezője és nem utolsósorban az első röntgenfotót is nevéhez kötjük,…..
Sir Nyű 2014.08.02 22:38:32
@BiG_: Többféleképp lehet röntgensugárzást előállítani, de biztos nem úgy, ahogy írod. Elektronsugár (katódsugár) hatására képződik fékezési és karakterisztikus röntgensugárzás is (más a kettő fizikai háttere), de nem csak elektronsugárral lehet röntgensugarakat csinálni.
Teljesen véletlenül szúrtam ki a 6-os villamosból a héten, hogy az Országház nem csak elölről van kivilágítva, ahogyan már évek óta, hanem minden oldalról. Lehet, hogy ez másnak nem újdonság, de én még nem láttam így az épületet, és nem is hallottam, hogy átadták volna a…..
Sir Nyű 2014.07.21 11:45:48
@Lattesss: A madarak legalább azóta keringenek, mióta a dunai homlokzatot kivilágították. Késő ősszel néha százával vannak, időnként rendes körökbe állnak és keringenek az épület fölött, jól nézne ki fotón. Akartam már fotózni, de lusta vagyok visszamenni (bicikliről szoktam látni, de visszamenni fotóscuccal... ehh).
Sir Nyű 2014.07.24 15:17:30
@Hamster: Bocs, elfelejtettem válaszolni.
Változó, mennyien vannak. Vagy mindig is sokan voltak, csak a sötétben nem volt feltűnő :-), vagy akkor szoktak oda, mikor a dunai oldalt kivilágították (előtte azért elég szegényesen volt megvilágítva). Nekem akkor tűnt fel, amikor már megvolt a dunai fény, de változó tömegben, néha egész megdöbbentő tömeg van fent, máskor alig kóricálnak. És talán nem is mindig állnak be karikába, de akkor a legjobb.
És fingom sincs, milyen madarak, nem olyan jó a szemem és egyre rosszabb :-). De szerintem sirályok lehetnek, azok keccsölnek nagyon sokan a budai Duna-parton. Néha az is látványos, ahogy csak ülnek a rakparton vagy valamelyik stégen, esetenként százával. (Odáig még ellátok a villamosról vagy bringáról...)
A közösségi adománygyűjtés (vagy crowdfunding) nem újdonság már itthon sem, ahogy azt a hazai fejlesztésű gyerekbringa távfékező MiniBrake esetéből is ismerhetjük. Berlinben most két lány nem kevesebbre gyűjt, mint egy új, úttörő szupermarket megnyitására a menő Kreuzberg…..
Sir Nyű 2014.05.24 01:05:54
@♔batyu♔: Má bocs, de a piacon mindent kis nejlonzacsiba pakolnak, az meg minden, csak nem csomagolásmentes.
Az megvolt, hogy a megnyitó első műsorszámaként a kis Puskás Ferenc felcsúti színekben szaladt ki a pályára? Nagy-nagy szerencse, hogy a felcsútiak egyáltalán nem akarják kisajátítani maguknak Puskást. Sem, amikor lenyúlják a nevét, sem, amikor ellopják a hagyatékát. És…..
Sir Nyű 2014.04.23 23:00:45
@tcom: "Soha nem gondoltam volna, hogy Puskásra én már nem is lehetek büszke, mert nem állok be az elmebeteg mögé."
Ne hülyéskedj már. Ez olyan, mint a kokárda volt 2006üban vagy mikor: nem nyúlhatja le, illetve nem nyúlhatja le, csak ha hagyjuk. Ha én is hordom a kokárdát (szigorúan március 15-én), akkor nem azt jelenti, hogy egy a tábor, hanem hogy nem engedek a 48-ból. Ha te nem vagy büszke a honvédos-aranycsapatos Puskásra, akkor hagyod, hogy az elmebeteg lenyúlja. Ha meg mindenhol elmondod, hogy büszke vagy rá és nincs köze felcsúthoz, akkor máris nem orbáné. Ugyanígy kéne tennie minden józan embernek, akinek vagy Puskás, vagy a saját önérzete ér valamit.
Legyél te is önérzetes! A tények veled vannak!
Sir Nyű 2014.04.23 23:04:15
@Nyugodtság van!: Remélem, közben elélveztél, kis vidéki fiú.
Csak keményen, a harc nem lankadhat!
Egy ötezer forintos bírság benyelése után feltettük a kérdést a BKK-nak: van-e valami tervük a arra, hogy a Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút nyomvonala kikerülje a Tímár utcai, eredetileg a kerékpáros átkelésre tervezett felüljárót? A felüljárón ugyanis csak tolni lehet a…..
Sir Nyű 2014.04.08 21:35:07
@Gera:
1. olvasd el a cikket. Aszongya: „a Tímár utcánál az Árpád fejedelem útján át gyalogos átkelőhely és épül a déli irányú HÉV-peron megközelítésére”
2. menj el a helyszínre és nézz körül. Mint a cikk írja (lásd 1.), zebrával csak az egyik peronhoz lehet átmenni, mert a síneken nincs átkelő.
És nem is lesz, mert egymás mellett vannak a peronok, tehát a peronok végénél még gyorsan megy a HÉV. Ha elcsúsztatnák a peronokat (mint Szentlélek, Szépvölgyi stb.), akkor megoldható lenne a gyalogos átkelés, felüljárózni meg csak a Rozmaringhoz kéne. Ez mondjuk nemtom, miért nincs benne a tervben, holott kézenfekvő volna. Szerintem. Írok is a klubbnak. :-)
Kéne neked egy maszk, nem? – ezt üvöltötte rám egy orvosi maszkban bicikliző srác egyik nap a körúton. Álltam a füstölő busz mögött az országútimmal, és csak halkan válaszoltam: kéne. A légyszennyezés óvatos becslések szerint évente körülbelül 30 ezer embert öl meg…..
Nem egyszer láttuk már ezeket a videókat, nem is kétszer, de mindig akad, akinek ez még friss. Ráadásul most össze is hasonlítjuk, és nektek, kedves olvasók, lehetőséget adunk arra, hogy megmondjátok, vajon a zwickaui vagy az eisenachi gyár volt menthetetlenül és kőkorszakian…..
Nincs nála háromszázezer forintnál drágább autó. Ennyiért viszont Ticót, Corsát vagy akár Volvót is kapsz. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Kitiltják Londonból azokat a teherautókat, amelyek mellett nem biztonságos biciklizni vagy sétálni, írja a Guardian. Az új szabályozás év végén léphet életbe, és minden 3,5 tonna feletti járműre vonatkozik majd. A hatályba lépés után ezek a kocsik és teherautók csak akkor…..
Sir Nyű 2014.01.31 14:54:02
@Hilux94: patkányok a kommentelők között is vannak.
TComment Erősek vagyunk? 2014.01.31 09:40:02
A nagydarab orosznak sikerült, de tényleg akkora nagy teljesítmény, vagy egyszerű kis tornagyakorlat? Hívtunk profit és kipróbáltuk! Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Sir Nyű 2014.01.31 11:10:01
Az éveken át tartó tél nem csak a népszerű regény és televíziós fantasy sorozat, a Trónok harca főszereplőinek életét keseríti meg, 1500 évvel ezelőtt a Föld lakossága is megtapasztalhatta a "soha véget nem érő" telet. Immáron tudományos bizonyítékok is alátámasztják,…..
Sir Nyű 2014.01.29 17:09:48
Van még, ami minket is meg tud lepni.  A költségvetés felhasználásának állásáról szóló havi jelentések nyilvánossága az Alaptörvényből, az Infotörvényből és a kormánypártok világos, a valós költségvetési helyzetet elfedő „trükkök százait” elutasító…..
A Fibonacci körút nem egy újabb köztérátnevezési hullám terméke, hanem egy szellemes elnevezés arra a térképre, amit hugyosjoska posztolt. Nem tudom, hogy vagytok vele, engem mindig is zavart, hogy Budán nem folytatódik a pesti nagykörút szabályossága. Erre tessék. Kiderül, hogy…..
Sir Nyű 2013.11.21 14:05:26
Augusztusban több mint 2000 képpel (!) frissült a fortepan.hu, az ország egyik legnagyobb online fotótára. Az alábbiakban ezekből válogattam néhány képet. Első rész. 39246: Az Andrássy-szobor, amely a Kossuth tér talán legsikerültebb, legelegánsabb szobra volt egykor. Az a…..