Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dnd

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt csütörtökön valami olyasmi történt a hazai reklámszakmában, amire eddig nem nagyon volt még példa, és ami még engem is meg tudott lepni. Amikor először hallottam arról, hogy az egyik legnagyobb és legpatinásabb nemzetközi reklámügynökség, a BBDO hazai irodáját egyik…..
dnd 2012.01.19 14:06:19
@Bajnok: Oda se figyelj rá. Már ebből az egy mondatából látszik, hogy halvány fogalma sincsen az egészről. Mint ahogy a többi habzószájúnak sincsen.
dnd 2012.01.20 10:48:52
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
dnd 2011.08.20 16:33:49
@ddrum77: Az írtad: "Gondolom előbb-utóbb idetalálnak grafikusok is, világosítsanak már fel, hogy egy "art director" pozícióra pályázó embernek mit kell tudnia? Nem azt amit nekem, plusz baszott kreatívnak lenni? Tudnia kell a nyomdai szabványokat és eljárásokat, vagy elég ha az összerakott 125 layerből álló PS fájltól maga alá pisil a megrendelő?
Lehet, hogy én vagyok tévedésben a dolgok állását illetően"
Igen, tévedésben vagy. Az art directoroknak a copywriterekkel együtt elsősorban koncepciókat és ötleteket kell kitalálnia.
Majd a megvalósítás során az art director feladata a vizuális rész kialakítása és felügyelete, a munka irányítása - a kampányban szereplő összes eszköz esetében.
Mert ugye egy reklámkampányban nem csak print anyagok vannak, hanem ezer más: a filmtől elkezdve a promóciós mechanizmusokon át az alternatív eszközökig (online, gerilla, rendezvény stb.) egy csomó különböző műfaj.
Vegyük pl. a filmeket. Az art director részt vesz az ötlet megalkotásában,a filmek forgatókönyvének elkészítésében, majd az ő feladata megrajzoltatni a storyboardokat, kiválasztani a megfelelő stílusú rajzolót, megtervezni a packshotot. Irányítni a castingot, kitalálni a díszletet, a ruhákat. A rendezővel és az operatőrrel kitalálni a megfelelő képi világot, színeket, világítást, beállításokat. Megtervezni az animációt, felügyelni az elkészítését. Tehát pl.filmes alapismerekkel is rendelkeznie kell.
A fotózásokra kb. ugyanez vonatkozik, tehát fotós ismeretekkel is rendelkeznie kell.
A print eszközök esetében részt vesz az ötlet megalkotásában, és megtervezi a layoutot. Általában az arculatot is art directorok szokták tervezni. Ez szerencsésebb is, mint ha sima grafikus csinálja, mert az art director a gyakorlata révén több fontos szempontot is szem előtt tart általában.
A képmanipulációt (ld. Photoshop bűvészkedés) szerencsés esetben rábízhatja egy jószemű és tehetséges grafikusra vagy grafikus operátorra.
A nyomdai szabványokat és eljárásokat nem kell precízen ismernie, mert arra ott vannak az illetékesek. Természetesen az alapokkal tisztában kell lennie.
Mindezek mellett még általában prezentációs, tárgyalási képességekkel is rendelkeznie kell, mert a sok helyen bevett gyakorlat szerint az ügyfélnek általában a kreatívok mutatják be az anyagokat, és részt kell venniük az ügyféllel való huzakodás nem éppen felemelő folyamatában.
Az, hogy kreatívnak kell lennie, alap (nem mintha ez minden art directorra jellemző lenne...) De mivel a feladatok nagy része inkább megoldást kíván, mint ötletet, nem árt, ha az intelligenciája sem hétköznapi. Mindezek mellett pedig állandóan kísérnie kell, mi történik a világban, hogyan gondolkoznak az emberek, mik a trendek, mik az új technológiák.
Na, hát kb. ezt csinálja egy art director. Remélem, segítettem világosabban látni a helyzetet.
dnd 2011.08.20 17:27:05
@ddrum77: "Ide jut a dolog akkor, ha a főnökség nem tudja az időbeosztást megoldani, ha nem tud nemet mondani a megrendelőnek (12 óra csúszásba senki nem hal bele)"
Nem hal bele, csak éppen százezreket bukhat rajta. Mivel a lefoglalt médiahelyek pénzbe kerülnek, és a médiatulajdonosok alig várják, hogy a késés miatt kiszámlázhassanak egy zsíros kis összeget. Rémlik valami jópár évvel ezelőttről, amikor 600 000 Ft-ba került egy bizonyos, két órás késés.
Az időbeosztást meg kell oldani, de ez pont nem az a szakma, ahol minden pöccre pontosan munkaidőben zajlik. Erről jut eszembe, hogy pl. olyat is láttam már párszor, hogy az art director hajnal ötre megy a nyomdába gépindulásra... És volt már példa egyhuzamban 18 órás forgatásra is, másnap mégis be kellett menni, mert zajlott az utómunka... Na meg az ügynökségen végiggürcölt nap utáni egész éjszakás forgatás, mínusz 15 fokban...
Na mindegy. Aki nem tud megbékélni azzal, hogy az időnkénti lazulást kegyetlenül megterhelő időszakok váltják, az inkább válasszon másik területet.
  Van, aki bélyeget gyűjt, más esetleg ritka sörösüvegeket, de ma talán legtöbben lájkot gyűjtenek munkaidőben megosztott poénvideók és subbaposztok alá – én egy ideje magyar vezetékneveket gyűjtök. Az alábbi pársoros baromi rég készül-bővül, többnyire véletlen…..
Múlt szerdán tévézés helyett részegen fetrengett, és most már nem érti, hogy akkor most milyen szexuális viszonylatban is van egymással Doktor House és Cuddy? Elment egy hétre nyaralni, és most meglepetten tapasztalja, hogy új fia van Berényi Mikinek, aki ráadásul épp…..
Kérem szépen, a hazai képregénykiadás újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen április közepétől magyarul is megvásárolható a The Walking Dead - Vol. 1: Days Gone Bye című nyitórésze/füzete. A kepregeny.hu adja ki, és voltak olyan jó arcok, hogy a magyarul The Walking Dead -…..
dnd 2011.03.10 20:35:17
IDDQD Szerdai retro: Neverhood 2010.07.28 16:06:00
Egészen egyedülálló játék múlt heti szavazásotok választottja, a The Neverhood (Japánban Klaymen Klaymen néven ismerik). Pedig műfaját tekintve egyszerű kis point-n-click kaland, nem nagyon emlékeznénk rá, ha nem lett volna nagyon vicces és az alkotói nem gyurmából készítik…..
Rakéták, páncélozott Humveek, gyújtóbombák vagy harci helikopterek helyett most egészen másfajta fegyverekkel indított támadást az amerikai hadsereg az afgánok ellen. Ezúttal ugyanis bájosan mosolygó csecsemőket, naplementébe lovagló törzsi harcosokat és egy kissé…..
Nemcsak nálunk vezették be a zéró tolerancia elvét az ittas vezetésnél, hanem többek között Brazíliában is, ahol riasztó méreteket öltött az ittasan okozott vagy elszenvedett balesetek száma. Sok esetben azonban még a magas büntetések és a szigorú ítéletek sem voltak…..
dnd 2010.04.13 16:01:36
Imába foglaljuk Szedrencs fedőnevű kommentelőnk (amúgy a CD Projekt forgalmazócég egyik főembere) nevét, amiért németről lefordította nekünk a 20 Minuten című svájci napilap honlapján levő interjút Evi Allemann-nal. Róla már írtunk pár hete: ő az a szocialista képviselő,…..
dnd 2010.04.09 11:49:44
@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ott a pont. A számítógépes játék NEM gyerekműfaj, mint ahogy a film vagy az irodalom sem az. Ahogy vannak gyerekfilmek és gyerekkönyvek, vannak gyerekeknek való játékok is. A szülő kötelessége felügyelni, mi kerül a gyerek kezébe.
A másik dolog: arra törekedni, hogy a gyerek soha, semmilyen formában ne találkozzon az agresszió, konfliktus, erőszak megjelenítésével, legalább olyan káros, mint a másik véglet.
Egy Pannon méretű ügyfél megszerzése alaposan felforgatja egy ügynökség életét, de ennek megfelelően az elvesztése is átrendezi a viszonyokat. A Pannon távozásával az Ogilvynek újra ki kellett találnia magát, amihez először le akarták zárni a pannonos korszakot. Ennek a…..
dnd 2010.02.05 14:02:00
@Bazska: Ott a pont!
Szerintetek proli dolog kajajeggyel fizetni? Lehet Milánón kívül normális cuccokat kapni ezen a kibaszott kontinensen? Ha ilyesmiken gondolkozol, mi tudjuk hol találod meg a kielégítő választ! Egy magyar srác blogja: B (legyél) THE BEST (a legjobb)! (Tuti, hogy egy…..
Egy felfújt fekete lufi az előszobában nem feltétlenül az a dolog, amitől az embernek szívinfarktust kell kapni. Persze az is igaz, hogy ha nem számítunk rá, és egy kicsit elbambulva, a munkából félkómásan hazaérve lépünk be a lakásba, ahol a földről ez a vigyorgó lufipofa…..
Már többször felmerült a blogon a kérdés (legutóbb a Lemonade című dokumentumfilm kapcsán), meddig lehet a reklámiparban dolgozni, meddig bírja az ember komplett idegösszeomlás nélkül. Itt már hallom is a hurrogást, hogy a kreatívok megint csak kényeskednek, és jódolgukban nem…..
A Konkrét Könyvek kiadó posztjának írása közben gondolkoztam el azon, mennyire nem foglalkoznak sem az irodalmi művekben, sem a filmekben a reklámosokkal. Na nem mintha olyan megkerülhetetlenül izgalmas világ lenne ez, de a nagy számok törvénye alapján azért ennél sokkal több…..
Nem kevés cinizmussal megáldott és a reklámosok életét nagyon jól ismerő bennfenntes blogra bukkantam minap, amelyen zseniális érzékkel szedik össze azokat a dolgokat, amelyeket egy tipikus reklámos szeret. A Things Marketing People Love egy viszonylag gyakran frissülő blog, tele van…..
addict A legmesszebb vizelő srác 2009.07.11 17:15:00
Gyerekkorodban versenyeztél a többiekkel, hogy ki tud messzebbre vizelni? Ugye milyen épületes szórakozás volt két méterről eloltani a tábortüzet? Valami ilyesmi élmény hívhatta életre a Police napszemüvegek legújabb kampányát, amelynek alapgondolata egészen hétköznapi (Are You…..
Vajon a reklámokban egy új termék mennyi idő eltelte után nem számít már forradalminak? 1 hónap? 1 év? 1 évszázad?..
dnd 2009.06.30 17:15:11
Filmdroid Megnyomnád a gombot? 2009.06.25 09:27:09
Richard Kelly, a Donnie Darko kultklasszikus direktora új filmmel jelentkezik. A The Box egy nehéz helyzetben lévő párról szól, akik ajtójuk előtt egy dobozra bukkannak, ha megnyomják az abban lévő gombot, akkor nagy összeg üti a markukat, de akkor valaki valahol meg fog halni. A…..
Pályakezdőként, friss diplomával az ember 80 ezer forintos nettó fizetésre számíthat. Elkeserítő...A pályakezdők viszontagságai akár több oldalt is megérnek, én csak a saját sztorimat mesélném el. A külkerre jártam és az utolsó félévben gyakorlati időt kellett töltenünk…..
Update: Így hét végére már csak két feladatom maradt. Az egyik, hogy felfedjem a reklámrejtvény megoldását, a másik, hogy győztest hirdessek a játékban. A megoldást a szokásos módon a képre kattintva láthatjátok, amiből kiderül majd, hogy ez egy amszterdami kutyapanzió nem…..
Az ADCH és az MRSZ összegyűjtötte a dijnyertes.hu oldalon az összes olyan reklámkampányt, ami valaha valamilyen megmérettetésen díjat kapott. Nagy örömömre szolgált, hogy a versenyek között válogatva egyszer csak az addict blogra bukkantam. A készítők ugyanis néhány…..